Ο Πογέτ πρέπει να μείνει

Ο Τσάρλυ σχολιάζει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Η νίκη της ΑΕΚ και του Πογέτ, τα λάθη του Τούντορ και τα νεύρα του Μπερμπάτοφ.

Ο Πογέτ πρέπει να μείνει

Ο Γκουστάβο Πογέτ αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπός στην κατάλληλη θέση. Μετά την ήττα με 4-0 στο Καραϊσκάκης η διοίκηση της ΑΕΚ πήρε μία πιθανότατα άδικη και σκληρή απόφαση. Να διώξει τον προπονητή που δούλεψε στις δύο μικρότερες κατηγορίες και κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο ικανό να παίξει αξιοπρεπές ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Ο Τραιανός Δέλλας στη ρεβάνς, πέρυσι με τον Ολυμπιακό και στα δύο φετινά ντέρμπι που πρόλαβε να δώσει, στην Τούμπα και στο Καραισκάκης, έδειξε να μην είναι ο ίδιος καλός στην διαχείριση των καταστάσεων που προκύπτουν στην διάρκεια των αγώνων και να μην έχει καταφέρει να κάνει την ΑΕΚ σκληρή και ανταγωνιστική στα μεγάλα παιχνίδια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν μπόρεσε να χωνέψει πως μία δικιά του λανθασμένη αλλαγή, οδήγησε στο 4-0 από τον Ολυμπιακό και τον απέλυσε. Ο Πογέτ βρίσκεται στον πάγκο περίπου 3 μήνες και έχω την εντύπωση πως αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος για να πάρει την συγκεκριμένη δουλειά.

Βρήκε σχήμα

Η ΑΕΚ από τον προπονητή της ήθελε να βρει ένα σχήμα που θα της επιτρέπει να παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο σε όλα τα παιχνίδια και να μην χάνεται ο έλεγχος του παιχνιδιού, όταν έρχονται τα εγχώρια ντέρμπι. Ο Πογέτ, μόλις έμαθε την ομάδα, άλλαξε τακτική, εφάρμοσε ένα πιο σφιχτό καθαρό 4-3-3 και έδωσε νέους ρόλους στους Σιμόες, Γιόχανσον Μάνταλο, αλλά και πολλά παιχνίδια μαζί.

Οι ρόλοι των Σιμόες-Γιόχανσον

Ο Σιμόες πήρε την θέση 6. Είναι ο εγκέφαλος από χαμηλά, ο πρώτος που φτιάχνει παιχνίδι από τον άξονα, καθώς μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη έχουν τα δύο μπακ. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ο Σιμόες, έκανε ένα γεμάτο τακτικά παιχνίδι. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, που ο Τούντορ χρησιμοποίησε τον Μπερμπάτοφ στο χώρο του, φρόντισε να του κάνει δύσκολη την ζωή και να τον κάνει να χάσει την αυτοσυγκέντρωση του.

Πήρε ο Ουρουγουανός μία περίεργη απόφαση, να χρησιμοποιεί τον Γιόχνασον όχι χαμηλά αλλά σε ρόλο εσωτερικού χαφ. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει από τον Γιόχανσον περισσότερα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, από ό,τι στην δική του. Τα 3 γκολ που έχει βάλει στο πρωτάθλημα, επί ημερών Πογέτ, αλλά και οι μάχες που κερδίζει τον δικαιώνουν. Η ΑΕΚ βασίζει πολύ την ανάπτυξη της στην ποιότητα που έχουν οι Γκάλο, Ντιντακ και στην καλή τους σέντρα, οπότε η νέα θέση Γιόχανσον προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην αντίπαλη άμυνα.

Όσο ανεβαίνει ο Μάνταλος θα βελτιώνεται η ΑΕΚ

Είναι δεδομένο πως όσο ανεβαίνει ο Μάνταλος, τόσο πιο καλά θα λειτουργεί το 4-3-3. Η ΑΕΚ καταφέρνει και κερδίζει χωρίς να παίρνει όσα μπορεί να της προσφέρει ο Μάνταλος. Το παιδί είναι φανερό πως προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μετά τον τραυματισμό. Με τον ΠΑΟΚ κράτησε πολύ μπάλα και έπαιξε τον ρόλο του στην μεγάλη κατοχή που είχε η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και στον έλεγχο του αγώνα στην επανάληψη και έφθασε μία τρίχα από το πρώτο του φετινό γκολ. Πρακτικά, στο 4-3-3 του Πογέτ, ο πιο δημιουργικός από τους 3 χαφ και αυτός που πρέπει να κάνει τα περισσότερα πράγματα με την μπάλα κάτω στην ροή αγώνα, είναι ο Μάνταλος. Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει 0 γκολ και 1 ασίστ με τον Παναιτωλικό. Όταν θα πάρει μπρος και ο Μάνταλος, κάτι που φωνάζει πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί, θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα το 4-3-3 της ΑΕΚ.

Στο ντέρμπι των Δικεφάλων είδαμε δύο ομάδες που δεν είχαν, από άποψη δυνατοτήτων, μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Η ΑΕΚ, όμως, πήγε για 89 λεπτά το παιχνίδι εκεί που ήθελε γιατί ήταν ομάδα προπονητή. Εφάρμοσε μία τακτική που δουλεύεται περισσότερο από δύο μήνες, που οι ποδοσφαιριστές του ξέρουν τους ρόλους τους και τι ακριβώς ζητά από αυτούς. Αντίθετα, τα πράγματα στον ΠΑΟΚ ήταν άναρχα.

Ο Τούντορ ακόμα ψάχνει να βρει τακτική!

Ο Τούντορ είναι από την αρχή της σεζόν στην ομάδα, έκανε μαζί της προετοιμασία και ακόμα πειραματίζεται! Πριν το ντέρμπι κανείς δεν ήξερε ποια ακριβώς τακτική θα ακολουθήσει. Το τελευταίο διάστημα εγκατέλειψε την δύσκολη διάταξη με τους 3 στόπερ, που έμοιαζε σε 3-4-2-1, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να την διδάξει και να την περάσει σωστά στην ομάδα του και δούλευε το 4-2-3-1.

Απέναντι στην ΑΕΚ πήρε μία απόφαση που κανονικά θα έπρεπε να την έχει βάλει στην ομάδα του εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποίησε στην πλάτη των Χαρίση-Τσίμιροτ τον Τζιόλη. Η αρχική διάταξη του ΠΑΟΚ έδειχνε ικανή να προβληματίσει την ΑΕΚ και πως μπορεί να βγάλει ταχύτητα και παιχνίδι στην πλάτη της άμυνάς της. Στην πράξη, οι Τσίμιροτ-Χαρίσης, έκαναν πολλές λανθασμένες επιλογές, δεν πέρασαν σωστά τις κάθετες πάσες που απαιτούσε η φιλοσοφία της τακτικής του παιχνιδιού και οι Μακ, Αθανασιάδης ήταν εκτός αγώνα. Η AΕΚ έκλεισε το ημίχρονο με κατοχή 60%, βρήκε γκολ από ένα μεγάλο λάθος, του Βελλίδη και απειλήθηκε από ατομικό λάθος του Άρθρο.

Άναρχο το plan b, εξέθεσε τον Μπερμπάτοφ!

Στην επανάληψη ο Τούντορ, μη έχοντας δουλέψει κάτι συγκεκριμένο που θα του έδινε την δυνατότητα πιο ομαλά και ισορροπημένα να διεκδικήσει το γκολ της ισοφάρισης, έκανε άνω κάτω την τακτική της ομάδας του, βγάζοντας τον Τζιόλη και περνώντας τον Μπερμπάτοφ σε ρόλο επιτελικού χαφ. Πίστεψε πως ο Βούλγαρος μπορεί να περάσει τις πάσες που δεν ήταν σε θέση να βγάλουν οι Χάρισης-Τσίμιροτ.

Δεν υπολόγισε πως ο Μπερμπάτοφ δεν μπορεί να πάρει μέτρα από χαμηλά, να μεταφέρει μπάλα και να λειτουργήσει με πρόσωπο στην εστία από χαμηλά μέτρα. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν πως όταν αποφάσισε να βγάλει τον αόρατο Αθανασιάδη από τον αγώνα, δεν πέρασε τον Μπερμπάτοφ στον φυσικό του χώρο, όπου και θα μπορούσε να κάνει παιχνίδι με πλάτη να σπάσει μπάλες στους δύο εξτρέμ και να βρεθεί πιο εύκολα σε θέση βολής, αλλά τον κράτησε χαμηλά. Το ποδόσφαιρo είναι και ψυχολογία και όταν ο προπονητής φροντίζει, με την τακτική του, να χρησιμοποιεί ένα τόσο μεγάλο όνομα σε χώρους που δεν τον βολεύουν, είναι πιθανό να του δημιουργηθούν νεύρα. Ο Μπερμπάτοφ δεν δικαιολογείται για την αποβολή του, όμως ο Τούντορ στο ΟΑΚΑ του δυσκόλεψε την ζωή και συνολικά δεν τον διαχειρίζεται σωστά.

Στοίχημα η παραμονή Πογέτ

Ο Κροάτης είναι συμπαθής άνθρωπός όταν μιλάει, δείχνει να αγαπά το ποδόσφαιρο και να έχει ζήλο για την δουλειά του, όμως δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι στέρεο. Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο και ακόμα δεν έχει κατασταλάξει στο ποια τακτική ακολουθεί η ομάδα. Δεν έχει δώσει αρχές και ρόλους στους παίκτες του, κάτι που έχει κάνει ο Πογέτ, σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κόσμος ασχολείται με το ποιοι ποδοσφαιριστές θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Πογέτ, αν θα κλείσει η όχι ο Σα, όμως το σημαντικό είναι να μείνει και μετά το καλοκαίρι ο προπονητής. Η παραμονή του Πογέτ θα είναι και η πιο σημαντική φετινή κίνηση της διοίκησης της ΑΕΚ. Το να βρεις προπονητή που να μπορεί να μάθει τους παίκτες του να κερδίζουν και ταυτόχρονα, να δημιουργεί και συγκεκριμένη φιλοσοφία στην ομάδα του δεν είναι εύκολο. Η διοίκηση της ΑΕΚ τον βρήκε και πρέπει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τον κρατήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0

VIDEO: Το χτύπημα του Μπερμπάτοφ σε αντίπαλο

Μελισσανίδης: "Ο Σαββίδης είναι φίλος, ανταποδώσαμε τη φιλοξενία"

Σαββίδης: "Δεν θα γίνουν αλλαγές στον ΠΑΟΚ"

Σχόλιο Αποστόλη Χορτάτου: Διαβασμένη η ΑΕΚ, αλλά μπορούσε περισσότερα

News 24/7

24MEDIA NETWORK