Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Σε λίγες ώρες, η FIFA θα αποκτήσει νέο πρόεδρο και το Contra.gr σας μεταφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το παρασκήνιο της εκλογικής διαδικασίας.

Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Η εκλογή του ενάτου προέδρου στην ιστορία της FIFA και διαδόχου του Ζεπ Μπλάτερ αποτελεί μία ιστορική στιγμή.

Το "Hallenstadion" της Ζυρίχης θα στεγάσει την αλλαγή σκυτάλης για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια και το παρασκήνιο, ως είθισται σε ό,τι έχει να κάνει με την παγκόσμια ομοσπονδία, είναι τεράστιο.

Οι υποψήφιοι είναι πέντε, οι εξής... δύο: ο πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, σεΐχης Σαλμάν μπιν Ιμπραχίμ αλ Καλίφα από το Μπαχρέιν, ο οποίος αποτελεί το απόλυτο φαβορί, και ο γενικός γραμματέας της UEFA, ο Ελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος αποτελεί τον βασικό αντίπαλό του.

Την πεντάδα συμπληρώνει ο πρίγκιπας Άλι μπιν αλ Χουσεΐν, ο Ιορδανός αντιπρόεδρος της FIFA και μοναδικός αντίπαλος του Μπλάτερ στις εκλογές του 2015, ο Γάλλον πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και σύμβουλος του Μπλάτερ, Ζερόμ Σαμπάν, και ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας Τόκιο Σεξγουάλε.

Οι πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την πλειοψηφία από 207 μέλη (Ινδονησία και Κουβέιτ έχουν αποβληθεί από τη FIFA και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Συγκεκριμένα, η UEFA έχει 53 ψήφους (το Γιβραλτάρ δεν ψηφίζει ακόμα), η Αφρική 54, η Ασία 46, η Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 35, η Ωκεανία 11 και η Νότια Αμερική 10.

Τόσο οι πέντε, όσο και τα μέλη των ομοσπονδιών βρίσκονται στην Ελβετία, με σκοπό τις τελευταίες παρουσιάσεις, ώστε να πειστούν και οι έσχατοι αναποφάσιστοι.

Διπλασιασμός των χρημάτων των ομοσπονδιών από τη FIFA, περισσότερα ταξίδια και καλύτεροι προορισμοί στα συνέδρια, αυξημένες θέσεις στην τελική φάση των Μουντιάλ σε μέλη διαφόρων συνομοσπονδιών είναι μερικές από τις υποσχέσεις που δίνουν στις ομιλίες τους οι υποψήφιοι.

Ο Ινφαντίνο επιστράτευσε μέχρι και... συγγενείς του στον προεκλογικό αγώνα, λέγοντας ότι την τελευταία φορά που κέρδισε σε εκλογές ήταν 18 ετών και είχε υποσχεθεί ότι η μητέρα του θα έπλενε εμφανίσεις. Ο Σαμπάν προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους της UEFA αφηγούμενος εμπειρίες του από τα γήπεδα που είχε επισκεφθεί, ο πρίγκιπας Άλι προϊδέασε για... εμπλοκή του Κόφι Ανάν σε περίπτωση εκλογής του για να ξεπεραστεί η κρίση της FIFA, ενώ ο Σεξγουάλε αποκάλεσε τους παράγοντες της ομοσπονδίας που αποβλήθηκαν λόγω των σκανδάλους διαφθοράς "φίλους που χάσαμε".

Το Contra.gr σας προσφέρει τα τελευταία και πιο... ζουμερά παρασκήνια μετά από τις τελευταίες συναντήσεις ψηφοφόρων και υποψηφίων προέδρων της FIFA στα διάφορα ξενοδοχεία της Ελβετίας.

Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Ενωμένη υπέρ Σαλμάν η Αφρική

Αντιθέτως, η Αφρική θα ψηφίσει ως ένα μπλοκ και παρά το... κρυφτούλι του προέδρου της, Ίσα Χαγιάτου (ο οποίος παραιτήθηκε προσωρινά τον Ιανουάριο του αξιώματός του για να μην υπάρχει ασυμβίβαστο με τον ρόλο του προεδρεύοντα της FIFA), εκλεκτός της CAF είναι ο σεΐχης Σαλμάν.

Ο πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας είχε επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, όπου είχε παρουσιάσει την υποψηφιότητά του στην Εκτελεστική Επιτροπή της CAF και επιβεβαίωσε από τότε ουσιαστικά τη στήριξη 52 ομοσπονδιών.

Την Πέμπτη, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αποστολή των αφρικανικών μελών της FIFA, στελέχη της CAF παρουσίασαν έγγραφο με 11 σημεία για τα οποία πρέπει να ψηφίσουν τον σεΐχη Σαλμάν.

Υπάρχει, πάντως, μία πιθανότητα διαρροής μιας ή δύο ομοσπονδιών που... θα επαναστατήσουν, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος της ΠΟ Λιβερίας, Μούσα Μπιλίτι, ο οποίος είχε πρόθεση να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα.

Οι διάσημοι φίλοι του Ινφαντίνο

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο αναμφίβολα αποτελεί την πιο αγαπητή φυσιογνωμία μεταξύ των υποψηφίων και η πορεία του στις κληρώσεις των διοργανώσεων της UEFA τον φέρνει συνήθως στο πλευρό των μεγαλύτερων αστέρων του αθλήματος.

Ορισμένους εξ αυτούς έχει φροντίσει να τους πάρει στο πλευρό του και να τους επιστρατεύσει για την προώθηση της υποψηφιότητάς του. Λουίς Φίγκο, Καφού και Ρομπέρτο Κάρλος είναι μερικοί εξ αυτών...

Η απάτη με τα ταξίδια της -μοιρασμένης- CONCACAF

Η συνομοσπονδία που βρέθηκε στο επίκεντρο των περισσότερων σκανδάλων το τελευταίο διάστημα, αυτή της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, ανακοίνωσε δια μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ενιαία.

Στο περιθώριο των ανακοινώσεων, όμως, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα σοκαριστικά παραδείγματα διαφθοράς της οικονομικής κακοδιαχείρισης του οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Τα τραπεζικά διαθέσιμα ήταν μόλις 2.000.000 δολάρια μετά από την αποπομπή της διοίκησης του Τζέφρι Γουεμπ, όπως τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος της CONCACAF, Σαμ Γκάντι. Σε λογαριασμό στα Νησιά Κεϊμάν βρέθηκαν 9.000.000 δολάρια σε λογαριασμό στον οποίο είχε δικαίωμα υπογραφής ο Γουεμπ και ένας μέτοχος της τράπεζας και τα οποία επέστρεψαν στον οργανισμό.

Όπως ανακοινώθηκε, τον τελευταίο καιρό εξοικονομούνται πάνω από 10.000.000 δολάρια ετησίως από ταξιδιωτικά κόστη, αφού οι αποστολές πλέον οργανώνονται από αξιόπιστα ταξιδιωτικά γραφεία. Μία αγαπημένη μέθοδος απάτης του πρώην προέδρου της συνομοσπονδίας και υπόδικου Τζακ Γουόρνερ ήταν να αναλαμβάνουν αυτά τα ταξίδια το ταξιδιωτικό γραφείο "Simpaul", ιδιοκτησίας του...

Η αναποφάσιστη Ωκεανία

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, οι ψήφοι της ζώνης στην οποία ανήκουν τα Νησιά Σολομώντα και η Ταϊτή είναι πιο σημαντικοί από αυτές της ζώνης στην οποία ανήκουν η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ως εκ τούτου, οι 11 εκπρόσωποι της OFC ζήτησαν από τους πέντε υποψηφίους να τους επισκεφθούν στο ξενοδοχείο τους στη Ζυρίχη, διαθέτοντας στον καθένα από μία ώρα για να παρουσιάσει τις θέσεις του.

Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Μπλέξιμο με UEFA και Σαλμάν

O σεΐχης Σαλμάν διαμαρτυρήθηκε έντονα διότι δεν του επετράπη να μιλήσει στα μέλη της UEFA για την υποψηφιότητά του. Η Ευρώπη έχει ψηφίσει ήδη, αφού τα περισσότερα μέλη της (προσφάτως και η νοτιοανατολική συμμαχία στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, αν και υπάρχουν "φωνές" που προβλέπουν διάσπαση, όπως μέλη της ρωσικής ΠΟ) έχουν ανακοινώσει στήριξη στον "δικό τους" υποψήφιο, τον Τζιάνι Ινφαντίνο.

Όπως δικαιολογήθηκε η UEFA, δεν επετράπη να μιλήσει ο σεΐχης Σαλμάν διότι υποστηρίζουν ότι ζήτησαν από όλους τους υποψηφίους να μιλήσουν στα μέλη της και δεν αποκρίθηκαν όλοι, με συνέπεια να μην επιτρέψουν σε κανέναν, στη λογική "ή όλοι ή κανείς".

Εν τέλει, η UEFA έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τις ομιλίες σε όσους υποψηφίους το επιθυμούν και εν τέλει μίλησαν όλοι πλην του Ινφαντίνο και του Ζερόμ Σαμπάν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η συνομοσπονδία της οποίας ηγείται ο σεΐχης Σαλμάν, η AFC, δεν δίνει βήμα σε κανέναν υποψήφιο...

Οι διαφανείς θάλαμοι και η απόρριψη

Στο πλαίσιο του πολέμου νεύρων μεταξύ των υποψηφίων, ο πρίγκιπας Άλι αιτήθηκε την αντικατάσταση των χώρων στους οποίους θα ψηφίσουν οι εκπρόσωποι των 207 ομοσπονδιών με διαφανείς θαλάμους. Μάλιστα, ο Ιορδανός πρόλαβε να παραγγείλει αυτούς τους θαλάμους και να τους φέρει στην Ελβετία.

Η πρόταση αυτή βασίστηκε στην οικουμενική απαίτηση για διαφάνεια όλων των διεργασιών της "αμαρτωλής" FIFA, ωστόσο δεν συγκίνησε ούτε την Εκλογική Επιτροπή ούτε το CAS, που απέρριψαν την πρότασή του.

Παρ' όλα αυτά, στο πλαίσιο της περαιτέρω νομιμότητας, απαγορεύτηκαν τα κινητά στους θαλάμους ψηφοφορίας, ώστε να αποτραπούν αποστολές φωτογραφιών με τις ψήφους σε όσους πιθανόν να θέλουν να... αποδείξουν κάτι σε κάποιους για το τι ψήφισαν.

Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Ζήτησαν από πριν τις ομιλίες της... νίκης

Η FIFA, μέσω memo, ζήτησε από τους πέντε υποψηφίους πρόσβαση στις ομιλίες που έχουν προετοιμάσει σε περίπτωση νίκης τους στην εκλογική διαδικασία. Ο... φόβος φιλάει τα έρμα και μετά από τις εξελίξεις στην ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μία λάθος λέξη του νέου ηγέτη της, είναι ικανή να προκαλέσει ορυμαγδό δυσάρεστων εξελίξεων.

Οι -αμερικανικές- εταιρίες δημοσίων σχέσεων που έχουν αναλάβει το λίφτινγκ της έξωθεν εικόνας της FIFA προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τις εκλογές, αλλά όχι και αυτό, αφού οι υποψήφιοι αντέδρασαν σε αυτήν την πρόταση.

"Λεφτά υπάρχουν" και για plan b

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα plan b για την εκλογική διαδικασία; Πάνω από 500.000 δολάρια, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος του BBC, Ρίτσαρντ Κόνγουεϊ.

Τόσο δαπάνησε η FIFA για να αναδιαμορφώσει μία αίθουσα του αρχηγείου της στη Νιόν, σε περίπτωση που χρειαστεί για να διεξαχθούν εκεί οι προεδρικές εκλογές.

Όσο για το... plan a; Οι δαπάνες για το ετήσιο κογκρέσο της FIFA αγγίζουν τα 30.000.000 ευρώ.

Το παρασκήνιο πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA

Η ξαφνική αποχώρηση Λευκαρίτη από την UEFA

Στο πλαίσιο του κονγκρέσου της UEFA, το κλίμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Ο προεδρεύων -εν τη απουσία του τιμωρημένου Μισέλ Πλατινί- Άνχελ Μαρία Βιγιάρ ήταν αρκετά ανήσυχος και δήλωσε "ελπίζω ο Μισέλ να είναι μαζί μας σύντομα".

Τα μέλη της διαμαρτυρήθηκαν κατά την παρουσίαση πορισμάτων του FARE (Football Against Racism in Football), του ανεξάρτητου οργανισμού κατά των διακρίσεων, για ρατσιστικά περισταστικά και ακροδεξιά δραστηριότητα στο ποδόσφαιρο. "Μυστική αστυνομία" χαρακτήρισε τον οργανισμό μέλος της Ουγγαρίας, ενώ ο πρόεδρος της πολωνικής ΠΟ και πρώην δόξα της χώρας, Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, αμφισβήτησε τη χρηματοδότησή του από την UEFA.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, αποχώρησε από τη Ζυρίχη λόγω ασθένειας κοντινού φίλου, όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποι της συνομοσπονδίας.

Υπήρξαν και θετικά νέα, πάντως, αφού στην ανάλυση του μπάτζετ του περασμένου οικονομικού έτους, τα έσοδα ξεπέρασαν τα 2.000.000.000 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21% από το 2013-2014, παρότι η χρονιά δεν είχε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK