Σχεδόν έτοιμος

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον Παναθηναϊκό που στο παιχνίδι του κόντρα στην Καρσίγιακα έδειξε αξιοθαύμαστο βαθμό ποιότητας για την εποχή.

Σχεδόν έτοιμος

Αυτό που εκπλήσσει από τον Παναθηναϊκό ως τώρα είναι ο δείκτης ετοιμότητάς του. Στην επίθεση ιδιαίτερα αν και όλοι μαζί ξεκίνησαν να δουλεύουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εμφανίζονται ομοιογενείς που ο καθένας γνωρίζει άριστα τον ρόλο του. Βεβαίως όμως αυτά εκπορεύονται από τον πάγκο καθώς ο Τζόρτζεβιτς δείχνει να έχει διάθεση για απλά πράγματα εμφανίζοντας ένα μπάσκετ όμορφο και γρήγορο το οποίο ακόμα και για την άμυνα ξεκινά από την επίθεση. Παράδοξο; Καθόλου.

Οι πράσινοι ακόμα δεν έχουν μεγάλη αμυντική συνοχή και γενικά είναι μία ομάδα με βαριά κορμιά. Αντίθετα η Καρσίγιακα αποτελεί την επιτομή της ταχύτητας και της ευελιξίας. Ως εκεί. Πέρυσι που είχε και σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα στην περιφέρεια μπορούσε να αλλάξει τον ρυθμό της αλλά τώρα, στο ξεκίνημα της σεζόν, προσπαθεί να παίξει όπως αρέσει στον Σαρίτσα: όλο το παιχνίδι ένας δευτερεύων αιφνιδιασμός. Αυτό συνέβη και η απάντηση του Σέρβου προπονητή στο 5' κιόλας ήταν έξυπνη. Πέρασε στο παρκέ τον Ραντούλιτσα, η μπάλα πήγε στην ρακέτα και ο σέντερ εκτός από την ευστοχία του, έδινε την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να επιστρέφουν πιο γρήγορα. Η Καρσίγιακα δεν μπορεί να παίξει απέναντι σε οργανωμένη άμυνα και παράλληλα ήταν πολύ άστοχη από τα 6,75.

Σουτ ναι, ντράιβ οχι

Μία άλλη επιλογή της άμυνας των πρασίνων είναι να δίνει σουτ κλείνοντας τα ντράιβ. Οι πρωταθλητές Τουρκίας δεν είναι οργανωμένοι, ούτε έμπειροι, ούτε σκληροί για να μπουν σε μία τέτοια κόντρα γι αυτό και η κλειστή άμυνα των κυπελλούχων τους έβγαλε από το παιχνίδι. Λόγω επιμονής και ρυθμού όμως, επέστρεψαν ή μάλλον απείλησαν. Εκεί ο Τζόρτζεβιτς φαίνεται να ακολουθεί τη σιγουριά των προκατόχων του: η μπάλα στον Διαμαντίδη ο οποίος περνά στο παρκέ μόλις εμφανίζονται επιθετικές δυσλειτουργίες. Είπαμε απλά πράγματα και με γνώμονα την επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα δείχνοντας ένα μεγάλο μέρος από τις προθέσεις του. Σίγουρα θα γίνεται καλύτερος και με την προσθήκη του Παππά θα μπει και μία ακόμα παράμετρος, αλλά βάσει επιλογών παικτών, δεν θα δούμε πολύ διαφορετική ομάδα, αναφορικά με τις κατευθύνσεις της στο παρκέ. Δεν θα γίνει ένα σύνολο που θα παίζει αργά ή θα έχει ως πρώτη επιλογή να κατεβάζει το σκορ.

Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς αισθάνεται άνετα με τους 80+ πόντους και όταν θα είναι 100% έτοιμη θα μπορεί να το πετυχαίνει κάθε βράδυ. Σίγουρα θα βρει καλύτερες αντιδράσεις στην άμυνα και θα σταματήσει να δίνει τόσο απλόχερα τρίποντα διότι έπιασε την Πέμπτη και την Δευτέρα, όχι όμως την προηγούμενη Παρασκευή και είναι αμφίβολο αν μπορεί να λειτουργήσει εκτός έδρας. Αυτό το στοιχείο θα βελτιώνεται.

Μέχρι τώρα, είναι πολύ υψηλός ο βαθμός ετοιμότητας για ένα τόσο καινούργιο σύνολο, κάτι που πιστώνεται στον προπονητή και τους βοηθούς. Το κεντρικό ερώτημα που προκύπτει αφορά στο πόσο ψηλά έχει ταβάνι αυτό το σύνολο αναφορικά με τις αλλαγές του. Από την άλλη δεν είναι καθόλου κακό να στηρίζεται ένα συγκεκριμένο πλάνο που θα υπηρετείται με πιστότητα και κάποια στιγμή σε τελειότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Ο Τζόρτζεβιτς είναι ένας τρομερά έξυπνος άνθρωπος κι έκανε την επικοινωνιακή κίνηση να στείλει για ελάχιστον στο παρκέ Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο. Γνωρίζει πως δεν πρέπει να φανεί ότι άλλαξε το μεγάλο περυσινό πλάνο αλλά η αλήθεια είναι πως άλλαξε. Ήρθε για να πάρει τίτλους και να φέρει το σύλλογό του σε ένα φάιναλ φορ ξανά. Αυτό δεν θα το πετύχει με πολλά λεπτά στους μικρούς. Ξέρει καλά πως για να αναδειχθεί ένας παίκτης χρειάζεται χρόνος συμμετοχής και ακόμα οι μικροί δεν είναι έτοιμοι. Ίσως να τον βρουν στην συνέχεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Ο Στρόμπερι ήταν καταλύτης πέρυσι για την Καρσίγιακα. Όσοι είχαν παρακολουθήσει την τρελή πορεία προς τον τίτλο, το παιχνίδι του Στρόμπερι είχε δέσει απόλυτα με τα θέλω του προπονητή: τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο. Είναι ένας πραγματικά καλός παίκτης, αλλά για το μπάσκετ που θέλει ο Σαρίτσα ή οποιαδήποτε ομάδα επιθυμεί να τρέχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός - Καρσίγιακα 85-73

Αποθέωσε τους παίκτες του ο Τζόρτζεβιτς

Αλβέρτης στο Contra.gr: Είναι ακόμα ο μεγάλος αρχηγός

News 24/7

24MEDIA NETWORK