Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νίκη επί της Αργεντινής, εκθειάζει το επιθετικό μπάσκετ και πάει ένα βήμα παρακάτω: στο ματς με τους Σέρβους.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να υπηρετείς το πνεύμα ενός σπορ. Το μπάσκετ δημιουργήθηκε για να είναι επιθετικό. Γι αυτό δεν έχει ισοπαλία, γι αυτό είσαι υποχρεωμένος να κάνεις επίθεση σε συγκεκριμένο χρόνο. Είναι η φύση του να πρέπει να βάλεις έναν πόντο περισσότερο από τον αντίπαλο για να κερδίσεις.

Παίζει μπάσκετ

Συνήθως όταν ακολουθείς την φύση, θα νικήσεις. Αυτό κάνει η εθνική του Κατσικάρη: παίζει μπάσκετ, Όπως πρέπει να παίζεται. Γρήγορο, αποτελεσματικό, με ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Με σκοπό την δημιουργία.

Έτσι νίκησε την Αργεντινή. Το μεγάλο όπλο ήταν ο Σκόλα. Θα μπορούσε να ξεκινήσει μία σκυταλοδρομία άμυνας με αλλαγές, με βοήθειες, με περιστροφές, με γιρλάντες. Όλοι οι παίκτες γνώριζαν άριστα από τους κόουτς τις κίνησεις του αλλά ο Σκόλα εξοντώθηκε επειδή έπρεπε αυτός να αμυνθεί. Η Αργεντινή είναι μία κοντή ομάδα με λίγες πολύ ποιοτικές επιλογές. Ο Σκόλα οφείλει να σκοράρει 22-25 πόντους, να κατεβάσει τα περισσότερα ριμπάουντ. Η Ελλάδα τον έβαλε να πρέπει να παίξει άμυνα στον Μπουρούση ή να βοηθά όταν ο Πρίντεζης και ο Καλάθης εφορμούν. Απλά πράγματα.

Όσο η Ελλάδα έπαιζε το μπάσκετ της στην επίθεση κι έλεγχε τους γκαρντ, δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο προπονητής διαχειρίστηκε τέλεια την πληθώρα λύσεων και κυρίως την πραγματική προπονητική δουλειά που έχει κάνει με τους συνεργάτες του.

Την πατήσαμε μόνο όταν έπρεπε να γυρίσουν οι βασικοί κι έδειξαν κάπως παγωμένοι από την απραξία. Ακόμα κι έτσι, με το παιχνίδι στο +2, ο προπονητής που ξέρει την ομάδα του, τόλμησε να βγάλει τον κορυφαίο Καλάθη και να δώσει την σκυτάλη στον πιο γρήγορο Σλούκα. Πάλι όλα πήγαν όπως έπρεπε.

Και τώρα η Σερβία

Σε όλη την πρώτη σειρά των αγώνων, η εθνική μας έκανε αυτό που έπρεπε. Είναι η πιο ταλαντούχα και πλήρης ομάδα του ομίλου, εκμεταλλεύτηκε άριστα την σειρά των αγώνων για να βρει ρυθμό ο Καλάθης και πλησιάζοντας το ταβάνι της, είναι έτοιμη για ένα μεγάλο ντέρμπι με την Σερβία.

Η εθνική ακόμα έχει ένα εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει και είναι η ισορροπία ανάμεσα στο σκορ στην ρακέτα και το σουτ. Οι Σέρβοι, που θα διαβάσουν πολύ καλά το παιχνίδι, θα μας κλείσουν την ρακέτα και θα μας προκαλέσουν να σουτάρουμε. Αν το κάνουμε με συνέπεια, όπως με την Αργεντινή αλλά σε μεγαλύτερους αριθμούς, η πρόκριση θα είναι δικιά μας. Ουσιαστικά η Ελλάδα δεν έδειξε άλλη κτυπητή αδυναμία, καλύπτοντας τα όποια ζητήματα με ομαδική δουλειά και ατομική υπερπροσπάθεια.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά, περισσότερο και από εκείνη την πολύ καλή παρουσία του 2011, έχει ισορροπία. Ένα σπουδαίο προπονητικό τιμ και ομάδα στην καλύτερη ηλικία της. Οι διεθνείς μας είναι πολύ έμπειροι σε όλα τα επίπεδα, κουμαντάρονται από έναν κόουτς με πλάνο και προσωπικότητα, τα πάντα φαίνεται πως είναι με το μέρος μας.

Μένει να το δούμε.

Διαβάστε ακόμη

Παντελής Βλαχόπουλος: Ο νόμος του Μπουρούση: Τον Σκόλα-σε και κέρδισε

Γιάννης Ζωιτός: Κάθε δικαίωμα να μιλάμε...

Νίκος Γιαννόπουλος: Στο τρένο της Μαδρίτης με το χαμόγελο στα χείλη

Τα ζευγάρια στη φάση των 16, Κυριακή στις 19:00 το Ελλάδα-Σερβία

Ελλάδα - Αργεντινή 79-71 (VIDEO)

Ο καβγάς μετά το εκπληκτικό τρίποντο του Ζήση (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK