Πάπε Ντιόπ: Όπλο για την αμυντική τακτική

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παπακουλί Ντιόπ της Λεβάντε που πλησιάζει στον Ολυμπιακό, αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού του και τον χαρακτηρίζει αντι-Μιλιβόγεβιτς και όχι αντι-Κασάμι.

Πάπε Ντιόπ: Όπλο για την αμυντική τακτική
JESUS SIGNES

Μέσα σε ένα πολύ άσχημο κλίμα, το οποίο δυσκολεύει τις πιθανότητες να γίνουν μεταγραφές, οι ελληνικές ομάδες προσπαθούν να "κλείσουν" τους στόχους τους.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού την περασμένη Δευτέρα (29/6) πήρε μία απόφαση που περιμέναμε εδώ και καιρό. Ο Ισά πλήρωσε το μάρμαρο των λανθασμένων μεταγραφικών επιλογών της περασμένης σεζόν.

Οι Πειραιώτες, αυτές τις δύσκολες ημέρες, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καλές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει με τους μεγάλους μάνατζερ και να βγάλουν κέρδος της τάξης του 300% για τον Μιλιβόγιεβιτς, ποδοσφαιριστή που απέκτησαν επίσημα από την Άντερλεχτ πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Γεωργακόπουλου, ο Ντιόπ είναι προ το πυλών.

Πάπε Ντιόπ: Όπλο για την αμυντική τακτική
MANUEL QUEIMADELOS

Ο Ολυμπιακός έχει ενδιαφερθεί για τον Ντιόπ και σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, χωρίς επιτυχία. Πλέον ο Σενεγαλέζος χαφ δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Λεβάντε και είναι πιο εφικτή η συμφωνία. Στις περισσότερες αναλύσεις που διαβάζω για τον Ντιόπ τα τελευταία χρόνια, κυρίως από ρεπορτάζ που αφορούν τον Ολυμπιακό, παρατηρώ πως υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να πάρει στο σύλλογο.

Δεν είναι αντι-Κασάμι

Αγωνιζόμενος στη Λεβάντε, που έχει καθιερώσει ένα αμυντικογενές πλάνο, είχε μόνιμα δίπλα του ένα καθαρό εξάρι. Παίζοντας στον άξονα δίδυμο με έναν καθαρά αμυντικογενή χαφ όπως ο Σιμάο ή ο Σισοκό, ο Ντιόπ ήταν αυτός που έπαιζε λίγο πιο ψηλά, εκμεταλλευόμενος το καλό του κάθετο τρέξιμο και τον διασκελισμό του. Πρακτικά κάλυπτε χώρους 8αριού.

Με βάση το πώς έπαιζε στην Λεβάντε, ο Ντιόπ στον Ολυμπιακό θα έπαιρνε τον ρόλο του Κασάμι. Αν παρατηρήσει κανείς όμως τον τρόπο που αγωνίζεται, τα προσόντα του, τις αδυναμίες του αλλά και τα στατιστικά του, είναι φανερό πως πρόκειται για ένα καθαρό 6άρι, που λόγω της φυσιογνωμίας του ποδοσφαίρου της Λεβάντε, έπαιξε ένα κλικ πιο ψηλά. Δηλαδή πρέπει να πάρει τον ρόλο που φέτος προοριζόταν για τον φευγάτο Μιλιβόγιεβιτς.

Στις τρεις πάσες, η μία λάθος

Παίζοντας μόνιμα δίπλα σε καθαρό 6άρι, σε έναν πιο δημιουργικό ρόλο, ο Ντιόπ έπαιξε 18 παιχνίδια σαν βασικός, είχε μόλις 1 ασίστ, πάσαρε με υπερβολικά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (μόλις 67.7%), δεν σκόραρε, δεν απειλούσε, δεν ήταν δημιουργικός. Εξυπηρετούσε όμως τις ανάγκες του παιχνιδιού της Λεβάντε με την σκληράδα που έβγαζε και δεν έμεινε τυχαία τρία χρόνια στην βασική ενδεκάδα.

Τα πλεονεκτήματα του Ντιόπ εντοπίζονται σε τομείς στους οποίους ο Ολυμπιακός θα τα χρειαστεί. Στην θέση 6 και σε δύσκολα παιχνίδια στο Champions League θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως έχει μάθει να αγωνίζεται πιο ψηλά και να επιτρέπει στον προπονητή του να παίζει με σφιχτό σχήμα.

Όπλο για την αμυντική τακτική

Ο Ντιόπ είναι ένα καλό όπλο για την αμυντική τακτική του προπονητή που τον έχει στα χέρια του. Έχει καλή τακτική συμπεριφορά, ξέρει πώς να πηγαίνει επιθετικά στην μπάλα, να δημιουργεί παγίδες και βρίσκεται χωρίς μπάλα στο παιχνίδι στους χώρους που θέλει ο προπονητής του.

Τη χρονιά που πέρασε τον έκαναν χρήσιμο τα 3.3 κοψίματα που τον φέρνουν στην 12η θέση σε αυτή την κατηγορία στο ισπανικό πρωτάθλημα και στη 10η στη Λεβάντε. Επιπλέον, είχε και 2.2 κερδισμένα τάκλιν ανά παιχνίδι και παρότι δεν ξεπερνά σε ύψος το 1.80, έχει αντίληψη του παιχνιδιού, γεγονός που τον βοηθά να παίρνει καλές τοποθετήσεις που του επιτρέπουν να είναι καλός στον αέρα.

Πάπε Ντιόπ: Όπλο για την αμυντική τακτική

Στον Ολυμπιακό πρέπει να γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος, στα 3 χρόνια που έπαιξε στη Λεβάντε, είχε μόλις 2 ασίστ και πασάρει με πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Δεν μπορείς με αυτόν εσωτερικό χαφ να ανοίξεις άμυνα. Είτε στο 4-3-3, είτε στο 4-2-3-1, πιο ψηλά από την θέση 6 μπορεί να αγωνιστεί μόνο σε συνθήκες που οι ερυθρόλευκοι καλούνται να παίξουν είτε αμυντικά, είτε στα ίσα μέτρα με τον αντίπαλο και σε περιπτώσεις που απαιτείται σκληράδα, δύναμη στις μονομαχίες, ενέργεια και physical game.

Αν εξαιρέσουμε όμως τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και δύο - τρεις εγχώριος αγώνες, ο Ολυμπιακός στον άξονα χρειάζεται ποιότητα, δημιουργία και παραγωγή, κάτι που οδηγεί τον Ντιόπ σε ρόλο καθαρού 6αριού.

Διαβάστε ακόμη:

Βάζει… φέσι ο Μίλι, έρχεται ο Ντιόπ, ανοιχτό του Κασάμι

News 24/7

24MEDIA NETWORK