Όριο προεδρικής θητείας στη FIFA, τέλος η Εκτελεστική Επιτροπή

Αποφάσεις με στόχο την εξάλειψη της διαφθοράς και τη διαφάνεια έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA.

Όριο προεδρικής θητείας στη FIFA, τέλος η Εκτελεστική Επιτροπή

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA ανακοίνωσε τις αποφάσεις που έλαβε στη διήμερη συνεδρίασή της στη Ζυρίχη ( και κατά την οποία συνελήφθησαν δύο σημαντικά στελέχη της), με στόχο την εξάλειψη της διαφθοράς στον οργανισμό.

Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις μείωσαν την ισχύ της ίδιας της Επιτροπής, αφού μετατράπηκε σε Συμβούλιο της FIFA.

"Αυτές οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν τη FIFA ένα βήμα πιο κοντά στη βελτιωμένη διακυβέρνηση και στη μεγαλύτερη διαφάνεια", τόνισε ο εκτελών χρέη προέδρου στη θέση του τιμωρημένου Ζεπ Μπλάτερ, Ίσα Χαγιάτου.

Με βάση τις προτάσεις που αναμένεται να εγκριθούν στο κογκρέσο της FIFA τον προσεχή Φεβρουάριο υπάρχει ο χρονικός περιορισμός της συνολικής θητείας κάθε προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, σε τρεις των τεσσάρων ετών.

Ίδιο χρονικό ορίζοντα θα έχουν και οι θητείες του Συμβουλίου της FIFA, της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης και των δικαστικών σωμάτων.

Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η μείωση της δύναμης που κατείχε η Εκτελεστική Επιτροπή, τα περισσότερα μέλη της οποίας την περίοδο της ψηφοφορίας για τα Μουντιάλ 2018 και 2022 κατηγορούνται για δωροδοκία.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ο πλήρης διαχωρισμός πολιτικού και διαχειριστικού ρόλου, με τη σύνθεση του Συμβουλίου της FIFA, το οποίο αντικαθιστά την Εκτελεστική Επιτροπή και θα είναι υπεύθυνο για "τη θέσπιση της στρατηγικής κατεύθυνσης του οργανισμού, ενώ η γενική γραμματεία θα επιβλέπει τις οργανωτικές και εμπορικές δράσεις που απαιτούνται για την επιτυχή εκτέλεση της στρατηγικής".

Από εκεί και πέρα, αποφασίστηκε να μην υπάρξει απόφαση για διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 40 ομάδες, μία πρόταση "που θα συζητηθεί περαιτέρω", όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της FIFA.

Τέλος, αποφασίστηκε να μειωθούν οι επιτροπές από 26 σε εννέα, να αυξηθούν οι γυναίκες - μέλη της διοικητικής ομάδας της FIFA, να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι διακρίσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη λειτουργικότητα στις διαδικασίες της ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύο συλλήψεις αξιωματούχων της FIFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK