Λουτσιάνο: "Δεν ξεχνώ το γκολ στη Λεωφόρο"

Ένας από τους παίκτες που έχουν βάλει την σφραγίδα τους σε ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, μίλησε για την επερχόμενη "μητέρα των μαχών". Ο λόγος για τον Λουτσιάνο, ο οποίος έχρισε φαβορί τους ερυθρόλευκους. Παράλληλα αποκάλυψε το παρασκήνιο της συμμετοχής του στο περίφημο 1-4 της Λεωφόρου, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των Ερνέστο Βαλβέρδε και Αριέλ Ιμπαγάσα.

Λουτσιάνο: "Δεν ξεχνώ το γκολ στη Λεωφόρο"
INTIME SPORTS

Στο χέρι του Ολυμπιακού είναι η νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο RedPlanet.gr, ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα.

Ο πρώην άσος των ερυθρολεύκων και νυν τεχνικός της Καλλονής, αναφέρθηκε στην ψυχολογία των παικτών πριν από τέτοια ματς.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ένα από τα ωραιότερα ντέρμπι των τελευταίων ετών, ενώ μίλησε με καλά λόγια για τους Ερνέστο Βαλβέρδε και Αριέλ Ιμπαγάσα.

Από 'κει πέρα, θυμήθηκε τις στιγμές που έζησε πριν από το περίφημο 1-4 της Λεωφόρου, χαρακτηρίζοντας το γκολ που πέτυχε κόντρα στον ΠΑΟ ως την κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Παράλληλα, ήταν ξεκάθαρος σχετικά με τα νέα αποκτήματα των Πειραιωτών, ενώ πιστεύει πως είχε πολλά περισσότερα να προσφέρει στον Ολυμπιακό, αλλά κάποιοι δεν του το επέτρεψαν αυτό.

Που θα κριθεί το ντέρμπι;

"Στο πάθος και την ποιότητα των παικτών. Πιστεύω ότι θα είναι το ωραιότερο ντέρμπι των τελευταίων ετών. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός παίζουν καλό ποδόσφαιρο και έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εξελιχθεί το ματς. Θεωρώ ότι καθοριστικό παράγοντα θα παίξει η παρουσία του κόσμου, που θα δώσει έξτρα ώθηση στους παίκτες του Ολυμπιακού και θα τους βοηθήσει ιδιαίτερα στην προσπάθεια για νίκη".

Πως είναι η ψυχοσύνθεση ενός παίκτη πριν από ένα ντέρμπι και πως ένιωθες εσύ συγκεκριμένα;

"Κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής περιμένει πως και πως αυτά τα παιχνίδια. Πρόκειται για αγώνες που καθηλώνουν το φίλαθλο κοινό της χώρας και αυτό αποτελεί έξτρα κίνητρο για όλους τους παίκτες. Έτσι, μπορώ να πω ότι ο παίκτης θέλει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να διακριθεί μέσα απ' αυτά τα ματς".

Η έδρα δίνει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό;

"Σίγουρα όταν έχεις την παρουσία του κόσμου στο πλευρό σου είναι κάτι το μοναδικό και ο Ολυμπιακός θα υπερέχει του ΠΑΟ, ελέω του "Γ. Καραϊσκάκης". Στο σημείο, όμως, αυτό θέλω να πω, πως θα ήταν καλύτερο για το ποδόσφαιρο να γίνονταν τα ντέρμπι παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων. Έτσι θα κέρδιζε πάνω απ' όλους το άθλημα".

Ο Ολυμπιακός όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο, συνήθως παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει. Με δεδομένο ότι τώρα είναι πίσω στην βαθμολογία αυτό του δίνει έξτρα κίνητρο;

"Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα, ωστόσο τα ντέρμπι πολλές φορές κρίνουν τον πρωταθλητή. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα ξεκινήσει στο ματς ο Ολυμπιακός. Μετράει βέβαια και η προσωπικότητα του κάθε παίκτη. Είναι ένα ντέρμπι και όλα μπορούν να συμβούν".

Πως προετοιμάστηκες για το περίφημο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟ στην "Λεωφόρο" (σ.σ.: 21 Μαρτίου του 2001) και πως ένιωσε όταν πέτυχες εκείνο το εκπληκτικό γκολ;

"Έμαθα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πως θα είμαι βασικός. Παρ' όλα αυτά εγώ, όπως όφειλα ήμουν προετοιμασμένος για να βοηθήσω την ομάδα μου. Το ότι ο "Τζόλε" δεν θα έδινε το "παρών" στο ντέρμπι, ελέω υποχρεώσεων του με την Εθνική Σερβίας ήταν γνωστό αρκετές μέρες πριν από το ματς. Ο Τάκης Λεμονής, όμως, δεν με είχε δοκιμάσει ούτε σε μία προπόνηση ως βασικό, για αντικαταστάτη του "Τζόλε". Δοκίμαζε να παίξει με δύο αμυντικούς χαφ, τους Ζε Ελίας και Πουρσανίδη. Το ότι θα ξεκίναγα στον αγώνα το έμαθα την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά. Συγκεκριμένα, ήμασταν στο ξενοδοχείο πριν αναχωρήσει η αποστολή για την "Λεωφόρο" όταν ο Τάκης Λεμονής μου ανακοίνωσε ότι θα βρεθώ στο αρχικό σχήμα (σ.σ.: τελικά έπαιξε με έναν κόφτη, ο οποίος ήταν ο Ζε Ελίας).

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το γκολ στο 9', όπως και το τακουνάκι νωρίτερα στον Αλέξη. Χάρις σ' αυτές τις ενέργειες είχα βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα να εξασφαλίσει την πρόκριση στον ημιτελικό με τον Ηρακλή.

Να σου πω, όμως, την αλήθεια δεν πίστευα ότι θα ήμουν πρωταγωνιστής σ' αυτή την ερυθρόλευκη μικρή ιστορία που θυμούνται ακόμα και σήμερα οι φίλοι του Ολυμπιακού. Ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου στον Ολυμπιακό".

Ποιον ξεχωρίζεις από τα νέα αποκτήματα του Ολυμπιακού;

"Κανένας έως τώρα δεν έχει κάνει την διαφορά. Οι περσινοί παίκτες βγάζουν και φέτος τα... κάστανα από την φωτιά. Κορυφαίος όλων είναι ο Ιμπαγάσα, ο οποίος μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση, καθώς είναι το μυαλό του Ολυμπιακού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα αποκτήματα, πιστεύω ότι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους. Δεν με ενδιαφέρει το τι έκαναν στο παρελθόν, αλλά το τι κάνουν τώρα. Εδώ και χρόνια λέω ότι μόνο ωραίο δεν είναι ένας ξένος παίκτης να τρώει το... ψωμί ενός Έλληνα παίκτη, εφόσον δεν τον αξίζει και δεν το τιμάει. Από την στιγμή που αποκτούνται θα πρέπει να προσφέρουν κιόλας στην ομάδα".

Τι πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι;

"Όλα θα εξαρτηθούν από την απόδοση του. Αν βρεθεί σε καλή μέρα δεν θα έχει πρόβλημα, ειδικά έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του. Και αυτό το γνωρίζουν καλά αυτοί που θα παίξουν το Σάββατο. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει είναι να μην βιαστεί στο παιχνίδι του. Παράλληλα, είτε με τον Μιραλάς είτε με κάποιον άλλο να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες για γκολ που θα του παρουσιαστούν".

Πιστεύεις ότι είχες να προσφέρεις κι άλλα όταν έφυγες το καλοκαίρι του 2001;

"Ναι και αυτό το απέδειξα και στην συνέχεια, στις ομάδες που αγωνίστηκα. Πιστεύω ότι ήμουν σε πολύ καλή ηλικία (σ.σ.: 29 ετών) και θα μπορούσα να προσφέρω πολλά. Η συμπεριφορά τότε προς το πρόσωπο μου δεν ήταν η πρέπουσα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του ο Τάκης Λεμονής.

Το γεγονός, όμως, ότι με ήθελε πίσω στην ομάδα τον Γενάρη του 2008 (σ.σ.: ο Λουτσιάνο τότε ήταν 36 ετών), όταν ήμουν στον Ατρόμητο Περιστερίου με κάνει να πιστεύω ότι είχε επηρεαστεί απ' άλλους το 2001. Πίστεψε κάποια πράγματα που αποδείχτηκαν εσφαλμένα".

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Βαλβέρδε;

"Είναι ένας προπονητής που έχει δουλέψει στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Αγαπάει αυτό που κάνει και φαίνεται, διότι ζει κάθε στιγμή. Δεν τον έχω ζήσει από κοντά για να έχω ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο απ΄αυτά που έχουμε δει ως τώρα, στήνει εξαιρετικά την ομάδα, ενώ έχει και πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε ότι είναι νέος για προπονητής και με το πέρασμα του χρόνου θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο".

Τέλος, ο Λουτσιάνο έκανε τις ευχές του για το ντέρμπι: "Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι χωρίς το παραμικρό "παρατράγουδο". Να κυλήσουν όλα ομαλά και ο κόσμος να απολαύσει ένα καλό παιχνίδι και να φύγει χορτάτος από το γήπεδο, αφήνοντας για λίγο μακριά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν, ελέω της κρίσης που υπάρχει στην οικονομία της χώρα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK