Ο Αλαφούζος στη χώρα του Σομόζα

O Θέμης Καίσαρης γράφει για τις οργισμένες δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου μετά το ματς του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη, οι οποίες του έφεραν στο μυαλό τον Αργύρη Σαλιαρέλη, τους επιστήμονες και τη χώρα του Σομόζα.

Ο Αλαφούζος στη χώρα του Σομόζα
Αλαφούζος-Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Το Παναθηναϊκός-Ξάνθη έχει ολοκληρωθεί. Η Ξάνθη ήταν καλύτερη σ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, έχει νικήσει δίκαια έναν Παναθηναϊκό που καλώς έχει δει τον Ζέκα να αποβάλλεται και που θα μπορούσε να τελειώσει τον αγώνα και με λιγότερους από δέκα.

Πατάω το play. Ξεκινάει το βίντεο με τις οργισμένες δηλώσεις Αλαφούζου. Τελειώνει και στο μυαλό μου έρχεται ένα πράγμα. Το περίφημος Ολυμπιακός-Αθηναϊκός, ο Αργύρης Σαλιαρέλης, οι επιστήμονες και η χώρα του Σομόζα.

Τον θύμισε ως πρόεδρος

Όχι, δεν παρομοιάζω τους δύο άντρες επιχειρηματικά ή ως προσωπικότητες. Δεν τους γνωρίζω, ούτε με ενδιαφέρει η επαγγελματική τους διαδρομή για να τους βάλω δίπλα-δίπλα ως ανθρώπους ή ως επιχειρηματίες. Ο Αλαφούζος μου θύμισε τον Σαλιαρέλη μόνο ως πρόεδρος μεγάλης ομάδας που στήνεται μπροστά στις κάμερες και κάνει δηλώσεις.

Για όσους δεν θυμούνται την ιστορία του 1991, ο Zastro έχει γράψει ένα τρομερό έπος αφιερωμένο σ’εκείνο το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός ήταν στο 2-2 εντός έδρας με τον Αθηναϊκό και μετά το γκολ της ισοφάρισης των φιλοξενούμενων έγινε ντου χουλιγκάνων που κυνηγούσαν τον Χρήστο Δημόπουλο και μετά για ώρες έπεφτε ανελέητο ξύλο με τα ΜΑΤ.

Ομοιότητες στις δηλώσεις

Ποιες είναι οι ομοιότητες με το Παναθηναϊκός-Ξάνθη;

Τότε ο Σαλιαρέλης μίλησε για “το ανύπαρκτο φάουλ του διαιτητού, που το είδατε κι εσείς”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ένα ανύπαρκτο φάουλ(!) ήταν η αιτία για έκρηξη εναντίον της διαιτησίας. Τώρα ο Αλαφούζος δήλωσε πως είναι σίγουρος πως υπήρχε εντολή να αποβληθεί ο Ζέκα, που “αποβλήθηκε“ χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα”. Αυτό το “χωρίς να έχει κάνει τίποτα” δεν το λέει ούτε ο Ντόκεν και δεν χρειάζεται καν ριπλέι.

Τότε ο Σαλιαρέλης δικαιολόγησε τον κόσμο που χτύπησε αντιπάλους-διαιτητές και ισοπέδωσε το Φάληρο με την ατάκα που έμεινε στην ιστορία περί “επιστημόνων” για να συμπληρώσει: “Αυτός ο κόσμος δεν θέλει τίποτε άλλο, το δίκιο του θέλει”.

Τώρα ο Αλαφούζος επανέλαβε τη ρητορική που μας έχει συνηθίσει τελευταία και ρώτησε τον Κοντονή: “Φταίνε οι οπαδοί για τη βία ή ο ίδιος που δεν έχει φροντίσει να λειτουργήσει η δημοκρατία σωστά, γιατί είναι υπεύθυνη η Κυβέρνηση να αποδίδεται δικαιοσύνη”.

Φωνές για τη διαιτησία που δεν έχουν πάτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί στην ουσία η ομάδα δεν έχει αδικηθεί: ανύπαρκτο φάουλ, ο Ζέκα δεν έκανε τίποτα. Δικαιολογίες για τη βία και ρητορική βγαλμένη απ’τα πέταλα: οι άνθρωποι είναι επιστήμονες και θέλουν το δίκιο τους, δεν φταίνε οι οπαδοί για τη βία, αλλά ο Κοντονής.

Φωνές για άλλα πράγματα

Ο ένας, ο Σαλιαρέλης, φώναζε κυρίως για τις αδικίες που είχε υποστεί ο Ολυμπιακός πριν απ’το συγκεκριμένο ματς, ειδικά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ που επαναλήφθηκε. Έλεγε στους δημοσιογράφους “πείτε την αλήθεια, τι φοβόσαστε, ναι, ευνοείται ο Παναθηναϊκός” και απευθυνόμενος στον Γιάννη Καραλή είπε το θρυλικό “στην Ελλάδα ζούμε, όχι στη χώρα του Σομόζα”.

Ο άλλος, ο Αλαφούζος, χαρακτήρισε τον Μάνταλο όργανο του συστήματος, μίλησε για εντολή να αποβληθεί ο Ζέκα, είπε πως η ΕΠΟ συμμετέχει σ’αυτήν την ιστορία και αναφέρθηκε στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Να τον δικάσει σαν τον Κλίντον;

Ρητορική που επαναλαμβάνεται διαρκώς από πλευράς Παναθηναϊκού. Κι αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να γίνεται μετά από ματς που δεν έχουν προσφέρει πάτημα για τέτοια κουβέντα. Διαχρονική είναι η θέση του Παναθηναϊκού, τι νόημα έχει να επαναλαμβάνεται κάθε τόσο; Τι να κάνει ο Κοντονής; Να δικάσει ο ίδιος την εγκληματική οργάνωση και τον Μαρινάκη, όπως έκανε κάποτε με τον Κλίντον;

Ο ίδιος ο Αλαφούζος μέσα στη σεζόν έχει εκφράσει την πεποίθηση πως ο φετινός δεύτερος θα πάρει το πρωτάθλημα, γιατί ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αφού υπάρχει αυτή η βεβαιότητα, τι νόημα έχει η έκρηξη και η επανάληψη, ειδικά μετά από ένα παιχνίδι που δεν δικαιολογείται;

Δηλώσεις με συγκεκριμένο ακροατήριο

Εκτός κι αν η επανάληψη εξυπηρετεί την αλλαγή της ατζέντας. Αντί να μιλάμε για το 1-0, μιλάμε για τη δήθεν άδικη αποβολή του Ζέκα και λέμε ξανά στο κοινό πως για τη βία δεν φταίνε οι οπαδοί, αλλά ο Κοντονής, που άλλωστε είναι ο Νο1 κακός μετά το ντέρμπι και της τιμωρίας της Θύρας 13.

Αυτοί μπήκαν στο γήπεδο και περικύκλωσαν τον Αλαφούζο μετά το 0-0 με την ΑΕΚ, αυτοί άκουσαν και τον Κοντονή να λέει πως ο Αλαφούζος ήταν σύμφωνος με το κλείσιμο των θυρών. Καλό είναι να ακούσουν ξανά τον πρόεδρο να τα βάζει με όλους και κυρίως για τον κακό Υφυπουργό. Γιατί στην ουσία αυτοί είναι το κεντρικό ακροατήριο, το target group των δηλώσεων.

Η ομάδα "διαλύεται"

Πλέον η κουβέντα έχει παρεισφρήσει πια τόσο πολύ μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα που ο Ζέκα γίνεται έξαλλος λες και αποβλήθηκε άδικα, ο Εσιέν ακουμπά τον διαιτητή στο στήθος και να τσακώνεται μαζί του, όλη η ομάδα αντιδρά σε κάθε σφύριγμα λες και είναι το τέλος του κόσμου.

“Μα την επόμενη είδαν τον Μποτία και τον Μιλιβόγεβιτς να χτυπάνε και αυτοί και να μην αποβάλλονται”. Ναι, και οι του ΠΑΟΚ το ίδιο, είδαν τον Μπερμπάτοφ να παίρνει κόκκινη, αλλά τους αντίπαλους όχι. Μόνο που ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε η ΑΕΚ έχουν τέτοια εικόνα στο χορτάρι. Διαμαρτύρονται όπως κάθε ομάδα σε σφύριγμα που δεν αρέσει, αλλά δεν “διαλύονται” στο χορτάρι, δεν τρελαίνονται.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ το πάνε αλλιώς

Λέτε στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ να πιστεύουν πως παίζονται επί ίσοις όροις ή να μην τα έχουν με τον Ολυμπιακό; Η διαφορά ποια είναι; Η διαφορά είναι πως οι δύο Δικέφαλοι προσπαθούν και κρατάνε το αγωνιστικό τμήμα μακριά απ’τον πόλεμο. Ναι, θα γκρινιάξουν οι παίκτες, ναι, θα πει μια κουβέντα ο Τούντορ ή ο Πογέτ, αλλά η ομάδα συνολικά ασχολείται με τα δικά της.

Μακριά απ’αυτήν ο Μελισσανίδης κάνει τα κουμάντα του και προσπαθεί να πάρει την ΕΠΟ και ο Σαββίδης προσπαθεί, well, αυτός ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι προσπαθεί. Αμφότεροι μιλάνε, κάνουν επιθέσεις, δημιουργούν κλίμα, αλλά η εικόνα του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν θυμίζει πεδίο μάχης.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ΜΜΕ

Ο Αλαφούζος έχει μπερδέψει τον Παναθηναϊκό με τα ΜΜΕ. Δεν είναι το ίδιο, παρότι είναι ιδιοκτησίες του. Είναι φανερό εδώ και καιρό πως θεωρεί σωστό τον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον του Ολυμπιακού, του Μαρινάκη, της ΕΠΟ, εσχάτως και της κυβέρνησης. Κανένα πρόβλημα, ας τον κάνει, κι αν ξεφεύγει απ’τα νομότυπα, υπάρχουν τα δικαστήρια να λύσουν και αυτά τα θέματα.

Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είναι ΜΜΕ. Δεν είναι πάτημα για να μιλάς όποτε θέλεις, ακόμα και σε άκαιρες στιγμές και να λες ο,τι θες. Επηρεάζονται όχι μόνο οι οπαδοί, αλλά και οι πρωταγωνιστές, οι παίκτες και ο προπονητής. Στιγματίζεται ο σύλλογος, για καλό ή για κακό. Το “διδάξαμε ήθος” ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης το κουβαλάνε, δεν θα σβήσει.

Απαράδεκτη ρητορική

Δεν είναι πρέπον για τον Παναθηναϊκό να κουβαλάει δηλώσεις που θυμίζουν τον Σαλιαρέλη και τη χώρα του Σομόζα. Καταλαβαίνω πως πολλοί θα πουν “όχι, καλά κάνει και τα λέει για όλους, συνέχεια και παντού”. ΟΚ, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Σ’αυτό που δεν θα με βρείτε με τίποτα σύμφωνο είναι η επαναλαμβανόμενη άποψη πως για τη βία φταίει η διαφθορά.

Το έχω γράψει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνω τώρα, είναι απαράδεκτο πρόεδρος ΠΑΕ να υιοθετεί διαρκώς τη ρητορική των χουλιγκάνων που για όλα έχουν να βρουν κάτι που τους προκάλεσε και τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Αν έχει ισοπεδωθεί η Λεωφόρος και λες πως φταίει η διαφθορά, δεν κάνεις κάτι διαφορετικό απ’το να λες πως δίδαξες ήθος ενώ έχει χτυπηθεί ο Σισέ ή απ’το να μιλάς για “επιστήμονες ανθρώπους που θέλουν το δίκιο τους” ενώ έχει ισοπεδωθεί το “Καραϊσκάκης”.

ΥΓ. Για την ιστορία, η χώρα του Σομόζα ήταν η Νικαράγουα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

VIDEO: Η αποβολή, τα νεύρα και τα κλάματα του Ζέκα!

Ξέσπασμα Αλαφούζου με "βόμβες"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK