Λαμάρ Όντομ: Η ΑΕΚ, το μπάσκετ κι ο θάνατος ως... παρτενέρ

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την περιπετειώδη ζωή και καριέρα του Λαμάρ Όντομ, ο οποίος δίνει μάχη με το θάνατο.

Λαμάρ Όντομ: Η ΑΕΚ, το μπάσκετ κι ο θάνατος ως... παρτενέρ

Ο Λαμάρ Όντομ αποτελεί ένα σχετικά οικείο πρόσωπο για το ελληνικό μπάσκετ. Το καλοκαίρι του 1998 η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη με τις τεράστιες δαπάνες χάρη στην οικογένεια Φιλίππου, αναζητούσε τον παίκτη που θα κάνει την διαφορά ενόψει της συμμετοχής στο κύπελλο πρωταθλητριών. Καλός ο Μπιλ Έντουαρντς αλλά ο "ξανθός" έψαχνε κάτι διαφορετικό. Στον "Δικέφαλο" προτάθηκε ένας σούπερ ταλαντούχος νεαρός, ο οποίος με ύψος άνω των δύο μέτρων, έπαιζε πλέι μέικερ.

Ο 18χρονος επιθυμούσε, λόγω οικονομικής ανέχειας, να βρει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην Ευρώπη ώστε να μην παίξει στο κολλέγιο και από εκεί να πάει στο ΝΒΑ. Στις εφημερίδες γράφτηκε δειλά δειλά για ένα παιδί θαύμα που εξετάζει ο προπονητής της "Ένωσης". Το όνομά του; Λαμάρ Όντομ. Ο Όντομ, μέτριος μαθητής, δεν βρήκε καλύτερο κολλέγιο από αυτό του Rhode island (ναι η νήσος… Ρόδος) και η Ευρώπη φαινόταν μία εξαιρετική περίπτωση για να πάρει ένα πρώτο πολύ καλό συμβόλαιο.

Επιβίωση στο παρκέ

Η ΑΕΚ δεν προτίμησε το ρίσκο Όντομ και κατέληξε στην άλλη άκρη, στον 37χρονο σούπερ σκόρερ Ρίκι Πιρς. Ίσως τελικά να ήταν καλύτερη επιλογή η Ευρώπη για τον ίδιο από τους... καταραμένους Κλίπερς έναν χρόνο μετά. Πέρασε από πολλές στενωπούς για να δει την δικαίωση με τους μεγάλους του Λ.Α.

Στο παρκέ είχε κάποια συμβάντα αλλά αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πλέον πολύτιμους παίκτες φτάνοντας ως βασικός... σέντερ των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 στην Τουρκία. Βρίσκεται στο πάνθεον των καλύτερων έκτων παικτών της ιστορίας (παρέλαβε το σχετικό το βραβείο παίκτη το 2011 σε μία συγκινητική στιγμή του σύγχρονου ΝΒΑ, αφού ο σύντομος λόγος του ήταν γεμάτος συναισθηματική φόρτιση).

Προσωπικές τραγωδίες

Η δική του ιστορία όμως περιστρέφεται γύρω από τραγωδίες. Στα 12, η μητέρα του Κάθι πέθανε από καρκίνο και το όνομά της αναγράφεται σε κάθε παπούτσι που φοράει, ενώ το πρόσωπό της κοσμεί την πλάτη του. Ο πατέρας του, χρήστης σκληρών ναρκωτικών, δεν κατάφερε ποτέ να τον μεγαλώσει, με αποτέλεσμα να τον αναλάβει η γιαγιά του.

Πέθανε όταν ήταν 20 ετών ο Λαμάρ και το όνομά της, Μίλντρεντ, βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος των παπουτσιών του όπως και του 6,5 μηνών γιου του Τζέιντεν. Πέθανε το 2006 από το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου νεογέννητων, όπως περιγράφεται η απώλεια νεογνών από ανεξήγητα αίτια.

Τα καλύτερά του χρόνια

Για έξι χρόνια ο θάνατος τον άφησε ήσυχο και ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής του μέχρι να διαταραχθούν οι ισορροπίες στο παρκέ όπως στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Οι Λέικερς προσπάθησαν να τον δώσουν σε ένα πλάνο ανανέωσης, απέτυχαν με τα βέτο του Στερν και τελικά τον έστειλαν στο Ντάλας. Εκεί εμφανίστηκε ο Όντομ των Κλίπερς που απλά... δεν είχε διάθεση.

Πιθανώς η σχέση του με την Κλόι Καρντάσιαν και η υπερβολή της ζωής του να τον νίκησε. Φήμες για ναρκωτικά και καταδίκη λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η ζωή του με την πιο εξαχρειωμένη οικογένεια των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε παρά να πάρει την κατηφόρα.

"Φίλε, απλά θέλω να ξεφύγω από όλα"

Στα τέλη Αυγούστου του 2014, η αστυνομία της Καλιφόρνια ξεκίνησε τριήμερη επιχείρηση για να τον ανακαλύψει καθώς τα ίχνη του είχαν χαθεί και λόγω της "εύθραυστης" ψυχολογίας του, υπήρχαν φόβοι για τα χειρότερα. Τελικά κρυβόταν λόγω… ναρκωτικών, ενώ έγιναν πολλές αναφορές στα επεισόδιο του ριάλιτι "Keeping up with the Kardashians" για την ροπή του στα ναρκωτικά και το πως επηρέασε τον αδερφό της συζύγου του.

Τον τελευταίο χρόνο πέθαναν λόγω ναρκωτικών οι δύο καλύτεροί του φίλοι. Τον Ιούνιο ο Τζέιμι Σαγκουτάι, 37 ετών, εξαιτίας ενός βακτηρίου στο δέρμα που προήλθε από την χρήση ναρκωτικών. Λίγες ημέρες μετά ο άλλος φίλος του Μπόμπι Χέιγουορντ πέθανε από υπερβολική χρήση κοκαΐνης.

Από τον Σεπτέμβριο μπήκε στο γήπεδο για να βρει ένα κομμάτι του εαυτό του αλλά στις 13 Οκτωβρίου, οι λέξεις που είπε στον ιδιοκτήτη του πολυτελέστατου οίκου ανοχής ήταν: "φίλε απλά θέλω να ξεφύγω από όλα". Μακάρι να ξεφύγει από τον πιο σκληρό παρτενέρ της ζωής του: τον θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο ιερόδουλες που έσωσαν τον Όντομ

Σε ημιθανή κατάσταση ο Όντομ

"50-50 οι πιθανότητες του Όντομ να ζήσει"

News 24/7

24MEDIA NETWORK