Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

Στα 16 του βρισκόταν 250 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ήταν άστεγος και πάλευε με το αλκοόλ και την φτώχεια. Κατάφερε, όμως, να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στη μητέρα του και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Νέλσον Αέδο Βαλντές δεν ξεχώρισε για τα γκολ του, αλλά για την ταχύτητά, την ενέργεια και το πάθος που έβγαζε σε κάθε συμμετοχή του, χαρακτηριστικό της μάχης για επιβίωση που έδινε από μικρός σαν "λιοντάρι".

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα
valdez.jpg INTIME SPORTS

"Ήμουν 14 και έβλεπα τον Λοράν Μπλαν να σημειώνει το πρώτο "χρυσό γκολ" της ιστορίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη φάση των 16, και να μας αποκλείει από τη διοργάνωση. Κοίταξα τη μητέρα μου και έκλαιγε. Όλοι στο δωμάτιο έκλαιγαν. Ήμουν έτοιμος να κλάψω κι εγώ, αλλά είπα στη μητέρα μου: 'Θα παίξω στο Μουντιάλ με την Παραγουάη και θα σκοράρω".

Ο Βαλντές δεν ήταν ο κλασικός γιος που απλά μοιράζει υπερήφανες υποσχέσεις στους γονείς του. Η φτωχογειτονιά στην οποία μεγάλωσε (και την οποία σήμερα ενισχύει με 10.000 ευρώ το μήνα και με 1.500 παιδικά παιχνίδια κάθε Χριστούγεννα), το Σαν Χοακίν, απαιτούσε πράξεις για την επιβίωση. Απαιτούσε υπέρτατες θυσίες, τις οποίες ήταν αποφασισμένος να τις πραγματοποιήσει.

Κρεβάτια από κουβέρτες και χαρτόκουτα...

Έναν χρόνο αργότερα κι αφού ο πατέρας του έκαμψε τις αντιδράσεις της μητέρας του, μετακόμισε 250 χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρά του για να παίξει ποδόσφαιρο με πραγματική μπάλα και όχι με τα πορτοκάλια και τις κάλτσες που του έμαθαν τα βασικά του "βασιλιά των σπορ". Η Ατλέτικο Τεμπλετάρι της δεύτερης κατηγορίας του προσέφερε μία θέση στις ακαδημίες της, αλλά όχι και στέγη.

Αυτό το έκανε το "Εστάδιο Ιπανέ", το παμπάλαιο γήπεδο του συλλόγου. Κάτω από τις εξέδρες, έμεναν 4 νεαρά παιδιά που δοκίμαζαν την τύχη τους στην Τεμπλετάρι. Άστεγα, σε αυτοσχέδια κρεβάτια από κουβέρτες και χαρτόκουτα. "Στο τέλος του πρώτου μήνα, έμεινα μόνο εγώ", θυμάται ο Βαλντές, ο οποίος επί δύο χρόνια ακολουθούσε την ίδια ρουτίνα. Προπονήσεις, μεροκάματα σε ένα ξυλουργείο για να βγάζει το φαγητό του, ποτό που λίγο έλειψε να του αλλάξει τη μοίρα μια και καλή ( "σχεδόν ήμουν αλκοολικός"). Αν και παιδί, δεν αισθάνθηκε εκτεθειμένος στις επικίνδυνες γειτονιές της Ιπανέ: "Εάν δεν έχεις κάτι, τι να σου κλέψουν; Δεν είχα τίποτα να δώσω. Ήταν μία πραγματικά σκληρή εμπειρία, η οποία με έκανε δυνατότερο και με έκανε να εκτιμώ όλα όσα παίρνω τώρα".

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

"Υπήρχε φτώχεια, αλλά ήταν ωραία"

Ποτέ δεν μετάνιωσε για τα παιδικά του χρόνια. "Εάν γεννιόμουν ξανά, θα έκανα ακριβώς το ίδιο. Πέρασα εξαιρετική παιδική ηλικία. Υπήρχε φτώχεια, αλλά ήταν ωραία", εξομολογείται. Ακόμα πιο ωραία ήταν όταν ένας τραπεζίτης της "Deutsche Bank" στη Λατινική Αμερική και επικεφαλής μάνατζμεντ της Βέρντερ Βρέμης τον είδε από κοντά να αγωνίζεται. "Είδα έναν τρελό να μην σταματάει να τρέχει", ήταν η εντύπωση που αποκόμισε ο Γίργκεν Μπορν τον Δεκέμβριο του 2001, ο οποίος πήρε αμέσως τους ανθρώπους του γερμανικού συλλόγου για να τους ενημερώσει. "Στέλνω έναν παίκτη", ήταν το σχετικό μήνυμα.

Η τύχη, ίσως για πρώτη φορά, ήταν με το μέρος του Βαλντές. Ο νεαρός επιθετικός δεν έπεισε με τη δοκιμή του, αλλά η σύζυγος του προέδρου των Γερμανών ήταν από την Παραγουάη. Μετά από επιμονή, εξασφάλισε και νέα δοκιμή, όπου σημείωσε καρέ. Στη συνέχεια εξασφάλισε θέση στη δεύτερη ομάδα της Βέρντερ. Μετά από 15 γκολ σε 30 παιχνίδια με την ομάδα κ-18, ο Τόμας Σάαφ αποφάσισε να δώσει ευκαιρία στον αεικίνητο 18χρονο Παραγουανό. Τον Φεβρουάριο του 2003 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα ως αλλαγή στην εντός έδρας ήττα από την Κότμπους. Την επόμενη εβδομάδα μπήκε ξανά ως αλλαγή, στη θέση του Άγγελου Χαριστέα, στην ήττα 3-0 από τη Λεβερκούζεν.

Δεν γνώριζαν το όνομά μου...

Παρ' όλα αυτά, οι εμφανίσεις του τού χάρισαν μία θέση στην εθνική Παραγουάης για το Παγκόσμιο Κύπελλο κ-20 στα ΗΑΕ. "Οι συμπαίκτες μου δεν με ήξεραν και δεν γνώριζαν ούτε το όνομά μου", υπογραμμίζει ο ίδιος. Η Παραγουάη προκρίθηκε στη φάση των 16 όπου αποκλείστηκε από την Ισπανία του Αντρές Ινιέστα, αλλά η μοίρα του πλέον είχε αλλάξει για τα καλά. Ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην πρωταθλήτρια Γερμανίας του 2004.

Fussball, 1. Bundesliga, 3. Spieltag, Borussia Dortmund - VfB Stuttgart, Samstag (22.08.09), Signal Iduna Park, Dortmund: Dortmunds Nelson Valdez (Paraguay) jubelt ueber das 1:0. Foto: Lennart Preiss/ddp



Achtung Bildredaktionen: Die Verwendung der Bilder fuer die gedruckten Ausgaben der Zeitungen und andere Print-Medien ist ohne Einschraenkungen moeglich. Die DFL erlaubt ausserdem die Publikation und Weiterverwertung von maximal sechs Bildern pro Spiel im Internet. Eine Weiterverwertung im IPTV, Mobilfunk und durch sonstige neue Technologien ist erst 2 Stunden nach Spielende der jeweiligen Wettbewerbsspiele der Bundesliga und 2. Bundesliga erlaubt!
Fussball, 1. Bundesliga, 3. Spieltag, Borussia Dortmund - VfB Stuttgart, Samstag (22.08.09), Signal Iduna Park, Dortmund: Dortmunds Nelson Valdez (Paraguay) jubelt ueber das 1:0. Foto: Lennart Preiss/ddp Achtung Bildredaktionen: Die Verwendung der Bilder fuer die gedruckten Ausgaben der Zeitungen und andere Print-Medien ist ohne Einschraenkungen moeglich. Die DFL erlaubt ausserdem die Publikation und Weiterverwertung von maximal sechs Bildern pro Spiel im Internet. Eine Weiterverwertung im IPTV, Mobilfunk und durch sonstige neue Technologien ist erst 2 Stunden nach Spielende der jeweiligen Wettbewerbsspiele der Bundesliga und 2. Bundesliga erlaubt! DDP

Η ταυτόχρονη παρουσία των Μίροσλαβ Κλόζε, Ιβάν Κλάσνιτς και Χαριστέα στην εμπροσθοφυλακή της Βέρντερ δεν άφηνε πολύ χρόνο συμμετοχής στον Βαλντές. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2006 μετά από 113 συμμετοχές, 30 γκολ και 14 ασίστ. Επόμενος σταθμός, ξανά στην Bundesliga. Η Ντόρτμουντ αγόρασε τον μουντιαλικό πλέον Βαλντές έναντι 4.700.000 ευρώ, ο οποίος στις 3 συμμετοχές του στη φάση των ομίλων, δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεση της μητέρας του. Στη Μπορούσια αγωνίστηκε για 4 σεζόν και μέτρησε 126 συμμετοχές, 18 γκολ και 20 ασίστ. Στην τελευταία χρονιά, μάλιστα, συναγωνίστηκε για μία θέση στην επίθεση με τον συμπαίκτη του στην Παραγουάη, Λούκας Μπάριος.

PRETORIA, SOUTH AFRICA - JUNE 29:  Nelson Valdez of Paraguay celebrates scoring his penalty during a penalty shoot-out during the 2010 FIFA World Cup South Africa Round of Sixteen match between Paraguay and Japan at Loftus Versfeld Stadium on June 29, 2010 in Pretoria, South Africa.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
PRETORIA, SOUTH AFRICA - JUNE 29: Nelson Valdez of Paraguay celebrates scoring his penalty during a penalty shoot-out during the 2010 FIFA World Cup South Africa Round of Sixteen match between Paraguay and Japan at Loftus Versfeld Stadium on June 29, 2010 in Pretoria, South Africa. (Photo by Clive Mason/Getty Images) GETTY IMAGES

Μαζί αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όπου υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα, Χεράρδο Μαρτίνο, η Παραγουάη εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της. Ο Βαλντές, μαζί με το πρότυπό του, Ρόκε Σάντα Κρους, τον συμπαίκτη του στην Ντόρτμουντ και τον Όσκαρ Καρδόσο, σχημάτισαν τη γραμμή κρούσης που προκρίθηκε από τον όμιλο με Ιταλία, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία. Στον επόμενο γύρο, μετά από 120 λεπτά δίχως γκολ απέναντι στην Ιαπωνία, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Ο Βαλντές, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 60', ευστόχησε στο 4ο και πανηγύρισε την πρόκριση. Επόμενος αντίπαλος η Ισπανία. Ο Βαλντές τηρεί επιτέλους την υπόσχεση στη μητέρα του, αλλά το γκολ του ακυρώνεται. Η Παραγουάη αποκλείεται στα προημιτελικά και ο Βαλντές περνάει το υπόλοιπο του καλοκαιριού αναζητώντας νέα ομάδα.

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

Ο... "δήμιος" της Μπαρτσελόνα!

Η Έρκουλες επέστρεψε στην Primera Division για πρώτη φορά από το 1996-1997, όταν με 2 νίκες επί της Μπαρτσελόνα ουσιαστικά είχε δώσει τον τίτλο στη Ρεάλ Μαδρίτης του Φάμπιο Καπέλο. Έδωσε 3.500.000 ευρώ και έσπασε το μεταγραφικό ρεκόρ της για την ενέργεια και την ταχύτητα του διεθνή Παραγουανού επιθετικού. Το ντεμπούτο του ήταν κάτι παραπάνω από ονειρεμένο. Ο προπονητής του συλλόγου, Εστεμπάν Βίγο, είχε αστειευτεί πριν από το παιχνίδι του "Καμπ Νόου" με αντίπαλο τους Καταλανούς ότι η ομάδα του θα νικήσει με 2-0. Ο Βαλντές δεν κατάλαβε το αστείο. Σημείωσε 2 τέρματα στην ομάδα που είχε ηττηθεί για τελευταία φορά εντός έδρας πριν από 16 μήνες (είχε 17 νίκες και μία ισοπαλία τη σεζόν 2009-2010) και εκείνη η ήττα είχε σημειωθεί όταν είχε "κλειδώσει" ήδη τον τίτλο. Τελευταία ήττα που "πόνεσε" τους "μπλαουγκράνα" ήταν τον Φεβρουάριο του 2009. Τελευταία ήττα με 2 γκολ διαφορά του Πεπ Γκουαρδιόλα στους Καταλανούς ήταν... ποτέ. Και όλα αυτά, ανήμερα της εθνικής εορτής της Καταλονίας! "Το 'κλειδί' ήταν η αλληλεγγύη και η θυσία. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα". Μία φράση που χρησιμοποίησε μετά από το τέλος του αγώνα και που περικλείει σχεδόν όλη την καριέρα του.

Η Έρκουλες δεν άντεξε στην κατηγορία και υποβιβάστηκε. Αναγκάστηκε να ξεπουλήσει, αλλά τον παίκτη που σε 25 συμμετοχές σκόραρε 8 φορές και μοίρασε 3 ασίστ τον κοστολόγησε ακριβά: 4.000.000 ευρώ. Αρκετές ομάδες ενδιαφέρθηκαν, η Ρούμπιν Καζάν ήταν αυτή που τον υπέγραψε για 4 χρόνια. Στη Ρωσία δεν κατάφερε να συμπληρώσει πολλά 90λεπτα, αλλά το 2011-2012 στέφθηκε κυπελλούχος. Αρκετές ομάδες από τη Νότια Αμερική ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του, μεταξύ άλλων κι η Νιούελς του Μαρτίνο, αλλά καμία δεν τον κέρδισε.

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

Μετά από 31 συμμετοχές και 7 τέρματα, το καλοκαίρι του 2012 παραχωρήθηκε δανεικός στη Βαλένθια, μετά από απαίτηση του Ερνέστο Βαλβέρδε. Παίζοντας στο πλευρό του Ρομπέρτο Σολδάδο, ο Βαλντές είχε 40 συμμετοχές και 9 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, με τις "νυχτερίδες" να τον αγοράζουν τον Φεβρουάριο του 2013 και να του προσφέρουν συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, όμως, δεν τον ευνόησε. Άλλαξε ήπειρο και μετακόμισε στην Αλ Τζαζίρα των ΗΑΕ, δέκα χρόνια μετά από την παρουσία του εκεί για το Μουντιάλ κ-20. Πλέον δεν ήταν διεθνής (μόλις 3 συμμετοχές το 2013), έστω κι αν η Παραγουάη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Ο 3 φορές κορυφαίος Παραγουανός ποδοσφαιριστής και σκόρερ του μοναδικού τέρματος στη νίκη 1-0 επί της Αργεντινής στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 που τον έχρισε εθνικό ήρωα ( "ήρθε και με χαιρέτησε ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της χώρας") δεν ήταν στα πλάνα του Βίκτορ Χένες, με συνέπεια το κοντέρ να παραμείνει στις 66 διεθνείς συμμετοχές και 12 τέρματα.

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

Η καθοδική πορεία....

Η πορεία στην Αλ Τζαζίρα δεν ήταν καλύτερη. Παρότι η ομάδα του Βάλτερ Τζένγκα βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα της βαθμολογίας, τα μόλις 4 τέρματά του (και μία ασίστ) σε 12 συμμετοχές (8 ως βασικός) δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα. Μετά από 725 λεπτά συμμετοχής έβαλε τέλος και σε αυτήν την ποδοσφαιρική περιπέτεια. Μπορεί να μην ήταν τόσο επικίνδυνη όσο κυνηγούσε με ένα όπλο κλέφτες που προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό του ή ήταν όρμηξε στο φλεγόμενο σπίτι του για να σώσει τον σκύλο του, αλλά ήταν αρκετή για να τον κάνει να νοσταλγήσει πιο "ποδοσφαιρικές" εμπειρίες. Στα 30 του και παρότι παραδέχεται ότι δεν ήταν "ποτέ ένας πολύ καλός παίκτης", διαθέτει δικαίωμα σε ακόμα ένα όνειρο, σε μία ευτυχισμένη δύση της καριέρας του.

Διαβάστε ακόμη:

Ήρθε ο Βαλντές

Μίτσελ: "Δεν περίμενα να φύγει τόσο νωρίς ο Μήτρογλου"

Ολυμπιακός - Ατρόμητος 0-0

Νέλσον Βαλντές: Το άστεγο "λιοντάρι" που έκανε όνειρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK