Τα συμπεράσματα της φάσης των 16

Ο διάδοχος του Ίκερ Κασίγιας, ο αδιάβαστος Ερνέστο Βαλβέρδε, η εμφανής απουσία του Γιώργου Σαμαρά, η ψύχωση με τη décima της Ρεάλ που κινδυνεύει, η ζωντανή Σαχτάρ και το αίνιγμα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Το Contra.gr βγάζει τα συμπεράσματά του από τους πρώτους αγώνες της φάσης των 16 του Champions League.

Τα συμπεράσματα της φάσης των 16

Τι είδαμε

Τον επόμενο Ίκερ Κασίγιας. Στην Αγγλία δέχεται κριτική για την έλλειψη αποφασιστικότητας και συνεννόησης σε ορισμένες φάσεις, καθώς και για το αδύναμο σώμα του. Ταυτόχρονα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τρίβουν τα χέρια τους. Οι μεν "μερέγκες" βλέπουν στο πρόσωπό του τον διάδοχο του Ίκερ Κασίγιας, έστω κι αν ο αρχηγός τους και της εθνικής Ισπανίας έχει μια γεμάτη 5ετία μπροστά του. Οι δε "μπλαουγκράνα" ψάχνουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί τον Βίκτορ Βαλδές το καλοκαίρι του 2014. Η παράσταση του 22χρονου Νταβίδ ντε Χέα στο "Μπερναμπέου" επιβεβαίωσε τον τίτλο του κορυφαίου τερματοφύλακα της νέας γενιάς και βάζει σε προβληματισμό τον Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος πιθανότατα να χάσει κι άλλον παίκτη με προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης (μετά τους Ντέιβιντ Μπέκαμ, Γκάμπριελ Χάιντσε, Ρουντ φαν Νίστελροϊ και Κριστιάνο Ρονάλντο), στην οποία δεν θα έδινε "ούτε ιό", σύμφωνα με παλαιότερη αντίδρασή του, όταν οι πρωταθλητές Ισπανίας πίεζαν για την απόκτηση του Ρονάλντο.

Τα συμπεράσματα της φάσης των 16
cristiano ronaldo.jpg

Τον απροετοίμαστο Ερνέστο Βαλβέρδε. Λίγες ημέρες μετά το "κλείδωμα" της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα (1-1 στο "Μεστάγια), ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού -εκ του αποτελέσματος- πιάστηκε αδιάβαστος. Η Βαλένθια είχε την κατοχή της μπάλας, κάτι που ευνοεί μία τάχιστη ομάδα με καλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, όπως είναι η Γιουβέντους. Η προσθήκη του Λούκας Μούρα στο ρόστερ καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την Παρί Σεν Ζερμέν και όταν ο Βραζιλιάνος επιθετικός των 40.000.000 ευρώ, μαζί με τον Εσέκιελ Λαβέτσι, είχαν να αντιμετωπίσουν στην δεξιά πτέρυγά τους έναν αριστερό... μέσο, τον Αντρές Γκουαρδάδο, ο οποίος χρησιμοποίησε σε ρόλο μπακ, τότε τα πράγματα από μόνα τους έγιναν εύκολα. Σε αυτό συνέβαλε και το αργό δίδυμο στόπερ και τα κακά αντανακλαστικά του Βιθέντε Γκουαΐτα, παράγοντες που "φώναζαν" για ένα διαφορετικό σύστημα, πιο κλειστό, με λιγότερη κατοχή μπάλας, ώστε να αναγκαστεί η Παρί να ανοιχτεί και να μην χτυπάει στην κόντρα.

Τα συμπεράσματα της φάσης των 16

Τι δεν είδαμε

Τον Γιώργο Σαμαρά. Η απουσία του Έλληνα επιθετικού φάνηκε αρκετά στο παιχνίδι του "Σέλτικ Παρκ". Από αριστερά θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον ασταθή ανασταλτικά Στέφαν Λίχτσταϊνερ, ενώ στα κόρνερ θα έδινε πλεονέκτημα στους "Καθολικούς", οι οποίοι αγκομαχούσαν σε κάθε στημένη φάση από τα ύπουλα μαρκαρίσματα των Ιταλών στόπερ, ζητώντας και 2 πέναλτι που δεν δόθηκαν σε κρατήματα. Ο 1ος σκόρερ των Σκοτσέζων στο θεσμό φέτος θα είχε τη δυνατότητα να υποδεχθεί με το κεφάλι κάποια από τις πολλές σέντρες των μπακ της Σέλτικ, του Μίκαελ Λούστιγκ και του Εμίλιο Ισαγκίρε, τις οποίες δεν κατάφερε να πιάσει όπως έπρεπε ο πιο κοντός Γκάρι Κούπερ, παρότι έλειπε κι ο κορυφαίος αμυντικός της Γιουβέντους, Τζιόρτζιο Κιελίνι.

Τα συμπεράσματα της φάσης των 16

Το τέλος της Σαχτάρ. Το παιχνίδι με τον πιο εντυπωσιακό ρυθμό από τα 4 της εβδομάδας περιελάμβανε και τα περισσότερα γκολ, καθώς και πολυάριθμες ευκαιρίες. Η Σαχτάρ είχε αρκετές εξ αυτών, τις σπατάλησε και το πλήρωσε, αφού με 2 γκολ κατά στην έδρα της, τα πράγματα στην "κολασμένη" Βεστφαλία δεν προμηνύονται εύκολα. Σε 3 εβδομάδες, όμως, οι Ουκρανοί θα έχουν δώσει ακόμα ένα επίσημο ματς (αυτό ήταν το 1ο τους για το 2013) και ο πολυμήχανος Μιρτσέα Λουτσέσκου θα έχει καταφέρει να βρει τη λύση για τα τρεξίματα της πιο νεανικής ομάδας που εμφανίστηκε ποτέ σε νοκ άουτ φάση του θεσμού, την ώρα που η δική του ήταν η πιο γηραιά. Ο Μάρκο Ρόις με την ταχύτητά του στον άξονα δημιούργησε αρκετά προβλήματα, ωστόσο η εμπειρία των Ουκρανών (ή καλύτερα του γνωστού μίγματος Ανατολικοευρωπαίων στα μετόπισθεν και Βραζιλιάνων μπροστά) είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στον ενθουσιασμό των Γερμανών, που παρά το ταλέντο τους, υπέπεσαν σε ορισμένα λάθη που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία. Το ζευγάρι είναι ανοιχτό και ο επαναληπτικός αξίζει αναμονής.

Τι θα δούμε

Την υστεροφημία του Ζοζέ Μουρίνιο. Ρεάλ Μαδρίτης και Special One έχουν απομείνει με έναν στόχο στη φετινή σεζόν. Το κύπελλο Ισπανίας, ακόμα και εάν παρεμβάλλεται η Μπαρτσελόνα, δεν το υπολογίζουν μετά την περσινή σεζόν και ο μοναδικός τρόπος για να χωρίσουν... συμφιλιωμένα το καλοκαίρι (δεδομένο το διαζύγιο) είναι η décima, to 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία του συλλόγου. Εάν έρθει, θα είναι το 3ο με διαφορετική ομάδα του Μουρίνιο, με συνέπεια να κλείσει τον κύκλο του στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" με επιτυχία. Εάν δεν έρθει, η φήμη του Πορτογάλου προπονητή θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Όχι γιατί δεν κατέκτησε έναν θεσμό στον οποίο πέρυσι και πρόπερσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αλλά διότι θα αφήσει τη Ρεάλ όπως τη βρήκε, στη σκιά της Μπαρτσελόνα, την ώρα που θα αναγκαστεί να αφαιρέσει από το αψεγάδιαστο βιογραφικό του καταχωρήσεις όπως αυτή του "προπονητή που διαχειρίζεται προς όφελός του τα ΜΜΕ" ή του "προπονητή για τον οποίο οι παίκτες θα έδιναν τα πάντα". Σε ενδεχόμενο αποκλεισμό στο Μάντσεστερ αναπόφευκτα θα μείνουν μόνο τα άσχημα στην επιφάνεια από την 3ετή πορεία του Μουρίνιο στη Μαδρίτη.

Το κόστος της απουσίας του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Το φετινό βαρόμετρο στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι αδιαμφισβήτητα ο Σουηδός επιθετικός. Πρώτος σκόρερ και πολλές φορές εκείνος που θα δώσει την ώθηση και θα αφυπνίσει τους συμπαίκτες του, παραμένει, όμως, οξύθυμος και εριστικός. Το παράπτωμα που του επέφερε την αποβολή ήταν απλά μία επανάληψη του μαρκαρίσματος στο ακυρωθέν γκολ των Γάλλων λίγο νωρίτερα, με το οποίο θα ξέφευγαν με 3-0. Τώρα, ο Κάρλο Αντσελότι καλείται να αναδείξει νέους ηγέτες στον επαναληπτικό, ώστε να αντικαθιστούν τον Ιμπραχίμοβιτς όταν (αναπόφευκτα) τιμωρείται μετά από τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες (ήδη διαθέτει βεβαρυμένο παρελθόν σε μισή σεζόν στο "Παρκ ντε Πρενς") ή τραυματίζεται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK