Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Η τεχνολογία, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κορυφαίες ομάδες χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα με σκοπό να βελτιωθούν σε αγωνιστικό αλλά και σε ιατρικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της "τεχνολογικής επανάστασης" στο χώρο του ποδοσφαίρου γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Το Contra.gr αναζήτησε τις ομάδες που στηρίζονται στο νέο μοντέλο και σας παρουσιάζει πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι προπονητές και το ιατρικό προσωπικό βελτιώνει τις συνθήκες των προπονήσεων αλλά και των αγώνων.

To Milan Lab

Το Milan Lab είναι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας το οποίο βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο της Ιταλικής ομάδας, το Μιλανέλο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο παρέχει τεχνολογική υποστήριξη, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση προβλημάτων τραυματισμών και θεμάτων υγείας.

Λειτούργησε πρώτη φορά το Μάρτιο του 2002 και πέρα από την πρόληψη τραυματισμών, βοηθά στον καθορισμό προγραμμάτων προπόνησης με στόχο την διατήρηση ποδοσφαιριστών μεγαλύτερης ηλικίας σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υπάρχει μείωση τραυματισμών σε ποσοστό 92%.

Η ιατρική ομάδα του εργαστηρίου των "ροσονέρι" κάνει ανάλυση των δεδομένων που αποστέλλονται κάθε δύο βδομάδες για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές αφορούν τον αιματολογικό, κλινικό, βιοχημικό τους έλεγχο, αλλά και το ψυχοκινητικό τους προφίλ.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως τα στοιχεία στέλνονται στον κεντρικό υπολογιστή του εργαστηρίου, αναλύονται και μέσω μαθηματικών αλγόριθμων μετατρέπονται σε προβλέψεις για πιθανούς τραυματισμούς, κακώσεις ή παθήσεις.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Μ’ αυτό τον τρόπο το επιστημονικό προσωπικό των Μιλανέζων ενημερώνει το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, με σκοπό να προφυλάξει τους ποδοσφαιριστές από πιθανά προβλήματα τραυματισμών.

Πέρα όμως από το εργαστήριο για την ανδρική ομάδα υπάρχουν ακόμα 11 ομάδες που απαρτίζουν τον τομέα της νεολαίας. Το εργαστήριο των νέων της Μίλαν είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτές τις ηλικίες. Λειτουργεί από την αγωνιστική περίοδο 2006-07 και ελέγχει την ανάπτυξη και την υγεία των νέων ποδοσφαιριστών της ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο Milan Lab και το εργαστήριο των νέων γιατί σκοπός της ιταλικής ομάδας είναι να εφαρμόζει τις ίδιες επιστημονικές μεθόδους σε όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Από το 2010 λειτουργεί το "Scuole Calcio Milan", με στόχο να γίνει γνωστή η τεχνογνωσία του Milan Lab και στις υπόλοιπες σχολές που βρίσκονται στην Ιταλία. Μ’αυτό τον τρόπο η Μίλαν γεμίζει τις βάσεις δεδομένων με περισσότερα στοιχεία προς ανάλυση, ενώ αν κάποιοι ποδοσφαιριστές κριθούν ικανοί είναι πιθανό ο σύλλογος να κινηθεί για την απόκτησή τους.

Η τεχνολογία στη διάθεση της Λίβερπουλ

Η σχέση της Λίβερπουλ με την τεχνολογία δεν είναι καινούργια. Οι "κόκκινοι" από το 2000 έχουν ξεκινήσει συνεργασία με το βρετανικό πολεμικό ναυτικό (!) με σκοπό να εφαρμόζουν στους παίκτες μεθόδους αποκατάστασης σε θαλάμους υπερβαρικού οξυγόνου (μέθοδος χορήγησης οξυγόνου σε πιέσεις μεγαλύτερες της ατμοσφαιρικής), ίδιες με αυτές που κάνουν αποσυμπίεση οι δύτες.

Τα τελευταία χρόνια στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας έχει προστεθεί ακόμα ένα μηχάνημα που βοηθά την ανάπτυξη της αντίληψης των παικτών.

Το "Batak Challenge", όπως ονομάζεται το σύστημα, περιλαμβάνει συνολικά 12 κουμπιά, τα οποία αναβοσβήνουν με τυχαία σειρά και ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής πρέπει να αντιληφθεί γρήγορα ποιο είναι αυτό που φωτίζεται και να το πατήσει. Στόχος του παίκτη είναι να κάνει όσο μεγαλύτερο σκορ γίνεται σε διάστημα 30 δευτερολέπτων.

Η φανέλα-κομπιούτερ της Τότεναμ

Η διοίκηση της Τότεναμ έχει αποφασίσει εδώ και τρία χρόνια να εξελίξει τεχνολογικά την ομάδα, αφού από την αγωνιστική περίοδο 2012-13 οι φανέλες τις οποίες φορούν οι ποδοσφαιριστές διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν ποιοι από όσους αγωνίζονται είναι κουρασμένοι και ποιοι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τον αγώνα.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Η αθλητική εταιρεία ένδυσης με την οποία ήρθε σε συμφωνία η αγγλική ομάδα είναι η "Under Armour". Οι αισθητήρες που υπάρχουν στη φανέλα κάνουν διαρκώς μετρήσεις για τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία του σώματος και το ρυθμό αναπνοής. Η πρωτοποριακή τεχνολογία ονομάζεται "Ε39" και δεν είναι εντελώς καινούργια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί σε στολές του αμερικανικού στρατού ώστε να ελέγχεται η φυσική κατάσταση των στρατιωτών αλλά και η ψυχολογία τους σε στιγμές έντασης λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του προέδρου της “Under Armour”, Μαρκ Ντάουλι: "Μπορούμε μέσω των μετρήσεων να σας παρουσιάσουμε πως αντιδρά το σώμα ενός ποδοσφαιριστή όταν είναι έτοιμος να εκτελέσει πέναλτι μπροστά σε 60.000 θεατές".

Το "Football Lab" των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ

Όπως είναι λογικό όλες οι ομάδες του κορυφαίου επιπέδου θέλουν να χρησιμοποιούν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το "κρυφό όπλο" των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ ονομάζεται "Football Lab". Το συγκεκριμένο σύστημα αναπτύχθηκε από την Δανέζικη εταιρεία “Munir Sports” και είναι το πρώτο πλήρως διαδραστικό γήπεδο προπόνησης στον κόσμο.

Αποτελείται από led φωτισμό, ηχεία και αισθητήρες και σκοπός του παίκτη είναι να στείλει τη μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται στο τέρμα που ανάβει το φωτάκι. Παράλληλα δίνονται επιλογές, όπως προπόνηση στην ντρίμπλα, ή στο 3 εναντίον 2, με τους ποδοσφαιριστές μέσω ενός smartphone να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα και να στοχεύουν στο -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερο σκορ.

Μ’ αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται και βελτιώνονται οι δεξιότητές του, όπως η ακρίβεια στην πάσα, η μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις καθώς και οι γρηγορότερες αντιδράσεις σε καταστάσεις πίεσης.

Η χρήση του “EXOS” και του “MiCoach” από την εθνική Γερμανίας

Στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η εθνική Γερμανίας κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο αφορούσε τον τρόπο προπόνησης των ποδοσφαιριστών της. Η ομοσπονδία ήρθε σε συμφωνία για την χρήση δύο συστημάτων που βοηθούσαν σε μέγιστο βαθμό την προπόνηση των παικτών. Το "ΕXOS" και το "ΜiCoach".

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Αρχικά, το "EXOS" βοηθά μέσα από την κατάρτιση ενός προγράμματος προπόνησης, διατροφής και εκγύμνασης τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε κάθε αγώνα. Είναι στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης προπόνησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από την μελέτη των ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών, καθώς και των δεδομένων που παρέχονται από την ομάδα και αφορούν τόσο τον ιατρικό τομέα όσο και τον αγωνιστικό.

Παράλληλα, η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ χρησιμοποίησε σε συνεργασία με την Adidas, το πρόγραμμα προπόνησης "MiCoach”. Το "MiCoach” είναι ουσιαστικά ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Αποτελείται από μια μικρή συσκευή την οποία φορούν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και έχει ειδικούς αισθητήρες που μετρά την επιτάχυνση, την απόσταση που καλύπτουν, τους παλμούς της καρδιάς και τη δύναμη που βάζουν σε κάθε φάση οι ποδοσφαίριστές. Όλα τα δεδομένα τα εμφανίζονται την ίδια στιγμή στο ipad των προπονητών της Γερμανίας, ενώ αναλύονται κι εξονυχιστικά από τους ειδικούς αναλυτές της "ΕXOS".

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Δηλώσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε κι ο υπεύθυνος της "ΕXOS", Ντάρσι Ντόρμαν, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του εν λόγω συστήματος:

"Το MiCoach αποτελεί για τη Γερμανία το βασικότερο κομμάτι της προπόνησης. Χρησιμοποιείται καθημερινά για να ελέγχει της επιδόσεις του κάθε παίκτη. Με αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες δουλεύουμε ξεχωριστά με τις αδυναμίες του καθενός, βελτιώνοντάς τες. Αλλάζουμε το πρόγραμμα προπόνησης του κάθε παίκτη ανάλογα με τις αναλύσεις που μας παρέχει το πρόγραμμα".

Όσον αφορά το λόγο που Γερμανοί ποδοσφαιριστές κουράζονται λιγότερο σε σχέση με τους υπολοίπους, τόνισε:

"Το σημαντικότερο στοιχείο που εξετάζουμε είναι αυτό της ενέργειας. Δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνει ένας παίκτης για να βγάλει μια άσκηση. Όσο λιγότερη, τόσο πιο αποδοτικός γίνεται και στο παιχνίδι. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να κουράζονται όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στον αγωνιστικό χώρο".

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Επίσης σημαντικό είναι και το πόση απόσταση διανύει ένας παίκτης μέσα στον αγωνιστικό χώρο,σύμφωνα με τον υπεύθυνο της EXOS: "Ελέγχουμε την κίνηση του κάθε παίκτη μέσα στο γήπεδο και τα συγκρίνουμε. Κάποιες αποστάσεις καλύπτονται περπατώντας και κάποιες τρέχοντας. Όλα αυτά τα μελετούμε αναλυτικά και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας".

Με όλα αυτά τα δεδομένα που παρέχει το MiCoach, έρχεται η σειρά των προπονητών που τα μελετούν και βγάζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτίωσης για την όποια αδυναμία του εκάστοτε παίκτη: "Όταν ολοκληρώσουμε την προπόνηση, αναλύουμε όλα τα στατιστικά που συλλέξαμε και θέτουμε τους στόχους μας. Αυτοί οι στόχοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ασκήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο παιχνίδι ή στην προκειμένη περίπτωση για ολόκληρη τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Μελετούσαμε για βδομάδες όλα αυτά τα δεδομένα πριν έρθουμε στη Βραζιλία".

To "Footbonaut” της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Μιας και αναφερόμαστε στη Γερμανία, η Ντόρτμουντ έχει αλλάξει εδώ και δύο περίπου χρόνια τον τρόπο προπόνησης των ποδοσφαιριστών.

Μέσα από το μηχάνημα "footbonaut" το οποίο βοηθά τον Γιούργκεν Κλοπ και τους συνεργάτες του να κάνουν ακόμα πιο απαιτητική την προπόνηση, αλλά παράλληλα να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, οι ποδοσφαιριστές της γερμανικής ομάδας εξελίσσουν τις αγωνιστικές τους δεξιότητες.

Το εν λόγω σύστημα εκτοξεύει μπάλες προς τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος σε ένα μικρό χώρο 14 τετραγωνικών μέτρων καλείται να κοντρολάρει και να σημαδέψει σωστά προς το τετράγωνο που του υποδεικνύει το μηχάνημα, μέσα από ένα πράσινο φως που ανάβει μετά από κάθε μπαλιά.

epa03411187 A handout dated 26 September 2012 shows Mustafa Amini from Borussia Dortmund demonstrating the functions of the "Footbonaut" in Dortmund, Germany. The training robot is meant to help improve the skills of Dortmund's players. EPA/- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES  +++(c) dpa - Bildfunk+++
epa03411187 A handout dated 26 September 2012 shows Mustafa Amini from Borussia Dortmund demonstrating the functions of the "Footbonaut" in Dortmund, Germany. The training robot is meant to help improve the skills of Dortmund's players. EPA/- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES +++(c) dpa - Bildfunk+++ DPA

Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή, ο Γερμανός προπονητής βλέπει μέσα από το ipad της μετρήσεις και βγάζει τα ανάλογα συμπεράσματα.

Ο αρχισκάουτερ της Ντόρτμουντ, Σβεν Μίσλιντατ, αναφερόμενος στο “footbonaut” σχολίασε: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα στο προσεχές διάστημα θα βελτιώσει την τεχνική μας κατάρτιση, ενώ παράλληλα θα επωφεληθούν οι ποδοσφαιριστές όσον αφορά την κατανόηση του χώρου, καθώς και της περιφερειακής όρασης.

Μπορούμε επιπλέον να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξη ενός παίκτη με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται στο σύστημα.

Ο Μουσταφά Αμινί, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το μηχάνημα είχε δηλώσει: "Είναι σαν να περιβάλλεσαι από 10 συμπαίκτες, που είναι όλοι έτοιμοι να σου δώσουν την μπάλα. Σε επίπεδο κανονικής προπόνησης ο συγκεκριμένος τρόπος τακτικής είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Γι’ αυτό το λόγο το “Footbonaut” σου επιτρέπει να δουλέψεις πάνω στις αδυναμίες σου και εξασφαλίζει ότι μπορείς να παίξεις σε τέτοιους ρυθμούς με ακρίβεια".

Τον τελευταίο χρόνο το “Footbonaut” χρησιμοποιεί και η Χόφενχαϊμ:

Η εθνική Ιταλίας δουλεύει με "Beast Technologies"

Ακόμα μία "hi-tech" μέθοδος χρησιμοποιείται από την εθνική ομάδα της Ιταλίας. Ο Αντόνιο Κόντε και οι συνεργάτες του δουλεύουν με το σύστημα "Beast Technologies" το οποίο είναι παρόμοιο με της εθνικής Γερμανίας. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αισθητήρες που συλλέγουν τα δεδομένα της προπόνησης και τα στέλνουν σε πραγματικό χρόνο στα tablet ή τα smartphone μέσω Bluetooth.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Τα δεδομένα όσον αφορά την ταχύτητα, τη δύναμη και την κίνηση συλλέγονται από τους αισθητήρες. Στη συνέχεια ο προπονητής μέσα από το μόνιτορ μπορεί να εκτιμήσει την φυσική κατάσταση κάθε παίκτη και να επιβεβαιώσει την πρόοδο της ομάδας.

Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Ο αισθητήρας μπορεί να συνδεθεί στα βάρη ή ακόμα και πάνω στον αθλητή. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται μέτρηση της αντοχής των μυών στις δύσκολες συνθήκες προπόνησης και μπορεί να εκτιμηθεί η κούραση ενός αθλητή με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τραυματισμοί.

Το "Beast Techlologies" δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ενώ εμπνευστής ήταν ο Πάολο Μάνι, ο οποίος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων με έδρα την Ιταλία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK