Γκουστάβο Πογέτ: Ο μάγος που έγινε μισητός

Ο Τσάρλυ αναλύει τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος ταιριάζει άριστα με την κουλτούρα και το ταμπεραμέντο των φίλων της ομάδας. Το στυλ παιχνιδιού του και ο χαρακτήρας του.

Γκουστάβο Πογέτ: Ο μάγος που έγινε μισητός

Η διοίκηση της ΑΕΚ κατάφερε να αποσπάσει συμφωνία με το πιο ελκυστικό από τα ονόματα που είχαν βγει στην επιφάνεια. Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει ένα ταμπεραμέντο που ταιριάζει στους φίλους της Ένωσης. Άνθρωπος που ζει έντονα το παιχνίδι, πανηγυρίζει με πάθος τις επιτυχίες, κάτι που δημιουργεί δέσιμο με τον κόσμο.

Οι οπαδοί της ΆΕΚ από φύση τους έχουν την ανάγκη να έχουν στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που δουλεύουν στον σύλλογο τους. Την τάση να δημιουργούν ρεύματα, μέσα στην ομάδα και ο Πογέτ έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του γκρουπ υποστηρικτών.

Γκουστάβο Πογέτ: Ο μάγος που έγινε μισητός

Ας δούμε όμως την διαδρομή του Γκουστάβο Πογέτ. O Ουρουγουανός υπήρξε ένας σπουδαίος επιθετικός μέσος, με διαδρομή σε Γκρενόμπλ, Ρίβερ Πλέιτ, Σαραγόσα, Τσέλσι και Τότεναμ. Σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Τότεναμ το 2004.

Στην συνέχεια δούλεψε ως συνεργάτης του Ντένις Γουάιζ στην Σουίντον και στην Λίντς για να επιστρέψει στην Τότεναμ σαν βοηθός του Χουάντε Ράμος. Η συνεργασία με Ράμος και Τότεναμ έφερε την κατάκτηση του Λικ Καπ το 2008 που αποτελεί και μοναδικό τίτλο των "σπιρουνιών" μετά το κύπελλο που κατέκτησε το 1991, αλλά δεν συνεχίστηκε καλά.

Ο Πογέτ μετά την αποτυχημένη συνεργασία με τον Ράμος, πήρε την απόφαση να γίνει πρώτος προπονητής. Παρότι πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Μπράιτον, που την ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2009 στην Τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Το ξεκίνημα στην Μπράιτον

Η Μπράιτον το 2009 είχε πραγματοποιήσει ένα κακό ξεκίνημα, με 14 βαθμούς σε 15 παιχνίδια και ρεκόρ 3-5-7. Είχε μάλιστα δεχθεί και μία ταπεινωτική 7άρα από την Χάντερσφιλντ. Η πρώτη αποστολή που δόθηκε στον Γκουστάβο Πογιέτ ήταν να κρατήσει την Μπράιτον κατηγορία.

Πέτυχε με ευκολία την αποστολή του, η Μπράιτον μάζεψε στα υπόλοιπα 31 παιχνίδια 45 βαθμούς, με ρεκόρ 12-9-10 και τερμάτισε στην 13 θέση. Ο Πογέτ ξεκίνησε την καριέρα του εφαρμόζοντας ένα καθαρό 4-4-2, ενώ την σεζόν την έκλεισε με ένα σαφώς πιο σφιχτό 4-3-2-1.

Ελκυστικό ποδόσφαιρο και πρώτη θέση

Η δεύτερη του χρονιά στην Μπράιτον ήταν εντυπωσιακή. Έκανε περίπατο, με ρεκόρ 28-11-7 και 95 βαθμούς σε 46 παιχνίδια. Ξεκίνησε την σεζόν παίζοντας 4-4-2, εφάρμοσε στην συνέχεια και το 4-3-2-1, αλλά και καθαρό 4-3-3, η ομάδα του έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής και η ανάπτυξη της Μπράιτον ήταν ελκυστική και αντικείμενο εγκωμιαστικών σχολίων από κορυφαίους ανθρώπους του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το 2011-12 που ήταν και η πρώτη του σαιζόν στην Τσάμπιονσιπ, του ζητήθηκε να κρατήσει κατηγορία την Μπράιτον, στόχο που πέτυχε πολύ εύκολα. Κατέλαβε την 10 θέση με 66 βαθμούς ρεκόρ 17-15-14 και τέρματα 52-52.

Το μοιραίο παιχνίδι

Την δεύτερη σεζόν κλήθηκε να ανεβάσει την Μπράιτον στην Πρέμιερ. Έφτασε κοντά, έβαλε την ομάδα στα πλέι οφ, τερματίζοντας στην 4 θέση, με 75 βαθμούς και ρεκόρ 19-8-9 και τέρματα 69-43. Το παιχνίδι που έκρινε την καριέρα του στην Μπράιτον ήταν ο επαναληπτικός των πλέι οφ με την Κρίσταλ Πάλας. Είχε πάρει 0-0 στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα , αλλά έχασε τον εντός έδρας επαναληπτικό με 2-0. Η διοίκηση της Μπράιτον θεώρησε αποτυχία του Πογέτ, που δεν ανέβασε την δεύτερη χρονιά την ομάδα, όμως μέχρι σήμερα τον συγκεκριμένο στόχο δεν τον έχει πετύχει κανένας προπονητής και τον πλησίασε περισσότερο από όλους ο Ουρουγουανός.

Ανέλαβε τη Σάντερλαντ με ένα βαθμό

Στη Σάντερλαντ ο Πογέτ διαδέχτηκε τον Ντι Κάνιο, που του άφησε την ομάδα με ένα βαθμό σε επτά παιχνίδια. Έκανε πρεμιέρα με την Σουόνσι του Λάουντρουπ και έφαγε 4. Την επόμενη αγωνιστική έδωσε το τοπικό ντέρμπι με την Νιούκαστλ, κέρδισε 2-1 χάρη σε ένα γκολ του Μπορίνι και ο πανηγυρισμός του έδωσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί στενή σχέση με τους οπαδούς της ομάδας.

Σχέση που διήρκησε όλη την χρονιά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να πετύχει η Σάντερλαντ μία επική σωτηρία. Η Σάντερλαντ αποφάσισε να ρίξει βάρος στον θεσμό του Λικ Καπ, όπου έφτασε στον τελικό και έχασε με 3-1 από την Σίτι.

Επική σωτηρία, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει η Σάντερλαντ πίσω στο πρωτάθλημα και όταν έμπαινε στις τελευταίες 6 αγωνιστικές, έμοιαζε σαν να είναι έτοιμη να αποχαιρετίσει την Πρέμιερ. Προερχόταν από ένα αρνητικό σερί με μια ισοπαλία και επτά ήττες και βρισκόταν στην τελευταία θέση μαζί με την Κάρντιφ. Είχε πρόγραμμα με Σίτι εκτός, Τσέλσι εκτός, μέσα Κάρντιφ, εκτός Γιουνάιτεντ, εντός Γουέστ Μπρομ και Σουόνσι.

Όλες οι στοιχηματικές εταιρίες έδιναν την Σάντερλαντ πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό. Προσέξτε, η Σάντερλαντ του Πογέτ είχε να βγάλει ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα σε μία εποχή, που το πρωτάθλημα ήταν ανοιχτό για Τσέλσι, Σίτι, Λίβερπουλ. Έφερε ισοπαλία 2-2 στην έδρα της Σίτι και πάνω που πίστεψε ο Μουρίνιο πως θα πάρει από την πρώτη χρονιά του πρωτάθλημα, πήγαν οι μαύρες γάτες και έκανα διπλό στο Στάμφορντ Μπριτζ. Διπλό που στοίχισε τον τίτλο στην Τσέλσι και άνοιξε τον δρόμο για την σωτηρία της Σάντερλαντ.

Γκουστάβο Πογέτ: Ο μάγος που έγινε μισητός

Από την στιγμή που ήρθε αυτά τα δύο αναπάντεχα αποτελέσματα, η Σάντερλαντ δεν έβλεπε αντιπάλους: έριξε τέσσερα γκολ στην Κάρντιφ του Σόλσκιερ και την έριξε κατηγορία, έκανε διπλό στο Ολντ Τράφορντ και άφησε την Γιουνάιτεντ του Γκιγκς εκτός Ευρώπης, ενώ σφράγισε την παραμονή με την νίκη επί της Γουέστ Μπρομ.

Από μάγος... μισητός

Όταν η Σάντερλαντ έμενε στην κατηγορία, ο Πογέτ ήταν για τους οπαδούς της ομάδας κάτι σαν μάγος, είχε πετύχει κάτι που έμοιαζε σαν θαύμα.

Αρχικά έπεισε τους ποδοσφαιριστές του, να παλέψουν και στην συνέχεια πέτυχε να μην βλέπουν τους αντιπάλους τους. Κανείς δεν περίμενε εκείνη την εποχή τι θα γινόταν 10 μήνες αργότερα. Ο Πογέτ, από μάγος, έγινε ένα μισητό πρόσωπο που αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Τα 8 γκολ από την Σαουθάμπτον

Ξεκίνησε με ρεκόρ 1-5-1 που είχε φέρει την Σάντερλαντ με 8 βαθμούς στην 15 θέση. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συμβεί στις 18 Οκτωβρίου στο Σαουθάμπτον. Η Σάντερλαντ έφαγε 8 γκολ. Από εκείνη την ημέρα άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση. Την συγκεκριμένη ήττα την κουβαλούσε μαζί του στην συνέχεια ο Πογέτ.

Στην κριτική που δέχεται ο Πογέτ τα βάζει ανοιχτά με την διοίκηση ζητώντας μεταγραφές. Ο κόσμος αντιδρά στο επόμενο παιχνίδι με την Άρσεναλ, που χάνει με 2-0 στο γήπεδο του, και ο Ουρουγουανός τους λέει πως πρέπει να σταματήσουν να ζουν με το παρελθόν, αλλά να κοιτάνε που πραγματικά βρίσκεται σήμερα η ομάδα του.

Αυτό ήταν.Ο Πογέτ σταμάτησε να φαντάζει μάγος και για ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών της Σάντερλαντ άρχισε να είναι ανεπιθύμητος και να μετρά αντίστροφα. Πέτυχε την τελευταία του νίκη επί της Μπάρνλεϊ στις 31 Ιανουαρίου του 2015, στην συνέχεια είχε 3 ισοπαλίες 3 ήττες και έφυγε με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Στις 14 Μαρτίου έχανε στο ημίχρονο με 4-0 από την Άστον Βίλα στο γήπεδο του, η πλειοψηφία των φίλων της Σάντερλαντ έφυγαν από το γήπεδο στο 4ο τέρμα, ενώ κάποιοι πιο θερμόαιμοι κινήθηκαν εναντίον του. Οι σχέσεις αγάπης και έρωτα συχνά μετατρέπονται σε σχέσεις μίσους και η σχέση του Πογέτ με τους φίλους της Σάντερλαντ είχε αυτήν την πορεία πολύ γρήγορα.

Ο έντονα άσχημος τρόπος που τελείωσε η συνεργασία Πογέτ-Σάντερλαντ μπορεί να δίνει και την απάντηση στο γιατί ένας άνθρωπός με πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικά όνομα, που έχει τελευταία του δουλειά στην Πρέμιερ, αποφάσισε να κατέβει επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να πει πως απέτυχε στην Σάντερλαντ, αλλά η συνεργασία του τελείωσε με άκομψο τρόπο και με ένταση.

Έχει δοκιμάσει όλα τα δυνατά συστήματα, διαβάζει και προσαρμόζεται στον αντίπαλο

Ο ίδιος σαν προπονητής δεν έχει κάποια ξεκάθαρη προτίμηση σε συστήματα και τακτικές. Έχει συνολικά δουλέψει 6 διαφορετικές σεζόν, σε διαφορετικές κατηγορίες και συνθήκες. Έχει δοκιμάσει όλες τις τακτικές. Στις μικρές κατηγορίες έπαιξε πολλές φορές το καθαρό 4-4-2, δοκίμασε όμως και τακτικές με 3 κεντρικούς χαφ. Στην Πρέμιερ δεν δίστασε στα δύσκολα να χρησιμοποιήσει ακόμα και τακτική με 3 στόπερ.

Συνήθως προτιμούσε την ασφάλεια του 6αριού, με τον Κάτερμολ να πηγαίνει ανάμεσα στα στόπερ και στα χαφ, έχει δοκιμάσει, όμως και πολλές φορές το 4-2-3-1 που παίζει σήμερα η ΑΕΚ με δύο καθαρούς αμυντικούς μέσους.

Όταν αποφάσιζε να έχει δύο ή μερικές φορές και παραπάνω φορ στην βασική ενδεκάδα, τους έδινε ρόλους στην ανασταλτική λειτουργία και ζήταγε να αιφνιδιάσουν στην κόντρα τους αντιπάλους. Με αυτόν τον τρόπο πήρε την χρονιά του θαύματος στην Σάντερλαντ μεγάλα γκολ από τον Μπορίνι. Στην Σάντερλαντ βέβαια πήγε σε διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου από ότι θα χρειαστεί στην ΑΕΚ.

Κρατάμε πως είναι πολύ ευέλικτος στις τακτικές και λόγω της φύσης που είχε η δουλειά του στην Σάντερλαντ έχει μάθει να προσαρμόζεται στον αντίπαλο. Στο ξεκίνημα του όμως, έστω και σε μικρή κατηγορία, κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα που να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο για τα δεδομένα της κατηγορίας

Ταπεραμέντο που ταιριάζει στην κουλτούρα των φίλων της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έφερε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος, μία ισχυρή προσωπικότητα, που και ο ίδιος αναζητεί να βρει ταυτότητα σαν προπονητής. Ο Πογέτ έχει αποδείξει πως δεν είναι εύκολος άνθρωπός, αν πάντως τα πράγματα του πάνε καλά έχει ταπεραμέντο που θα βοηθήσει για να λατρευτεί.

Γκουστάβο Πογέτ: Ο μάγος που έγινε μισητός
INTIME SPORTS

Οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν στο αίμα τους να δένονται με τις ισχυρές προσωπικότητες που περνάνε από τον σύλλογο τους. Να χωρίζονται σε Μπαγεβιτσικοί και αντί, Ντεμηκοί και αντί, Μελισσανιδικοί και αντι-Μελισσανιδικοί, φίλοι και εχθροί Σάντος. Είναι σίγουρο πως θα βρουν έναν ακόμα λόγω για να ζεσταθούν με την ομάδα και στο μέλλον έναν ακόμα ισχυρό λόγο για να διαφωνούν.

Ο Πογέτ δεν ήρθε για να περάσει απαρατήρητος. Από την πρώτη στιγμή έδειξε το στίγμα του λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να κρυφτεί, για να μην φθαρεί, αλλά θέλει να κάτσει στον πάγκο με τον Παναθηναϊκό, αποδεικνύοντας πως ήρθε για να πολεμήσει. Έχω την αίσθηση πως το ταπεραμέντο του ταιριάζει με την κουλτούρα των φίλων της ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δεκάλογος του Γκουστάβο Πογέτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK