Πόρισμα FIFA: "Καθαρό" το Κατάρ, κατηγορίες σε Αγγλία

Η βρετανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία κατηγορείται για διαστρέβλωση της εικόνας της FIFA όσον αφορά τις προσπάθειες που έκανε για να αναλάβει το Μουντιάλ του 2018. Αντίθετα το Κατάρ βγαίνει "καθαρό" από τις όποιες κατηγορίες για διαφθορά.

ZURICH, SWITZERLAND - OCTOBER 20:  FIFA World Cup Trophy is presented after the FIFA Executive Committee Meeting on October 20, 2011 in Zurich, Switzerland. During this third meeting of the year, held on two days, the FIFA Executive Committee will approve the match schedules for the FIFA Confederations Cup Brazil 2013 and the 2014 FIFA World Cup Brazil.  (Photo by Harold Cunningham/Getty Images)
ZURICH, SWITZERLAND - OCTOBER 20: FIFA World Cup Trophy is presented after the FIFA Executive Committee Meeting on October 20, 2011 in Zurich, Switzerland. During this third meeting of the year, held on two days, the FIFA Executive Committee will approve the match schedules for the FIFA Confederations Cup Brazil 2013 and the 2014 FIFA World Cup Brazil. (Photo by Harold Cunningham/Getty Images) GETTY IMAGES

Όπως αναφέρει το BBC, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της FIFA, η βρετανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα στην υποψηφιότητά της για να αναλάβει το Μουντιάλ του 2018. Αντίθετα το Κατάρ βγήκε "καθαρό" από τις όποιες κατηγορίες περί διαφθοράς όσον αφορά την ανάληψη της διοργάνωσης του 2022.

Να σημειωθεί πως το Κατάρ ανακηρύχθηκε πρώτο στην ψηφοφορία για τη διοργάνωση του '22, ωστόσο είχε κατηγορηθεί πως έδωσε 3.000.000 λίρες στην FIFA για να έχει την στήριξή της, κάτι που τελικά "δεν ισχύει" σύμφωνα με το πόρισμα.

Η βρετανική ομοσπονδία όμως είναι η μεγάλη χαμένη της συγκεκριμένης αναφοράς της FIFA, καθώς ήταν αυτή που είχε κατηγορήσει εδώ και αρκετό καιρό το Κατάρ για νοθεία και διαφθορά. Σύμφωνα με τα όσα έδειξε το πόρισμα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η FA (βρετανική ομοσπονδία) κατηγορείται πως προσπάθησε με αθέμιτα μέσα να κερδίσει τη διοργάνωση, με τη βοήθεια του πρώην αντιπροέδρου της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2011 λόγω κατηγοριών για δωροδοκία.

Στο πόρισμα της FIFA επισημαίνεται πως η βρετανική ομοσπονδία προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του Γουόρνερ, ο οποίος είναι από το Τρινιντάντ και Τομπάγκ, με τα παρακάτω ανταλλάγματα:

- Βρίσκοντας δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα κοντινό του άτομο.

- Επιτρέποντας στην ομάδα Κ20 του Τρινιντάντ και Τομπάγκο να κάνει προετοιμασία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009.

- Χορηγώντας ένα event για την Ένωση Ποδοσφαίρου της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με την μελέτη του επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιοακίμ Έκερτ, ο οποίος εξέτασε το πόρισμα της FIFA κατέληξε στο συμπέρασμα πως η βρετανική ομοσπονδία έδειξε "προθυμία να καλύψει τις όποιος απαιτήσεις είχε ο Γουόρνερ".

Πάντως μέχρι στιγμής η FA δεν έχει αντιδράσει στο πόρισμα της FIFA, κάτι που λογικά θα γίνει σύντομα.

Διαβάστε ακόμη:

"Λανθασμένη η έκθεση της FIFA"

News 24/7

24MEDIA NETWORK