Η Αγγλία δεν είναι πια αστεία, η Γερμανία είναι θνητή

Ο Τσάρλυ έχει απηυδήσει από την παρουσία της Αγγλίας και του Χόντσον σε ακόμα μία διοργάνωση, θεωρεί ότι η Γερμανία έχει αδυναμίες και δεν ξεγράφει Ισπανία και Κροατία.

Η Αγγλία δεν είναι πια αστεία, η Γερμανία είναι θνητή

Η διοργάνωση της Γαλλίας προχωράει και μας χαρίζει απρόβλεπτα παιχνίδια, οι διαφορές είναι μικρές, το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται στις λεπτομέρειες και στα περισσότερα παιχνίδια σε μία φάση στο τέλος. Στα 5 από τα 7 παιχνίδια υπήρξε μία μεγάλη στιγμή στα τελευταία λεπτά που είτε άλλαξε είτε θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο μικρές είναι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων και πως η απόφαση της UEFA να κάνει τις ομάδες 24 ήταν σωστή. Αποδείχθηκε πως υπήρχε χώρος για να μπουν κι άλλες χώρες και μέσα από αυτήν την προοπτική που δίνεται, πιθανότατα σύντομα να παρακολουθήσουμε τη δημιουργία νέων δυνάμεων.

Αποφάσισαν να αποτύχουν

Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτα είναι το φαινόμενο εθνική Αγγλίας. Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αστείο. Για μένα, όταν βλέπεις το ίδιο έργο συνέχεια, καταντά λίγο βαρετό. Και το χειρότερο είναι πως μοιάζει σαν να γίνεται συνειδητοποιημένα.

Δηλαδή, αφού φέραμε τους Ερικσον, Καπέλο και δεν άλλαξαν τη μοίρα μας, ας την αποδεχτούμε και ας πάμε με έναν προπονητή που μας εξασφαλίζει ότι θα αποτύχουμε.

Οι Άγγλοι πηγαίνουν σε τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση με τον Ρόι Χόντσον. Έχουν αποφασίσει να μην εκμεταλλευτούν μία γενιά σύγχρονών ποδοσφαιριστών, που είναι ικανοί να φανούν ανταγωνιστικοί απέναντι στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο Χόντσον, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έπαιξε 4-2-4 με τους Τζέραρντ - Χέντερσον στον άξονα και τους Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ, Στέρλινγκ, Στάριτζ τετράδα στην επίθεση. Παρότι υπήρχε φρεσκάδα και ταχύτητα, απέτυχε γιατί δεν υπήρχε φυσιολογική τακτική και αποκλείστηκε από τους ομίλους.

Είναι απίστευτο πως μία χώρα που αγαπάει το ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα της, αποδέχεται μετά από το Μουντιάλ της Βραζιλίας να παραμείνει ο Χόντσον προπονητής της.

ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΚΟΡΜΟ ΤΗΣ ΤΟΤΕΝΑΜ ΚΑΙ ΧΑΝΤΑΚΩΝΕΤΑΙ

Στην πρεμιέρα, οι Άγγλοι έπαιξαν με τον ιδανικό αντίπαλο. Οι Ρώσοι ήταν κρύοι, δεν είχαν τίποτα. Δεν έβγαλαν σκληράδα, δεν ήταν γρήγοροι, δεν χτύπαγαν στην κόντρα, αλλά ούτε είχαν δημιουργία. Οι Άγγλοι τα βάζουν με την ατυχία τους, όταν είχαν την τύχη να βρουν στην πρεμιέρα ένα καλό όνομα, που όμως βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ένα παιχνίδι που με μία φυσιολογική διάταξη, θα το κέρδιζαν με ευκολία, ήρθε ο Χόντσον και το κατέστησε οριακό.

Είναι ενοχλητικό, γιατί ο τρόπος που δουλεύει ο Ποτσετίνο με την Τότεναμ, δημιούργησε έναν καλό κορμό, μία βάση παικτών από μία ομάδα που χρειάζεται η κάθε εθνική για να έχει συνοχή. Ένας προπονητής που θα εφάρμοζε μία νορμάλ διάταξη, ικανή να δημιουργηθεί ένα σύνολο, θα εκμεταλλευόταν τον κορμό της Τότεναμ που προσφέρει πέντε βασικούς παίκτες, την βελτίωση του Σμόλινγκ, την ταχύτητα που έχουν οι νέοι σε ηλικία ποδοσφαιριστές και την καλή ψυχολογία του Βάρντι και του Ντρίνκγουότερ -δεν κλήθηκε στην αποστολή-, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τέλους και να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Είναι ενοχλητικό γιατί βλέποντας όλα τα παιχνίδια, εύκολα αντιλαμβάνεσαι πως οι Άγγλοι είναι αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν την πιο γρήγορη ομάδα στην διοργάνωση.

Έχοντας, όμως, μακράν τον χειρότερο προπονητή στη διοργάνωση δεν μπορεί να ελπίζει και σε πολλά πράγματα.

ΒΑΦΤΙΣΕ ΤΟΝ ΡΟΥΝΕΙ... ΤΖΕΡΑΡΝΤ

Ο Χόντσον, στα τελευταία φιλικά, φαινόταν να καταλήγει σε έναν ρόμβο, με τον Ρούνεϊ πίσω από τους Κέιν - Βάρντι. Στην Αγγλία του ζήταγαν να κρατήσει τον ρόμβο, να παίξει με επιθετικό δίδυμο, να περάσει τον Γουίλσιερ εσωτερικό χαφ, μαζί με τον Μίλνερ και να βάλει στην κορυφή του ρόμβου τον Άλεν.

Τελικά, ο Ρόι αποφάσισε να εμφανίσει κάτι ακόμα πιο παράξενο. Με τον Ρούνεϊ να "βαφτίζεται" Τζέραρντ και να χρησιμοποιείται αριστερός εσωτερικός χαφ, παίζοντας πίσω από πέντε ποδοσφαιριστές.

Δείτε το γράφημα με τα περισσότερα πατήματα των παικτών της Αγγλίας, που αποτυπώνει και την πραγματική τακτική (με το νο 10 ο Ρούνεϊ).

Η Αγγλία δεν είναι πια αστεία, η Γερμανία είναι θνητή

Ο Χόντσον παίζει με έναν χαφ, τον Ντάιερ, τον Ρούνεϊ δεύτερο, παίρνει πολλά ανεβάσματα από τον Γουόκερ -από τα δεξιά έγινε το 42% των επιθέσεων- και τους Άλι - Λαλάνα ψηλά δεξιά, τον Στέρλινγκ αριστερά και τον Κέιν στράικερ να μην έχει μεγάλη συμμετοχή (μόλις 34 φορές έκανε απλή επαφή μπάλας).

Πρακτικά, ξεπατίκωσε τη συνταγή αποτυχίας του Μουντιάλ της Βραζιλίας, "βαφτίζοντας" τον Ρούνει, Τζέραλντ.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΒΑΡΕΤΟ

Στο πρώτο παιχνίδι της, η Αγγλία βρήκε έναν χαμηλού επιπέδου αντίπαλο. Οι Ρώσοι δεν είχαν καν χαρακτήρα. Με μία νορμαλ διάταξη θα τους κέρδιζαν πολύ εύκολα, με καθαρό σκορ. Από την στιγμή που το παιχνίδι έγινε οριακό, στο τέλος τιμωρήθηκαν οι Άγγλοι. Αν δεν αλλάξει μυαλά ο Χόντσον, παρότι έχουν δυνατότητες, δεν θα πάνε πουθενά.

Προσωπικά, έχω κουραστεί να τους βλέπω να πηγαίνουν στις διοργανώσεις με δυνατότητες, αλλά και με συνταγή αποτυχίας. Είναι ένα έργο που επαναλαμβάνεται και για μένα πλέον δεν είναι αστείο.

Προσοχή στους Κροάτες

Ποιότητα στην ανάπτυξη και σύνολο με δυνατότητες έχουν οι Κροάτες. Σε ένα τουρνουά που μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί καμία ομάδα να ξεχωρίζει και το επίπεδο δεν δείχνει πολύ υψηλό, η συνοχή που έχουν οι Κροάτες και το υψηλό επίπεδο των μεσοεπιθετικών λύσεων που διαθέτουν, τους δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάξουν ψηλά. Η διαφορά από τους Τούρκους ήταν μεγάλη, το τελικό 1-0 τους αδικεί.

Οι Κροάτες έχουν τη δυνατότητα να πάνε καλά, γιατί μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ομάδες του τουρνουά, παίζοντας πάνω κάτω στο ίδιο στιλ. Με όποιον και να αγωνιστούν, έχοντας χαφ τους Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μπάντελι, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, μπορούν να έχουν ισορροπημένη κατοχή και δημιουργία σε μικρό χώρο.

ΣΚΛΗΡΟΙ ΣΤΡΙΜΙΤΣ-ΤΣΟΡΛΟΥΚΑ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Το πολύ ενθαρρυντικό ήταν πως έδειξαν πολύ σκληροί και οι Τσορλούκα Στρίνιτς, σε αγωνιστικό επίπεδο, με συνέπεια να μπορούν να βρουν λύσεις για προβλήματα του ρόστερ.

Η Κροατία πήγε στη Γαλλία με πρόβλημα το αργό κέντρο άμυνας και το μόνιμο στην αριστερή πλευρά. Ο Τσάτσιτς αποφάσισε να δώσει τη θέση του αριστερού μπακ στον Στρίνιτς και δικαιώθηκε από την εμφάνισή του, ενώ ο Τσορλούκα που έχασε πολύ αίμα, ήταν συγκινητικός και έκανε μία εμφάνιση που θα του δώσει αυτοπεποίθηση.

Κρατώ τους Κροάτες, έχω την αίσθηση πως είναι ικανοί να πάνε μακριά.

Ο ΤΣΑΤΣΙΤΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΟΥΚΕΡ

Ακούω για τον προπονητή τους κριτική πως είναι άπειρος σε υψηλό επίπεδο. Ξεχνάνε, όμως, αυτοί που το αναφέρουν ότι διαδέχτηκε τον Κόβατς, που δεν ήταν προπονητής και έκανε κλήσεις με... φιλίες.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ, μετά από την ήττα με 2-0 από τη Νορβηγία, αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να συνεχίσει η εθνική Κροατίας να λειτουργεί χωρίς προπονητή και εμπρός στον κίνδυνο να χαθεί η πρόκριση, πήρε τον Τσάτσιτς, που είναι έμπειρος τεχνικός, σε στιλ Παράσχου. Δηλαδή γυρολόγος σε μικρές ομάδες της χώρας. Η συγκεκριμένη επιλογή μέχρι σήμερα, είναι φανερό πως του έχει βγει.

Οι Κροάτες έχουν πολύ ποιότητα και από την στιγμή που παρουσιάζονται με καλή τακτική και έτοιμοι για να πολεμήσουν, μπορούν να βάλουν υψηλούς στόχους. Με τους Τούρκους κυριάρχησαν στη δύναμη, είχαν κερδισμένα 25 τάκλιν έναντι 16 και 23 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα έναντι 11.

Δίδυμο του επιπέδου Ράκιτιτς - Μόντριτς δεν έχει καμία άλλη ομάδα στο κέντρο της στη διοργάνωση, οι Μπαντέλι, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατοι και ο Μάτζουκιτς γεννημένος πολεμιστής.

Τους υπολογίζω πολύ τους Κροάτες. Έχουν ποιότητα, μου άρεσαν στην πρεμιέρα και απέναντι σε ανταγωνιστικό αντίπαλο, έβγαλαν τις περισσότερες τελικές από τις 14 ομάδες που έχουν αγωνιστεί μέχρι σήμερα στην διοργάνωση (19), αλλά εκτός από ποιότητα, είχαν και σκληράδα στο παιχνίδι τους.

Οι τρεις απουσίες που κάνουν τη Γερμανία... θνητή

Οι Γερμανοί στην τελευταία φάση του αγώνα κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ομάδα στο τουρνουά που κέρδισε με μεγαλύτερη του ενός γκολ διαφορά. Έβγαλαν πλεονεκτήματα και αδυναμίες και σίγουρα ούτε αυτοί φόβισαν.

Στη διοργάνωση πήγαν με τρεις απουσίες που δημιουργούσαν τρία σημαντικά κενά, τα οποία τους κάνουν να μοιάζουν θνητή ομάδα με αδυναμίες. Η απόσυρση από την εθνική του Λαμ και οι τραυματισμοί των Γκουντογκάν, Ρόις δημιούργησαν τρία προβλήματα. Πάνω που βρέθηκε στο πρόσωπο του Χέκτορ κανονικός αριστερός μπακ, η αποχώρηση του Λαμ οδηγεί τον Λεβ να πηγαίνει σε ακόμα μία διοργάνωση με ακραίο μπακ που είναι στόπερ. Ο Χέβεντες από δεξιά απλά κρατά τη θέση καλά αμυντικά, κάνει τα ανεβάσματα και σεντράρει. Αμυντικά παίζει παθητικά και είναι άψογος τακτικά. Επιθετικά κάνει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς, όμως, να περιμένει κάτι η Γερμανία από αυτόν.

Ο Γκουντογκάν αυτήν την εποχή έχει πολλά περισσότερα να δώσει στον άξονα από τον Κεντίρα και ο Ρόις είναι μακράν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει βγάλει το γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια στο να δίνει πλάτος στην επίθεση και να αξιοποιεί τον κενό χώρο. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τους απόντες, αλλά πιστεύω, πως μία πεντάδα Κρόος, Γκουντογκάν, Εζίλ, Μίλερ, Ρόις, δεν θα είχε αντίπαλο σε αυτήν τη διοργάνωση.

ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΑΝ ΟΤΑΝ ΕΠΑΙΞΑΝ ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΜΕΤΡΑ

Τώρα, υπάρχουν αδυναμίες, στις οποίες προστέθηκε άλλη μία, με την απόφαση Λεβ να χρησιμοποιήσει στο κέντρο της άμυνας τον Μουστάφι αντί του Χούμελς. Ο Μουστάφι σκόραρε, ήταν καλός όταν έπρεπε να μαρκάρει χαμηλά εκτός περιοχής, στα διαστήματα όμως που οι Ουκρανοί είχαν κερδίσει μέτρα, οι Γερμανοί είχαν πρόβλημά. Όχι από λάθη του Μουστάφι, αλλά από προβληματική συνεργασία του αμυντικού δίδυμου μεταξύ του αλλά και με τον Νόιερ.

Συνεπώς, δεν έπαιξαν καλή άμυνα βαθιά, δεν είχαν καθόλου ανάπτυξη και δεν μπορούσαν να απειλήσουν από δεξιά. Μόνο το 29% των επιθέσεων βγήκε από τη δεξιά πλευρά και φυσικά όλες οδήγησαν σε σέντρες. Κάτι φυσιολογικό, καθώς από την πλευρά του Χεβεντες δεν υπάρχει εξτρέμ, αλλά ο Μίλερ που ξεκινά από τα άκρα και ο στόχος του είναι να τελειώσει φάσεις και όχι να δημιουργήσει.

Ο Λεβ έχει αποφασίσει να πάει χωρίς καθαρό σέντερ φορ, ο Γκέτσε παλεύει στα μέτρα έξω από την περιοχή του αντιπάλου να κερδίσει μπάλες και να δημιουργήσει φάσεις με μικρές πάσες που θα ανεβάσουν πολλούς παίκτες στην περιοχή και θα επιτρέψουν στον Μίλερ να έρθει από πίσω.

ΟΡΓΙΑ ΑΠΟ ΚΡΟΟΣ

Ο Λεβ περιμένει πολλά στη δημιουργία από την τελική πάσα του Οζίλ, αυτός όμως που έκανε συγκλονιστικό παιχνίδι ήταν ο Κρόος. Είχε τις περισσότερες απλές επαφές μπάλας με 129, είχε τις περισσότερες πάσες στο παιχνίδι με ευστοχία 92,9% χωρίς να περιορίζεται σε απλές επιλογές. Μάλιστα, ήταν ο παίκτης που πέρασε τις περισσότερες key-passes (5), έκανε τις περισσότερες ντρίμπλες (4), τα περισσότερα τελικά σουτ (3). Ο Κρόος έδειξε πως θα αποτελέσει ένα μεγάλο όπλο στην προσπάθεια του Λεβ να πάρει δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο τουρνουά.

Οι Γερμανοί σίγουρα έχουν τρομερή αυτοπεποίθηση και γνώση για το πώς να κερδίζουν. Δεν φόβισαν, έβγαλαν αδυναμίες αλλά στίγμα έδωσαν και με το 66% κατοχής που πήραν, μακράν το μεγαλύτερο που έχει πάρει ομάδα στη διοργάνωση. Στο 2ο ημίχρονο, όταν ανέβασαν την πίεση στο γήπεδο των Ουκρανών, η κατοχή ήταν αποτελεσματική.

Σίγουρα, όμως, είναι φανερά χειρότεροι από ότι πριν από δύο χρόνια, στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Περιμένουμε τους Ισπανούς

Περιμένουμε να μπουν στη μάχη Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και την Τρίτη οι Πορτογάλοι, για να έχουμε μία πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το επίπεδο των ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Με μία πρώτη ανάγνωση, οι Ισπανοί φαίνονται να μην έχουν κενά στην ενδεκάδα τους και να παρουσιάζουν την πληρέστερη αρχική ενδεκάδα, ειδικά αν δεν χρησιμοποιεί ο Ντελ Μπόσκε βασικό στον άξονα τον Φάμπρεγας.

Είναι σημαντικό για τους κάτοχους των δύο τελευταίων Euro να μπουν καλά στη διοργάνωση και να αποδείξουν πρώτα από όλα στους εαυτούς τους, πως μπορούν, να διώξουν το φάντασμα της Βραζιλίας. Η ενδεκάδα τους είναι μακράν η καλύτερη στην διοργάνωση. Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν όσο πιο νωρίς γίνεται είναι ψυχολογικό.

Αν μπουν με νίκη, γρήγορα θα φανεί γιατί θεωρούνται φαβορί, ενώ πάνε στη διοργάνωση με το καλύτερο αμυντικό δίδυμο,. Κανείς δεν έχει κάτι καλύτερο από το Ράμος - Πικέ, το δίδυμο μπακ Άλμπα - Χουανφράν είναι μαζί με της Ελβετίας το πιο αξιόπιστο του τουρνουά κι αν η τριάδα στον άξονα είναι οι Μπουσκέτς, Ινιέστα, Κόκε και ο Ινιέστα είναι καλά, θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους με περισσότερες πιθανότητες από ότι πολλοί πίστευαν, πριν ξεκινήσει το τουρνουά.

Μέχρι σήμερα, ομάδα που να φοβίζει και να φαντάζει καλύτερη από την εθνική Ισπανίας δεν έχει εμφανιστεί. Περιμένουμε στις 16.00 ώρα Ελλάδος, να δούμε την κατάσταση που βρίσκεται. Στις 19:00 έχει Μπέργκ και Ιμπραχίμοβιτς απέναντι στην πάντοτε συμπαθή ομάδα του ΕΙΡΕ και στις 22:00 την πρώτη πραγματική ματσάρα, μεταξύ δύο διεκδικητών, το Βέλγιο αντιμετωπίζει την Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γερμανία - Ουκρανία 2-0
Τουρκία - Κροατία 0-1
Αγγλία - Ρωσία 1-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK