Ο Ιβάν, ο Τσίπρας και το... παράθυρο μέσω Μαρινάκη

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης και πώς προσπαθεί να επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη αποβολή του Ολυμπιακού από το Champions League. Παράλληλα, υπενθυμίζει ποια είναι τα άμεσα και πιο βατά ζητήματα στα οποία πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο Ιβάν, ο Τσίπρας και το... παράθυρο μέσω Μαρινάκη

Με τον Αντώνη Σαμαρά είχε πολύ καλές σχέσεις ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον επισκέφθηκε με άνεση δύο φορές στο πρωθυπουργικό γραφείο και συζήτησε μαζί του. Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον ήξερε. Τον γνώρισε πρόσφατα από κοντά, όταν επισκέφτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ωστόσο, με τον Σαμαρά ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν τέλειωσε τη "δουλειά" που τον "έκαιγε". Πήρε πολλές διαβεβαιώσεις για τη ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ, αλλά φως δεν είδε ποτέ. Αντίθετα, η υπόθεση τελείωσε με τον τρόπο ακριβώς που επιθυμούσε, χάρη στις πρωτοβουλίες της νέας Κυβέρνησης κι ας μην είχε πάρει ποτέ την παραμικρή υπόσχεση από τον Τσίπρα.

Πέρα από αυτό το δεδομένο, έρχεται και ένα ακόμη στοιχείο για να αποδείξει ότι ήταν ειλικρινείς οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη, μέσω ανακοινώσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με τις οποίες εξέφραζε την ικανοποίησή του και ευχαριστούσε την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος των χρεών. Τώρα πλέον η ΠΑΕ και ο ομογενής επιχειρηματίας έχουν έναν ακόμη ισχυρό λόγο για να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Το αθλητικό νομοσχέδιο του Σταύρου Κοντονή και την έκδηλη επιθυμία της πολιτείας να βάλει φραγμό στην αναξιοπιστία και τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ιβάν, ο Τσίπρας και το... παράθυρο μέσω Μαρινάκη

Ο,τι πει ο Κοντονής...

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της ΠΑΕ και του ίδιου του Σαββίδη επί του θέματος, για να μη χρειάζεται να εκδίδονται συνεχώς ανακοινώσεις, είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατέστησε σαφές ότι ο Ιβάν και ο επίσημος ΠΑΟΚ τάσσονται αναφανδόν στο πλευρό του υφυπουργού Αθλητισμού και, γενικότερα, της κυβέρνησης.

Άλλωστε, πέρα από την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, που αποτελεί ευχή όλων των Ελλήνων, ο ΠΑΟΚ έχει απόλυτα συγκεκριμένους λόγους να επιδιώκει την εφαρμογή ενός νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος θα υπόσχεται ανατροπή των δεδομένων που οδήγησαν το ποδόσφαιρο σε πλήρη απαξίωση. Ήδη ο Σαββίδης έχει διαθέσει 62 εκατομμύρια ευρώ και δεν προτίθεται να "απλώσει" την επένδυσή του σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον. Από την άλλη, ο οργανισμός που λέγεται ΠΑΟΚ αισθάνεται αδικημένος και πιστεύει ότι θα βρει διέξοδο προς την κατάκτηση τίτλων εάν επιβληθούν αλλαγές στο κομβικό τρίγωνο που πλευρές του έχει την ΕΠΟ, τη διαιτησία και τη λεγόμενη "αθλητική δικαιοσύνη".

Ο Ιβάν, ο Τσίπρας και το... παράθυρο μέσω Μαρινάκη

Στόχος ο Μαρινάκης

Παράλληλα, όμως, "τρέχει" και η υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" με τις κλήσεις των κατηγορουμένων από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς. Ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι οι δικαστικές αρχές θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους, γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς επιθυμεί και η κυβέρνηση για να μπορεί να υπερηφανεύεται ότι προχώρησε σε γενναίες και αποτελεσματικές τομές. Και, βέβαια, δεν ελπίζει μόνο στην απόδοση δικαιοσύνης για όσους κριθούν ένοχοι, αλλά και στην εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον Ολυμπιακό.

Ήδη έγινε γνωστό ότι οι νομικοί του ΠΑΟΚ ετοιμάζονται να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο επινοήσουν το ενδεχόμενο αποβολής του Ολυμπιακού από το Champions League, σε περίπτωση που απαγγελθούν βαριές κατηγορίες (για κακουργηματικές πράξεις) στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τι μπορούν να κάνουν από την πλευρά τους προς αυτή την κατεύθυνση; Άγνωστο. Πάει, όμως, εύκολα το μυαλό μου σε πιθανές προσφυγές στην UEFA και το CAS, εάν τυχόν όντως κατηγορηθεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και η ΕΠΟ προσπαθήσει να αποτρέψει το μοιραίο για την ομάδα του, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με την τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, που μάταια επιχείρησε να καλύψει τη Φενέρμπαχτσε.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ήδη ο Κυριάκος Κυριάκος ανέφερε ότι, εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις, ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη για παρελθόντα έτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν τυχόν τελεσιδικήσουν αποφάσεις σε βάρος του Μαρινάκη για "στήσιμο" αγώνων, ο ΠΑΟΚ θα υποστηρίξει ότι έχει αδικηθεί από την έκβαση των Πρωταθλημάτων αυτή τη χρονική περίοδο και θα απαιτήσει αποζημιώσεις για την οικονομική βλάβη που υπέστη. Σε ποιες αρχές και ποια δικαστήρια θα προσφύγει; Άγνωστο, επίσης. Φαντάζομαι όμως ότι θα απευθυνθεί και προς την ΕΠΟ και προς την UEFA, ίσως και προς τα ανώτατα αθλητικά ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Ιβάν, ο Τσίπρας και το... παράθυρο μέσω Μαρινάκη
INTIME SPORTS

Άλλα είπε ο Ινφαντίνο

Εννοείται ότι αυτή τη στιγμή όλα αυτά αποτελούν εικασίες και θεωρητικολογίες. Οι εξελίξεις, όποιες και αν είναι αυτές, θα αρχίσουν να "τρέχουν" όταν ολοκληρώσει το έργο του ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς. Άλλωστε, μια δήλωση του γενικού γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, βάζει το όλο θέμα σε άλλη διάσταση: "Η UEFA, είπε, βάσει καταστατικού, δεν περιμένει να γίνει η δίκη των κατηγορούμενων, αλλά τους αποκλείει από το ποδόσφαιρο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, χωρίς όμως να υπάρχει επιπλοκή για τις ομάδες!" Αν ισχύσει αυτό, τότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς και γιατί κινδυνεύει ο Ολυμπιακός και πώς θα μπορέσει να επωφεληθεί ο ΠΑΟΚ.

Για την ώρα, ας κάνει ομάδα...

Όπως και να 'χει, χρήσιμο θα ήταν μέχρι τότε ο Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα λάθη που έγιναν την τελευταία τριετία, ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους μια ποιοτική ομάδα, η οποία θα είναι ικανή να κατακτά τίτλους και διακρίσεις, χωρίς να ποντάρει σε δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι τότε, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πρέπει να απαντήσει σε πιο βατά ζητήματα, όπως είναι η επιλογή ικανών στελεχών για την ΠΑΕ και οι ποιοτικές μεταγραφές που θα συγκροτήσουν ένα σύνολο αντάξιο των προσδοκιών του κόσμου του ΠΑΟΚ αλλά και των δικών του επιδιώξεων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK