Το μυστικό όπλο στην προπόνηση των Γερμανών

Η Γερμανία κατάφερε να φτάσει με εμφατικό τρόπο στον τελικό του Μουντιάλ διαλύοντας την Βραζιλία με 7-1. Θαυμασμό έχει προκαλέσει η συνολική παρουσία των "πάντσερς" στη φετινή διοργάνωση, ωστόσο απ' ότι φαίνεται είναι κάτι που ήρθε μέσα από τη σκληρή προπόνηση... αλλά και τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το μυστικό όπλο στην προπόνηση των Γερμανών

Οδεύοντας πλέον προς το φινάλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η κόπωση από τους συνεχόμενους αγώνες αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στους ποδοσφαιριστές των ομάδων. Το να διατηρήσουν λοιπόν την φυσική τους κατάσταση μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ είναι το σημαντικότερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι προπονητές των εθνικών.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία διέλυσε τη Βραζιλία με 7-1, η προπόνηση στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί το Α και το Ω! Η συνεργασία της εθνικής ομάδας με την "EXOS", εταιρία η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά σε προγράμματα ολοκληρωμένης προπόνησης, αλλά και το σύστημα "Micoach" της Adidas έχει κάνει τους παίκτες της "νάσιοναλμανσαφτ" να βγάζουν το 100% των δυνατοτήτων τους σε κάθε αγώνα!

Το μυστικό όπλο στην προπόνηση των Γερμανών

Μάλιστα, οι Γερμανοί έχουν δημιουργήσει όσο βρίσκονται στη Βραζιλία μια τρομερή εγκατάσταση με ότι πιο σύγχρονο στον τομέα της προπόνησης. Ήδη το σύστημα με το οποίο προπονούνται οι παίκτες του Λεβ έχει αρχίσει να γίνεται διάσημος στη Βραζιλία. Η ομάδα πετυχαίνει γκολ κάθε 39 λεπτά, ενώ χρειάζεται μόλις 5.3 ευκαιρίες για να τη στείλει στα δίχτυα, όντας παράλληλα η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στο Μουντιάλ, με 17.

Τι είναι το MiCoach

Το σύστημα προπόνησης MiCoach είναι ουσιαστικά ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Αποτελείται από μια μικρή συσκευή την οποία φορούν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και έχει ειδικούς αισθητήρες που μετρά την επιτάχυνση, την απόσταση που καλύπτει, τους παλμούς της καρδιάς και τη δύναμη που βάζει σε κάθε φάση ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής. Όλα αυτά τα δεδομένα τα βλέπουν live στο ipad τους οι κόουτς της Γερμανίας, καθώς και οι ειδικοί αναλυτές της EXOS και αναλύονται εξονυχιστικά μετά το τέλος της προπόνησης.

Το μυστικό όπλο στην προπόνηση των Γερμανών

Για να μα βάλει όμως ακόμα πιο βαθιά στην προπόνηση των Γερμανών ενόψει του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ, ο υπεύθυνος της καινοτόμας ιδέας της εταιρίας EXOS, κ. Ντάρσι Νόρμαν, εξήγησε:

"Το MiCoach αποτελεί για τη Γερμανία το βασικότερο κομμάτι της προπόνησης. Χρησιμοποιείται καθημερινά για να ελέγχει της επιδόσεις του κάθε παίκτη. Με αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες δουλεύουμε ξεχωριστά με τις αδυναμίες του καθενός, βελτιώνοντάς τες. Αλλάζουμε το πρόγραμμα προπόνησης του κάθε παίκτη ανάλογα με τις αναλύσεις που μας παρέχει το πρόγραμμα".

Ακούραστοι Γερμανοί

Γιατί οι Γερμανοί όμως κουράζονται πολύ λιγότερο από τους παίκτες των άλλων ομάδων; "Το σημαντικότερο στοιχείο που εξετάζουμε είναι αυτό της ενέργειας. Δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνει ένας παίκτης για να βγάλει μια άσκηση. Όσο λιγότερη, τόσο πιο αποδοτικός γίνεται και στο παιχνίδι. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να κουράζονται όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Επίσης σημαντικό είναι και το πόση απόσταση διανύει ένας παίκτης μέσα στον αγωνιστικό χώρο,σύμφωνα με τον υπεύθυνο της EXOS: "Ελέγχουμε την κίνηση του κάθε παίκτη μέσα στο γήπεδο και τα συγκρίνουμε. Κάποιες αποστάσεις καλύπτονται περπατώντας και κάποιες τρέχοντας. Όλα αυτά τα μελετούμε αναλυτικά και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας".

Το μυστικό όπλο στην προπόνηση των Γερμανών

Με όλα αυτά τα δεδομένα που παρέχει το MiCoach, έρχεται η σειρά των προπονητών που τα μελετούν και βγάζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτίωσης για την όποια αδυναμία του εκάστοτε παίκτη: "Όταν ολοκληρώσουμε την προπόνηση, αναλύουμε όλα τα στατιστικά που συλλέξαμε και θέτουμε τους στόχους μας. Αυτοί οι στόχοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ασκήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο παιχνίδι ή στην προκειμένη περίπτωση για ολόκληρη τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Μελετούσαμε για βδομάδες όλα αυτά τα δεδομένα πριν έρθουμε στη Βραζιλία".

Εμπιστοσύνη στην τεχνολογία

Το κρυφό όπλο λοιπόν της Γερμανίας για να κατακτήσει το Μουντιάλ, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη βελτίωση παικτών και ομάδων. Το εμφατικό 7-1 κόντρα στη Βραζιλία έρχεται να το επιβεβαιώσει. Αν τελικά τους δούμε και στην κορυφή του κόσμου, τότε σίγουρα μέρος των συγχαρητηρίων θα πρέπει να πάει και στο MiCoach. Θυμηθείτε ξανά τα γκολ των Γερμανών στο ματς ενάντια στη Βραζιλία:

Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί εντάσσουν την τεχνολογία στις προπονήσεις των ομάδων τους. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει προ διετίας η Ντόρτμουντ με το "Footbonaut", με τα αποτελέσματα να είναι άκρως θετικά για την ομάδα του Κλοπ.

Διαβάστε ακόμη:

Βραζιλία - Γερμανία 1-7

News 24/7

24MEDIA NETWORK