Τσαλακώθηκε ο εγωισμός του Μελισσανίδη

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ και λέει τα πράγματα με το όνομά τους!

Τσαλακώθηκε ο εγωισμός του Μελισσανίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τεσσάρα στο ντέρμπι από τον Ολυμπιακό η διοίκηση της ΑΕΚ, πήρε την απόφαση να παραιτήσει τον προπονητή της Τραϊανό Δέλλα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Τραϊανός στην ανακοίνωσή του. Στην πράξη η διοίκηση της ΑΕΚ παραδέχτηκε πως απέτυχε ένας σημαντικός στόχος καθώς το στοίχημα Δέλλας δεν βγήκε.

Από την ημέρα που ξεκίνησε αυτήν την νέα προσπάθεια ο σύλλογος με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, να είναι ο ισχυρός άνδρας, υπήρξε η κεντρική απόφαση, στο πρόσωπο του Τραϊανού Δέλλα, η ΑΕΚ να φτιάξει έναν δικό της προπονητή. Στην ΑΕΚ που έρχεται, υπήρχε η φιλοσοφία να στηριχτεί ένα δικό της παιδί και η ομάδα να εξελιχθεί, μέσα από την εξέλιξη και του ίδιου του Δέλλα.

Η ίδια η διοίκηση μίλαγε για στοίχημα Δέλλα κάθε φορά που υπήρχε μία μικρή, η μεγάλη κρίση στην ομάδα. Η απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών, αποτελεί μία πρώτη μεγάλη αποτυχία στην νέα προσπάθεια που κάνει η ΑΕΚ. Γιατί, πολύ απλά, η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Γ Εθνική δεν βγήκε, τουλάχιστον για τους ίδιους τους ανθρώπους του συλλόγου.

Πέτυχε η όχι ο Δέλλας;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι δεν βγήκε το "στοίχημα Δέλλας" και από το τελικό πόρισμα μπορούμε να καταλήξουμε, πόσο επαγγελματικά λειτουργεί η ΑΕΚ στην επιστροφή της.

Ο Δέλλας ανέλαβε να ανεβάσει δύο κατηγορίες την ΑΕΚ. Παράλληλα έπρεπε να δημιουργήσει κάτι στέρεο ώστε να υπάρχει μία συνέχεια, όταν θα ανέβει η ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία και να μην υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί μία εντελώς νέα ομάδα, στην πρώτη κατηγορία. Στο ερώτημα αν πέτυχε σε αυτήν την αποστολή, η απάντηση είναι πως πέτυχε 100%.

Για να είμαι ειλικρινής, ο Δέλλας το μεγαλύτερο σφάλμα που έκανε είναι πως τα πήγε υπερβολικά καλά στον στόχο που του είχε τεθεί. Δημιούργησε ένα σύνολο που έπαιζε καλό ποδόσφαιρο και έκανε τους ανθρώπους της ΑΕΚ να επαναπαυτούν. Να πιστέψουν πως μπορούν, ξοδεύοντας λίγα χρήματα, να παρουσιάσουν μία ομάδα που το ποδόσφαιρο που θα παίζει να είναι ελκυστικό και να επιτρέπει στον κόσμο να πηγαίνει στο γήπεδο και να είναι σε θέση να φέρει άμεσα την ΑΕΚ στην πρώτη τριάδα.

Εξυπηρέτησε τους πάντες εκτός από τον εαυτό του!

Έκανε ένα τεράστιο δώρο στον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ. Με την δουλειά του στην Football League τον γλίτωσε από την ανάγκη να ρίξει πολύ χρήμα το περασμένο καλοκαίρι. Η ΑΕΚ έκανε έγκαιρα συμβόλαια σε Έλληνες ποδοσφαιριστές που αναπτύχθηκαν με την δουλειά που έγινε κυρίως την περσινή χρονιά και είχαν δημιουργήσει μία βάση με οικονομικά συμβόλαια.

Ποιος ευθύνεται για τις μεταγραφές του καλοκαιριού;

Αν ψάξουμε λοιπόν να βρούμε το ποιο είναι το πρόβλημα που δεν δίνει την δυνατότητα στην ΑΕΚ να είναι ανταγωνιστική έναντι του Ολυμπιακού, αυτό πρέπει να εστιαστεί στις μεταγραφές του καλοκαιριού. Η ομάδα τρέχει με την δουλειά που έγινε την περσινή σαιζόν και οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν το καλοκαίρι, δεν κατάφεραν να δώσουν μεγαλύτερη δυναμική.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την μη αποτελεσματική ενίσχυση του περασμένου καλοκαιριού, η απάντηση είναι 60% ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που προσέφερε ένα υπερβολικά περιορισμένο μπάτζετ, 35% ο Μιλοβάνοβιτς για τις επιλογές του και ένα μικρό ποσοστό, που πιστεύω δεν αγγίζει ούτε το 5%, πάει στον Τραϊανό Δέλλα που δεν επέμενε.

Αντί να γκρινιάζει, επέλεξε να δουλέψει. Έχει να κάνει και με το γεγονός πως και ο ίδιος ο Δέλλας γνώριζε πως σαν προπονητής είναι μικρότερο μεγέθους από τον σύλλογο που προπονεί. Όταν γνωρίζεις πως αν χάσεις την δουλειά σου, θα είσαι αναγκασμένος να πας κάπου πολύ χαμηλότερα, δεν έχεις την αυτοπεποίθηση να έχεις και πολλές απαιτήσεις. Για αυτόν τον λόγο, μία διοίκηση που δεν έχει σκοπό να ρίξει και πολύ χρήμα, την βολεύει ένας προπονητής χωρίς ισχυρό βιογραφικό.

Έβγαλε παίκτες από την δουλειά του

Ο Δέλλας όμως δούλεψε καλά, κατάφερε να του φέρει έναν στόπερ Άρθο με παραπάνω κιλά ο Μιλοβάνοβιτς και να καλύψει το κενό τους, εξελίσσοντας τους Τζανετόπουλο, Λαμπρόπουλο, Κολοβέτσιο. Πέτυχε να κάνει τον Τζανετόπουλο - ένα παιδί που ήταν στα αζήτητα και έπαιζε στην ΑΕΚ με μισθό χαμηλόμισθου υπαλλήλου- βασικό και να τον στείλει στην Εθνική ομάδα.

Έχτισε την ομάδα πάνω στον Γιόχανσον και αξιοποίησε την μοναδική μεταγραφή κορμού που έγινε το καλοκαίρι, φτιάχνοντας το δίδυμο Σιμόες, Γιόχανσον προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο και τα στόπερ του.

Τι ήθελε και τι πήρε το καλοκαίρι

Η περσινή ΑΕΚ χρειαζόταν τερματοφύλακα, στόπερ, κεντρικό χαφ, εξτρέμ, αριστερό μπακ, στράικερ. Αποκτήθηκαν οι Μπαρόχα, Άρθο, Σιμόες, Ντιντάκ, Τζεμπούρ και κανένας καθαρός εξτρέμ.

Ο Δέλλας έχτιζε την ομάδα του με 4-2-3-1 και ο μοναδικός που έχει μέτρα και τρεξίματα εξτρέμ στο ρόστερ της ΑΕΚ είναι ο Πλατέλλας. Αντί για σύγχρονους ακραίους, ο Μιλοβάνοβιτς, έφερε στην ΑΕΚ τους Βάργκας, Μπουονανότε, δηλαδή δύο παλιού τύπου δεκάρια. Τερματοφύλακας επιλέχθηκε ο Μπαρόχα από την Βενεζουέλα, με φανερό πρόβλημα στις εξόδους, δηλαδή ήρθε κάτι παρόμοιο με τον Ανέστη. Για σέντερ φορ αποκτήθηκε μία λύση από το παρελθόν, καταπονημένος από προβλήματα στα γόνατα, ο Ραφικ Τζεμπούρ.

Συνεχίζοντας την κουβέντα που αφήσαμε, ψάχνοντας το μικρό ποσοστό ευθύνης του Δέλλα για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να πατήσει πόδι, για το θέμα του σέντερ φορ, όταν τραυματίστηκε ο Τζεμπούρ.

Έχασε την ευκαιρία να πατήσει πόδι

Ένας έμπειρος προπονητής τέτοιες καταστάσεις ξέρει να τις χειρίζεται. Ακυρώνει την απαράδεκτη επιλογή Κρισάντους που έκανε ο Μιλοβάνοβιτς το περασμένο καλοκαίρι και φωνάζει με τις επιλογές του πως δεν έχει φορ. Θυμηθείτε τι έκανε ο Τούντορ για να αναγκάσει τον Σαββίδη και κυρίως τον Άρνεσεν, να κάνει πίσω και να δεχτεί να γίνει μεταγραφή τύπου Μπερμπάτοφ. Αντί ο Δέλλας να βάζει χαφ στην επίθεση και να εξαφανίζει τον ακατάλληλο Κρισάντους, έκανε φιλικό στο Αγρίνιο που δεν το είδε κανείς και επέτρεψε στο να διαφημιστεί η εμφάνισή του!

Παράλληλα με την δουλειά του, είχε φροντίσει να αλλάξει το ποδοσφαιρικό στάτους του Αραβίδη. Έναν ποδοσφαιριστή, που τον υποδέχτηκαν με σκεπτικισμό οι φίλοι της ΑΕΚ, έφτασε με τον Δέλλα προπονητή να θεωρείται από πολλούς πως είναι ικανός να σηκώσει το βάρος της επίθεσης της ΑΕΚ, ακόμα και να έχει θέση στην βασική ενδεκάδα της Εθνικής. Η αλήθεια είναι πως το ταβάνι του Αραβίδη ήταν να παίζει βασικός σε μία ομάδα Σούπερ Λιγκ που διεκδικεί την παραμονή της και να είναι μέλος και όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση να μπαίνει στο rotation ενός μεγάλου ελληνικού συλλόγου.

Είναι εκτός στόχων η ΑΕΚ;

Ο Δέλλας επέτρεψε στους ανθρώπους της ΑΕΚ να τον αφήσουν με δίδυμο φορ τους Αραβίδη- Κρισάντους και παράλληλα να του βάζουν και πίεση στη δουλειά του. Να δούμε τώρα που βρίσκεται η ΑΕΚ. Μια ομάδα με ένα ρόστερ που δεν μπορεί αντικειμενικά να ζητήσει κάτι παραπάνω, από το να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να εξασφαλίσει την είσοδο της στην 5άδα και να διεκδικήσει την 2η θέση.

Η ΑΕΚ του Δέλλα με 4 νίκες, 2 ήττες σε Καραϊσκάκης, Τούμπα και μία ισοπαλία στην Ξάνθη, βρίσκεται στην 3η θέση μαζί με τον Πανιώνιο, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι χειρότερη από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς να πιστεύει πως δεν θα πάρει θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Το ανεπτυγμένο πρόβλημα του Δέλλα

Ο Δέλλας σε αυτά τα 7 πρώτα παιχνίδια έδειξε πως έχει ένα πρόβλημα, ομολογώ αρκετά αναπτυγμένο. Δεν παίρνει σωστές αποφάσεις στην διάρκεια των παιχνιδιών, που η ομάδα του θα πρέπει να προσέχει περισσότερο την αμυντική της λειτουργία. Έχει μεγάλη ευθύνη που γύρισε το παιχνίδι στην Τούμπα και είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την τεσσάρα στο Καραϊσκάκης. Η απόφαση του να βγει ο Σιμόες, ήταν ένα κραυγαλέο λάθος, που αν δεν συνέβαινε δεν θα έριχνε 4 γκολ ο Ολυμπιακός. Δικαιολογούν όλα αυτά που αναφέραμε, την αλλαγή προπονητή;

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα ποδοσφαιρικό επιχείρημα, που να στέκει, αν η συνέχεια δείξει μία τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Η αλλαγή προπονητή θα έχει ποδοσφαιρική λογική, αν συνδυαστεί με αλλαγή στην κεντρική φιλοσοφία της ΑΕΚ. Μόνο δηλαδή στην περίπτωση που υπάρχει παραδοχή πως με τόσο χαμηλό μπάτζετ δεν χτυπιέται ο Ολυμπιακός και πρέπει να αποκτηθούν μεγάλα ονόματα. Ξεκίνημα με αλλαγή προπονητή και συνέχεια αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, με μεγάλες μεταγραφές.

Να πω την αμαρτία μου, δεν περιμένω να έρθει κάποιο όνομα τύπου Μπιέλσα. Και ο αποτυχημένος Μανόλο Χιμένεθ, που ακούγεται και διαβάζουμε στα ρεπορτάζ που στις δύο τελευταίες του δουλειές έχει ρίξει κατηγορία τις ομάδες του, δεν δείχνει μία λογική νέας φιλοσοφίας για να χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό.

Είναι σίγουρο πως με κάποιον προπονητή που δεν θα είχε τόσο έντονο πρόβλημα στο κοουτσάρισμα, δεν θα έτρωγε η ΑΕΚ τέσσερα από τον Ολυμπιακό που έκανε συντήρηση δυνάμεων στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πέτυχε και προσέφερε όμως πολλά ο Δέλλας που δεν είναι εύκολα να τα πετύχει κάποιος προπονητής. Και για έναν σύλλογο που δεν λειτουργεί με το θυμικό αλλά τεχνοκρατικά και με μακροχρόνιο πλάνο και σκέψη, δεν φαίνεται πως είναι σωστό το χρονικό διάστημα που πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό τι θα κερδίσει η ΑΕΚ από αυτήν την αλλαγή. Τι μπορεί να πετύχει ο κάθε Χιμένεθ που δεν θα το πετύχαινε ο Δέλλας.

Τσαλακώθηκε ο εγωισμός του Μελισσανίδη!

Η αλήθεια είναι πως στην ΑΕΚ αποφάσισαν να μην δώσουν χρόνο στον Δέλλα να βελτιώσει μία αδυναμία του, επειδή το 4-0 τσαλάκωσε τον εγωισμό του Μελισσανίδη. Ο Τραϊανός δεν κατάλαβ, πως την ταπείνωση δεν μπορούν να την αντέξουν όλοι οι άνθρωποι. Και το 4-0 από τον Μαρινάκη, γιατί έτσι το βλέπει ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, ήταν σκληρό ασήκωτο για τον "Τίγρη" και έπρεπε να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος.

Λογική καθαρά προσωποκεντρική, περασμένης εικοσαετίας. ‘Έτσι δεν μπορείς να χτίσεις κάτι πραγματικά μεγάλο. Για να εξελίξεις μία επένδυση, χρειάζεσαι χρήμα και σχέδιο, με το ένα από τα δύο μπορείς κάπου να φτάσεις, αν δεν βάλεις όμως τίποτα από τα δύο δεν πας πουθενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξέσπασε ο Δέλλας για το τέλος

Σταύρος Καραΐνδρος: Ο Δέλλας είναι συνένοχος γιατί άργησε

News 24/7

24MEDIA NETWORK