2η αγ.: Γλίτωσε η Ισπανία, γκέλα για Αγγλία, πρώτη νίκη για Κύπρο

Στο 86ο λεπτό "λυτρώθηκε" η Ισπανία, στο πρώτο παιχνίδι της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 2014, επικρατώντας 1-0 της Γεωργίας εκτός έδρας. Γλίτωσε με ένα βαθμό η Αγγλία κόντρα σε Ουκρανία στο "Γουέμπλεϊ". Νίκη για Γερμανία στην Αυστρία, "πάρτι" για Ολλανδία στην Ουγγαρία, το χρέος τους Ιταλία, Γαλλία. Πρώτη νίκη για Κύπρο, 1-0 την Ισλανδία. Καταιγιστική η Ρωσία στο Ισραήλ, γκολ οι Λαζάρ, Βαβζίνιακ.

2η αγ.: Γλίτωσε η Ισπανία, γκέλα για Αγγλία, πρώτη νίκη για Κύπρο

1ος όμιλος

Το Βέλγιο εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων στο "Ρουά Μποντουέν" και έμεινε στο 1-1 απέναντι σε μία εξαιρετικά στημένη Κροατία, η οποία έπαιξε για αυτό το αποτέλεσμα και το κέρδισε με το "σπαθί" της. Οι "κόκκινοι διάβολοι" παρουσιάστηκαν ανέμπνευστοι μπροστά στο αμυντικό παιχνίδι των φιλοξενουμένων και παρά την κατοχή της μπάλας και την καλή κυκλοφορία, βρήκαν ελάχιστους διαδρόμους. Η ομάδα του Ιγκόρ Στίματς, μάλιστα, προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 6' με τον Ιβάν Πέρισιτς, ωστόσο το εξαιρετικό τέρμα του Γκιλόμ Ζιλέ έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας στο συγκρότημα του Μαρκ Βίλμοτς.

Η Σερβία ταπείνωσε την Ουαλία στο Νόβι Σαντ με 6-1, εξωθώντας την στην πιο βαριά ήττα από το 1996. Με 6 διαφορετικούς σκόρερ, η ομάδα του Σίνισα Μιχάιλοβιτς έκανε "πάρτι" απέναντι στους Βρετανούς του Κρις Κόουλμαν, που μείωσε με τον Γκάρεθ Μπέιλ σε 2-1 στο 31ο λεπτό, μέχρι τα "πολυβόλα" των γηπεδούχων να πάρουν ξανά μπρος.

2ος όμιλος

Οι πειραματισμοί του Τσέζαρε Πραντέλι στην ενδεκάδα της Ιταλίας στέρησε το θέαμα που θα περίμεναν οι φίλοι της Μόντενα σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Μάλτα. Ακόμα κι έτσι, η "σκουάντρα ατζούρα" έφτασε στη νίκη 2-0 χάρη στο γρήγορο γκολ του Ματία Ντέστρο και στο... αργοπορημένο αυτογκόλ του Άντριου Κοέν μετά την προσπάθεια του Φεντερίκο Πελούζο.

3ος όμιλος

Η Γερμανία... εισέβαλε ειρηνικά αυτήν τη φορά στην Αυστρία και αποχώρησε με 3 βαθμούς ( 2-0) από την αναμέτρηση του "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης. Η ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ έπαιξε έξυπνα απέναντι στους επικίνδυνους γηπεδούχους και ευνοήθηκε από την εκπληκτική ταχύτητα του ρόστερ της, που την αξιοποίησε με "θανατηφόρες" αντεπιθέσεις. Ο Μάρκο Ρόις άνοιξε το σκορ πριν το τέλος του ημιχρόνου κι ο Μεσούτ Οζίλ έφτασε τα 3 γκολ στα προκριματικά με πέναλτι στο 52'. Οι παίκτες του Μαρσέλ Κόλερ απάντησαν με τον Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς και έχασαν σπουδαία ευκαιρία για την ισοφάριση στο τέλος με το Μάρκο Αρναούτοβιτς, αλλά τα "πάντσερ" ήταν αυτά που πανηγύρισαν στο τέλος.

4ος όμιλος

Η Ολλανδία "πάγωσε" το "Φέρεντς Πούσκας" στην Ουγγαρία, διαλύοντας την τοπική ομάδα με 4-1. Ο Γερεμάιν Λενς βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα και σημείωσε 2 γκολ απέναντι σε μία άμυνα που... άνοιγε με την πρώτη ευκαιρία. Η ισοφάριση του πρώην άσου της ολλανδικής Αϊντχόφεν Μπάλας Τζούντζακ στο 7' θορύβησε τους παίκτες του Λουίς φαν Χάαλ, που απάντησαν με τον Μπρούνο Μαρτίνς Ίντι και από εκεί και πέρα το 2ο γκολ του Λενς και το πρώτο του Κλάας Γιαν Χούντελααρ διασφάλισαν το απόλυτο των "οράνιε". Μοναδικό "μελανό" σημείο η αντικατάσταση του Ρόμπιν φαν Πέρσι με πρόβλημα τραυματισμού.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και μετά το 2-0 επί της Εσθονίας στο Ταλίν, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο απέναντι στην Ανδόρα. Η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση στους παίκτες του Βίκτορ Πιτσούρκα, οι οποίοι έφτασαν στη νίκη με 4-0 στο Βουκουρέστι, έχοντας μεταξύ των σκόρερ και το μέσο του ΠΑΟΚ, Κοστίν Λαζάρ.

Η Τουρκία έγινε πιο αποτελεσματική από τα παιχνίδια της πρεμιέρας και με ηγέτη τον Εμρέ Μπελόζογλου (που αποχώρησε με standing ovation) και "εγκέφαλο" τον Αρντά Τουράν, έφτασε στη νίκη 3-0 επί της Εσθονίας. Εμρέ, Ομούτ Μπουλούτ και Σελτσούκ Ινάν σημείωσαν τα τέρματα για την ομάδα του Αμπντουλάχ Αβτσί, στην πιο θεαματική εμφάνιση της χώρας εδώ και χρόνια.

5ος όμιλος

Στη 2η αγωνιστική των προκριματικών ήρθε η "παρθενική" νίκη για την Κύπρο. Το τέρμα του Κωνσταντίνου Μακρίδη στο 57' έδωσε τους πόντους στην ομάδα του Νίκου Νιόπλια, η οποία κυριάρχησε των Ισλανδών στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά γλίτωσε την άμεση ισοφάριση από τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον χάρη στο οριζόντιο δοκάρι του Τάσου Κίσσα. Οι φιλοξενούμενοι τελείωσαν το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Σόλβι Ότεσεν στα τελευταία λεπτά.

Η σύνθεση της Κύπρου: Κίσσας, Σολωμού, Μερκής, Ντόσα Ζούνιορ, Χαραλάμπους, Νικολάου, Λαμπάν, Μακρίδης (93' Δημητρίου), Ντομπρασίνοβιτς (78' Σιέλης), Κωνσταντίνου (66' Αλωνέφτης), Χριστοφή

Το πέναλτι του Τζον Άρνε Ρίισε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης του "Ούλεβαλ" έδωσε τη νίκη με 2-1 στη Νορβηγία επί της Σλοβενίας, σε ένα παιχνίδι ισορροπημένο, με τους γηπεδούχους να έχουν ελαφρά υπεροχή.

6ος όμιλος

Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να υποκύψει στην ανώτερη Πορτογαλία, αλλά εν τέλει έφυγε από τη Μπράγκα με ήττα 3-0. Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο βρέθηκε σε καλή μέρα, δημιουργώντας διαρκώς φάσεις, αλλά εκτελεστικά αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Το δοκάρι σταμάτησε τους γηπεδούχους 5 φορές, ο Αζέρος τερματοφύλακας Καμράν Αγκάγεφ μερικές ακόμα, αλλά τελικά ο Σιλβέστρε Βαρέλα κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 64' και να διώξει το πρώτο άγχος των Ιβήρων. Το "σφυροκόπημα" άργησε να φέρει νέα αποτελέσματα και στο 85' ο Έλντερ Ποστίγκα με κοντινό πλασέ έκανε το 2-0. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ακόμα ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα, ο Μπρούνο Άλβες, με κεφαλιά μετά από κόρνερ.

Η Ρωσία παραμένει επιβλητική σε αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής επί Φάμπιο Καπέλο και αυτήν τη φορά διέλυσε το Ισραήλ μέσα στο Ραμάτ Γκαν με 4-0. Ο Αλεξάντερ Κερζακόφ έσπασε την... κατάρα που τον εμπόδιζε να χριστεί σκόρερ παρά τις πάμπολλες ευκαιρίες και σημείωσε 2 τέρματα, συνεπικουρούμενος από τον Βίκτορ Φαϊζούλιν και τον Αλεξάντερ Κοκόριν. Παρ' όλα αυτά, η νίκη δεν ήρθε "αναίμακτα" για τον Ιταλό τεχνικό, αφού έχασε στο 1ο ημίχρονο από τραυματισμούς τους Βλάντιμιρ Μπίστροφ και Κοκόριν.

8ος όμιλος

Η Ουκρανία προσπάθησε να πάρει εκδίκηση από την Αγγλία για τον αποκλεισμό της στη φάση των ομίλων του Euro 2012, αλλά τελικά έφυγε απογοητευμένη από το βαθμό της ισοπαλίας 1-1 που κέρδισε στο "Γουέμπλεϊ". Η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν κυριάρχησε κατά κράτος στη μάχη του Λονδίνου και η πρώτη ρεβάνς πάρθηκε όταν ακυρώθηκε λανθασμένα τέρμα των "λιονταριών", κάτι που συνέβη και προ μηνών στην αναμέτρησή τους για το Euro, με "θύμα" εκείνη τη φορά τη συνδιοργανώτρια του τουρνουά. Η ανωτερότητα των φιλοξενουμένων, όμως, ήταν αδιαμφισβήτητη και το εκπληκτικό σουτ του Γεβγκέν Κονοπλιάνκα τους έδωσε προβάδισμα στο 39ο λεπτό. Οι παίκτες του Ρόι Χόντσον, παρά τα 2 δοκάρια που είχαν, δυσκολεύθηκαν να προσεγγίσουν την εστία του Αντρέι Πιάτοφ, έχοντας ως πιο επικίνδυνο παίκτη για ακόμα ένα ματς τον Τομ Κλέβερλι. Στο 87ο λεπτό, ο Γεβγκέν Χατσερίντι "πρόδωσε" τους συμπαίκτες του με χέρι που έδωσε την ευκαιρία στο Φρανκ Λάμπαρντ να ισοφαρίσει. Ένα λεπτό αργότερα, ο Στίβεν Τζέραρντ αποβλήθηκε για τους γηπεδούχους, αλλά το 1-1 παρέμεινε μέχρι τέλους.

9ος όμιλος

Στην εθνική ημέρα της Καταλονίας, ο Τσεσκ Φάμπρεγας γιόρτασε "λυτρώνοντας" την... Ισπανία στην Τιφλίδα. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα πέρασε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης στη Γεωργία κι έβγαλε την ασίστ για το Ρομπέρτο Σολδάδο, ο οποίος αποτέλεσε τη μοναδική "πινελιά" του Βιθέντε ντελ Μπόσκε στο σχήμα που κατέκτησε το τρόπαιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο επιθετικός της Βαλένθια σκόραρε στο 86' και το 1-0 σηματοδότησε την έναρξη της προσπάθειας της "φούρια ρόχα" να διατηρήσει κι αυτό το σκήπτρο. Είχε προηγηθεί ένα μονόπλευρο ματς, όπου οι Ισπανοί κυριάρχησαν κατά κράτος, αλλά ο τερματοφύλακας της ομάδας του Τιμούρ Κετσμπάγια, Γκέοργκε Λόρια, βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα, κρατώντας το μηδέν για 73 λεπτά. Ο τραυματισμός του, όμως, έφερε στο ματς τον Ρόιν Κβασχβάτζε, ο οποίος δεν κατάφερε να αποτρέψει την 6η σερί εκτός έδρας νίκη των Ισπανών σε προκριματικά Μουντιάλ.

Η Γαλλία, πάντως, διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του πίνακα της βαθμολογίας, επικρατώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της της Λευκορωσίας, της μοναδικής χώρας που είχε αντιμετωπίσει περισσότερες από μία φορά, αλλά δεν είχε πανηγυρίσει νίκη. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο η υπεροχή δεν μετουσιώθηκε σε τέρμα, το κοινό του "Σταντ ντε Φρανς" ξεσηκώθηκε για πρώτη φορά στο 49' από το γκολ του Ετιέν Καπού. Ακόμα μία έκπληξη στην ενδεκάδα, ο Κριστόφ Ζαλέ, έκανε το 2-0 στο 68' και παρά το γκολ του Άντον Πούτιλο σε ριμπάουντ από πέναλτι του Σεργκέι Κορνιλένκο, οι "τρικολόρ" δεν ανησύχησαν. Ο Ολιβιέ Ζιρού δεν επιστέγασε την εξαιρετική εμφάνισή του με γκολ, αλλά ο εντυπωσιακός Φρανκ Ριμπερί "χτύπησε" στο 80' και αποθεώθηκε.

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής

1ος όμιλος

Σερβία-Ουαλία 6-1

(16' Κολάροφ, 24' Τόσιτς, 39' Τζούριτσιτς, 55' Τάντιτς, 80' Ιβάνοβιτς, 90' Σουλεϊμάνι - 31' Μπέιλ)

Βέλγιο-Κροατία 1-1

(45' Ζιλέ - 6' Πέρισιτς)

Σκοτία-ΠΓΔΜ 1-1

(43' Μίλερ - Νοβέσκι)

2ος όμιλος

Βουλγαρία-Αρμενία 1-0

(44' Μανόλεφ)

Ιταλία-Μάλτα 2-0

(5' Ντέστρο, 92' αυτ. Κοέν)

Ρεπό: Τσεχία, Δανία

3ος όμιλος

Σουηδία-Καζακστάν 2-0

(37' Ελμ, 94' Μπεργκ)

Αυστρία-Γερμανία 1-2

(57' Γιουνούζοβιτς - 44' Ρόις, 52' πέν. Οζίλ)

Ρεπό: Ιρλανδία, Νησιά Φαρόε

4ος όμιλος

Ρουμανία-Ανδόρα 4-0

(29' Τόρζε, 44' Λαζάρ, 91' Γκαμάν, 93' Μαξίμ)

Τουρκία-Εσθονία 3-0

(44' Εμρέ, 60' Μπουλούτ, 75' Ινάν)

Ουγγαρία-Ολλανδία 1-4

(7' πέν. Τζούντζακ - 3', 53' Λενς, 19' Ίντι, 74' Χούντελααρ)

5ος όμιλος

Κύπρος-Ισλανδία 1-0

(57' Μακρίδης)

Νορβηγία-Σλοβενία 2-1

(26' Χένρικσεν, 94' πέν. Τζ. Α. Ρίισε - 16' Σούλερ)

Ελβετία-Αλβανία 2-0

(22' Σατσιρί, 68' πέν. Ινλέρ)

6ος όμιλος

Ισραήλ-Ρωσία 0-4

(7', 64' Κερζάκοφ, 18' Κοκόριν, 77' Φαϊζούλιν)

Βόρεια Ιρλανδία-Λουξεμβούργο 1-1

(14' Σιλντς - 86' Ντα Μότα)

Πορτογαλία-Αζερμπαϊτζάν 3-0

(64' Βαρέλα, 85' Ποστίγκα, 88' Άλβες)

7ος όμιλος

Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Λετονία 4-1

(12' πέν., 54' Μισίμοβιτς, 44' Πιάνιτς, 92' Τζέκο - 5' Γκορκς)

Σλοβακία-Λίχτενσταϊν 2-0

(36' Σάπαρα, 78' Γιακούμπκο)

Ελλάδα-Λιθουανία 2-0

(55' Νίνης, 72' Μήτρογλου)

8ος όμιλος

Σαν Μαρίνο-Μαυροβούνιο 0-6

(24' Τζόρτζεβιτς, 26', 51' Μπετσιράι, 69' Ζβέροτιτς, 78', 82' Ντελίμπασιτς)

Πολωνία-Μολδαβία 2-0

(33' πέν. Μπλαστσικόβσκι, 81' Βαβζίνιακ)

Αγγλία-Ουκρανία 1-1

(87' πέν. Λάμπαρντ - 38' Κονοπλιάνκα)

9ος όμιλος

Γεωργία-Ισπανία 0-1

(86' Σολδάδο)

Γαλλία-Λευκορωσία 3-1

(49' Καπού, 68' Ζαλέ, 80' Ριμπερί - 72' Πούτιλο)

Ρεπό: Φινλανδία

* Προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ οι πρωτοπόροι των 9 ομίλων κι ο καλύτερος 2ος. Οι υπόλοιποι 8 δεύτεροι δίνουν διπλούς αγώνες μπαράζ και προκρίνονται στα τελικά οι 4 νικητές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK