Αστέρια και στρας

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τις νίκες των "αιωνίων" στην Ευρωλίγκα το βράδυ της Παρασκευής (7/11) και τη χαμένη αίγλη των αντιπάλων τους.

Αστέρια και στρας

Το Μιλάνο υπήρξε ένα φόβητρο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ την δεκαετία του 80. Δεν ήταν μόνο τα χρήματα που ξόδευαν οι Ιταλοί αλλά ο εκπληκτικός χαρακτήρας της ομάδας που την έκανε πρωταθλήτρια.

Ο Ερυθρός Αστέρας υπήρξε ένα μεγάλο μπασκετικό σχολείο την δεκαετία του 70 και του 80 προσφέροντας ορισμένους από τους κορυφαίους παίκτες που έχουμε δει.

Σεβασμός στο μέγεθός του

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί να σταθεί στο ύψος του έχοντας προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις των προϋπολογισμών του. Αυτό που χθες τον έκανε να διασύρει την και φέτος ακριβή ομάδα του Μιλάνου ήταν πως οι πράσινοι σέβονται τα αστέρια στην φανέλα έχοντας απέναντί τους που απλά τιμά τα …στρας. Οι πράσινοι του Ιβάνοβιτς είναι τρομερά σοβαροί στο παιχνίδι τους κι εκμεταλλεύονται τον παράγοντα έδρα για να κτίσουν το παιχνίδι τους. Το ωραίο της ιστορίας; Αυτοί οι δύο αγώνες με τον τρόπο που παίζουν οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι το καλύτερο μπάσκετ που έχουμε δει από αυτούς μετά την μεγάλη ομάδα του 2009. Μιλάμε σαν ποιότητα μπάσκετ, σαν ποικιλία στο παιχνίδι, σαν πληρότητα.

Κάπου εδώ μπαίνει το οξύμωρο, διότι ακόμα αυτός ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αξιολογηθεί διότι με τρία εντός και μόνο ένα εκτός(που ήταν και ήττα) θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν τελικά αυτό το ρόστερ μπορεί να …τρυπήσει το θεωρητικά χαμηλό του ταβάνι.

Έχει 40 ημέρες μπροστά του ο Ιβάνοβιτς να δείξει πως κι εκτός έδρας υπάρχει πιθανότητα να παιχθεί ένα παρεμφερές μπάσκετ αν και πρακτικά μοιάζει πολύ δύσκολο. Επί του παρόντος, ο Παναθηναϊκός δικαιούται να απολαύσει τα οφέλη της εμπιστοσύνης σε έναν πολύ καλό προπονητή ο οποίος κτίζει όπως ακριβώς ξέρει. Αντίθετα με το Μιλάνο το οποίο συνεχίζει να πληρώνει χωρίς να διαθέτει καμία ζέση, καμία πίεση να αποδεικνύει.

Αλλαγή… Avatar

Στο Βελιγράδι ξεκίνησε η εποχή Σφαιρόπουλου κι επιβεβαιώθηκε πως ο Ολυμπιακός αλλάζει προφίλ. Κάποιο μπορεί να πει πως είναι πρόωρο και με τις επιστροφές παικτών, διότι οι ερυθρόλευκοι έχουν απουσίες, θα βελτιώσουν πολλά πράγματα. Με το υπάρχον ρόστερ, ο νέος προπονητής του συλλόγου θα προσπαθήσει να κρατήσει τα σκορ χαμηλά κι έχοντας πολλές λύσεις από τον πάγκο, θα ανεβάζει την ενέργεια στο να σταματάει τον αντίπαλο.

Πάντα είναι πιο εύκολο να στήσεις άμυνα διότι η επίθεση θέλει πολύ χρόνο και κυρίως τους κατάλληλους παίκτες για να υλοποιηθεί. Ο Σφαιρόπουλος παρέλαβε ένα συγκεκριμένο σύνολο το οποίο δεν επέλεξε ώστε να υπηρετήσει το μπάσκετ που θα ήθελε να περάσει γι αυτό και θα στραφεί στην άμυνα. Είναι άλλωστε και ειδικότητά του κάτι που φάνηκε γρήγορα από τον τρόπο που ο Ολυμπιακός εξαφάνισε Μαριάνοβιτς και Γουίλιαμς.

Επειδή με …0-0 δεν νίκησε κανείς όμως, κατάλαβε σίγουρα στα τελευταία πέντε λεπτά πως όντως είναι ανάγκη να επιστρέψουν οι απόντες προκειμένου να κριθεί αν χρειάζονται αλλαγές ιδιαίτερα στο παιχνίδι μέσα στην ρακέτα ώστε να μην τα κάνει όλα ο Σπανούλης.

Επί του παρόντος, φάνηκε αμέσως πως ο Σφαιρόπουλος παίρνει το τιμόνι, θα πάει το καράβι εκεί που πιστεύει ο ίδιος. Επέλεξε την πεντάδα του, κατέστρωσε την στρατηγική του και προχωράει ελπίζοντας πως με την επιστροφή του Πρίντεζη θα μπει και μία άλλη παράμετρος.

Αυτό που ήθελε το πέτυχε, οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στο 3/3 εκτός έδρας, φαίνεται πως είναι κοντά στο να εξασφαλίσουν την πρωτιά στον όμιλό τους και αυτό από μόνο του μετράει πολύ.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Μιλάνο 90-63 (VIDEO)

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός 57-62 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK