Ο απαράδεκτος Σεμπά, ο "καμένος" Ιντέγε κι ο Ρομπέρτο

Ο Τσάρλυ αναλύει τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού στο Βέλγιο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επαναληπτικό, παρότι η Άντερλεχτ δεν φοβίζει.

Ο απαράδεκτος Σεμπά, ο "καμένος" Ιντέγε κι ο Ρομπέρτο

Με βάση την εικόνα του παιχνιδιού και του αντιπάλου, ο Ολυμπιακός έφερε στις Βρυξέλες το χειρότερα δυνατό αποτέλεσμα. Πλήρωσε ένα ατομικό λάθος του Ρομπέρτο, τα ανεπαρκή εξτρέμ του, το ντεφορμάρισμα του Ιντέγε, το χαμηλού επιπέδου δίδυμο των Ντα Κόστα - Μποτία και την απόφαση Σίλβα να κρατήσει στον πάγκο τον μακράν καλύτερο παίκτη του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, Παϊτίμ Κασάμι.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε αδυναμίες που γνωρίζαμε πως έχει, άλλες που έχουν προκύψει τελευταία και ένα αχρείαστο πρόβλημα, που έχει βάλει στην ομάδα ο Σίλβα.

Πέτυχε το δύσκολο

Η Άντερλεχτ είναι πιο μεστή ομάδα από αυτήν που κέρδισε δύο φορές πριν από δύο χρόνια. Έχει περισσότερη εμπειρία, τον Ντεφούρ, τους Πρατ και Τίλεμανς (που δεν ξεκίνησε) που έχουν προσθέσει δύο ποδοσφαιρικά χρόνια και είναι πλέον πιο έτοιμοι και φανερά περισσότερες μεσοεπιθετικές λύσεις.

Υπήρχε, όμως, η κλασική αφέλεια που βγάζουν οι βελγικές ομάδες αμυντικά τα τελευταία χρόνια, μία συνολικά προβληματική αμυντική λειτουργία, που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να χτυπήσει, παρότι ήταν φανερή. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός πέτυχε το δύσκολο, να καταφέρει να μην σκοράρει στις Βρυξέλλες.

Από την παραμονή βγήκαν δύο άσχημες ειδήσεις

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από την παραμονή του παιχνιδιού υπήρχαν κάποια γκρίζα σύννεφα. Έβγαινε από τα ρεπορτάζ πως ο Σίλβα έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας τον Κασάμι, που έπαιξε για δύο στο ντέρμπι και έκρυψε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το λάθος του Πορτογάλου, να βγάλει τον Φορτούνη όταν αποβλήθηκε ο Μποτία. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό πως δεν θα προλάβει και ο Σιόβας. Δημιουργήθηκε, δηλαδή, μία τετράδα άμυνας στον άξονα με Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Ζντιέλαρ.

Πρόβλημα στην πίεση, στην πρώτη πάσα

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε το τέρμα από ένα λανθασμένο διώξιμο με γροθιές του Ρομπέρτο. Το πρόβλημα που υπήρχε, όμως, ήταν φανερό όταν η Άντερλεχτ πίεζε την πρώτη πάσα και ήταν εξίσου φανερή μία συνολικά λανθασμένη αμυντική λειτουργία στον χώρο μεταξύ των Ζντιέλαρ, Ντα Κόστα, Μαζουάκου.

Ο Ντα Κόστα έκανε λάθος πάσα τρεις φορές σε επικίνδυνο χώρο. Ο Ζντιέλαρ δεν έχει την εμπειρία να τον πλησιάσει και να του προσφέρει στήριξη κι η λειτουργία των Μποτία - Ντα Κόστα δεν προσέφερε ασφάλεια. Η Άντερλεχτ δεν είχε το καθαρό μυαλό για να τιμωρήσει τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Αυτές, όμως, φάνηκαν και πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθούν, γιατί η πρόκριση στο "Καραϊσκάκης" θα έρθει μόνο μέσα από την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα.

Αδικαιολόγητο να μην ξεκινήσει ο Κασάμι

Ένα πρόβλημα που δημιούργησε η αδικαιολόγητη απουσία του Κασάμι από την ενδεκάδα ήταν πως δεν υπήρχε κανείς κοντά στον Φορτούνη να τον βοηθήσει, να συνεργαστεί μαζί του και να προσφέρει το επιπλέον πάτημα στην αντίπαλη περιοχή. Συμβαίνει όποτε αγωνίζεται μαζί το δίδυμο Μιλιβόγεβιτς - Ζντιέλαρ και στερεί, επιθετικότητα από τον άξονα του Ολυμπιακού και τη δυνατότητα στον Φορτούνη να συνεργαστεί με ποδοσφαιριστή που βρίσκεται κοντά του.

Το εξειδικευμένο site στατιστικής Whoscored.com, με βαθμολογία που προέρχεται μόνο με βάση όσα έχουν κάνει οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο με την μπάλα και όχι με βάση την προσωπική κρίση, έχει δώσει τους χειρότερους βαθμούς από όσους αγωνίστηκαν ως βασικοί στις δύο ομάδες στον Σεμπά με 5,96 και στον Ζντιέλαρ με 6,12.

Βασικός ο Σεμπά

Ο κύριος λόγος που έφερε αυτό το κακό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός έχει να κάνει με την εικόνα των δύο εξτρέμ και του σέντερ φορ του. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν γίνεται πιο έντονο με το ντεφορμάρισμα του Ιντέγε.

Όταν δεν απειλεί ο φορ σου, οι εξτρέμ σου δεν έχουν ντρίμπλα και οι δύο χαφ του άξονα είναι καθαρά εξάρια, φαντάζει δύσκολο να σκοράρεις.

Ο Σίλβα παίζει μόνιμα με δύο ακραίους, που κανείς τους δεν μπορεί να δημιουργήσει, ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους συμπαίκτες του, όταν το επίπεδο που αγωνίζεται δεν είναι υπερβολικά χαμηλό.

Είναι απαράδεκτο, Φεβρουάριο μήνα να αγωνίζεται βασικός ακόμα ο Σεμπά. Ο Βραζιλιάνος απέδειξε πως δεν έχει κανένα από τα επιθετικά προσόντα που απαιτεί η θέση. Δεν ντριμπλάρει, δεν δημιουργεί, δεν εκτελεί, δεν εκμεταλλεύεται σωστά τον ελεύθερο διάδρομο. Στάθηκε σε κάποια παιχνίδια Champions League και ήταν χρήσιμος, επειδή λειτουργεί με συνέπεια στο αμυντικό πλάνο. Αν και στο άτυχο τελευταίο παιχνίδι με την Άρσεναλ, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι λειτούργησε απαράδεκτα.

Ο Σίλβα, άλλωστε, μετά από εκείνο το παιχνίδι, δεν τον χρησιμοποίησε ξανά βασικό σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Δεν φρόντισε, όμως, να υπάρχει και κάποιος άλλος διαθέσιμος για να πάρει τη θέση του. Με τίποτα δεν μπορώ να δεχτώ πως, αν ο Σίλβα πίστευε από την αρχή της σεζόν στους Κολοβό - Γιαννιώτα, σήμερα θα ήταν χειρότεροι του Σέμπα.

Δεν μπορώ, επίσης, να δεχτώ πως αγωνιζόμενος με μία ομάδα που έχει αδυναμίες και δεν μπορεί να θεωρηθεί ανώτερη σου, να μπαίνει ο Τσόρι στο 84ο λεπτό για χάρη του Σεμπά, ενώ υπάρχει ο Φορτούνης, ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις στα άκρα και το δικαίωμα να δώσει ο Τσόρι ποιότητα στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού για περισσότερο χρόνο.

Ο "καμένος" Ιντέγε

Μεγάλο ρόλο στο να μην βρει τρόπο ο Ολυμπιακός να βγάλει τις φάσεις που μπορούσε να του προσφέρει η αντίπαλη άμυνα έπαιξε και η κακή εικόνα του Ιντέγε. Δεν μας ξάφνιασε, που είδαμε τον Ιντέγε να σέρνεται. Η εικόνα του στα τελευταία παιχνίδια και ειδικά στο ΟΑΚΑ ήταν ανησυχητική.

Ο Ολυμπιακός πληρώνει τη συμπεριφορά του στον Φινμπόγκασον. Ο Ισλανδός ξενέρωσε, βλέποντας πως επειδή είναι δανεικός και ο Ιντέγε περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, δεν του δινόταν ούτε ο χρόνος που δικαιούται ο δεύτερος φορ μιας ομάδας και απαίτησε την αποχώρησή του. Ο Φινμπόγκασον έφυγε και ο σύλλογος δεν τον αντικατέστησε.

Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να δοθεί χρόνος στον Πουλίδο στην κορυφή σε ένα εύκολο παιχνίδι πρωταθλήματος και να πλασαριστεί σαν αντι-Ιντέγε. Ο Πουλίδο σίγουρα δεν είναι για πέταμα, αλλά σίγουρα δεν είναι σέντερ φορ και δεν μπορεί να κάνει τις δουλειές που ζητά ο Σίλβα από τον φορ του. Πιστεύω πως αν υπήρχε καθαρός φορ στο ρόστερ, είτε στο Βέλγιο είτε στο "Καραϊσκάκης", θα έπαιζε βασικός.

Πρακτικά, αυτήν την εποχή ο Ιντέγε φαίνεται "καμένος". Έπαιζε συνέχεια για πολύ μεγάλο διάστημα και για να φτιάξει τα νούμερά του, ώστε να ανεβάσει την τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Έπαιζε συνέχεια και έκανε και πολλά πράγματα. Ο Ιντέγε δεν είναι εντυπωσιακός επιθετικός, δεν φτιάχνει παιχνίδι για τον εαυτό του, δεν πάει σε πολλές τελικές ανά παιχνίδι και για φορ του Ολυμπιακού βάζει λίγα τέρματα. Όμως ήταν τίμιος, χρήσιμος και εξυπηρετεί τα σχέδια του Σίλβα. Κάνει κινήσεις συνεχώς όπου βρίσκεται η μπάλα, προσφέρει μαξιλάρι στους παίκτες που κινούνται γύρω του και λειτουργεί υποστηρικτικά σε όποιον αποφασίζει να πατήσει περιοχή. Στα δύσκολα παιχνίδια του Champions League βοηθούσε ώστε να έχει κατοχή πιο ψηλά, αλλά και να κρατήσει μπάλα ο Ολυμπιακός. Όλα αυτά, όμως, απαιτούν ένταση, τρεξίματα και φέρνουν κούραση. Ο Ιντέγε έπαιζε χωρίς σταματημό, σε έναν απαιτητικό ρόλο και δείχνει να είναι "καμένος". Το χειρότερο είναι πως στο ρόστερ δεν υπάρχει κανένας άλλος καθαρός φορ.

Ο Σίλβα τον έχει σε καλή φυσική κατάσταση τον Ολυμπιακό

Ο Σίλβα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακός προπονητής και σε καμία περίπτωση δεν έχει την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του στα επίπεδα που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή επί Περέιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που, σε αντίθεση με τα περσινά παιχνίδια με την Ντνίπρο, όταν ήμουν βέβαιος πως δεν έχει τύχη στο "Καραϊσκάκης", φέτος βλέπω να γίνεται μάχη μέχρις εσχάτων. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να περάσουν οι "ερυθρόλευκοι", αλλά είναι καλά γυμνασμένοι, δεν υπολείπονται σε τρεξίματα και ένταση που βγάζουν στο παιχνίδι τους από τους παίκτες της Άντερλεχτ και θα δώσουν μάχη.

6 ημέρες για να διορθώσει τις αδυναμίες του

Η Άντερλεχτ είναι σίγουρα πιο μεστή ομάδα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, έχει πάρα πολλές λύσεις μεσοεπιθετικές, το δικαίωμα να κρατά στον πάγκο τον Σουάρες, να μην χρησιμοποιεί τον Ιζεκιέλ, να μην ξεκινά τον Τίλεμανς, όμως έχει τρωτά σημεία που μπορεί να τα χτυπήσει ο Ολυμπιακός και σίγουρα δεν φοβίζει.

Ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί, αν δεν διορθώσει κάποια από τα προβλήματα που έβγαλε στις Βρυξέλλες. Για εμένα είναι δεδομένο από την αρχή που έγινε η κλήρωση, πως για να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από την Άντερλεχτ, θα πρέπει να είναι κακός, αλλά το να είναι κακός είναι κάτι πολύ πιθανό να συμβεί.

Συνέβη στις Βρυξέλλες, έχει 6 ημέρες μέχρι την επόμενη Πέμπτη να αποδείξει πως μπορεί στα τέλη του Φεβρουαρίου να διορθώνει αδυναμίες και επίσης πως η φανέλα του πραγματικά έχει μεγαλώσει και ομάδες που ανήκουν πιο κάτω από το top επίπεδο μπορεί να τις αποκλείει.

Θα καταλάβουν την αξία του Ρομπέρτο όταν τον χάσουν

Τέλος, είναι κωμικό να τα βάζουν οπαδοί του Ολυμπιακού με τον Ρομπέρτο. Την αξία του Ρομπέρτο και το πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό, που έχει αυτόν τον τερματοφύλακα θα τα καταλάβουν κάποιοι, όταν θα τον χάσουν.

Επειδή άκουσα και διάβασα τέρατα, θέλω να πω σε όσους τα βάζουν με τον Ρομπέρτο, να κοιτάξουν τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα του Ολυμπιακού τα χρόνια που υπερασπίζεται την εστία του και να φανταστούν πως θα γραφόταν η ιστορία, αν δεν υπήρχε ο Ισπανός τερματοφύλακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Όση τύχη είχε ο Μίτσελ, τόσο άτυχος ήταν ο Σίλβα

Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 1-0

Σίλβα: "Ήμασταν ανώτεροι, το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα δίκαιο"

UEFA ranking: Προκριματικά Champions League ο πρωταθλητής Ελλάδας

News 24/7

24MEDIA NETWORK