"Δεν είναι νεωκόρος εκκλησίας, αλλά όχι και κακούργος!"

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη για τα στημένα ελληνικά ματς. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν για τους Μάκη και Σταύρο Ψωμιάδη και τους Παπακώστα, Χριστοβασίλη, Μητρόπουλο, για τους οποίους ζητήθηκε απαλλαγή.

"Δεν είναι νεωκόρος εκκλησίας, αλλά όχι και κακούργος!"

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, εκ των συνηγόρων του Μάκη Ψωμιάδη, ανέφερε τα εξής:

« Οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι οι πιο στριμωγμένοι. Δεν εισπράττουν ποτέ. Όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν. Αυτοί δεν κερδίζουν. Πήραν ομάδες και τις προόδευσαν. Δεν είναι σωστό το κατηγορητήριο με τις θυσίες που έκαναν για το ποδόσφαιρο αυτοί οι άνθρωποι.

Όλα αυτά τα κακά μας έρχονται από την Ευρώπη, τον Λιμάχερ κλπ. Κανένας μάρτυρας δεν ανέφερε τίποτα για τις κατηγορίες. Όλα ατάκτως ερριμμένα σε ένα σάκο για να βγει ένοχος ο Ψωμιάδης χωρίς στοιχεία.

Ερωτώ: η υπόθεση αυτή ήταν ώριμη για να εκδοθεί βούλευμα;

Ο πελάτης μου έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για την ταλαιπωρία που υφίσταται και περιμένει από εσάς τη δικαίωση του. Μεταφέρεται ως τουρίστας από αίθουσα σε αίθουσα. Εδώ είναι τυπικός και καθημερινά παρών.

Σε έναν αγώνα μπαίνει γκολ σε οποιοδήποτε λεπτό. Οφείλεται σε άγνοια της εισαγγελέως το ότι έκρινε πως ένα ματς στήθηκε από το πότε μπαίνουν τα γκολ. Ο τελευταίος και λιγότερο επικίνδυνος να στήσει αγώνα, είναι ο παράγοντας. Ο παράγοντας εκτίθεται και μπορεί ο παίκτης να τον διασύρει μετά, όταν πάει σε κάποια άλλη ομάδα.

Απόπειρα εκβίασης δεν υπάρχει, διότι δεν έχουμε αποδεικτικό υπόβαθρο. Κανένας μάρτυρας δεν είπε ότι τον απείλησε ο Ψωμιάδης. Ούτε χρησιμοποιήθηκε κάποιος τρίτος. Πώς μπορεί ο Ψωμιάδης να στερήσει ή να επηρεάσει την καριέρα κάποιου διαιτητή;

Όσον αφορά την προσωπικότητά του, δεν λέμε ότι είναι ο νεωκόρος της εκκλησίας. Είναι ένας τολμηρός άνθρωπος. Πολλές φορές δημιουργεί θόρυβο περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Αλλά όχι και να τον κάνουμε κακούργο. Πιστεύω θα πάρει από εσάς αυτό που δικαιούται».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αναφορές του έτερου συνηγόρου του Ψωμιάδη, Γιάννη Ηρειώτη, ο Τάκης Μιχαλόλιας σημείωσε: « Αν οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας απείλησαν τον διαιτητή Κύρκο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα στην οποία ανήκουν αυτοί οι οπαδοί. Οι «δυνατοί» είναι αυτοί που έχουν τα πολλά τρόπαια και τα πολλά λεφτά».

Αναφερόμενος τέλος, στον Γιάννη Παπακώστα, ο κ. Μιχαλόλιας τόνισε: « Αν αποφάσιζα να διαρρήξω περίπτερο, ούτε για τσιλιαδόρο δεν θα έβαζα τον Παπακώστα. Για να δείτε πόσο έντιμος άνθρωπος είναι και με τι ευκολία τον έφεραν εδώ ως κατηγορούμενο».

Ο συνήγορος του Σταύρου Ψωμιάδη, Γιάννης Μοροζίνης, ανέφερε στην αγόρευσή του -μεταξύ άλλων- τα εξής:

« Ο Σταύρος σηκώνει ένα σταυρό γιατί είναι γιος του Μάκη. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Οι ουσιαστικότεροι μάρτυρες ήταν οι έξι διαιτητές. Ο Τσινιάρης λέει δεν ότι εκβιάστηκε ποτέ. Τον Πιλάβιο τον έκρινε η κα. εισαγγελέας ως ανεπαρκή, όμως λίγες μέρες μετά διορίστηκε στο CAS. Αυτό μας δείχνει ότι η ΟΥΕΦΑ τον εμπιστεύεται.

Οι συνομιλίες αναδεικνύουν την αθωότητα του Σταύρου Ψωμιάδη, γιατί ούτε αυτός ακούγεται ούτε κάποιοι τρίτοι μιλάνε για αυτόν. Να τον δικαιώσετε και να δικαιώσετε και εμάς για τον αγώνα μας».

Για τον Γιάννη Παπακώστα, αγόρευσε ο δικηγόρος του, Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες και τόνισε:

« Λεφτά δεν είδαμε. Δεν αποδείχτηκε τίποτα. Και πρέπει να δεχτούμε ως δεδομένο ότι έχει γίνει δωροδοκία. Στις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ υπάρχουν κορυφαία μεταφραστικά λάθη που αποτελούν ψευδείς βεβαιώσεις. Τελικά στο live γίνεται το μαγείρεμα των αγώνων ή πριν το ματς;

Ο Παπακώστας αθωώθηκε από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Όλοι μίλησαν με κολακευτικά σχόλια γι’ αυτόν. Και τώρα λέει η κα. εισαγγελέας ότι πήρε άγνωστα δώρα, επειδή δεν μας αρέσει το σπορ. Παρακαλώ να τον αθωώσετε γιατί δεν προέκυψε τίποτα».

Ακολούθως αγόρευσε ο συνήγορος του Γιώργου Χριστοβασίλη, Γιώργος Βήτας:

« Αυτό που κάνουν όλοι οι εισαγγελείς έγινε και εδώ: ντε και καλά έχει γίνει κάτι. Αυτό γίνεται πάντα. Το βούλευμα μιλάει θεωρητικά και φτιάχνει σκηνικό χωρίς στοιχεία. Υιοθετώ τις εκφράσεις του κ. Μιχαλόλια: δεν είναι ώριμο το βούλευμα. Και γιατί ήρθε η δικογραφία; Γιατί διασύρεται δύο χρόνια τώρα ο Χριστοβασίλης. Πρέπει να στείλετε μια απάντηση με την απόφασή σας. Να πείτε ένα μεγάλο όχι.

Υπάρχουν στημένα, αλλά όχι εδώ, όχι σε αυτό το επίπεδο. Μέλη του ΠΑΣ είναι ο Δήμαρχος, είναι επιστήμονες, ηθοποιοί, πρόσωπα σοβαρά στην κοινωνία των Ιωαννίνων.

Η κα. εισαγγελέας μας είπε ότι ο Παπακώστας έκανε αλλαγές, άρα είναι ένοχος. Ο προπονητής του ΠΑΣ που δεν έκανε αλλαγές, είναι πάλι ένοχος. Ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει, όχι και τα δύο.

Τον Χριστοβασίλη τον υποστήριξαν και ο Πατέρας και ο Καϋμενάκης. Είναι έντιμος και μεγάλος επιχειρηματίας. Γιατί του χρέωσαν ένα παιχνίδι και σε τρία αθωώθηκε; Αν δεχτούμε αυτό που ειπώθηκε ότι είχε κακούς συμβούλους, τότε πρόκειται για μετάθεση ευθύνης σε άλλο πρόσωπο».

Ο συνήγορος του Θωμά Μητρόπουλου, Νίκος Αντωνιάδης, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στην αγόρευσή του, «στόλισε» την εισαγγελέα της έδρας, επιτέθηκε στον Αλέξη Κούγια και μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Η εισαγγελέας ανακάλυψε τρεις αγώνες κόντρα στην κοινή λογική. Η αγόρευσή της ήταν γεμάτη αντιφάσεις. Για ποιο στοίχημα μιλάτε; Ήσασταν στην αίθουσα; Δεν ακούσατε για τις εταιρίες κολοσσούς που έχουν διαφθείρει το ποδόσφαιρο. Κρύβονται κολοσσιαία συμφέροντα πίσω από το βούλευμα. Μήπως κρύβονται από πίσω εταιρίες στοιχημάτων που φοροδιαφεύγουν και καταστρέφουν τα πάντα; Δεν ξέρει η εισαγγελέας ότι η bwin είναι χορηγός της ΟΥΕΦΑ; Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Γαλατασαράι-Ρεάλ, η ΟΥΕΦΑ το βούλωσε.

Ο ψευδομάρτυρας Κούγιας αναδείχτηκε σε κορυφαίο μάρτυρα της δίκης ελλείψει άλλων. Μέχρι και τον πρώην ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, τον κ. Φάκο φωνάξατε για να καλύψετε τα κενά και να ενισχύσετε τις κατηγορίες. Γιατί δεν σας έβγαινε. Για να σπάσει η σιωπή που είπε η κ. εισαγγελέας. Και πώς ξεπεράσατε αυτή τη σιωπή; Ο Κούγιας εξελίχθηκε σε μέγας εξυγιαντή. Ποιος; Ο ψευδομάρτυρας Κούγιας που μιλάει για παράγκες. Η κα. Ράικου είχε απαλλάξει τον Μητρόπουλο. Ο Κούγιας είπε ψέματα εδώ.

Είναι αναπόδεικτη η ταυτόχρονη δωροδοκία-δωροληψία. Η κα. εισαγγελέας ανήγαγε τη δωροδοκία-δωροληψία σε χόμπι, γιατί αφαίρεσε το σκοπό που ήταν ο στοιχηματισμός. Ο Μητρόπουλος δρα μόνος του στον Ηλυσιακό. Πώς θα πείτε ότι κατάφερε να τα πετύχει όλα αυτά μόνος του; Θέλει η εισαγγελέας να δώσει τον Μητρόπουλο στην κοινή γνώμη. Καταρρίφθηκε η απλή λογική και η λογική του ποδοσφαίρου.

Όλα έχουν αλλοιωθεί, ακόμα και η εκκλησία και η δικαιοσύνη, θα πρέπει όμως να το αποδείξεις. Πόσα; Πότε; Πού; Πώς δωροδοκήθηκε ή δωροδόκησε ο Θωμάς Μητρόπουλος; Δεν πήραμε καμία απάντηση».

Ακολούθως, αγόρευσε ο δικηγόρος του Διονύση Κωτούλα, Λεωνίδας Κουτρουμάνος, υποστηρίζοντας τα εξής:

« Δεν εμπλέκετε πουθενά το όνομά του πελάτη μου. Ο ίδιος δεν γνωρίζει για πιο λόγο κατηγορείται. Και δεν ξέρω με ποιον τρόπο να του το εξηγήσω.

Ο Κούγιας, ο Πιλάβιος, ο Παμπορίδης, ο Σαραϊδάρης, δεν τον γνώριζαν καν. Ή δεν αναφέρουν κάτι γι’ αυτόν. Ούτε κάποιος από τους κατηγορούμενους τον γνώριζε. Πώς έστησε τον αγώνα της Καρδίτσας με την Καβάλα; Με τηλεπάθεια;

Το Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Της Καρδίτσας δεν της αρκούσε μόνο αυτό το ματς. Έπρεπε να πάρει και όλα τα άλλα για να σωθεί. Και το πέτυχε. Φαβορί ήταν η Καρδίτσα στο παιχνίδι γιατί αυτή είχε το κίνητρο.

Η κα. εισαγγελέας είπε ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν σκοτάδια και σιωπές. Το αισθάνομαι αλλά δεν το ξέρω. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι, όχι ρομπότ για να τους προγραμματίσεις».

Ο δικηγόρος του Βαγγέλη Αγγελή, Κίμωνας Ευαγγελάτος, υποστήριξε ότι υπάρχει εμπάθεια του Αλέξη Κούγια προς το πρόσωπο του πελάτη του και τόνισε κατά την αγόρευσή του:

« Στη συνομιλία Αγγελή-Τσακογιάνη για το ΠΑΣ Γιάννινα-Ιωνικός, ο Αγγελής μιλάει για πάση θυσία νίκη των Ιωαννίνων. Ο Τσακογιάνης ήθελε το ίδιο, γιατί έτσι θα σωζόταν η Ηλιούπολη και θα έπεφτε ο Ιωνικός. Ρωτάει ο Τσακογιάνης αν θα το κάνουνε, εννοώντας αν θα κάνουν ένσταση για τις πλαστές φορολογικές ενημερότητες του Ιωνικού. Και του λέει «όταν λέμε πόλεμος εννοούμε πόλεμος». Θέλει τη νίκη. Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σε βάρος του Αγγελή. Ακόμη και ο Κούγιας είπε ότι πρέπει να αθωωθεί, ωστόσο του είναι αντιπαθής, όπως είπε.

Ο Αγγελής δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ούτε τον Χριστοβασίλη ούτε κανέναν. Και τα περί κακών συμβούλων που αναφέρθηκε για τον Χριστοβασίλη, δεν είναι ο Αγγελής ο άνθρωπος που τον επηρεάζει».

Τέλος, αγόρευσε και ο συνήγορος του Γιώργου Χαβενετίδη, Άκης Παράσχος:

« Στο Αγροτικός-Καβάλα 0-3 ήταν δώρο η απόδοση του 1.75 στο διπλό. Το φόρτωσαν εκεί και κέρδισε και ο πελάτης μου. Τι κακό έκανε ο Χαβενετίδης; Παίζει πολλά λεφτά στο αποτέλεσμα. Δεν παίζει over και τέτοια. Δεν παίζει ειδικά στοιχήματα. Και πώς να πληροφορήθηκε για το over; Από ποιον πήρε τις πληροφορίες; Δεν έχει τέτοιες γνωριμίες. Μήπως έστησε και το βραζιλιάνικο παιχνίδι που είχε παίξει μαζί;

Και στο Διαγόρας-Ατρόμητος για το κύπελλο, η απόδοση του ΟΠΑΠ στο διπλό ήταν δώρο. Ο Χαβενετίδης δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες για να ξέρει αποτελέσματα. Είναι ένας μανιώδης παίκτης του ΟΠΑΠ και μόνο αυτόν εμπιστεύεται. Δεν θεωρεί ότι οι ξένες εταιρίες μπορούν να τον πληρώσουν. Είναι επαγγελματίας παίκτης και τέτοιου είδους παίκτες που κερδίζουν πολλά, χάνουν και πολλά. Είναι ευχαριστημένοι όταν το ετήσιο κέρδος τους φτάνει στο 10 με 20%».

Η δίκη για τα στημένα ματς θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη 28/11, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές του Δεκέμβρη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK