Παιδιά, να γνωριστούμε καλύτερα

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το break του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και την Κυριακή που ίσως κρίνει τον εφετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Παιδιά, να γνωριστούμε καλύτερα

Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού στον 1ο τελικό πιθανώς να είναι και όλο το πρωτάθλημα, όχι όμως για το λόγο που φανταζόμαστε. Θα περιμένουμε να δούμε και τον δεύτερο αγώνα και σε περίπτωση που η εικόνα των πρασίνων είναι ίδια, τότε το διπλό στο ΣΕΦ σημαίνει πως ο Πεδουλάκης γνωρίζει κι ετοίμασε καλύτερα την ομάδα του.

Το μεγάλο πρόβλημα των κυπελλούχων απέναντι στους πρωταθλητές θεωρητικά ήταν η συνοχή τους, το γεγονός πως ήρθε άλλος προπονητής για να διαχειριστεί παίκτες που δεν θα επέλεγε.

Κανένα πρόβλημα. Την ώρα που ο Πεδουλάκης αξιοποιούσε αυτούς που ήξερε και όπως αυτοί μπορούν να αποδώσουν τώρα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έμοιαζε άγνωστος μεταξύ αγνώστων!

Σαν να μην ήξερε την ομάδα του την οποία διάλεξε και προπόνησε από την αρχή της σεζόν. Σαν τώρα να θέλει να βάλει πράγματα που πιστεύει, αλλά οι παίκτες δεν αντιδρούν.

Αν αυτό, συνεχιστεί και στον δεύτερο τελικό, τότε πολύ απλά σημαίνει πως οι πρωταθλητές θα έχουν τύχη μόνο με ηρωϊκά όπως στην 2η περίοδο και την 4η περίοδο αλλά τα ηρωϊκά σε μία ομάδα η οποία έχει διαστήματα που μοιάζει να μην γνωρίζει τί θέλει να κάνει, καταλήγουν στην χειρότερη τελευταία επίθεση που έχουμε δει ποτέ σε τέτοιους αγώνες.

Ποιος ήξερε την ομάδα του;

Περιμέναμε πως το ζητημα σε αυτή την σειρά θα ήταν ο Παναθηναϊκός διότι είχε κακή εικόνα κόντρα στον Άρη και πρακτικά θέματα με έναν καινούργιο προπονητή, δύο παίκτες να φεύγουν κι έναν να επιστρέφει. Κανένα πρόβλημα. Το είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή της άφιξης Πεδουλάκη, πως ξέρει άριστα το ρόστερ, μελετώντας όλη τη χρονιά.

Γνώριζε και τον Ολυμπιακό αλλά ο Παναθηναϊκός κέρδισε το παιχνίδι παίζοντας όμορφο μπάσκετ. Ναι ήταν ο καλύτερος τελικός εδώ και χρόνια ως μπάσκετ, ένα πεντακάθαρο παιχνίδι, με τρομερό ρυθμό και τον Έλληνα τεχνικό των πρασίνων να πηγαίνει τους παίκτες του εκεί που μπορούν: στην επιθεση.

Σκεπτόμενα μεν, αλλά η κατεύθυνση ήταν να τα δώσουν όλα μπροστά και όσο μπορούν να κρατήσουν τον Σπανούλη στην άμυνα.

ΕΠΙΘΕΣΗ, ΕΠΙΘΕΣΗ

Μεγάλη διαφορά σε σχέση με το εγγύς παρελθόν κι εκεί φαίνεται η σωστή διαχείριση. Οι πράσινοι απλά έκαναν όσα μπορούσαν και το ωραίο της ιστορίας, όσα κάνουν χρόνια.

Ο Φώτσης έχει βάλει όλα τα μεγάλα σουτ στο ΣΕΦ, με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα το σουτ για το 76-80 είναι από την ίδια γωνία με ανάλογο σουτ στους τελικούς του 2010 (αν η μνήμη δεν μας ξεγελά). Και όμως με εξαίρεση ένα σουτ στην δεύτερη περίοδο, ο 35 χρόνος φόργουορντ σε όλο το παιχνίδι είχε μόνο τα... αγαπημένα του ελεύθερα σουτ. Τα έβαλε όλα; Γιατί όχι;

Όπως και ο Φελντέιν που είχε 4/8 ελεύθερα σουτ. Το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού διάβασε σωστά πως ο Ολυμπιακός για κάποιο περίεργο λόγο θα δώσει σουτ, όχι μόνο στον Καλάθη που ήταν ο κορυφαίος του παρκέ, αλλά σε όλη την ομάδα.

Το πλάνο ήταν απλό. Καταρχάς επίθεση στην άμυνα του Σπανούλη κι εν συνεχεία τέσσερις σουτέρ και... μπουμ. Αλλαγές που ποτέ δεν χαλούσαν τον ρυθμό, έπαιζαν στα σημεία που είχε ανάγκη πόντους. Όπως ο Παππάς. Μπήκε για να ανατρέψει την κακή εικόνα των τελευταίων τριών λεπτών με το απόλυτο ελεύθερο να κάνει όσα ξέρει.

ΧΑΚΕΤ; ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ;

Ο Διαμαντίδης μέχρι να θυμηθεί η άμυνα του Ολυμπιακού πως είναι ο μάστορας του πικ εν ρολ, έπαιξε μέχρι και με τον Ραντούλιτσα. Όταν δε κλείστηκε, είτε πέρασε στον πάγκο είτε πήρε σουτ που έπρεπε. Χωρίς πίεση, άγχος. Ο Καλάθης άλλωστε ήταν όλο το παιχνίδι.

Το γεγονός πως η άμυνα των ερυθρολεύκων κατάφερε να δεχθεί φάση πικ εν ρολ από τον Ραντούλιτσα, καταδεικνύει την πολύ κακή βραδιά. Όλων.

Βεβαίως όταν ο Παναθηναϊκός έχει 8/14 αιφνιδιασμούς σε εκτός έδρας αγώνα, σε 30 λεπτά, τότε γίνεται αντιληπτό ποιο ήταν το πρόβλημα: οι γηπεδούχοι αρνήθηκαν πεισματικά να παίξουν άμυνα.

Κάτι που φυσικά κάνουν από την αρχή της χρονιάς διότι οι συγκεκριμένοι παίκτες αποδίδουν σε άλλου είδους μπάσκετ. Θέλουν να τρέξουν, να γυρίσουν την μπάλα, να έχουν πολλές επιθέσεις. Καλή ιδέα, λειτούργησε σε πεντάλεπτα, αλλά μετά για κάποιο λόγο έπρεπε να γίνει αλλαγή ο Παπαπέτρου για να παίξει ο Παπανικολάου, ενώ για έναν ακόμα πιο παράδοξο λόγο, ο Μάντζαρης πήρε 19 λεπτά συνεχίζοντας να διάγει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Ο Σφαιρόπουλος όμως, δείχνει αποφασισμένος να ζήσει και να πεθάνει με τα παιδιά που πιστεύει και κανείς δεν μπορεί να τον αδικήσει καθώς στηρίζει το πλάνο του. Η ήττα στον πρώτο τελικό όμως, όπως η συνολικά αποτυχημένη έως τώρα σεζόν, του δείχνει πως κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Δεν το έκανε και παρά το μεγάλο διάστημα πριν τους τελικούς, φαίνεται πως δεν έχει πρόθεση να αλλάξει κάτι. Όσα καρφώματα κι αν έκανε ο Παπαπέτρου, όσο κι αν άλλαξε το παιχνίδι, όσο καλύτερα έπαιζε όλη η ομάδα με τον Χάκετ δίπλα στον Σπανούλη, στο τέλος και οι δύο χειροκροτούσαν από τον πάγκο.

Το κοντό σχήμα λειτούργησε αλλά το αμυντικό πλάνο δεν είχε καμία συνοχή και προσανατολισμό. Σε μία ομάδα με λίγο ένας ένας, να δίνεις τόσα ελεύθερα σουτ, αποτελεί ένα ρίσκο που λογικά δεν χρειάζεται να πάρει. Ακόμα και η προκλητική αδιαφορία στον ζεστό Καλάθη έμοιαζε να προέρχεται περισσότερο από τα στατιστικά του κόντρα στον Άρη παρά σε σχέση με τον παρόντα αγώνα.

Το να τελειώνεις την χρονιά με έναν μόνο ψηλό, αυτό μπορεί να συμβεί. Ένας εξαιρετικός προπονητής όμως όπως φυσικά και είναι ο Θεσσαλονικιός τεχνικός, να μην βελτιώνει κάτι σε μία αλλοπρόσαλη εικόνα, αυτό δεν δικαιώνει την εκτίμηση που έχουν άπαντες.

Την Κυριακή ο τίτλος

Τώρα το 51-49 του Ολυμπιακού, έγινε 51-49 υπέρ του Παναθηναϊκού και αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός πως έρχεται από συνεχόμενους κακούς αγώνες οπότε είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν θα συνεχίσει έτσι.

Υφίσταται δε πάντα η …λογική, πως οι ερυθρόλευκοι θα βρουν ρυθμό, πλάνο, συλλογιστική ως μία ομάδα με πείρα οπότε θα αντιδράσουν.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

Ο αγώνας της Κυριακής ίσως να μας δώσει τον πρωταθλητή. Ο νικητής τα παίρνει όλα; Γιατί όχι;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την τελευταία φορά που είπαμε καλό λόγο, η περίφημη χειραψία στο ΣΕΦ, κατέληξε σε 3 χρόνια με τις πιο έντονες κόντρες που είχαμε ζήσει. Γι αυτό δεν θα πούμε τίποτε. Ούτε για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού ούτε για τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Μπας και αλλάξει το γούρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-83
Έκλαψε το ΣΕΦ με Γιώργο Πρίντεζη
Η σπουδαία κίνηση του Διαμαντίδη στον Πρίντεζη
Οι οργανωμένοι διέκοψαν σύνθημα κατά του Διαμαντίδη
Ένταση με Γιαννακόπουλο στο ΣΕΦ
Το κλείσιμο ματιού του Φελντέιν στον Γιαννακόπουλο
Ένταση με Γιαννακόπουλο για σύνθημα κατά του Διαμαντίδη
Έτσι το έζησαν Αγγελόπουλοι και Γιαννακόπουλος
Τρελάθηκε ο Γιαννακόπουλος στο τρίποντο του Φώτση!

News 24/7

24MEDIA NETWORK