Ο ΠΑΟΚ γεμίζει ποιότητα, δίνει στίγμα, πάει για πρωτάθλημα

Ο Τσάρλυ σχολιάζει τις επικείμενες μεταγραφές του Μάρκο Ντέβιτς και του Ρικάρντο Κόστα στον ΠΑΟΚ, αναλύει αγωνιστικά τους δύο ποδοσφαιριστές και εκτιμά ότι ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να πάρει το πρωτάθλημα επενδύοντας στην επίθεση.

Ο ΠΑΟΚ γεμίζει ποιότητα, δίνει στίγμα, πάει για πρωτάθλημα

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζει διπλό μεταγραφικό χτύπημα, μετά από τη μεταγραφή του Νομπόα. H διοίκησή του έχει έρθει σε συμφωνία με τους Ντέβιτς, Ρικάρντο Κόστα και τις επόμενες ώρες περιμένουμε να κλείσει αυτές τις δύο μεγάλες μεταγραφές. Με τις προσθήκες των Νομπόα, Κόστα και Ντέβιτς βάζει την απαιτούμενη ποιότητα για να πάρεις πρωτάθλημα. Ο Σαββίδης δείχνει διατεθειμένος να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να κατακτήσει ο σύλλογος τον τίτλο, ενώ παράλληλα φαίνεται κι η ποδοσφαιρική λογική μέσα από την οποία θα προσπαθήσει γι' αυτόν τον μεγάλο στόχο.

Πρωτάθλημα με πολλούς επιθετικούς

Διαβάζοντας τις ελλείψεις του ρόστερ, πιστεύαμε πως εκτός από στόπερ, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν επιτελικό χαφ για να μπορεί να παίξει 4-2-3-1 και ένα δεξί εξτρέμ. Μέχρι σήμερα, πάντως, έχει αποκτηθεί ένας δημιουργός από χαμηλά, ενώ ο Ντέβιτς είναι ένας καθαρός φορ που ξέρει μπάλα. Αυτό σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να χτυπήσει το πρωτάθλημα έχοντας ως όπλο τους καλούς επιθετικούς του.

Δεν ξέρω αν είναι δόκιμο και αν θα αποδώσει σε ένα πρωτάθλημα όπου οι περισσότερες ομάδες θα περιμένουν τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο, το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ενδεκάδες που θα έχουν συμμετοχή τριών φορ με μεγάλη συχνότητα, ενώ αυτοί θα παίρνουν σύνθετους ρόλους.

Ο ΠΑΟΚ γεμίζει ποιότητα, δίνει στίγμα, πάει για πρωτάθλημα
INTIME SPORTS

Θυμίζει τον καλό Λυμπερόπουλο

Ο Ντέβιτς είναι μία μηχανή σκοραρίσματος. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αρκετά από τα στοιχεία Περέιρα. Θυμίζει λίγο Λυμπερόπουλο στα καλά του. Παίζει τη θέση του φορ με ποιότητα. Έχει καλό παιχνίδι με πλάτη, άριστη υποδοχή μπάλας και εκπληκτικό στρίψιμο μέσης για το σώμα του.

Το μεγάλο "όπλο" του είναι πως ενώ δεν είναι πολύ γρήγορος, έχει πολύ καλή πρώτη επαφή με την μπάλα και τη δυνατότητα να απελευθερωθεί από τον αντίπαλο, στρίβοντας και μαζεύοντάς την. Ως εκ τούτου, λειτουργεί σε χρόνο που τον καθιστά πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμο στο ένας με έναν. Παρότι δεν είναι ο πιο εκρηκτικός ποδοσφαιριστής, ξέρει καλά τον τρόπο να τον χάνει ο αντίπαλος του στα πρώτα μέτρα.

Το αρνητικό είναι πως δεν μπορεί να υπολογιστεί σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αυτήν την εποχή, καθώς δεν υπολογιζόταν από τον προπονητή του στην Ρούμπιν Καζάν και έχει πάρει μόλις 61 λεπτά συμμετοχής.

Φορ υποδοχής μπάλας και δεύτερος επιθετικός

Είναι γεννημένος στο Βελιγράδι και έχει το κοντρόλ και την καλή επαφή με την μπάλα των Σέρβων. Του αρέσει να παίζει με πλάτη και να εκμεταλλεύεται τον σωματότυπο και το καλό κοντρόλ του, μπορεί σε ένα 4-4-2 να παίξει και σαν δίδυμο με κάποιον εκ των Αθανασιάδη, Περέιρα, αλλά και πίσω από τον φορ ως δεύτερος επιθετικός που θα κινείται πιο κοντά στον επιθετικό, παρά στα χαφ. Η ποιότητα και το καλό κοντρόλ του Ντέβιτς, η βελτίωση με την μπάλα και η αυταπάρνηση που δείχνει ο Αθανασιάδης και η ποδοσφαιρική ευφυΐα του Περέιρα δίνουν τη δυνατότητα στον Αναστασιάδη να τους χρησιμοποιεί ταυτόχρονα, όταν θα θέλει να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο.

Δεν είναι ορθόδοξο, δεν προβλέπεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, αλλά σε ένα πρωτάθλημα που ο αντίπαλος προσφέρει το δικαίωμα να του ασκήσεις πίεση, ο ΠΑΟΚ επιλέγει να προσπαθήσει να το κατακτήσει, πρεσάροντας με πολλούς επιθετικούς τις αντίπαλες άμυνες.

Αν βάλουμε στην ανάλυση και τη βοήθεια που προσφέρει ο ποιοτικός Μακ παίζοντας από τα άκρα, πλέον τα σχήματα και οι επιλογές με τις οποίες μπορεί να παρατάξει την ομάδα του ο Άγγελος είναι πολλές, όλες όμως βασίζονται σε επιθετική προσέγγιση.

Προσέξτε, δεν πήρε στράικερ τελευταίας επαφής ο ΠΑΟΚ, πήρε επιθετικό που παίρνει ζωή και ενέργεια μέσα από τη συχνή συμμετοχή στο παιχνίδι και πιθανότατα επειδή δεν πήρε αυτόν τον ρόλο στη Ρούμπιν, δεν βγήκε η μεταγραφή του. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα δουν όμορφες συνεργασίες ψηλά μεταξύ των επιθετικών του και οι αντίπαλοι αμυντικοί δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτοφυλάξουν.

Ο ΠΑΟΚ γεμίζει ποιότητα, δίνει στίγμα, πάει για πρωτάθλημα

Ασυναγώνιστος στο ψηλό παιχνίδι

Το ζητούμενο είναι ο ΠΑΟΚ να μπορεί να κρατήσει την μπάλα ψηλά για πολύ ώρα και να υπάρχει η κατάλληλη ανασταλτική λειτουργία, όταν αυτή θα χάνεται. Με τη μεταγραφή Νομπόα ήδη έχει εξασφαλίσει λιγότερα λάθη στην αρχική προσπάθεια ανάπτυξης. Και πλέον διαθέτει μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ποιοτικές επιλογές, χωρίς εύκολα λάθη στην μεταφορά μπάλας.

Για να έχουν νόημα αυτές οι κινήσεις, χρειάζεται απαραίτητα ένας κλασάτος στόπερ τύπου Ρικάρντο Κόστα. Ο Πορτογάλος στόπερ γραφόταν για τον Ολυμπιακό στις γιορτές. Έχει γεμάτες χρονιές και είναι πολύ καλός και στις δύο περιοχές. Είναι περίεργο, αλλά ο Κόστα θα κάνει διαφορά και στην αντίπαλη περιοχή. Όπου πήγε, έπαιξε. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός για στόπερ, με ύψος 1,83μ. έχει άριστη αίσθηση του χώρου, ξέρει που θα πάει η μπάλα και πώς να κάνει δικό του μεγάλο χώρο γηπέδου. Στο ψηλό παιχνίδι είναι ασυναγώνιστος και λειτουργεί σαν φορ με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όταν προωθείται στην αντίπαλη περιοχή.

Ο ΠΑΟΚ χτίζεται για να παίξει επιθετικά, για να προσπαθήσει να πάρει το πρωτάθλημα επενδύοντας στην επιθετική τριάδα και αυτό προϋποθέτει σωστή λειτουργία των υπολοίπων γραμμών. Όσο καλά και να παίξουν οι επιθετικοί, δεν μπορείς να υποστηρίξεις σε διάρκεια παιχνίδι με πολλούς φορ, όταν η μπάλα δεν φθάνει ορθολογικά στην επίθεση κι οι πίσω γραμμές δεν έχουν ισορροπία, όταν αυτή χάνεται. Οι μεταγραφές των Κόστα - Νομπόα είναι σε αυτήν τη λογική.

Γέμισε ποιότητα

Το σίγουρο είναι πως οι φίλοι του "Δικεφάλου" θα δουν καλύτερο ποδόσφαιρο. Από το παιχνίδι με τον Εργοτέλη και μετά, στοίχησαν πολύ οι τραυματισμοί των Ρατς, Μακ. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε πολλά συνεχόμενα παιχνίδια που προσπάθησε να επιβάλλει το παιχνίδι του, παίζοντας τσαπατσούλικα, έχοντας στον άξονα παίκτες χωρίς σίγουρη πάσα και ακραίους δίχως ποιότητα και χωρίς να έχουν την ικανότητα να περάσουν τον αντίπαλο τους. Κάτι που είχε σαν συνέπεια οι αντίπαλοι να προσαρμόζονται γρήγορα και να εκμεταλλεύονται τα εύκολα λάθη που έκαναν οι παίκτες του ΠΑΟΚ.

Η επιστροφή του Μακ ήδη βοήθησε να έρθουν δύο συνεχόμενες νίκες, με Καλλονή και Πλατανιά, με φάσεις που βγήκαν από την πλευρά του. Ο ΠΑΟΚ ήδη έχει βάλει τον ποιοτικό Νομπόα στον άξονά του και είναι πολύ κοντά στο να κλείσει ακόμα δύο ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με ποιότητα στον χώρο του άξονα, όπου ο ΠΑΟΚ πονούσε μέχρι σήμερα.

Οι μεταγραφές των Ντέβιτς, Κόστα και Νομπόα θα δώσουν στίγμα. Ο ΠΑΟΚ πάει να πάρει πρωτάθλημα, ποντάροντας στους επιθετικούς και στην ποιότητα, επιδιώκοντας να πνίξει τους αντίπαλους. Αυτός ο δρόμος είναι και ο δύσκολος, καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά στην τακτική χωρίς μπάλα από τους μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές και σίγουρη μεταφορά μπάλας με ποιότητα, χωρίς λάθη.

Διαβάστε ακόμη:

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο ΠΑΟΚ επενδύει, αλλά η γκρίνια συνεχίζεται

Χτυπάει Μάρκο Ντέβιτς ο ΠΑΟΚ (VIDEOS)

Προφορική συμφωνία με Ρικάρντο Κόστα ο ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK