Aπό μπλαουγκράνα... κιτρινόμαυροι!

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι γίνεται ο 4ος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και η μοίρα τον έβγαλε στην ΑΕΚ και το Contra.gr θυμάται τους προηγούμενους τρεις.

Aπό μπλαουγκράνα... κιτρινόμαυροι!

O Nτμίτρο Τσιγκρίνσκι έγινε ο 4ος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από την Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια της καριέρας του φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ. Το όνομα του Ουκρανού ακολουθεί στη σχετική λίστα αυτά των Ντράγκαν Τσίριτς, Ριβάλντο και Εϊντούρ Γκούντγιονσεν. Ο ίδιος ο Τσιγκρίνσκι στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, έδειξε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση, γεγονός που δίνει πάσα για να θυμηθούμε τους προηγούμενους «μπλαουγκράνα» που στην πορεία έγιναν «κιτρινόμαυροι».

«Ντράγκαν Τσίριτς οε, οε» και κατεδάφιση του αεροδρομίου του Ελληνικού

Aπό μπλαουγκράνα... κιτρινόμαυροι!

Το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου του 1999, όσοι έτυχε να περάσουν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα θυμούνται έναν κακό χαμό, κόσμο, βουητό και στη συνέχεια… μπάχαλο. Αιτία για όλα τα παραπάνω ήταν η άφιξη του Ντράγκαν Τσίριτς στην Αθήνα για χάρη της ΑΕΚ. Ο Τύπος της εποχής έγραφε για τον «Μαραντόνα του Βελιγραδίου» που συναντούσε ξανά μετά τα χρόνια της Παρτιζάν τον μέντορά του Τουμπάκοβιτς και ετοιμάζονταν όλοι μαζί να οδηγήσουν την ΑΕΚ πρώτα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έπειτα στην πρώτη θέση, μετά από 5 -τότε- χρόνια χωρίς πρωτάθλημα.

Τελικά η αύρα από τη Βαρκελώνη και ο ενθουσιασμός που έφερε εκείνο το καλοκαίρι ο Τσίριτς ήταν -περίπου- ότι καλύτερο είχε να δώσει ο Σέρβος στην ομάδα, αφού δεν έκανε όσα περίμεναν τότε στην ΑΕΚ. Παρόλα αυτά πρόλαβε σε ένα χρόνο να σκοράρει 20 φορές σε 44 ματς (10 γκολ για το πρωτάθλημα, 7 για το Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη). Στη διοικητική πραγματικότητα της «Ένωσης» την εποχή της άφιξης του Τσίριτς, βρισκόταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο δεύτερό του πέρασμα από τον σύλλογο.

Ριβάλντο: Ο πιο διάσημος παίκτης της ΑΕΚ όλων των εποχών

Aπό μπλαουγκράνα... κιτρινόμαυροι!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για τον Ριβάλντο τα λόγια είναι περιτά. Βέβαια ο Βραζιλιάνος δεν ήρθε στην ΑΕΚ μετά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα αλλά μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, ο οποίος τον έφερε αρχικά στην Ελλάδα. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της «Ένωσης», και όπως και να το δει κανείς, αποτελεί τιμή για την ομάδα που ένας τέτοιος παίκτης πέρασε κάποτε από τα αποδυτήριά της.

Ντεμπούτο με την ΑΕΚ έκανε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» τον Δεκαπενταύγουστο του 2007 κόντρα στη Σεβίλλη και συνολικά φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» 44 φορές. Σκόραρε 15 φορές αλλά η βοήθεια που έδωσε στην ομάδα εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ είχε βγει και πρώτος στις ασίστ στο πρωτάθλημα. Έμεινε στην ιστορία η κίνησή του να δείξει τα τέσσερα δάχτυλα στο μπουθ των επισήμων του Ολυμπιακού στο 4-0 του ΟΑΚΑ, ενώ το τέλος του από την ομάδα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, καθώς έφυγε νύχτα -κατόπιν δικιάς του επιθυμίας- για το… Ουζμπεκιστάν. Στη συνέχεια μαζί του πήρε και τον Έντσον Ράμος ραγίζοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση με την ΑΕΚ. Όπως και να έχει όμως, όλοι τον θυμούνται σαν τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που πέρασε διαχρονικά το κατώφλι της «Ένωσης».

Εϊντούρ Γκούντγιονσεν: Η δόση του άρθρου 44 που έγινε… μεταγραφή

Aπό μπλαουγκράνα... κιτρινόμαυροι!

Ο Εϊντούρ Γκούντγιονσεν ήρθε στην ΑΕΚ το… αμαρτωλό καλοκαίρι του 2011. Ο Ισλανδός ήταν η τελευταία θορυβώδης μεταγραφή της «Ένωσης» πριν τον υποβιβασμό του 2013 και η τελευταία δαπανηρή της -τότε- χρεοκοπημένης ΠΑΕ. Σύνδεσμός του με την «Ένωση» ήταν ο συμπατριώτης του -πρώην- τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Άρναρ Γκρέταρσον. Υπενθυμίζεται ότι η τότε διοίκηση επέλεξε να δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για τη μεταγραφή, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς το Δημόσιο, γεγονός το οποίο είχε κόστος για την ΑΕΚ.

Συνολικά φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» σε 10 αγώνες πρωταθλήματος και σε 4 ευρωπαϊκά ματς. Ήταν αυτός που είχε εκτελέσει εύστοχα το πέναλτι που έστειλε την ΑΕΚ για τελευταία φορά -μέχρι σήμερα- στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, στις 25 Αυγούστου του 2011 στην Τιφλίδα, είχε νικήσει τον -φετινό αλλά πρώην μεταγραφικό στόχο της ομάδας- Γκιόργκι Λόρια, ισοφαρίζοντας 1-1 την Ντιναμό, σκορ που έδινε στην «Ένωση» την πρόκριση δεδομένου του 1-0 της Αθήνας.

Η πορεία όμως δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, αφού στην ουσία στις 15 Οκτώβρη σταμάτησαν σχεδόν όλα, με τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του (κάταγμα κνήμης-περόνης) μετά από σύγκρουση με τον τότε τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Κοστάντσο. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς επανήλθε περισσότερο τυπικά, έκανε άλλες 5 συμμετοχές τιμής ένεκεν και στη συνέχεια χαιρέτισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τσιγκρίνσκι: "Εγώ και ο Ριβάλντο"
Ανακοινώθηκε η απόκτηση του Τσιγκρίνσκι

News 24/7

24MEDIA NETWORK