Η τακτική της Γερμανίας, το πλασματικό 7-1 κι η Βραζιλία 2018

Η τακτική της Γερμανίας αξιοποίησε όλες τις αδυναμίες που προέκυψαν στη Βραζιλία, έστω κι αν η "σελεσάο" θα μπορούσε πολύ εύκολα να "πέσει" με ένα πιο τιμητικό σκορ. Το 2018, μοιάζει πιο ρεαλιστικός στόχος για την ομάδα του... Τίτε.

Η τακτική της Γερμανίας, το πλασματικό 7-1 κι η Βραζιλία 2018

Ποια μηχανή; Η τακτική!

Είναι σχεδόν υποτιμητικό να περικλείεται όλο αυτό που συνέβη, από γερμανική... σκοπιά, στη λέξη "μηχανή". Οι Γερμανοί αξίζουν τα εύσημα και λίγη περισσότερη ανάλυση γιατί εντόπισαν από τα πρώτα λεπτά τον ζωτικό χώρο στον οποίο "πονούσε" η Βραζιλία και "χτύπησαν" μεθοδικά. Με τους Φερναντίνιο και Λουίζ Γκουστάβο να απουσιάζουν επιδεικτικά από τις θέσεις τους στο εφιαλτικό επτάλεπτο μεταξύ 23' και 30', όλα έγιναν πιο εύκολα για τα "πάντσερ", από τη στιγμή που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ποιες ήταν αυτές; Ο Φίλιπ Λαμ να αγωνίζεται ως μέσος στο δεξί άκρο και ο Σάμι Κεντίρα με τις κούρσες του να πατάει διαρκώς τον χώρο όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι μέσοι της Βραζιλίας. Μαζί με τον Τόμας Μίλερ που άνοιγε χώρους για το overlap του Λαμ και μόνο ως δεξιός μεσοεπιθετικός δεν αγωνιζόταν και με τον Μεσούτ Εζίλ που σε όλα τα παιχνίδια αποτελεί τον οργανωτή της Γερμανίας ο οποίος απλά αρχίζει την κίνησή του από αριστερά, η αβοήθητη τετράδα της άμυνας της "σελεσάο" έπρεπε σχεδόν σε κάθε φάση να αντιμετωπίζει... επτά παίκτες.

Η τακτική της Γερμανίας, το πλασματικό 7-1 κι η Βραζιλία 2018

Διότι σε αυτό το καρέ οφείλουμε να προσθέσουμε τον MVP του αγώνα, Τόνι Κρόος, τον αρχισκόρερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Μίροσλαβ Κλόζε, και φυσικά τον ποδοσφαιριστή που κάλυψε τα περισσότερα χιλιόμετρα στο παιχνίδι, τον Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ (12,616), ακόμα κι αν η ομάδα του ήταν μπροστά στο σκορ με 5-0 από το 30'. Ο Γερμανός μέσος της Μπάγερν Μονάχου έδινε το σύνθημα από την άμυνα κιόλας (διένυσε 5,161 χιλιόμετρα όταν η "νάτσιοναλμανσαφτ" δεν είχε κατοχή μπάλας) και οι συμπαίκτες του ακολουθούσαν.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι από αυτήν την ομάδα απουσίαζε ο κορυφαίος παίκτης στην εκμετάλλευση χώρων του αντιπάλου, ο Μάρκο Ρόις!

Το πλασματικό 7-1

Τέσσερα γκολ σε 179 δευτερόλεπτα θεωρείται αδιανόητη επίδοση ακόμα και σε αγώνες κυπέλλου μεταξύ ομάδων με διαφορά μερικές κατηγορίες στα εθνικά πρωταθλήματα. Σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, σαφώς και δεν αντικατοπτρίζουν τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της κατάρρευσης μιας εκ των δύο αντιπάλων σε ένα ντέρμπι μεταξύ ισάξιων ή εξίσου σημαντικών ομάδων. Έχοντας ως τελευταίο παράδειγμα τη συντριβή της Μπάγερν Μονάχου από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Champions League, εύκολα μπορούμε να ανατρέξουμε και σε άλλες περιπτώσεις. Η αντίστοιχη νίκη της Μπάγερν με δύο τεσσάρες επί της Μπαρτσελόνα τον Απρίλιο του 2012, το 8-2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Άρσεναλ, το 6-1 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γιουνάιτεντ, ακόμα και προ ημερών, το 5-1 της Ολλανδίας επί της Ισπανίας.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ο δείκτης του σκορ αυξήθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα στην κόντρα, όταν η μετέπειτα νικήτρια του αγώνα βρήκε ακάλυπτους χώρους, κενά... πρόκληση και αντεπιτέθηκε απέναντι σε ένα μικρό σύνολο αμυνομένων κι ενός δύσμοιρου τερματοφύλακα.

Καμία ηττημένη δεν σκέφτηκε να περιορίσει τις ζημιές, να κάνει damage control. Όλες υπέστησαν ψυχολογικό σοκ, όλες (και βάσει εντολών προπονητή) αρνήθηκαν να ενισχύσουν την ανασταλτική λειτουργία τους, όλες τιμωρήθηκαν. Ο αντίπαλος δεν συγχωρεί στη σύγχρονη εποχή και παραμένει μεγάλη ομάδα ακόμα κι αν δεν δείξει... οίκτο.

Βραζιλία 2018

Τόσο ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι όσο και ο Πελέ το προέταξαν ως μία αχτίδα αισιοδοξίας μέσα σε ένα κατασκότεινο τούνελ. Το δήλωσαν και έμοιαζαν να το πιστεύουν και όχι απλά να το προβάλουν ως δικαιολογία για τον αποκλεισμό.

Ο 22χρονος Νεϊμάρ, ο 21χρονος Μπερνάρ, ο 22χρονος Οσκάρ, ο 25χρονος Γουίλιαν, ο 26χρονος Λουίζ Γκουστάβο, ο 29χρονος Τιάγκο Σίλβα και ο 27χρονος Ντάβιντ Λουίζ, μαζί με τους Ντεντέ (26), Μαρκίνιος (20), Λούκας Μόουρα (21), Φερνάντο (22), που έμειναν εκτός αποστολής, συνθέτουν ένα σύνολο που θα βρίσκεται ή θα πλησιάζει το πικ του στην επόμενη διοργάνωση, του 2018. Εξ αρχής, η κατάκτηση του τροπαίου στη φετινή διοργάνωση έμοιαζε με μακρινό όνειρο, που δεν πίστευαν πολλοί Βραζιλιάνοι ακόμα κι όταν η "σελεσάο" έκανε πάρτι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Οι περιστάσεις τα έφεραν έτσι ώστε στον ημιτελικό με τη Γερμανία η οικοδέσποινα να είναι αουτσάιντερ χωρίς τους φύσει και θέσει ηγέτες της (Νεϊμάρ, Σίλβα) και ο αποκλεισμός, με τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο επήλθε, στιγματίζει αρκετούς διεθνείς ενόψει των επομένων διοργανώσεων. Όσοι καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από την ανεξέλεγκτη κριτική ή να ανακάμψουν από αυτήν, έχουν το ταλέντο να επιστρέψουν στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, με ακόμα πιο υψηλούς στόχους.

Υπό την καθοδήγηση νέου προπονητή, κατά πάσα πθανότητα του Τίτε που οδήγησε την Κορίνθιανς στην κορυφή του κόσμου, η "σελεσάο" θα αποκτήσει και συμπαγή αμυντική λειτουργία (όχι με παρεμβάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως συνέβη με τον Σκολάρι). Εάν προσθέσει αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι της και έχει ξεπεράσει έναν τόσο μεγάλο ψυχολογικό σκόπελο, ίσως εξελιχθεί σε πραγματική υποψήφια για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και όχι πλασματική όπως αποδείχθηκε φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία - Γερμανία 1-7 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK