Πήρε άριστα εκεί που πονούσε ο Ολυμπιακός

Σε σημεία που στα παιχνίδια με την Παρτιζάν και στο φιλικό με τον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός είχε σοβαρό πρόβλημα, στην Ριέκα πήρε άριστα. Χρειάζεται όμως στόπερ, αριστερό μπακ και στράικερ για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός στο Champions League. Ο Τσάρλυ αναλύει το παιχνίδι των "ερυθρόλευκων".

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / RIJEKA - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÑÉÅÊÁ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / RIJEKA - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο επίπεδο που ανήκει. Στην ποδοσφαιρική ελίτ, στην βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μαζί με τα κορυφαία κλαμπ.

Η διοίκηση της ομάδας έμαθε από το περσινό πάθημα, επέλεξε τον Μπέσνικ Χάσι για προπονητή, δεν άκουσε κανέναν, τον στήριξε, του έδωσε την δυνατότητα να φέρει ποδοσφαιριστές της αρεσκείας του και του παρέδωσε έγκαιρα ένα ρόστερ ικανό για να τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο που του είχε αναταθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ

Ο Μπέσνικ Χάσι ανέλαβε μία αποστολή, στην οποία είχε τα κατάλληλα όπλα για να την φέρει εις πέρας. Το διακύβευμα ήταν τόσο μεγάλο, που δεν του δινόταν περιθώριο αποτυχίας. Υπήρχε μόνο ένας δρόμος, η πρόκριση στους ομίλους. Ο Χάσι πέτυχε τον στόχο του, επιβίωσε και πλέον πιο ήρεμος, συνεχίζει.

Αυτό το διάστημα πέτυχε να κερδίσει πολλούς με τον τρόπο δουλειάς του, τις επιλογές που πήρε, το γεγονός πως δεν έκανε το προβλεπόμενο, οι ενδεκάδες του είχαν εκπλήξεις, αλλά οι επιλογές του δεν αποτελούσαν προπονητικές τρέλες, αλλά κινήσεις σε μία ρεαλιστική βάση, που είχαν την προσωπική του ματιά.

Να είμαστε ειλικρινείς, ο Ολυμπιακός δεν σκότωσε κανένα θηρίο, είχε μεγαλύτερη ποιότητα από την Ριέκα, καλύτερο ρόστερ και έκανε το αναμενόμενο. Όμως, αυτά τα παιχνίδια έχουν τις δικές τους ξεχωριστές δυσκολίες, λόγω της κρισιμότητας τους, την εποχή που διεξάγονται και φυσικά από το γεγονός πως πρόκειται για μία απευθείας νοκ άουτ μονομαχία, που συνεχίζει ένας.

ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΟΥΣΕ

Πριν το παιχνίδι με την Ριέκα ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει τις δικές του αδυναμίες. Ο αντίπαλος του ήταν μία συντηρητική ομάδα, που είχε έναν ποιοτικό παίκτη τον Έμπερ στα άκρα της επίθεσης, έπαιζε ένα σφιχτό πειθαρχημένο 4-3-3, χωρίς φαντασία στην ανάπτυξη και έπρεπε να είναι πολύ κακός αμυντικά ο Ολυμπιακός για να δώσει δικαιώματα.

Είχε όμως να λύσει τα αμυντικά του θέματα, δικές του παθογένειες, που για να πάρει την πρόκριση κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν λειτούργησαν όλα τέλεια, όμως σε σημεία που στα παιχνίδια με την Παρτιζάν και στο φιλικό με τον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός είχε σοβαρό πρόβλημα, στην Ριέκα πήρε άριστα.

Η αμυντική λειτουργία των Καρσελά, Μάριν, ο τρόπος που έπαιξαν μαζί οι Ρομάο, Ζιλέ μπροστά από τα στόπερ και η μεστή εμφάνιση του Οφόε, ήταν τα στοιχεία που έδωσαν το διπλό στον Ολυμπιακό.

ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΡΣΕΛΑ-ΜΑΡΙΝ

Το 0-1 στην Ριέκα ήρθε γιατί σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός σουλούπωσε τα αμυντικά του κενά. Προβλήματα υπήρχαν, αλλά ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν μπορούσε να φανταστεί τόσο υψηλή συνέπεια, πειθαρχεία και αποτελεσματικότητα στον αμυντικό ρόλο που είχε ανατεθεί στους Καρσελά, Μαρίν.

Ήταν κομβικό το γεγονός πως έπαιξαν εντυπωσιακή άμυνα στον χώρο του οι δύο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, έβγαλαν βάρος από τους μπακ και δημιουργούσαν πότε ανάσες και πότε αντεπιθέσεις με τα κλεψίματα τους. Άλλωστε από κλέψιμο του Καρσελά στην σέντρα ξεκίνησε το χρυσό γκολ του Μάριν.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Ο ΟΦΟΕ

Επίσης, η απόφαση του Μπέσνικ Χάσι να ανεβάσει τον Οφόε σε ρόλο επιτελικού χαφ και να βάλει ανάμεσα σε αυτόν και στα στόπερ δύο 6άρια βγήκε τόσο στο αμυντικό όσο και στο δημιουργικό σκέλος.Ο Οφόε είχε μία μεστή εμφάνιση, έκανε όσα χρειαζόταν από αυτόν ο Ολυμπιακός. Πίεσε τα αμυντικά χαφ της Ριέκα, όταν προσπαθούσαν να αναπτυχθούν από τον άξονα, κέρδισε μάχες, κράτησε μπάλα, έτρεξε την μπάλα, δημιούργησε και προσέφερε μία ασίστ πάρε βάλε στον Μάριν. Ήταν άψογος στον ρόλο που είχε στην Λέγκια. Να σημειώσω εδώ, πως ο Μπέσνικ Χάσι απλά έδωσε στον Οφόε τον φυσικό του ρόλο.

ΡΟΜΑΟ-ΖΙΛΕ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ

Μεγάλη δουλειά έκανε και το δίδυμο Ρομαό, Ζιλέ. Στα σημεία που ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, αυτοί οι δύο ήταν που κέρδισαν σημαντικές μάχες. Όποτε η μπάλα πήγαινε στο πλάι, οι Ρομαό Ζιλέ έμπαιναν στην περιοχή του Ολυμπιακού, προσέφεραν ύψος, ασφάλεια και σωστό διάβασμα στις αποφάσεις των Κροατών.

Ειδικά ο Ρομάο ήταν με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην μεσοαμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και συχνά, διόρθωνε λάθη και έκρυβε αδυναμίες συμπαικτών του.

ΞΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΚΟΥΤΡΗΣ

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε λίγα προβλήματα, στο πρώτο 20λεπτό ήταν περισσότερο συγκρατημένος από ότι θα έπρεπε και το γεγονός αυτό έφερε λανθασμένες μεταβιβάσεις από μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές και στο κομμάτι μεταξύ 45-60 ο Κούτρης τα είχε κάνει θάλασσα. Δεν είναι το πρώτο προβληματικό στο αμυντικό κομμάτι παιχνίδι από τον Κούτρη.

Προσωπικά πιστεύω πως το παιδί δεν είναι τόσο έτοιμο όσο γράφεται, το ανέφερα στο πρώτο μου κείμενο μετά την καλοκαιρινή άδεια. Την ημέρα που γνωρίζοντας το αποτέλεσμα έκατσα να δω την ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν για να έχω άποψη.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται αριστερό μπακ. Ο Μπέσνικ Χάσι ήταν σε φόρμα είδε τον Κούτρη να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα με έναν μέτριο ποδοσφαιριστή και τον έκανε αλλαγή στο 61λεπτό. Το αστείο ήταν πως στο ίδιο λεπτό έβγαλε και ο τεχνικός της Ριέκα τον Γκοργκόν μην μπορώντας να πιστέψει τον τρόπο που διαχειριζόταν ο εξτρέμ του, το πολύ κακό διάστημα του μπακ του Ολυμπιακού.

ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Όσο πέρναγε η ώρα φαινόταν και πόσο σημαντικό είναι πως φέτος στην ομάδα έχει μπει ποιότητα, ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πιο είναι το ποδοσφαιρικά σωστό.

Ο Ολυμπιακός ήταν όμορφος στο μάτι ακόμα και όταν δεν απειλούσε, από τον τρόπο που πίεζε και κράταγε μπάλα ο Οφόε, το πώς γινόταν αντιληπτό που θα πάει η μπάλα, από τους Ζιλέ, Ρομαό και κυρίως από τον μαγικό τρόπο που κράταγε την μπάλα ο Καρσελά.

ΕΔΩΣΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑΝ

Ο Μαροκινός έδωσε απαντήσεις εκεί που πολλοί που δεν τον γνώριζαν και έκριναν έχοντας στο μυαλό τους, άλλους ποδοσφαιριστές με ανεπτυγμένη τρίπλα, αλλά όχι τον Καρσελά. Ο Καρσελά ήταν εντυπωσιακός χωρίς να κάνει κάποια ενέργεια που να προσφέρει μία μεγάλη φάση στον Ολυμπιακό.

Συνεισέφερε με το κλέψιμο του στο γκολ του Ολυμπιακού, είχε και άλλα κλεψίματα σε σημαντικούς χώρους, που τα συνδύαζε με άμεση πάσα για γρήγορη μετάβαση. Έκανε την αισθητική διαφορά με τον τρόπο που κρατούσε την μπάλα σε δύσκολους χώρους. Είχε την μπάλα δική του και ήταν αδύνατον για τον αντίπαλο του να του την πάρει, πρόσφερε ήρεμο σίγουρο χρόνο στον Ολυμπιακό, ήταν σπουδαίο.

Ο ΚΑΠΙΝΟ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

Μερίδιο στην πρόκριση και μάλιστα μεγάλο έχει ο Καπίνο. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είχε κάνει την μεγάλη απόκρουση στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου στο Καραϊσκάκης και απέτρεψε να γίνει το 0-1 και έκανε σπουδαία απόκρουση στο 54ολεπτό με την εκτίναξη του στο σουτ του Γκαβράνοβιτς.

Συνολικά τα τέσσερα προκριματικά παιχνίδια έδειξαν τον δρόμο. Όταν παίρνεις ποδοσφαιριστές με τα προσόντα για να καλύψουν τους ρόλους που χρειάζεσαι, η δουλειά γίνετε σωστά και το αποτέλεσμα βγαίνει στο γήπεδο.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν χαφ με κάθετα τρεξίματα, ικανό και στην πίεση και στην δημιουργία, έφερε τονmvpτου περσινού Πολωνικού πρωταθλήματος. Χρειαζόταν στα άκρα, έναν ποδοσφαιριστή να περνά τον αντίπαλο του και να έχει έφεση στην ντρίπλα και στην προσωπική ενέργεια, πήρε τον 3ποδοσφαιριστή σε επιτυχημένες ντρίπλες στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Χρειαζόταν ένα πειθαρχημένο αμυντικό χαφ, με ποιότητα στην πάσα και στο διάβασμα του παιχνιδιού για να τον κάνει βασικό. Έφερε βασικό χαφ από την Ναντ, ποδοσφαιριστή με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του, που δεν έχει υπάρξει τεχνικός σε Γαλλία και Βέλγιο να μην τον έχει βασικό σε όλη του την καριέρα.

Όταν κάνεις τέτοιες επιλογές, οι μεταγραφές δεν γίνεται να μην βγουν και το κέρδος θα το έχει η ομάδα σου.Ο Ολυμπιακός θέλει στόπερ, αριστερό μπακ και στράικερ. Πρέπει οι μεταγραφές να γίνουν με την ίδια λογική, αν αυτό συμβεί θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακόμα για το πιο υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου έχει να λύσει θέματα, το καλό είναι πως επέστρεψε εκεί που δικαιωματικά τα τελευταία χρόνια πέτυχε να ανήκει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK