Α1: "Αντίο" στους αιωνίους

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το νέο μοντέλο που πρόκειται να υιοθετήσει αργά ή γρήγορα η Α1 με τη.... βοήθεια της ΕΟΚ.

Α1: "Αντίο" στους αιωνίους
Μάντζαρης Καλάθης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το πλάνο είναι γνωστό σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και μάλιστα εγκεκριμένο. Εξεπλάγησαν όλοι με την ξαφνική αλλαγή στον κανονισμό των πλέι οφ, όπου οι 2 της Ευρωλίγκας δεν θα αγωνίζονται στην πρώτη φάση των πλέι οφ με σκοπό οι σειρές να πάνε στους 3 αγώνες.

Πιο απλά. Ο ΕΣΑΚΕ ήθελε να δώσει περισσότερα παιχνίδια ανάμεσα σε ισοδύναμες ομάδες, ενώ παράλληλα να ικανοποιήσει την διάθεση των αιωνίων να μην κουράζονται χωρίς λόγο. Όπερ κι εγένετο. Στις τρεις νίκες, δηλαδή ως πέντε αγώνες οι προημιτελικοί και μετά οι νικητές με τους ξεκούραστους δύο πρώτους

Το παρών είναι κείμενο είναι η συνέχεια του ρεπορτάζ τουcontra.gr, για τη διάθεση της ΕΟΚ να πάρει πίσω την Α1 και σε αυτό το πλαίσιο ο Μιχάλης Μελής προχωρά ακολουθώντας όσα προφανώς έχουν ζητηθεί από την ομοσπονδία.

Πρώτη ιδέα: Μεσογειακή λίγκα

Όποιος θυμάται, πριν από πέντε χρόνια ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παρουσίασε τοmasterplan, της μεσογειακής λίγκας. Το επιμύθιο ήταν πως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν θα αγωνίζονται στην κανονική διάρκεια της περιόδου, παίζοντας μόνο πλέι οφ με τις υπόλοιπες έξι ομάδες. Η λίγκα δεν προχώρησε ελλείψη χρημάτων, σχεδιασμού, υποστήριξης κλπ, αλλά η ιδέα που γεννήθηκε από την μεταπήδηση της Μακάμπι στην Αδριατική λίγκα παρέμεινε.

Οι Σέρβοι την ακολουθούν με την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα οπότε έρχεται και προς το νόμο στα ευήκοα ώτα Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλου.

Με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας οι σκληροί αγώνες γίνονται περισσότεροι ενώ ο ρυθμός διεξαγωγής τους εξοντωτικός. Οι δύο ελληνικές ομάδες είχαν τα τελευταία χρόνια το πλεονέκτημα ενός αδύναμου πρωταθλήματος όπως και οι Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ σε αντίθεση με τους ισπανικούς και πλέον τους τουρκικούς συλλόγους.

Θέλουν...ξεκούραση οι αιώνιοι

Αυτό το πλεονέκτημα θέλουν να διατηρήσουν και η φετινή σεζόν θα είναι κρίσιμη. Σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα υπολογίσουν σοβαρά την παράμετρο να μην δίνουν τα 26 παιχνίδια εντός Ελλάδας, ιδιαίτερα τώρα που τρεις ομάδες μοιάζουν να ισχυροποιούνται οπότε οι 24...προπονήσεις, θα γίνουν 16-18.

Ουσιαστικά η ΕΟΚ θα ήθελε κάτι τέτοιο προκειμένου η Α1 να αποδυναμωθεί και άλλο προχωρώντας στην τελική πρόταση προς τον ΕΣΑΚΕ(αν υπάρχει) για να αναλάβει το επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Γνωρίζουμε πως οι ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην αγωνίζονται στην Α1, αλλά από την πλευρά τους η επίσημη τοποθέτηση αφορούσε την περίοδο που δεν είχαν αντίπαλο. Θεωρητικά ζητούσαν ...κόντρα στην Α1, αλλά πάντα...θεωρητικώς.

Το θέμα θα υφίσταται όσο ο ΕΣΑΚΕ μοιάζει να πατάει σε δύο βάρκες και δεν επισημοποιεί την νέα «σχέση» με την ΕΟΚ προκειμένου να αντιληφθεί η πλειοψηφία των συλλόγων ποιος πραγματικά είναι το...αφεντικό τους.

Κατά κύριο λόγο το θέμα θα υπάρχει όσο οι επαγγελματικές ομάδες δεν ενδιαφέρονται για το ... επαγγελματικό τους μέλλον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK