Η "Σλουκιάδα", ο Ζοτς και η πρόταση του ΠΑΟ

Ο Τσάρλυ γράφει για το σήριαλ των τελευταίων ημερών με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος απομακρύνεται από τον Ολυμπιακό και τρέχει στην αγκαλιά του Ομπράντοβιτς στη Φενέρ.

Η "Σλουκιάδα", ο Ζοτς και η πρόταση του ΠΑΟ
Σλούκας Ολυμπιακός Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

Τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη στα αθλητικά δρώμενα απασχολεί η... Σλουκιάδα. Ο περισσότερος χρόνος στην εκπομπή στο ραδιόφωνο περνάει συζητώντας για το συγκεκριμένο θέμα.

Αρκετοί φίλοι του Ολυμπιακού, βλέποντας τις εξελίξεις της Τρίτης (23/6) που απομακρύνουν τον Κώστα Σλούκα από τον σύλλογο, έσπευσαν να μειώσουν την αξία του αθλητή ή να τον κατηγορήσουν και στην εκπομπή αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που είχε επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Σπανούλης αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και να δεχτεί την πρόταση των Αγγελόπουλων.

Η σκληρή καθημερινότητα

Μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει την απαίτηση ο αθλητής να λειτουργεί σαν οπαδός, να μην κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον, να βάζει στην άκρη τα θέλω του και την εξέλιξη της καριέρας του για τις ανάγκες του συλλόγου. Οι σχέσεις των αθλητών με τους συλλόγους είναι σκληρές και αμφίδρομες. Ο κάθε επαγγελματίας παίρνει αυτά που αξίζει και που δίνει. Κανείς δεν του κάνει χάρη. Αν δεν απέδιδε ο Σλούκας, όσο φανατικός Ολυμπιακός και να ήταν, δεν θα του γινόταν πρόταση παραμονής και κανένας φίλαθλος δεν θα ενδιαφερόταν για το μέλλον του.

Δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του Σλούκα. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως το να μπεις σε έναν σύλλογο δεν σημαίνει αυτόματα ότι δένεσαι και μαζί του. Η καθημερινότητα σε φθείρει και ο αθλητής, όπως κάθε εργαζόμενος, συναντάει πράγματα, που δεν μπορεί να εξωτερικεύσει, τα οποία ο κόσμος δεν γνωρίζει και τον κάνουν να λειτουργεί πιο αποστασιοποιημένα. Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω πως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Σλούκα.

Δεν είναι ευχαριστημένος με τον ρόλο του

Βλέποντας τη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πάρουμε τα πραγματικά δεδομένα. Ο Σλούκας την επόμενη της κατάκτησης του πρωταθλήματος έκανε μία δήλωση που ερμηνεύτηκε από πολλούς θετική για την παραμονή του, αλλά στην πραγματικότητα έδειξε τάσεις φυγής. Είπε πως το ζήτημα δεν είναι τόσο οικονομικό όσο ο ρόλος του. Πρακτικά σημαίνει πως δεν είναι ευχαριστημένος από τον ρόλο που έχει στον Ολυμπιακό. Ο Σλούκας στην φετινή Ευρωλίγκα ήταν 7ος σε συνολικό χρόνο συμμετοχής πίσω από τους Σπανούλη, Λοτζέσκι, Μάντζαρη, Ντάνστον, Χάντερ, Λαφαγιέτ και σε μέσο όρο τον πέρναγε και ο Πρίντεζης.

Η "Σλουκιάδα", ο Ζοτς και η πρόταση του ΠΑΟ
INTIME SPORTS

Στα 25 του χρόνια έπαιζε μέσο όρο στην Ευρωλίγκα 17.59 λεπτά, είχε 6.7 πόντους, 37% δίποντα, 34.6% τρίποντα, 86.8% βολές, 3.1 ασίστ μέσο όρο και μόλις 1.3 λάθη. Με αυτόν τον ρόλο κάποιος άλλος αθλητής πιθανότατα να ήταν ευτυχής, καθώς πέρα από τους εγχώριους τίτλους, τον κρατάει στο πιο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο, του έχει δώσει την δυνατότητα να κατακτήσει 2 Ευρωλίγκες και να παίξει σε 3 τελικούς. Την επόμενη ημέρα όμως της κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο Σλούκας έκανε ξεκάθαρο ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το ρόλο αυτό.

Ουσιαστικά επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ που έγραψα στις 22/5 στο Contra.gr πως υπάρχει ήδη πρόταση στα γραφεία του μάνατζερ του από τη Φενέρ που τον καλύπτει οικονομικά και του δίνει τον ρόλο που επιθυμεί και πως σύντομα αναμένεται πρόταση και από ΤΣΣΚΑ. Πλέον υπάρχει και η πολύ καλή πρόταση από τον Παναθηναϊκό που του προσφέρει 4 εκατομμύρια για 4 χρόνια.

Η πρόταση του Παναθηναϊκού και οι Αγγελόπουλοι

Ο Σλούκας δήλωσε πως το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά και οι Αγγελόπουλοι φρόντισαν να του κάνουν ξεκάθαρο, πως και από τις 4 προτάσεις που θα έχει στα χέρια του, η δικιά τους θα είναι η μικρότερη. Μπορεί ο κόσμος του Ολυμπιακού να νιώθει θιγμένος, αλλά ακόμα και να μην έχει σκοπό ούτε να σκεφτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού ο Σλούκας, γνωρίζοντας πως κάποιος τον εκτιμά για 4 εκατομμύρια για 4 χρόνια και η ομάδα που εργάζεται του δίνει τα μισά για 3 έτη, δεν του δημιουργεί διάθεση συμφωνίας.

Η λέξη εκτιμά, είναι σημαντική. Οι περισσότεροι αθλητές λειτουργούν με μεγάλο εγωισμό και την πρόταση που τους γίνεται, τη βλέπουν και σαν απόδειξη εκτίμησης ή και αναγνώρισης της εργασίας τους. Τα λεφτά σίγουρα είναι πολλά, αλλά οι αθλητές τα βλέπουν συγκριτικά με αυτά που μπορούν να πάρουν στην αγορά και όχι με τη δικιά μας πραγματικότητα.

Η "Σλουκιάδα", ο Ζοτς και η πρόταση του ΠΑΟ
INTIME SPORTS

Με διαφορά η χειρότερη πρόταση

Ο Σλούκας λοιπόν, στο οικονομικό κομμάτι, γνωρίζει πως ο Ολυμπιακός του κάνει με διαφορά την χειρότερη πρόταση και η διοίκηση του δεν διστάζει να το δημοσιοποιήσει. Όταν ακούς τη διοίκηση να αναφέρει πως υπάρχει συγκεκριμένο ταβάνι και αυτό να είναι πολύ κατώτερο από τις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει, είναι δεδομένο πως ο αθλητής φεύγει. Έχουν μείνει αθλητές επειδή δέθηκαν με τις ομάδες τους και με το περιβάλλον που βρίσκονται με λιγότερα χρήματα από όσα θα μπορούσαν να βρουν στην αγορά, η ανανέωση και οι διαπραγματεύσεις όμως σε αυτές τις περιπτώσεις κρατήθηκαν μυστικές, δεν εξελίχθηκαν σε σίριαλ.

Δεν υπάρχει προοπτική στον Ολυμπιακό

Πάμε στην δήλωση του Σλούκα, που για μένα, έκλεισε την πόρτα στον Ολυμπιακό, δεν την άνοιξε. Τον καλύτερο ρόλο που αναζητά, γνωρίζει πως στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν δεν είναι εύκολο να τον βρει. Ο Σπανούλης, χωρίς να ευθύνεται, λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας. Πέρα από το γεγονός πως προσαρμόζεται η ομάδα στα θέλω του, ο ίδιος κουμπώνει περισσότερο με τον Μάντζαρη από ότι με τον Σλούκα. Επίσης γνωρίζει ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα αποκτηθεί στην περιφέρεια και ένας Αμερικανός, που αν βγει θα πάρει χρόνο και από τον ίδιο.

Εδώ πρέπει να θυμίσω πως τις δύο χρονιές του Λο (2011-12 και 2012-13) ο χρόνος του Σλούκα στον Ολυμπιακό ήταν στα 14 λεπτά μέσο όρο, πέρυσι που τραυματίστηκε πήγε στα 19 και φέτος στα 18 λεπτά. Αν λοιπόν τα βάλουμε κάτω, εκτός από την χειρότερη οικονομικά πρόταση, δεν υπάρχουν και οι συνθήκες για να πάρει τον ρόλο που επιθυμεί ο Σλούκας στον Ολυμπιακό.

Αντίθετα η προοπτική του Παναθηναϊκού του παρέχει περισσότερα χρήματα και φυσικά τον ρόλο του ηγέτη. Βέβαια δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το συγκεκριμένο βάρος. Ακόμα και ο Σπανούλης, που ιστορικά έχει δικαιωθεί για την επιλογή του και σίγουρα είναι και μεγαλύτερη κλάση, βασανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η "Σλουκιάδα", ο Ζοτς και η πρόταση του ΠΑΟ

Όλα οδηγούν στην αγκαλιά του Ομπράντοβιτς

Πολλοί μπορούν να ισχυριστούν ότι ο Σλούκας δεν θα έχει καλύτερη τύχη στη Φενέρ. Εκεί όμως δεν υπάρχουν δεδομένα, τα οποία τα έχει ζήσει και μπορεί να τα αξιολογήσει. Θα πάει να παλέψει, να δώσει τη μάχη του. Και φυσικά υπάρχει και το δέλεαρ για κάθε μπασκετμπολίστα να δουλέψει με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όποιος έχει μιλήσει με αθλητές που έχουν συνεργαστεί με τον Ομπράντοβιτς, η που απλά είχαν συναντηθεί μαζί του, γνωρίζει πως το μεγάλο όπλο του "Ζοτς" είναι πως ξέρει να κερδίζει τους ανθρώπους. Και από τη στιγμή που προκύπτει και από το ρεπορτάζ πως ο Ομπράντοβιτς ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντηθεί μαζί του, είναι σίγουρο πως θέλει να τον κερδίσει και να τον κάνει δικό του.

Ο οπαδός μπορεί να έχει την απαίτηση ο αθλητής, να δένεται με την ομάδα, με την φανέλα, με τις επιτυχίες. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και τα συναισθήματα δεν διαμορφώνονται στους αθλητές με τον ίδιο τρόπο που διαμορφώνονται στους φιλάθλους. Και την ώρα της απόφασης μπαίνει μπροστά η ορθολογική σκέψη. Και στην προκειμένη περίπτωση, αυτή οδηγεί τον Σλούκα μακριά από τον Ολυμπιακό. Εκτός αν γίνει η έκπληξη και ακολουθήσει την αντίθετη πορεία, αλλά την ίδια λογική με αυτή του Σπανούλη. Αλλιώς οδηγείται στην αγκαλιά του Ομπράντοβιτς.

Διαβάστε ακόμη:

Προβάδισμα η Φενέρ για Σλούκα

Κι όμως ο Σλούκας ήταν στην Αθήνα: Αποκλειστικό Contra.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK