Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Ο Φέλιξ Μάγκατ βρίσκεται μία "ανάσα" από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ελλάδας και το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του ιδιόρρυθμου, αλλά άκρως επιτυχημένου Γερμανού προπονητή. Από τη "χρυσή γεννιά" της Στουτγκάρδης και το πρωτάθλημα με τη Βόλφσμπουργκ, μέχρι τις ιδιαίτερες προπονητικές μεθόδους.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Δικτάτορας, βασανιστής, παρανοϊκός, σαδιστής είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί, πάντα μέσα στα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια, στον Φέλιξ Μάγκατ κατά το πέρασμα των ετών. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προπονητικές ικανότητές του και τις τεράστιες επιτυχίες στους πάγκους κορυφαίων γερμανικών ομάδων.

Ο 62χρονος Γερμανός τεχνικός βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΠΟ για να αναλάβει την τεχνικό ηγεσία της Εθνικής ομάδας και το Contra.gr παρουσιάζει την ιδιαίτερη αλλά αξιόλογη πορεία του.

Όταν "σκότωσε" τη Γιουβέντους

Αντίθετα μ' ένα σημαντικό αριθμό προπονητών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστές, ο Φέλιξ Μάγκατ είχε μία αξιόλογη κι αξιοσημείωτη πορεία με τη φανέλα του Αμβούργου.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Με τους "Δεινόσαυρους" αγωνίστηκε για μία δεκαετία (1976-86), πανηγυρίζοντας μάλιστα 3 πρωταθλήματα. Αποκορύφωμα η κατάκτηση του Champions League τη σεζόν 1982-83, όπου είχε καταλυτική παρουσία, αφού σημείωσε το μοναδικό γκολ του μεγάλο τελικού κόντρα στη Γιουβέντους.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Το 1986 αναγκάζεται να βάλει τέλος στην καριέρα του, εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Το 1992, ύστερα από μία εξαετία ως γενικός διευθυντής σε Αμβούργου, Σααρμπρίκεν και Μπάγερ Ούρντιγκερ, κάθεται στον πάγκο της Μπρέμενχαβεν, ομάδα 4ης κατηγορίας της Γερμανίας, την οποία οδηγεί με σχετική ευκολία στην άνοδο.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Το επίτευγμά του δεν περνά απαρατήρητο από τους ανθρώπους του Αμβούργου, οι οποίοι τον προσλαμβάνουν αρχικά ως προπονητή της δεύτερης ομάδας και στη συνέχεια τον τοποθετηθούν ως βοηθό στο πλευρό του Μπένο Μέλμαν. Τον Οκτώβριο του 1995 ο Μέλμαν απολύεται και οι διοικούντες το γερμανικό σύλλογο αποφασίζουν να εμπιστευτούν τις τύχες της ομάδας στον 42χρονο -τότε- Μάγκατ. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, αφού η κάκιστη πορεία του Αμβούργου ανάγκασε τη διοίκηση να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Μάγκατ το τέλος της σεζόν 1996-97.

Σε ρόλο "πυροσβέστη"

Παρά το κακό -προπονητικό- ξεκίνημα δεν θα το βάλει κάτω και τα επόμενα χρόνια θα κερδίσει με το... σπαθί του το προσωνυμίο "πυροσβέστης". Ο λόγος που αποκτά τον συγκεκριμένο τίτλο δεν είναι άλλος από τις... ειδικές -ποδοσφαιρικές- αποστολές που αναλαμβάνει και πρέπει να φέρει εις πέρας. Το Σεπτέμβριο του 1997 κάθεται στον πάγκο της νεοφώτιστης στη Zweiteliga, Νυρεμβέργη, με την οποία πανηγυρίζει την άνοδο στην Bundesliga.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Παρά την εξαιρετική πορεία ο Μάγκατ αποχωρεί το καλοκαίρι, λόγω διαφοράς φιλοσοφίας με τον πρόεδρο της ομάδας, Μίκαελ Ροτ. Επόμενος σταθμός η Βέρντερ Βρέμης, την οποία οδηγεί μακριά από τις θέσεις του υποβιβασμού, ενώ το ίδιο επιτυγχάνει ένα χρόνο αργότερα με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Το μεγάλο "μπαμ" και η ανάδειξη ταλέντων

Έχοντας δώσει τα διαπιστευτήρια του επί μία τετραετία, ο Μάγκατ θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους και αξιόλογους προπονητές στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Η διοίκηση της Στουτγκάρδης "γοητεύεται" από τα κατορθώματα του 48χρονου -τότε- τεχνικού και τον φέρνει με συνοπτικές διαδικασίες στο "Mercedes-Benz Arena". Το πρότζεκτ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς πέρα από μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα, οι διοικούντες θέτουν ως στόχο την ανάδειξη ταλέντων από τα "σπλάχνα" του συλλόγου.

Bildnummer: 00788393  Datum: 12.04.2003  Copyright: imago/Ulmer
Trainer Felix Magath (li.) wechselt Aliaksandr Hleb (beide Stuttgart) aus; Aleksander, Aleksandar, Alexandr, Alexandar, Aleksandr, Alexander, Vdig, quer, close, Coach, Auswechslung, auswechseln, Wechsel, wechseln, Saison 2002/2003, VfB Stuttgart Stuttgart Fußball 1. BL Herren Mannschaft Deutschland Gruppenbild optimistisch Randmotiv Personen
Bildnummer: 00788393 Datum: 12.04.2003 Copyright: imago/Ulmer Trainer Felix Magath (li.) wechselt Aliaksandr Hleb (beide Stuttgart) aus; Aleksander, Aleksandar, Alexandr, Alexandar, Aleksandr, Alexander, Vdig, quer, close, Coach, Auswechslung, auswechseln, Wechsel, wechseln, Saison 2002/2003, VfB Stuttgart Stuttgart Fußball 1. BL Herren Mannschaft Deutschland Gruppenbild optimistisch Randmotiv Personen BILDNUMMER: 00788393 DATUM: 12.04.2003 COPYRIGHT: IMAGO/ULMER TRAINER FELIX MAGATH (LI.) WECHSELT ALIAKSANDR HLEB (BEIDE STUTTGART) AUS; ALEKSANDER, ALEKSANDAR, ALEXANDR, ALEXANDAR, ALEKSANDR, ALEXANDER, VDIG, QUER, CLOSE, COACH, AUSWECHSLUNG, AUSWECHSELN, WECHSEL, WECHSELN, SAISON 2002/2003, VFB STUTTGART STUTTGART FUSSBALL 1. BL HERREN MANNSCHAFT DEUTSCHLAND GRUPPENBILD OPTIMISTISCH RANDMOTIV PERSONEN

Ο Γερμανός καταφέρνει να συνδυάσει μαεστρικά τους δύο στόχους. Οδηγεί την Στουτγκάρδη στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, τη σεζόν 2002-03, πίσω από την Μπάγερν Μονάχου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα νέα "διαμάντια" του γερμανικού ποδοσφαίρου, Κέβιν Κουράνι, Φίλιπ Λαμ, Τίμο Χίλντεμπραντ και και τον Λευκορώσο Αλεξάντερ Χλεμπ.

Back to back νταμπλ με την Μπάγερν

Το 2004 η Μπάγερν δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για χάρη του, με αποτέλεσμα ο Μάγκατ να αφήσει την Στουτγκάρδη ύστερα από μία τριετία και να κατηφορίσει προς Μόναχο. Με τους Βαυαρούς θα κατακτήσει δύο συνεχόμενα νταμπλ, γράφοντας ιστορία, αφού καμία άλλη ομάδα και κανένας άλλος προπονητής στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει το συγκεκριμένο επίτευγμα.

during the Bayern Munich champions party after the German Football Fedarations Cup Final between FC schalke 04 and Bayern Munich on May 28, 2005 in Berlin, Germany.
during the Bayern Munich champions party after the German Football Fedarations Cup Final between FC schalke 04 and Bayern Munich on May 28, 2005 in Berlin, Germany. BONGARTS/GETTY IMAGES

Όμως, η κακή πορεία τη σεζόν 2006-07, η οποία βρήκε την Μπάγερν στην 4η θέση κι εκτός Champions League αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του Μάγκατ στον πάγκο των Βαυαρών.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"
Το 2007 οι φίλαθλοι του Αμβούργου ζητάνε την επιστροφή του Μάγκατ στην ομάδα.

Τρέξιμο στις 3 τα ξημερώματα!

Ο Γερμανός τεχνικός ως λάτρης της πειθαρχίας ξεπερνούσε αρκετές φορές τα... όρια. Όπως επί παραδείγματι το 2005, όταν έβαλε τους παίκτες του να προπονηθούν στις 03.00 τα ξημερώματα! Μάλιστα, λόγω του προχωρημένου της ώρας, αλλά και της φασαρίας που γινόταν από την προπόνηση, οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία!

"Στόχος μου είναι να προσπεράσουμε την Μπάγερν"

Παρόλα αυτά, δεν έμεινε για πολύ καιρό άνεργος αφού αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση της... άσημης Βόλφσμπουργκ, η οποία έθεσε ως στόχο την εύκολη παραμονή στην κατηγορία. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Γερμανού τεχνικού ("στόχος μου είναι να προσπεράσουμε την Μπάγερν") προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια, αλλά η πέμπτη θέση και η έξοδος για δεύτερη φορά στην ιστορία στο κύπελλο UEFA έβαλαν τέλος στην σκωπτική διάθεση.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Η επόμενη σεζόν θα ήταν η σπουδαιότερη στην ιστορία των "λύκων", αφού θα τους έβρισκε να πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Bundesliga. Η ομάδα που στα 64 χρόνια ιστορίας της πανηγύριζε ως σημαντικότερη επιτυχία τη θέση φιναλίστ στο θεσμό του Κυπέλλου του 1995, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά από έναν "μαραθώνιο" 34 αγωνιστικών. O Μάγκατ είχε τηρήσει την υπόσχεσή του, ενώ παράλληλα είχε παρουσιάσει στον φίλαθλο κόσμο δύο τρομερούς επιθετικούς, τον Έντιν Τζέκο και τον Εντινάλντο Γκραφίτε.

Βέβαια, οι παίκτες της Βόλφσμπουργκ έπρεπε να περάσουν από μία σειρά... δοκιμασιών για να φτάσουν στην κορυφή του γερμανικού πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, ο Μαγκατ τους έβαζε να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά των κερκίδων του προπονητικού κέντρου, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Αν και αρκετές φορές ήταν ένα είδος τιμωρίας για πειθαρχικά παραπτώματα.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Η λάθος επιλογή της Σάλκε και τα πρόστιμα

Ο Μάγκατ γεύτηκε τον πλούσιο χυμό των "καρπών" του όταν πήρε την προσωπική του εκδίκηση από την Μπάγερν Μονάχου. Γι' αυτό κι αποφάσισε να αφήσει τη Βόλφσμπουργκ και να υπογράψει ένα ιδιαίτερα παχυλό συμβόλαιο με τη Σάλκε, η οποία αναζητούσε τη "Γη της Επαγγελίας", ήτοι την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ύστερα από 51 χρόνια. Η απόφαση δεν αποδείχθηκε σοφή, καθώς, μπορεί την πρώτη σεζόν να οδήγησε τους "Βασιλικούς Μπλε" στη 2η θέση της βαθμολογίας, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με συνέπεια να αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2011.

GELSENKIRCHEN, GERMANY - MARCH 09:  Felix Magath, head coach of Schalke looks on before the UEFA Champions League round of 16 second leg match between Schalke 04 and Valencia at Veltins Arena on March 9, 2011 in Gelsenkirchen, Germany.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
GELSENKIRCHEN, GERMANY - MARCH 09: Felix Magath, head coach of Schalke looks on before the UEFA Champions League round of 16 second leg match between Schalke 04 and Valencia at Veltins Arena on March 9, 2011 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images) BONGARTS/GETTY IMAGES

Μάλιστα, οι ιδιαίτερες προπονητικές μέθοδοι του Γερμανού τεχνικού είχαν φέρει την αντίδραση του Τζέφερσον Φαρφάν, ο οποίος, μετά τη φυγή του, είχε τονίσει: "Όλοι οι προπονητές που δούλεψαν στη Σάλκε είχαν αφήσει κάτι στον σύλλογο. Ο μόνος που δεν άφησε τίποτα θετικό είναι ο Μάγκατ. Μόνο πρόστιμα έμειναν".

Αποτυχημένο πέρασμα και... βασανιστήρια

Τον Φεβρουάριο του 2014 αποφάσισε να κάνει την πρώτη απόπειρα εκτός Γερμανίας, δεχόμενος την πρόταση της Φούλαμ, η οποία πάλευε για την παραμονή στην κατηγορία. Παρά την ομολογουμένως υπερπροσπάθεια, ο στόχος δεν επετεύχθη και έτσι αγγλική ομάδα γνώρισε την πίκρα του υποβιβασμού.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Παρόλα αυτά, η διοίκηση αποφάσισε να διατηρήσει τον Μάγκατ στο πόστο του. Όμως, μόλις 4 αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της Championship, στο οποίο η Φούλαμ είχε γνωρίσει ισάριθμες ήττες, αποτέλεσε παρελθόν.

Λίγες μέρες μετά την απόλυση του, ο "Guardian" έφερε στο προσκήνιο όλα τα... βασανιστήρια που έκανε στους παίκτες του ο Γερμανός κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"
Μάγκατ Ιαπωνία

Ο Χάνγκελαντ και το τυρί

Τη σεζόν 2013-14 ο Νορβηγός, Μπρέντε Χάνγκελαντ τραυματίστηκε και ο Στέφεν Λιούις, τότε γιατρός της ομάδας, του είπε να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας. Ωστόσο, ο Μάγκατ δεν συμφωνούσε με τη μέθοδο αυτή και του απαίτησε να ακολουθηθεί η δική του. Ποια ήταν αυτή;

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι τυρί, να το ποτίσει με αλκοόλ και να το βάλει πάνω στο σημείο που είχε πρόβλημα για όλο το βράδυ!

Η απομόνωση

Επόμενος άτυχος ήταν ο Νταν Μπερν, ύψους 2.01 κεντρικός αμυντικός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως δεξί μπακ στην ήττα με 4-1 από την Στόουκ. Μετά το τέλος του αγώνα ο παίκτης είχε δηλώσει πως: "Είχε έρθει στα αποδυτήρια και μου ξεκαθάρισε, ενώ δεν είχα παίξει ποτέ στη ζωή μου στη συγκεκριμένη θέση, ότι θα μπω σε απομόνωση για την εμφάνιση που έκανα".

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Σκληρή προπόνηση και πρόστιμα

Ο Μάγκατ συχνά πυκνά ακύρωνε τα ρεπό των παικτών του, βάζοντάς τους διπλές προπονήσεις, ενώ δεν δίσταζε να βάζει και τρεις προπονήσεις μέσα στην ίδια μέρα, φτάνοντας τους ποδοσφαιριστές του στα όριά τους!

Μια μέρα είχε καλέσει τους παίκτες στο γραφείο του και δεν τους μίλαγε για 2-3 λεπτά, ενώ μια άλλη φορά τιμώρησε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που έκαναν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα επειδή άργησαν λίγα λεπτά στην προπόνηση. Το πρόστιμο μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που οι παίκτες αδυνατούσαν να πληρώσουν και κανόνισαν συνάντηση με τη διοίκηση για να το διευθετήσουν.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Τελικά αποφασίστηκε να πάει ο αρχηγός Σκοτ Πάρκερ και να μιλήσει μαζί του. Ο Πάρκερ προσπάθησε να τον συνετίσει, αλλά δεν κατάφερε τίποτα αφού ο Μάγκατ τόνιζε ότι "πρέπει να πάρουν το μάθημά τους". Τελικά ο Πάρκερ πλήρωσε το πρόστιμο για τους δύο νεαρούς.

Ο Καραγκούνης για τον Μάγκατ

Ο Μάγκατ έχει συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες παίκτες κατά το παρελθόν σε Γερμανία και Αγγλία, όπως οι Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Μήτρογλου, Κώστας Σταφυλίδης, Γιάννης Αμανατίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Πλιάτσικας και Άγγελος Χαριστέας, οι οποίοι τον γνωρίζουν από... πρώτο χέρι.

Την περυσινή σεζόν, μετά την αποχώρηση του Γερμανού από τον πάγκο της Φούλαμ, η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας "Independent" ζήτησε τη γνώμη του Γιώργου Καραγκούνη για τα αίτια του υποβιβασμού, αλλά και για τις ιδιαίτερες μεθόδους του Μάγκατ.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"
© GETTY IMAGES

"Δεν ήταν έτοιμος γι' αυτό το βήμα στην καριέρα του. Είχε διαφορετικά "πιστεύω" και ήταν δύσκολο να συμβάλλει στην ομάδα. Ο τρόπος του δεν βοήθησε, όμως τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα για εμάς", σχολίασε ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας.

Η οπτική του Φίλιπ Λαμ

Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κατανοήσει σε απόλυτο βαθμό το φαινόμενο "Φέλιξ Μάγκατ", αυτός δεν είναι άλλος από τον Φίλιπ Λαμ, καθώς οι δυο τους συνυπήρξαν με μεγάλη επιτυχία σε Στουτγκάρδη και Μπάγερν Μονάχου.

Μάγκατ: Επιτυχημένος "βασανιστής"

Ο 31χρονος άσος, μέσα από την αυτοβιογραφία του, αποκαλύπτει τις σκέψεις των παικτών για τον Γερμανό τεχνικό, αλλά και το... προδιαγεγραμμένο τέλος της περιόδου χάριτος.

"Οι ποδοσφαιριστές δεν γνώριζαν ποτέ τι ακριβώς να περιμένουν από τον Μάγκατ. Αρχικά, αυτό τους ανάγκαζε να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό επειδή ήθελαν να αγωνίζονται, όμως με τον καιρό κατανοούσαν πλήρως την ιδιοσυγκρασία του και δεν είχε πλέον την ίδια επιρροή στα αποδυτήρια, ούτε βεβαίως τα ίδια αποτελέσματα σε αγωνιστικό επίπεδο".

Για ενστάσεις, σχόλια, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK