Λάθος να φύγει ο Μίτσελ

Ο Τσάρλυ γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί τη Μάλμε και την ευρωπαϊκή συνέχεια στο Europa League και εξηγεί γιατί θα είναι λάθος να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ο Μίτσελ, τονίζοντας πως προβληματικό είναι το ρόστερ και όχι ο Ισπανός.

Λάθος να φύγει ο Μίτσελ
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός βγήκε ζωντανός από έναν οριακό αγώνα και μπορεί με ηρεμία πλέον και έχοντας πάρει απαντήσεις να διορθώσει την κατάσταση. Παρότι πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα κρίσης, ο σύλλογος βρίσκεται ακόμα μέσα σε όλους τους στόχους του. Το διάστημα που πέρασε από το 4-0 στο "Βιθέντε Καλδερόν" και μετά έφερε εσωστρέφεια, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα και έχω την εντύπωση πως στον αγώνα με τη Μάλμε δόθηκαν απαντήσεις.

Φταίει ο Μίτσελ για το αμυντικό πρόβλημα;

Είναι δεδομένο πως το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει πρόβλημα. Δέχτηκε δύο τέρματα σε ένα παιχνίδι που ο Μίτσελ το διαχειρίστηκε αρκετά συντηρητικά. Ξεκίνησε με χαμηλά τις γραμμές του, έδωσε εντολή στους Μανιάτη, Εντινγκά να καλύπτουν τα ανεβάσματα των ακραίων μπακ, δεν άφησε να ανέβουν ψηλά οι Μποτία-Αμπιντάλ, προσπάθησε να χτίσει επιθέσεις ψάχνοντας το λάθος των αμυντικογενών παικτών της Μάλμε κι όμως δέχτηκε δύο τέρματα. Όταν παίζεις με κατώτερο αντίπαλο, όσο προσεκτικός και να είσαι, θα βρεθεί η φάση που θα μείνεις ψηλά. Αυτό η άμυνα του Ολυμπιακού δεν μπορεί να το υπηρετήσει. Προκύπτει ξεκάθαρα, λοιπόν, πως για το αμυντικό πρόβλημα δεν φταίει ο προπονητής, αλλά το ρόστερ.

Πώς διαμορφώθηκε το 4-2

Ο Ολυμπιακός πέτυχε 4 γκολ. Εύκολα μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος φίλος του Ολυμπιακού τον εαυτό του και να βγάλει λανθασμένα θετικά συμπεράσματα για την εικόνα και τις δυνατότητες της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως τα 4 τέρματα σημειώθηκαν επειδή ο αντίπαλος ήταν μία φιλότιμη ομάδα, που έπρεπε να κερδίσει για να συνεχίσει στην Ευρώπη, με ποδοσφαιριστές -στην πλειοψηφία τους- δίχως ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση και με ερασιτεχνική τακτική προσήλωση.

Στο 1ο ημίχρονο, ο Χαρέιντε έδωσε προσωπικό μαρκάρισμα στο κέντρο, παίζοντας 4-4-2. Ο Αντού έχανε συνέχεια τη θέση του, ο αριστερός χαφ Φόρσμπεργκ έμπαινε προς τα μέσα και ο Κονατέ βρέθηκε πολλές φορές εκτεθειμένος. Από το 9ο μέχρι το 35ο λεπτό, ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού παίζοντας με σοβαρότητα, χωρίς ρίσκο, χρησιμοποιώντας την ποιότητα του Τσόρι, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Κονατέ και τις κερδισμένες μονομαχίες του Κασάμι. Στο τελευταίο 10λεπτό του ημιχρόνου, όμως, ξύπνησαν φαντάσματα. Ο φόβος έβαλε μέσα στην περιοχή του τον Ολυμπιακό, η Μάλμε κέρδισε σε 10 λεπτά 4 κόρνερ, ζημιά όμως δεν έγινε.

Στο 2ο ημίχρονο, οι διορθωτικές κινήσεις του Χαρέιντε μπέρδεψαν το παιχνίδι. Ο Αντού σταμάτησε να κυνηγά παντού τον Τσόρι, ο Κονατέ αποχώρησε και η είσοδος του Κρουν έδωσε επιθετικότητα από τη δεξιά πλευρά (μέχρι τότε έπαιζε με δύο μπακ στα δεξιά). Δημιουργήθηκε ένας συγκεκριμένος χώρος, που λόγω της διαρκούς επιθετικότητας που έχει ο Μαζουάκου, η Μάλμε μπορούσε να τον εκμεταλλευτεί. Οι φάσεις που ο Ολυμπιακός ήταν μαζικά ψηλά, δεν ήταν πολλές. Αυτές τις λίγες στιγμές όμως (που συμβαίνουν αναγκαστικά σε ένα παιχνίδι), που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βγάλει επιθετικότητα, είναι δεδομένο πως δεν έχει την ικανότητα να τις διαχειριστεί.

Η κλάση του Τσόρι, η μαχητικότητα του Κασάμι, το οφσάιντ που δεν είδε ο βοηθός στο γκολ του Μήτρογλου και οι ακάλυπτοι χώροι που άφησαν αναγκαστικά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα οι παίκτες της Μάλμε, έφεραν το 4-2.

Επιλέγουν παιχνίδια;

Στην ερώτηση, λοιπόν, αν οι παίκτες του Ολυμπιακού διαλέγουν παιχνίδια, η απάντηση δεν μπορεί να είναι 100% σε μία κατεύθυνση.

Πράγματι, ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του Champions League είναι πιο συγκεντρωμένος τακτικά. Οι ποδοσφαιριστές έχουν καλύτερη προσήλωση στον ρόλο τους, μπαίνουν με μεγαλύτερη ενέργεια στον αγώνα, βγάζουν περισσότερη ένταση και πάνε δυνατά στις μονομαχίες. Στον αγώνα με τη Μάλμε κέρδισε σχεδόν όλες τις μονομαχίες στον αέρα (16-4 το τελικό νούμερο). Το στοιχείο αυτό βγάζει μάτια από μόνο του και δείχνει πως υπήρξε μεγαλύτερο "θέλω" από ό,τι, για παράδειγμα, με τα Γιάννενα.

Θα πρέπει να είναι κάποιος εντελώς αδαής για να πιστέψει πως μέσα από το "διαλέγουν παιχνίδια", βρήκε την απάντηση στο πρόβλημα του Ολυμπιακού.

Η ποδοσφαιρική εξήγηση

Ποδοσφαιρικά υπάρχει εξήγηση για το πώς γίνεται μία ομάδα που κέρδισε 3 στα 3 παιχνίδια της στο "Γ. Καραϊσκάκης" για το Champions League να μην μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο στο χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα. Στη Super League ο αντίπαλος ταμπουρώνεται και για να επιτεθείς χρειάζεται να έχεις ανεπτυγμένα κάποιο από αυτά τα στοιχεία:

1) Η μπάλα να ακουμπάει βαθιά στον επιθετικό

2) Ποδοσφαιριστές να μπορούν να περνάνε τον παίκτη τους

3) Επιθετικότητα από τα πλάγια και συνεργασία του μπακ με τον εξτρέμ

4) Φυσική κατάσταση, να σου επιτρέπει να πιέζεις ψηλά, με στόχο να οδηγήσεις τον αντίπαλο σε εύκολα λάθη

5) Κεντρικά χαφ να πατάνε περιοχή

6) Παίκτες στον άξονα με ικανότητα στη μεταφορά μπάλας για να να δημιουργούν μεταξύ τους συνεργασίες και να βγάζουν αυτοματισμούς

7) Ικανότητα τα στόπερ σου να μείνουν ψηλά και να παρέχουν ασφάλεια, ώστε να μπορέσεις στην εύκολη κατοχή μπάλας να γεμίσεις την περιοχή του αντιπάλου

Έβαλα 7 βασικά πράγματα, που καλείται να έχει μία μεγάλη ομάδα για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Περιμένω στα σχόλια σας να μου πείτε πόσα από αυτά διαθέτει ο Ολυμπιακός.

Τα λάθη του Μήτρογλου

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως η αγωνιστική κατάσταση του Μήτρογλου δεν δίνει τη δυνατότητα να του περάσουν πολύ παιχνίδι πάνω του. Και όταν αυτό γίνεται, παίρνει λάθος απόφαση και η μπάλα χάνεται. Ο Τσόρι είναι ένας ποιοτικός δημιουργός, που θέλει χώρους όπως βρήκε με τη Μάλμε για να κάνει τη διαφορά με το ποιοτικό χτύπημά του και κινήσεις των συμπαικτών του για να δημιουργήσει πάνω στο τρέξιμο τους.

Ο φετινός Ολυμπιακός παίρνει τρέξιμο στα άκρα μόνο από τα ακραία μπακ και οι εξτρεμ μπαίνουν πιο μέσα. Δεν έχουν βγει οι μεταγραφές των Αφελάι - Ντουρμάζ - Ντοσεβί και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άσχημη ατομική κατάσταση του Μήτρογλου, τη χαμηλή κλάση των υπόλοιπων φορ (Μπενίτες - Διαμαντάκος), δημιουργούν το μεγάλο δημιουργικό πρόβλημα στον Ολυμπιακό.

Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι δεν είναι σε θέση να βγάλουν πρέσινγκ ψηλά οι Μήτρογλου - Τσόρι - Αφελάι, ότι το κέντρο άμυνας είναι χαμηλού επιπέδου και ότι για να γίνει επιθετικός ο Ολυμπιακός θα πρέπει οι Μαζουάκου, Ομάρ να έχουν πάρει επιθετικά τον χώρο και τις αρμοδιότητες των εξτρέμ, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού.

Να φύγει ο Μίτσελ;

Δεν γίνεται να έχει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα μία ομάδα και ο προπονητής που βρίσκεται δύο χρόνια στον πάγκο της να μην έχει ευθύνες. Τα λάθη του Μίτσελ είναι πολλά. Όπως γνωστά είναι και τα ελαττώματα του. Δεν τον έχουμε δει να βοηθά αποτελεσματικά την ομάδα του με μία επιθετική κίνηση, πέρα από τα τετριμμένα. Ακολουθεί πιστά το 4-2-3-1 και δεν θα πάρει κάποια απόφαση, πέρα από αυτό που ορίζει η αρχική σκέψη, ακόμα κι αν βλέπει τον αντίπαλο να παίζει με δεξί μπακ τον Σαλπιγγίδη.

Παρά την νίκη του, ο Μίτσελ είναι σε πίεση. Στο ερώτημα αν είναι σωστή επιλογή να φύγει, η απάντηση μου είναι "όχι". Το λέω με την στόφα που μιλάει ο Άδωνις για τυχόν εκλογή του Τσίπρα. "Είναι το λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε". Είμαστε σε μία σημαντική καμπή του πρωταθλήματος και αν για κάτι σέβομαι τον Μίτσελ, είναι πως γνωρίζει καλά τις αδυναμίες του ρόστερ του. Μπορεί να μην τα καταφέρνει, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα παιχνίδια φανερώνει πως προσπαθεί να προστατέψει τους παίκτες του από τις αδυναμίες τους.

Ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές να ξέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα, τις ιδιαιτερότητές του και πάνω από όλα δεν έχει συγκεκριμένες βάσεις. Ούτε καν αμυντικό κορμό. Να φέρεις έναν καινούριο προπονητή σε μία εποχή που θα υπάρχει μεγάλη πίεση, που η ομάδα θα χρειαστεί αλλαγές και αυτός δεν θα γνωρίζει καλά καλά τι έχει στα χέρια του, είναι λάθος.

Είναι επιτυχημένος

Από την στιγμή που ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μάλμε, ουσιαστικά πέτυχε τον πρώτο στόχο του. Συνεχίζει στην Ευρώπη και μετά από τις γιορτές. Ο Μίτσελ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε προπονητής. Είναι ένας άνθρωπός που αν φύγει, θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου σαν ο προπονητής που επί ημερών του ο Ολυμπιακός πέτυχε τεράστιες νίκες. Κέρδισε Γιουβέντους, Ατλέτικο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπενφίκα χωρίς να διαθέτει ρόστερ ικανό για υπερβάσεις.

Είναι δεδομένο για εμένα πως το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό είναι απόλυτα επιτυχημένο. Ασφαλώς και ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει καλύτερο προπονητή από τον Μίτσελ. Αυτήν την εποχή, όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. Οι λύσεις από την ελληνική αγορά που ακούγονται δεν πείθουν και θα είναι τεράστιο το ρίσκο να αντικατασταθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Μάλμε 4-2 (VIDEOS)

Πάνω από 24.000.000 ευρώ τα έσοδα του Ολυμπιακού από την Ευρώπη

Στους ισχυρούς της κλήρωσης ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK