Άπαντες κρέμονται από τα χείλη του Κορέα...

Πώς θα εξελιχθούν οι υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη μετά την ανωμοτί κατάθεση των 11 αρχικών υπόπτων για την πιθανή ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο; Πότε αναμένεται το επόμενο στάδιο και τι θα γίνει σε αυτό; Ποιος ο ρόλος του αθλητικού εισαγγελέα του οποίου η θητεία λήγει; Ο Άρης Ασβεστάς λύνει τις απορίες.

Άπαντες κρέμονται από τα χείλη του Κορέα...

Από το πρωί της Δευτέρας 15/9, ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών και αθλητικός εισαγγελέας, Αριστείδης Κορέας, έχει στα χέρια του τις έγγραφες εξηγήσεις που κατέθεσαν δια των συνηγόρων τους οι έντεκα ύποπτοι για την υπόθεση της πιθανής ύπαρξης και δράσης εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, η οποία φέρεται να αποφάσιζε για τα πάντα και χρησιμοποιούσε παράνομους τρόπους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Οι καταθέσεις αυτές έλαβαν χώρα ανωμοτί. Και επειδή ουδείς είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει νομικούς όρους, να εξηγήσουμε ότι αυτό σημαίνει πως οι 11 κατέθεσαν χωρίς να ορκιστούν, καθώς έχουν καταστεί ύποπτοι και όχι μάρτυρες.

Αυτά τα πρόσωπα είναι: ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ, Θεόδωρος Κουρίδης, το μέλος της ΚΕΔ, Θανάσης Μπριάκος, το μέχρι πρότινος μέλος της ΚΕΔ, Γιώργος Δούρος, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης, ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου και οι διαιτητές της Super League, Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης.

Η υπόθεση

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές Ιουλίου που διέρρευσε στον Τύπο το περιεχόμενο της έρευνας Κορέα και το σχετικό βούλευμα, πρόκειται ουσιαστικά για την ένωση δύο υποθέσεων: αυτής που αφορά τους "στημένους πίνακες" διαιτησίας που αναδείχτηκε τον Αύγουστο του 2012 μετά από καταγγελίες και για την οποία υπάρχουν τουλάχιστον 15 καταθέσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου και αυτής που έχει ως βάση την έκρηξη στον φούρνο του πρώην διαιτητή της Super League, Πέτρου Κωνσταντινέα, με την διερεύνησή της να ξεκινά έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο συγκεκριμένων ανθρώπων του ποδοσφαίρου τους οποίους παρακολουθούσε για αρκετό διάστημα το 2012 ο υπερ-κοριός της ΕΥΠ έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, από τις καταθέσεις των μαρτύρων και από τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, προκύπτουν ενδείξεις για τις αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής απάτης, της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος καθώς και για τις κακουργηματικές πράξεις της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας και εκρηκτικών υλών.

Οι ποινικές διώξεις

Βάσει του πολύ πλούσιου υλικού που έχει στα χέρια του από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων, καθώς πλέον και των ανωμοτί καταθέσεων των 11 υπόπτων, ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας θα κρίνει το επόμενο διάστημα αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις ή θα "τοποθετήσει" την υπόθεση στο αρχείο, αλλά και αν ασκήσει διώξεις σε βάρος ποιων προσώπων θα συμβεί αυτό. Μπορεί να διωχθούν ποινικά όλοι, μπορεί ορισμένοι από αυτούς, μπορεί... πολλοί περισσότεροι από αυτούς, μπορεί και κανείς...

Το πότε θα συμβούν όλα αυτά χρονικά, είναι κάτι που δεν μπορεί να οριοθετηθεί με ακρίβεια, ωστόσο σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Συνεπώς, τέλος, Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη, ή τέλοσπάντων κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβρη, θα υπάρξουν οπωσδήποτε εξελίξεις.

Και αν το πάμε ένα βήμα παρακάτω, να πούμε ότι μετά τις ποινικές διώξεις (αν τελικά ασκηθούν) ακολουθεί η ανακριτική διαδικασία και στη συνέχεια η έκδοση βουλεύματος για το ποιοι θα παραπεφθούν στο ακροατήριο ή θα απαλλαχθούν.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων (Koriopolis) που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία και αναμένεται σύντομα το βούλευμα για το ποιοι θα δικαστούν. Για την υπόθεση αυτή, βέβαια, έχει γίνει ήδη ένα δικαστήριο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013), όπου δικάστηκαν 11 άτομα, καταδικάστηκαν τα 5 από αυτά (Μ. Ψωμιάδης, Θ. Μητρόπουλος, Ριαβόγλου, Αμανατίδης, Κωτούλας) και έξι ματς κρίθηκε ότι είχαν στηθεί. Βέβαια, το σκάνδαλο Koriopolis είναι μια υπόθεση που έχει πάνω από 180(!) εμπλεκόμενους, εκατοντάδες cd με συνομιλίες και ο όγκος της δικογραφίας γεμίζει μέχρι πάνω ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ. Η "φρέσκια" υπόθεση, αυτή περί της πιθανής ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, είναι (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) σαφώς μικρότερη και με λιγότερους εμπλεκόμενους, συνεπώς δεν θα απαιτηθεί και τόσος πολύς χρόνος για την όλη διαδικασία.

Ο Κορέας

Οι καταθέσεις των 11 υπόπτων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συνέπεσε και με τις αξιολογήσεις στο δικαστικό σώμα, καθώς αυτές τις μέρες κρίνεται ποιοι δικαστικοί (εισαγγελείς κλπ) θα μετατεθούν, θα αλλάξουν αντικείμενο, θα προαχθούν κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τον Αριστείδη Κορέα, του οποίου οι έρευνες για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν προκαλέσει εφιάλτες και πονοκεφάλους σε πολλούς ανθρώπους του αθλήματος στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν εισαγγελέα νέο σε ηλικία, που με την μέχρι τώρα παρουσία του στην αθλητική εισαγγελία έχει δείξει ότι δεν... χαμπαριάζει από μεγέθη, ονόματα, πιέσεις, τρικλοποδιές κλπ. Σύμφωνα, λοιπόν, με δικαστικές πηγές, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να μετακινηθεί από το πόστο του και έτσι η θητεία του θα ανανεωθεί. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αντικατασταθεί από αθλητικός εισαγγελέας και μετακινηθεί σε άλλο πόστο, τη συγκεκριμένη υπόθεση (που την "παλεύει" δυόμισι χρόνια τώρα) αναμένεται να την κρατήσει και να την πάει μέχρι τέλους.

Και έτσι οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις που ο ίδιος ερευνά, θα εξακολουθούν να κρέμονται από... τα χείλη του.

Διαβάστε ακόμη:

Αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε εγκληματική οργάνωση οι 11 ύποπτοι

News 24/7

24MEDIA NETWORK