Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου: Μία ευρωπαϊκή κόντρα με μεγάλη έχθρα

Ο Μάνος Ανδρουλάκης κάνει αναφορά στην πλούσια παράδοση της παραδοσιακής ευρωπαϊκής κόντρας μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπάγερν Μονάχου. Μία επεισοδιακή μονομαχία με σκορ μαμούθ, χειρονομίες, "κέρατα" και "τρελούς εισβολείς".

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου: Μία ευρωπαϊκή κόντρα με μεγάλη έχθρα

Αν ο παραδοσιακός αντίπαλος της Ρεάλ Μαδρίτης στις εγχώριες διοργανώσεις είναι η Μπαρτσελόνα, τότε στην Ευρώπη είναι η Μπάγερν. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να ειπωθεί για τη γερμανική ομάδα, η οποία αφενός δεν έχει αντίπαλο δέος στην Bundesliga και αφετέρου, στη "γηραιά ήπειρο" έχει συνδυαστεί κατά βάση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δεκατέσσερα Κύπελλα Πρωταθλητριών ή Champions League αν προτιμάτε κοσμούν το ντεκόρ των πιο επιτυχημένων συλλόγων της Ισπανίας και της Γερμανίας αντίστοιχα. Καστιγιάνοι και Βαυαροί έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους πέντε φορές σε ημιτελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου: Μία ευρωπαϊκή κόντρα με μεγάλη έχθρα

Ο τρελός του Μπερναμπέου

Η πρώτη τιτανομαχία μεταξύ της Ρεάλ και της Μπάγερν καταγράφηκε στις 31 Μαρτίου 1976, όπου το τελικό 1-1 πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ένας οπαδός των "μερένγκες" εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, επιτέθηκε στον Γκερντ Μίλερ και το βοηθό διαιτητή και η ομάδα της Μαδρίτης τιμωρήθηκε πρωτόδικα με πεντάμηνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αργότερα η ποινή μειώθηκε και η Ρεάλ απλώς υποχρεώθηκε να δώσει τρία εντός έδρας ματς μακριά από το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου". Ο άνθρωπος που οφειλόταν για την τιμωρία της "βασίλισσας" έμεινε στην ιστορία ως "El loco del Bernabéu", δηλαδή "Ο τρελός του Μπερναμπέου", ενώ ο σπόρος της μεγάλης αντιπαλότητας είχε ήδη φυτρώσει.

Στον επαναληπτικό της 14ης Απριλίου 1976 η "αρμάδα" του Γκερντ Μίλερ, του Ζεπ Μάιερ, του Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε, του Ούλι Χένες και του Φραντς Μπεκενμπάουερ επικράτησε 2-0 με ισάριθμα γκολ του Μίλερ, στο δρόμο για την κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μία ημερομηνία που θέλει να ξεχάσει ο Αμάνθιο, καθώς αποβλήθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς της καριέρας του.

Μπάγερν-Ρεάλ 9-1

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες δεν διασταύρωσαν ακριβώς τα ξίφη τους γιατί η αναμέτρηση ήταν φιλική, αλλά το τελικό 9-1 υπέρ της Μπάγερν έκανε πάταγο. Ο τεχνικός της Ρεάλ, πάντως, ο Βούγιαντιν Μπόσκοβ, έκλεψε τις εντυπώσεις με την ατάκα του: "Προτιμώ να χάσω μία φορά με εννέα γκολ, παρά να χάσω εννέα φορές με ένα γκολ!" Το επόμενο καλοκαίρι η βαυρική ομάδα προσκλήθηκε από εκείνη της Μαδρίτης για ένα ακόμη φιλικό ματς. Φιλικό; Γράψτε λάθος. Ο Κλάους Αουγκεντάλερ αποβλήθηκε επειδή έκανε χειρονομίες προς τους φιλάθλους, ενώ οι συμπαίκτες του αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το "φιλικό" διεκόπη...

Όταν ο Χουανίτο πάτησε τον Ματέους

Η περίφημη "Quinta del Buitre" (μετ. "Σειρά του Γύπα") είναι ίσως η πιο κορυφαία ομάδα στην ιστορία της Ρεάλ, μετά από εκείνη της δεκαετίας του '50, ωστόσο η Μπάγερν την προσγείωσε ανώμαλα με το 4-1 της 8ης Απριλίου 1987 στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Χουανίτο, ο οποίος πάτησε στη μέση και εν συνεχεία στο κεφάλι τον Λόταρ Ματέους, με συνέπεια να τιμωρηθεί με πενταετή αποκλεισμό. Ήταν το τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι...

Στην ιστορία του επαναληπτικού, εξάλλου, έμεινε η χαρακτηριστική χειρονομία του Κλάους Αουγκεντάλερ προς τους Ultras της Fondo Sur (σ.σ. "έβαλε" κέρατα και παρίστανε τον ταύρο). "Νόμιζα ότι βρισκόμουν σε αρένα ταυρομαχίας!", εξήγησε αργότερα ο άσος της Μπάγερν. Όσον αφορά στο αγωνιστικό σκέλος, η Ρεάλ επικράτησε 1-0, αλλά γνώρισε τον αποκλεισμό στην ημιτελική φάση για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Στις τρεις νίκες η μία... πρόκριση

Αν οι τέσσερις αναμετρήσεις της σεζόν 1999-00 γίνονταν... προσωπογραφίες, τότε πρωταγωνιστές θα ήταν οι Λόταρ Ματέους και Νικολά Ανελκά. Η εμβληματική φυσιογνωμία της Μπάγερν αποχαιρέτησε τον κόσμο της ομάδας του στο 4-1 του Μονάχου επί της Ρεάλ, προτού μπει στο αεροπλάνο για την Νέα Υόρκη και τους Ρεντ Μπουλς. Στο έτερο ματς του ομίλου, σε εκείνο του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", ο βαυαρικός σύλλογος είχε θριαμβεύσει εκ νέου (αυτή τη φορά με 4-2), στα ημιτελικά όμως ο Νικολά Ανελκά σκόραρε δις και οδήγησε τους "μερένγκες" στον τελικό.

Ένα χρόνο αργότερα οι δύο ομάδες διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους σε ημιτελική φάση Champions League, μόνο που αυτή τη φορά η έκβαση ήταν διαφορετική. Ο Ίκερ Κασίγιας δεν αντέδρασε σωστά σε ένα σουτ του Τζιοβάνι Έλμπερ, ο δε Όλιβερ Καν πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και το τελικό 1-0 υπέρ της Μπάγερν στην Μαδρίτη, έβαλε σε θέση οδηγού τους πρωταθλητές Γερμανίας. Οι "μερένγκες" είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία του Νίλσεν στον επαναληπτικό του Μονάχου, αλλά αυτό που έμεινε ήταν η νίκη των γηπεδούχων με 2-1 και κατ' επέκταση η πρόκριση στον τελικό του "Σαν Σίρο". Λίγες ημέρες αργότερα η Μπάγερν κατέκτησε το 4ο Champions League της ιστορίας της μετά το 1976.

"Θα βάλουμε πέντε γκολ στους κλόουν..."

Τα χρόνια πέρασαν, όχι όμως και η ένταση μεταξύ των δύο τεράστιων συλλόγων. Όταν αστειευόμενος ο Κλαούντιο Πισάρο δήλωνε "θα βάλουμε πέντε γκολ σε αυτούς τους κλόουν", οι Ισπανοί απαντούσαν με τη δημιουργία ενός κόμικ όπου ο Όλιβερ Καν παρίστανε τον "κακό" και με τη δημιουργία πορτρέτων των ποδοσφαιριστών της Μπάγερν σε μορφή ζώων. Όταν ο Ρομπέρτο Κάρλος χτυπούσε εκτός φάσης τον Μάρτιν Ντεμιτσέλις και η "Marca" τα έχωνε στον Καν, ο Μαρκ φαν Μπόμελ έκανε άσεμνες χειρονομίες στις κερκίδες του "Μπερναμπέου" και ο Άριεν Ρόμπεν έλεγε για τον Ζοζέ Μουρίνιο "το γεγονός ότι φοράς κοστούμια από κασμίρ, δε σε κάνει τζέντλμαν".

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου: Μία ευρωπαϊκή κόντρα με μεγάλη έχθρα

Η τελευταία μονομαχία των δύο ομάδων καταγράφηκε πριν από δύο χρόνια, όταν ο Σέρχιο Ράμος έστειλε την μπάλα στον... ουρανό της Μαδρίτης και η Μπάγερν προκρίθηκε στον τελικό του Champions League μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Διαβάστε ακόμη:

Η σωστή κλήρωση - Σχόλιο Κ. Κεφαλογιάννη

Tα ζευγάρια των ημιτελικών

Αντσελότι: "Δεν είναι εύκολο για κάποιον να παίξει εναντίον μας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK