Αποκλείστηκε από την Ευρώπη για 3.654.000 ευρώ!

Ποιο ήταν το τελικό ληξιπρόθεσμο ποσό που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον ατιμωτικό ευρώ-αποκλεισμό, τι πλήρωσε μέχρι 30/9, τι ανέφερε ο έλεγχος και η απόφαση του δικαστικού σώματος του Club Financial Control Body της UEFA και ποιες είναι οι τρεις προτάσεις "εναλλακτικών" ποινών που αντιπρότειναν οι "πράσινοι" αλλά απορρίφθηκαν. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ήταν… αναπόφευκτο απ’ τη στιγμή που παρήλθε η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου 2018 και η έξτρα περίοδος που είχε δώσει η UEFA προς τον Παναθηναϊκό για να διευθετήσει (πληρώσει μερικώς/διακανονίσει) ή να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε έως 30/9/2017.

Προθεσμία που είχε δοθεί ως τελευταία διορία προς τους "πράσινους" το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση των ανθρώπων του "τριφυλλιού" (τον τότε Γενικό Διευθυντή Αγησίλαο Τουμαζάτο και τον νομικό Άλκη Παπαντωνίου), όμως η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τις οφειλές της κι έτσι ήρθε το… μοιραίο: Ο μονοετής αποκλεισμός του συλλόγου απ’ τα Κύπελλα Ευρώπης, σε όποια απ’ τις τρεις επόμενες σεζόν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό "εισιτήριο".

Η ειδοποίηση είχε σταλεί εδώ κι εβδομάδες στους "πράσινους", με την UEFA να ακολουθεί κατά γράμμα, όλα τα βήματα του πρωτοκόλλου, να δίνει στον Παναθηναϊκό το χρονικό περιθώριο για επιπρόσθετες παρατηρήσεις και να ενεργοποιεί επί της ουσίας την ποινή στη νέα συνεδρίαση του Club Financial Control Body την Πέμπτη 19 Απριλίου.

Το απόγευμα της Τρίτης (24/4) ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση: "Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 το συμβούλιο του Club Financial Control Body συνεδρίασε με πρόεδρο τον José Narciso da Cunha Rodrigues και πήρε απόφαση για τον Παναθηναϊκό που είχε ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Παναθηναϊκός είχε οφειλές που δεν είχε καταβάλει και παραβίαζε το UEFA Club Licensing και τους κανόνες του Financial Fair Play Regulations κι αποφάσισε να αποβάλει τον Παναθηναϊκό από τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια (2018/19, 2019/20 και 2020/21) εκτός και αν μέχρι την 1 Μαρτίου ο σύλλογος έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να αποδείξει ότι είχε εξοφλήσει τις οφειλές ή είχε έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές στους οποίους όφειλε η ομάδα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 200.000€, από το οποίο 100.000€ ακυρώθηκαν και θα ήταν απαιτητές σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τον προαναφερθέντα όρο.

Στις 19 Μαρτίου 2018 το αρμόδιο τμήμα συνεδρίασε και έβγαλε το πόρισμα πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αρμόδιο τμήμα να διατάξει την άμεση έναρξη ισχύος του αποκλεισμού που προβλέπεται στην απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017 και επιβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκλείεται να συμμετάσχει στις διοργανώσεις συλλόγων UEFA για μία από όποια από τις επόμενες τρεις χρονιές προκριθεί (2018/19, 2019/20 και 2020/21). Το αρμόδιο τμήμα επίσης αποφάσισε ότι η αμοιβή των 100.000€ σαν κομμάτι των 200.000€ δεν είναι πλέον ακυρωμένη και πρέπει να καταβληθεί άμεσα".

ΤΟΣΑ ΠΛΗΡΩΣΕ, ΤΟΣΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ

Πάμε τώρα να δούμε ορισμένες, πολύ σημαντικές λεπτομέρειες επί της απόφασης, με βάση τα όσα γνωστοποίησε η UEFA στο ειδικό section της ιστοσελίδας της, με τα σκεπτικά των αποφάσεων του δικαστικού σώματος του CFCB.

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Παναθηναϊκού προς άλλα ποδοσφαιρικά κλαμπ και παίκτες/υπαλλήλους έως 30/9/2017, ήταν 5.631.000€.

Στις 19 Μαρτίου 2018, όταν κι έγινε ο αρμόδιος έλεγχος από το CFCB για να δει κατά πόσο ικανοποίησε ο Παναθηναϊκός τις εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαπιστώθηκε πως:

- Ο σύλλογος δεν είχε τακτοποιήσει τα ζητούμενα, διότι είχε πληρώσει ή διευθετήσει -σε δύο διαφορετικές δόσεις- τα ποσά των 763.000€ και 1.214.000€. Ήτοι συνολικά 1.977.000€ από τα 5.631.000€ που ήταν το αρχικό ζητούμενο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα και μετά την 1η Μαρτίου 2018 (που έληξε η προθεσμία) το ποσό των 3.654.000€! Αυτό επί της ουσίας είναι και το ληξιπρόθεσμο ποσό για το οποίο τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός από την UEFA!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στις 20 Μαρτίου 2018 (μία μέρα μετά την τελική εξέταση) η UEFA έστειλε στον Παναθηναϊκό ενημερωτικό έγγραφο για τον έλεγχο που έκανε, ζητώντας από τους "πράσινους" να εκφράσουν τις όποιες "αντιρρήσεις" τους, επί του ελέγχου του CFCB. Στις 5 Απριλίου 2018, ο Παναθηναϊκός απάντησε σε επιστολή (που υπέγραφε ο δικηγόρος της ΠΑΕ, Άλκης Παπαντωνίου) πως δεν έχει καμία "ένσταση" επί των αποτελεσμάτων του ελέγχου που έγινε.

Στην ίδια επιστολή, ο νομικός του "τριφυλλιού" υπογράμμισε πως οι οποιεσδήποτε κυρώσεις του CFCB θα μπορούσαν να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα "…δεδομένου ότι το κλαμπ εφαρμόζοντας ένα λογικό και ρεαλιστικό, οικονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο, έλαβε μέτρα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς CL & FFP και προσπαθεί προσελκύσει τους επενδυτές".

Επιπροσθέτως, ο νομικός της ΠΑΕ πρότεινε εκ μέρους του κλαμπ "… την υπογραφή μιας συμφωνίας διακανονισμού είτε την επιβολή εναλλακτικών πειθαρχικών μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 29 των Διαδικαστικούς Κανόνων ως εξής:

- Να περιοριστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο σύλλογο, σε περιορισμό του αριθμού των παικτών που θα μπορεί ο Παναθηναϊκός να δηλώσεις για συμμετοχή σε διοργανώσεις της UEFA, για την πρώτη συμμετοχή του μέσα στις επόμενες τρεις σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός οικονομικού ορίου του συνολικού κόστους των δαπανών παροχών σε παίκτες που θα μπορούσε να εγγράψει στη List-Α για το σκοπό αυτό.

- Εναλλακτικά, να διατάξει τον αποκλεισμό του συλλόγου από τις επόμενες διοργανώσεις της UEFA, στις οποίες θα κέρδιζε συμμετοχή ο Παναθηναϊκός, αλλά μόνο για μία σεζόν (2018-2019).

- Εναλλακτικά, συνδυασμό των προτεινόμενων κυρώσεων".

ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ CAS

Αυτές οι προτάσεις του Παναθηναϊκού, μέσω του κ. Παπαντωνίου δεν έγιναν ακολούθως αποδεκτές απ’ την UEFA και το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body, καθώς κρίθηκε πως το κλαμπ δεν κάλυψε όλα του είχαν ζητηθεί και κατά την ακροαματική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου. Κάπως έτσι επικυρώθηκε και τυπικά η ποινή και γράφτηκε μία απ’ τις πιο "μελανές" σελίδες στην ιστορία του συλλόγου, με την υπογραφή της διοίκησης και του σημερινού μεγαλομετόχου του Γιάννη Αλαφούζου.

Πλέον ως τελευταία επιλογή στο συγκεκριμένο δικαστικό μέτωπο, ο Παναθηναϊκός έχει την προσφυγή προς το CAS που του δίνει το δικαίωμα ο κανονισμός, εφόσον προσφύγει σε διάστημα 10 ημερών απ’ την ημέρα τελικής κοινοποίησης της απόφασης....

News 24/7

24MEDIA NETWORK