Άμυνα νίκης, επίθεση περηφάνιας

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής αρθρογραφεί στο Contra.gr για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και υπογραμμίζει τη τεράστια σημασία της μεγάλης νίκης επί των Ισπανών στο ψυχολογικό τομέα.

Άμυνα νίκης, επίθεση περηφάνιας

Θα ήθελα να ξεκινήσω το σημείωμά μου από το γεγονός ότι μ' αυτή τη νίκη επί της Ισπανίας έσπασε μία αρνητική παράδοση 11 ετών. Η Εθνική προερχόταν από έξι συνεχόμενες ήττες, οι οποίες μας είχαν στοιχίσει διακρίσεις.

Αυτή η ομάδα αποτελείται από υπερόπτες, χαρακτήρες προκλητικούς και γι' αυτό το λόγο τη συγκεκριμένη νίκη τη χάρηκα περισσότερο από κάθε άλλη, το ίδιο φαντάζομαι συνέβη με τον κάθε Έλληνα φίλαθλο.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ξέρω από προσωπική εμπειρία ότι μετά από δύο συνεχόμενες ήττες και ενώ υπάρχουν μόνο δύο ημέρες για προετοιμασία όλα σου φταίνε. Αυτές οι μέρες ήταν πολύ δύσκολες. Πίστευα όμως ότι οι διεθνείς θα προσπαθήσουν, γνωρίζω πολύ καλά την ψυχοσύνθεση των παιδιών και το πόσο αγαπούν αυτήν την ομάδα. Δεν ήθελαν να φύγουν ταπεινωμένοι από το τουρνουά.

Στο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι αρχίσαμε νευρικά και βρεθήκαμε να χάνουμε με 13 πόντους, όλοι είχαν διάθεση να παλέψουν, στοιχείο πολύ σημαντικό. Ακόμη ένα θετικό κομμάτι στο παιχνίδι μας ήταν η απόλυτη συγκέντρωση με την οποία οι παίκτες αντιμετώπισαν τον αγώνα. Κάναμε μόλις 6 λάθη και ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε φάση, σε κάθε ενέργεια.

Στην άμυνα λειτουργήσαμε υποδειγματικά, βγάλαμε ενέργεια, πήραμε αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Και όταν στο μπάσκετ έχεις ψυχολογία μπορείς να βάλεις δύσκολα και μεγάλα σουτ σαν και αυτά που έβαλε ο Μπράμος στο τέλος.

Η νευρικότητά μας αποτυπώθηκε στις 10 χαμένες βολές, πολλές γι' αυτό το επίπεδο, αλλά δεν ανησύχησα για την έκβαση του αγώνα παρά μόνο όταν οι Ισπανοί ξέφυγαν με 7 πόντους στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Από εκεί και πέρα οι Ισπανοί μπήκαν στην κακή λογική ότι κινδυνεύουν να χάσουν και έχασαν κάθε ίχνος αυτοσυγκέντρωσης με συνεχή λάθη και χαμένα σουτ.

Ως προς το ατομικό επίπεδο όλοι κοιτούν τον πρώτο σκόρερ και πράγματι μπορώ να πω ότι ο Σπανούλης έκανε εξαιρετική δουλειά και στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν όμως είχαν συμμετοχή στη νίκη, κυρίως στην άμυνα όπου καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια.

Θα ήθελα να δώσω και συγχαρητήρια στον κόουτς, ο οποίος παίρνει μεγάλα ρίσκα χωρίς να υπολογίζει την κριτική και καλά κάνει βεβαίως.

Η νίκη αυτή θα τονώσει την ψυχολογία διότι επετεύχθη εναντίον μίας μεγάλης δύναμης που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θραύση, μας δίνει μεγάλη δύναμη για τα επόμενα ματς.

Το παιχνίδι με τους Σλοβένους τέλος θέλει μεγάλη προσοχή. Ο αντίπαλος είναι ομάδα ρυθμού και γι' αυτό θα πρέπει να παίξουμε πολύ καλή άμυνα για να σπάσουμε αυτό το ρυθμό. Στην επίθεση βγάζουν αυτοματισμούς, πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή αφού η Σλοβενία παίρνει βοήθεια και από το κοινό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK