Ο Στραματσόνι μικραίνει τον Παναθηναϊκό

Ο Τσάρλυ γράφει για την "καταστροφική" φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού, τον εγωισμό του Γιάννη Αλαφούζο που ξέρει να δημιουργεί μόνο εχθρούς και προεξοφλεί πως με τον Αντρέα Στραματσόνι στο τιμόνι θα υπάρξουν ακόμα χειρότερες ημέρες.

Ο Στραματσόνι μικραίνει τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η χειρότερη ποδοσφαιρική σεζόν που έχει βιώσει ποτέ κράτος που θέλει να λέγεται πολιτισμένο έφτασε στο τέλος. Στο τέρμα του δρόμου, όλοι, εκτός από τον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου, πήραν κάτι. Ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ το Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ την πρώτη θέση των πλέι οφ. Ο μοναδικός που δεν πέτυχε τίποτα είναι ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου.

Ξέρει μόνο να δημιουργεί εχθρούς

Η εφετινή χρονιά ήταν το απόλυτο "μηδέν". Μία ομάδα που το μόνο που ξέρει να κάνει συστηματικά είναι να δημιουργεί εχθρούς. Έφτασε στο σημείο να βγάλει ανακοίνωση εναντίον του Υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή γιατί δεν δικαιώθηκε η έφεση που έκανε για τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Είναι απίστευτο πώς ο Παναθηναϊκός έκανε εχθρό έναν άνθρωπο που θα έπρεπε να έχει σύμμαχο. Κι όλα αυτά επειδή "πείραξε" τη Θύρα 13.

Συνεχίζει στην ίδια λογική, στην ίδια κασέτα παρότι ο Κοντονής έχει πάει σε "ανοιχτή διαμάχη" με την ΈΠΟ, την οποία στηρίζει ο Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός υποτίθεται πως είναι από τις ομάδες που θέλει να την ανατρέψουν. Συνεχίζει να τον έχει απέναντι χωρίς να αξιολογεί πως με την πρόσφατη στάση του δεν επέτρεψε στην ΈΠΟ να κάνει επίδειξη δύναμης στο θέμα με τους επόπτες στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι φανερό πως το μόνο που ενδιαφέρει την ιδιοκτησία του συλλόγου είναι να τα έχει καλά με τους οργανωμένους και από εκεί και πέρα όλους τους άλλους τους θέλει απέναντι. Στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου ο Παναθηναϊκός χάνει την ταυτότητα του και από την πιο αστική ομάδα της χώρας μετατρέπεται επίσημα σε σύλλογο διαμαρτυρίας.

ΘΕΛΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ

Είναι περίεργο αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος δεν αλλάζει λογική, παρά το γεγονός πως έχει μπει σε ένα χώρο που δεν γνωρίζει και συχνά αναγκάζεται να αλλάζει αποφάσεις, συνεργάτες και να παραδέχεται τα λάθη του. Παρότι είναι πολλές οι φορές που έχει παραδεχτεί πως δεν έχει αξιολογήσει σωστά μία κατάσταση, ο ίδιος συνεχίζει να λειτουργεί εγωιστικά χωρίς να ακούει την άποψη του υγιούς κόσμου και δίχως να σέβεται την κοινή λογική.

Ζητάει λεφτά από φίλους του Παναθηναϊκού με ευκολία. Είτε για να μπουν στην Παναθηναϊκή Συμμαχία είτε για να γίνουν βελτιωτικά έργα για τη Λεωφόρο. Παρόλα αυτά, δεν θέλει να τους ακούει. Ο υγιής κόσμος του Παναθηναϊκού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον Αντρέα Στραματσόνι επειδή δημιουργεί μία χαοτική κατάσταση.

Όμως, την ίδια ώρα ο Γιάννης Αλαφούζος κάνει του κεφαλιού του. Συνεχίζει να επιμένει σε μία επιλογή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία και την επόμενη σεζόν. Σε έναν άνθρωπο που πίσω του δεν έχει καμία επιτυχημένη δουλειά και στους 6,5 μήνες που δούλεψε στον Παναθηναϊκό δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί κάτι που να μπορεί να παίξει ένα συγκεκριμένο είδος ποδοσφαίρου.

Δεν αξίζει ούτε κριτικής

Το ποιος είναι ο Αντρέα Στραματσιόνι το είχα γράψει από την στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόσληψη του. Στη συνέχεια με μεγάλη συχνότητα έγραφα πως το πλάνο που ακολουθεί με Εσιέν εσωτερικό χαφ και Πράνιτς αριστερό μπακ είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Όταν το έγραφα θεωρήθηκα εχθρός του Παναθηναϊκού και πως ήθελα να κάνω κακό στην ομάδα. Όμως, στη συνέχεια ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ήταν λάθος η επιλογή Εσιέν. Παρόλα αυτά, τον άνθρωπό που αποφάσισε να τον καθιερώσει στο βασικό σχήμα, χάνοντας μ' αυτόν στην ενδεκάδα και τον τελευταίο στόχο που είχε η ομάδα την εφετινή σεζόν (το Κύπελλο), τον κρατάει.

Ήταν φανερό πως η φετινή σεζόν θα ήταν καταστροφική για τον Παναθηναϊκό. Το σημείωνα με μεγάλη συχνότητα κάποια στιγμή, όμως, επειδή δεν σας κρύβω πως βαρέθηκα με τον εαυτό μου, σταμάτησα. Εντελώς συνειδητά έπαψα να αρθρογραφώ για το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού, άφησα την ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι στην άκρη, καθώς η κατάσταση είχε γίνει τόσο απελπιστική που δεν αξίζει ούτε κριτικής.

ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΜΕ ΕΞΤΡΕΜ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΜΒΟ

Έχουν περάσει 2,5 μήνες από την τελευταία φορά που αρθρογράφησα για τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν υπήρχε λόγος να γράφω κείμενα για μία ομάδα που δεν έχει κίνητρο να βελτιωθεί. Είναι παράλογο, αλλά ο Παναθηναϊκός τον Ιανουάριο γέμισε το ρόστερ του με εξτρέμ και τελικά, ενώ ο Στραματσόνι πέρασε 4 μήνες αλλάζοντας σε κάθε παιχνίδι τακτική, κατέληξε στο ρόμβο.

Προσέξτε, κατέληξε στο ρόμβο ένας προπονητής που τον Ιανουάριο είδε στην ομάδα να έρχονται έξι ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάρουν χρόνο στα άκρα. Οι Μπουμάλ, Βλαχοδήμος, Λέτο, Μαμούτε, Βιγιαφάνιες και Εβαντζελίστα. Έγιναν τρεις μεταγραφές καθαρών εξτρέμ και αποκτήθηκαν επιπλέον οι Βιγιαφάνιες, Λέτο, Εβαντζελίστα που μπορούν να πάρουν διαφορετικούς ρόλους, αλλά και να σταθούν δημιουργικά στα άκρα της επίθεσης.

ΕΒΑΛΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΜΑΛ ΔΕΚΑΡΙ

Όμως, ο Στραματσόνι αποφάσισε να καθιερώσει στα πλέι οφ το ρόμβο. Στην Τούμπα, στην τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού να διασώσει ένα στόχο, για 13 λεπτά ο Ιταλός τεχνικός έκανε κάτι πολύ περίεργο. Έβαλε τον Μπουμάλ σε ρόλο επιτελικού χαφ. Έναν ακραίο ποδοσφαιριστή, με όπλο το τρέξιμο και με αδυναμία στην πάσα τον έβαλε δημιουργό στο ρόμβο, πετώντας, μέχρι να αλλάξει τακτική, 13 πολύ σημαντικά λεπτά! Δεν είναι η μοναδική παράλογη απόφαση που έχει πάρει ο Αντρέα Στραματσόνι. Μιλάμε για έναν προπονητή που δεν επιτρέπει στην ομάδα του να βρει συνοχή λόγω της ευκολίας με την οποία παίρνει αποφάσεις, αλλά και λόγω των δοκιμών σε δύσκολα σχήματα, χωρίς να τα έχει δουλέψει.

Καταστρέφει και την επόμενη σεζόν

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι από τους λίγους που δεν αντιλαμβάνονται πως ο Αντρέα Στραματσόνι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπός για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να βρει ορθόδοξο ποδοσφαιρικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει να διεκδίκηση τους στόχους του την επόμενη σεζόν. Παρότι ο κόσμος του έδειξε την ενόχληση του, αυτός λειτουργεί εγωιστικά σε χώρο που δεν γνωρίζει, με αποτέλεσμα να οδηγεί με μαθητική ακρίβεια τον Παναθηναϊκό σε μία ακόμη χρονιά αποτυχίας.

Το προεξοφλώ γιατί μιλάει το παρελθόν του Ιταλού προπονητή. Τρεις δουλειές έχει πάρει, δύο ολόκληρες σε Ίντερ και Ουντινέζε και έβγαλε τις ομάδες στη χειρότερη θέση της σύγχρονης ιστορίας τους. Τον Παναθηναϊκό τον ανέλαβε απ' τον Νοέμβριο και κατάφερε να μην πάρει ούτε την πρώτη θέση στα πλέι οφ, μία διοργάνωση που τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος ξέρει να τη χειρίζεται.

Πολύ φοβάμαι πως ο Γιάννης Αλαφούζος πριν τις γιορτές θα έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ακόμα ένα λάθος του, μόνο που θα έχει οδηγήσει με τον εγωισμό του σε ακόμα μία καταστροφική σεζόν τον Παναθηναϊκό και θα μικρύνει ακόμα περισσότερο το μέγεθος και το κύρος αυτού του μεγάλου συλλόγου.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν ποδόσφαιρο. Κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Γιάννη Αλαφούζο και να τον βοηθήσει να πάρει τη σωστή απόφαση. Να αλλάξει προπονητή και να δώσει σε έναν άνθρωπο την ομάδα που θα μπορέσει να την μαζέψει και να την οδηγήσει σωστά. Δεν αντέχει ούτε ό ίδιος ούτε ο σύλλογος άλλη μία σεζόν αποτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γαρρής: "O Παναθηναϊκός δεν έχει συμμάχους, συζητάει με όλους"
Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στο Europa League

News 24/7

24MEDIA NETWORK