Το πριμ που δεν πήρε και η αναγέννηση Κωνσταντίνου

Ο Καραγκούνης που δεν είναι κορόιδο, ο ειδικός στα θαύματα Σέρχιο Μαρκαριάν που "κατεβάζει" ιδιαίτερες ιδέες και παραμένει ακμαίος στα 70 του χρόνια και η... αναγέννηση του Κωνσταντίνου. Ο Τσάρλυ γράφει για τον νέο προπονητή της Εθνικής.

Το πριμ που δεν πήρε και η αναγέννηση Κωνσταντίνου

Όταν αποχώρησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, στο κείμενο που έγραψα για τους υποψήφιους για τον πάγκο της Εθνικής, είχα στις επιλογές τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Έγραφα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από το μυαλό του Γιώργου Καραγκούνη ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε στην καριέρα του. Μόλις το ρεπορτάζ άρχισε να δείχνει πως είναι ο εκλεκτός του επίτιμου αρχηγού, έγραψα κείμενο που εξηγούσα τον λόγο που είναι η καλύτερη λύση για τον πάγκο της Εθνικής. Για την ακρίβεια, για το θαύμα της πρόκρισης ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι η μόνη λύση. Άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά γιατί έχει θητεύσει με επιτυχία στον πάγκο της Παραγουάης και του Περού, γνωρίζει και εφαρμόζει το ποδόσφαιρό μας, μα πάνω από όλα είναι ειδικός στα θαύματα. Και γι' αυτόν το λόγο στη Λατινική Αμερική το προσωνύμιό του είναι "el mago".

Σε πρόσφατο κείμενο, ανέλυσα τους λόγους που ο Μαρκαριάν αξίζει τη θέση. Αναφέρω αρκετά από όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Το τελευταίο κομμάτι της καριέρας του και όσα έχει πετύχει από την ημέρα που έφυγε από τον Παναθηναϊκό δίνουν την απάντηση στο κατά πόσο παραμένει ακμαίος και με σωστές ποδοσφαιρικές ιδέες στα 71 του χρόνια.

Πάνω απ'όλα τα θέλω της Εθνικής

Δεν είναι κανένα κορόιδο ο Καραγκούνης. Είναι πλέον γνωστό πως μίλησε με πολλούς προπονητές και δεν είναι τυχαίο πως με το που συναντήθηκε στην Μαδρίτη με τον Σέρχιο και τον άκουσε, έβαλε "Χ" σε όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους για τη θέση και δεν άκουγε κουβέντα.

Ο Καραγκούνης, με την απόφασή του να δώσει την Εθνική στον Μαρκαριάν, έβγαλε προσωπικότητα και η ομοσπονδία με την απόφασή της να την αποδεχθεί, έδειξε πως τουλάχιστον στο κομμάτι της Εθνικής βγάζει υγεία.

Απέδειξε πως πάνω από κάθε επικοινωνιακό παιχνίδι, από οποιαδήποτε ιδιοτελή σκέψη βάζει τα θέλω της Εθνικής. Αγνόησε τις φωνές δυσπιστίας, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και πήρε μία ψαγμένη απόφαση. Ο Καραγκούνης το πήρε πάνω του παρόλο που γνωρίζει πως το διαθέσιμο ρόστερ δεν είναι σπουδαίο. Δεν εγγυάται την επιτυχία. Αντιλήφθηκε όμως πως μόνο ένας άνθρωπός που θα δουλέψει με πάθος, θα βάλει ψυχή και γνώση, μπορεί να πετύχει. Για να τα λέμε όμως όλα, είναι πολύ σημαντικό που η Ελληνική Ομοσπονδία σήμερα στο σύνολό της πέρασε μία τόσο σημαντική απόφαση. Δέχθηκε να πάρει 60% λιγότερα από τον Ρανιέρι.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στη Λατινική Αμερική ήταν ο 3ος πιο ακριβοπληρωμένος ομοσπονδιακός, μετά τους Ταμπάρες και Μπιέλσα. Δέχτηκε να ρίξει τις απαιτήσεις του, να κλείσει τελικά στις 350.000 και μαζί με τους συνεργάτες του να κοστίσει στην ΕΠΟ λίγο πάνω από 500.000 ευρώ. Ο Μαρκαριάν, ο Κωστένογλου και ο συνεργάτης που θα φέρει, δεν ήρθαν για να τα πάρουν, αλλά για να προσφέρουν και γι' αυτό τον λόγο δέχτηκαν να λάβουν 60% λιγότερα χρήματα από τον Ρανιέρι και τους συνεργάτες του και να καλύψουν ένα μικρό μέρος της διαφοράς με πριμ.

Ο Μαρκαριάν δεσμεύτηκε πως θα μείνει στην Ελλάδα. Δεν θα κάνει τον Ρανιέρι, ούτε καν τον Σάντος. Θα έχει έδρα την χώρα μας και θα δουλεύει καθημερινά για να μάθει τους παίκτες μας όσο γίνεται καλύτερα.

Camera:   DCS520C
Serial #: K520C-01306
Width:    1728
Height:   1152
Date:  13-02-03
Time:   07:39:40
DCS5XX Image
FW Ver:   3.2.3
TIFF Image
Look:   Product
Sharpening Requested: No
Counter:    [133508]
ISO Speed:  400
Aperture:  f4.0
Shutter:  1/250
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f32
Exposure Mode:  Manual (M)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.0
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  E-TTL (1st curtain sync)
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  70
White balance: Auto
Time: 07:39:40.586
Camera: DCS520C Serial #: K520C-01306 Width: 1728 Height: 1152 Date: 13-02-03 Time: 07:39:40 DCS5XX Image FW Ver: 3.2.3 TIFF Image Look: Product Sharpening Requested: No Counter: [133508] ISO Speed: 400 Aperture: f4.0 Shutter: 1/250 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: E-TTL (1st curtain sync) Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 70 White balance: Auto Time: 07:39:40.586 INTIME SPORTS

Αναγέννησε τον Κωνσταντίνου

Συχνά αναφέρω το περιστατικό με τον Κωνσταντίνου που δείχνει πόσο διαφορετική σκέψη έχει από τους υπόλοιπους προπονητές. Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, ο Κωνσταντίνου την πρώτη του χρονιά ήταν σε άθλια κατάσταση. Η διοίκηση είχε επενδύσει πάνω του, αλλά δεν μπορούσε να δικαιώσει τις προσδοκίες. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν πήρε με το που ανέλαβε μία απόφαση που δεν μπορούσε κανένας να φανταστεί. Τον απάλλαξε από τα παιχνίδια και του έκανε ατομική προπόνηση για περίπου 40 ημέρες. Και δεν τον επανέφερε σε ένα εύκολο ματς, αλλά του έδειξε πόσο τον πιστεύει βάζοντάς τον στην Πράγα με την Σπαρτάκ στην επανέναρξη του Champions League, το οποίο τότε είχε και στους "16" φάση ομίλων. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με σουτ του Καραγκούνη που έπνιξε ο -νεαρός τότε- Τσεχ και στο 71ο λεπτό ο Κωνσταντίνου σαν οδοστρωτήρας, κέρδισε το αμυντικό δίδυμο των Τσέχων και έκανε το 0-2 δικαιώνοντας την δουλειά του Σέρχιο.

Στο υψόμετρο του Λα Πας

Γενικά αυτό που χαρακτηρίζει τον Μαρκαριάν είναι το ανοιχτό μυαλό και οι ιδιαίτερες ιδέες που "κατεβάζει" για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές του. Στο Περού κατάφερε και εκσυγχρόνισε ολόκληρη την λειτουργία του ποδοσφαίρου. Δημιούργησε ξεχωριστές ακαδημίες, ανέδειξε νέους ποδοσφαιριστές, εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο που παιζόταν στην χώρα. Στις 12 Οκτωβρίου του 2012 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, το Περού είχε να δώσει παιχνίδι με την εθνική ομάδα της Βολιβίας στο υψόμετρο του Λα Πας. Ο Μαρκαριάν έκανε κάτι που δεν είχε σκεφτεί κανένας άλλος προπονητής. Απέκλεισε όλους τους σταρ που παίζουν στα πρωταθλήματα της Ευρώπης και πήρε ένα μεγάλο γκρουπ με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα για προετοιμασία σε υψόμετρο. Έκανε μετρήσεις για να διαπιστώσει ποιοι οργανισμοί μπορούν να αντέξουν στις συγκεκριμένες συνθήκες και επέλεξε τους πιο ανθεκτικούς

Στις 12/10 έφερε ισοπαλία με 1-1. Δεν ήταν τεράστια επιτυχία θα μου πείτε. Τέσσερις ημέρες αργότερα η Ουρουγουάη του Ταμπάρες, με όλα τα αστέρια της, "έφαγε" τέσσερα. Ενάμιση μήνα αργότερα, η εικόνα του Μέσι, του Ντι Μαρία και των υπόλοιπων αστεριών της Αργεντινής να χρησιμοποιούν οξυγόνο και να κάνουν εμετό σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πριμ που δεν εισέπραξε

Το διάστημα που ήταν στον Παναθηναϊκό δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό, αλλά είναι πραγματικότητα. Τον Ολυμπιακό συνολικά στα παιχνίδια που βρισκόταν ο ίδιος στον πάγκο τον πέρασε 21 βαθμούς. Δεν πήρε πρωτάθλημα γιατί πήρε με μεγάλο χάντικαπ και τις δύο χρονιές τον Παναθηναϊκό. Την πρώτη φορά έπεσε στον Ευθυμιάδη και τη δεύτερη στην Ριζούπολη που είναι και το μοναδικό ματς που έχασε στο πρωτάθλημα, ως προπονητής του Παναθηναϊκού.

Μάλιστα, στον ίδιο τον Σέρχιο Μαρκαριάν είχαν τάξει ένα τεράστιο πριμ πρωταθλήματος. Βλέπετε, η διοίκηση του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα ο Άγγελος Φιλιππίδης, όταν αποφάσισε να προσλάβει ξανά τον Μαρκαριάν στη θέση του Σάντος, δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο χάντικαπ με το οποίο έχει αναλάβει τον Παναθηναϊκό και δέχθηκε να βάλει στο συμβόλαιό του το τεράστιο πριμ 1.000.000 ευρώ που είχε ζητήσει τότε ο Μαρκαριάν. Αν δεν τον έστηνε τότε όλη η Ελλάδα θα το είχε εισπράξει και αυτό.

Δυστυχώς θα σας στεναχωρήσουμε ξανά

Ό,τι και να γράψεις για την καριέρα του Σέρχιο είναι λίγο, δεν φθάνει σε ένα κείμενο. Απ' όπου και να το πάρεις, ο άνθρωπός έχει κάνει τη μία υπέρβαση μετά την άλλη. Αυτό που απλά ήθελα να τονίσω είναι πως σε αντίθεση με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, η Ομοσπονδία έφερε έναν άνθρωπό, που έχει έρθει για να δουλέψει, που με την μεθοδικότητα που εργάζεται θα εμπνεύσει τους παίκτες του και θα μας οδηγήσει ξανά στις επιτυχίες. Απλά θα στενοχωρήσει κάποιους γιατί θα επιστρέψουμε στις νίκες με 1-0. Από τώρα σκέφτομαι και γελάω το θράσος που θα βρουν κάποιοι και θα κάνουν κριτική, όταν η Εθνική μας θα αρχίσει ξανά να νικάει, αλλά θα το πετυχαίνει απλά με ένα γκολ διαφορά.

Ο Μαρκαριάν έρχεται στην χώρα μας την Τρίτη (17/2) και η πρώτη αποστολή είναι στις 29 Μαρτίου στην Βουδαπέστη. Η Εθνική θα δουλέψει όλη την προηγούμενη εβδομάδα μακριά από μάνατζερ και σειρήνες στην Αυστρία. Ο Μαρκαριάν δεν θέλησε φιλικό ενδιάμεσα για να μπορέσει να δουλέψει εντατικά στην τακτική τους ποδοσφαιριστές του τις πέντε διαθέσιμες ημέρες. Η Εθνική επιστρέφει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK