Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ρεάλ Μαδρίτης: Τα χρόνια φαγούρας έγιναν επτά

Το 2013 ήταν η μετάβαση από την εποχή Ομπράντοβιτς. Τις επόμενες 2 σεζόν έπεσε πάνω στην άτρωτη ΤΣΣΚΑ. Ακολούθησε η Μπασκόνια του Τζέιμς λόγω Τζόρτζεβιτς, προτού ο 'Ζοτς' τον βρει μπόσικο και η Ρεάλ Μαδρίτης τον αποκλείσει δύο φορές στη σειρά. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έμεινε για 7η σερί σεζόν εκτός Final-4.

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΡΕΑΛ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μητέρα της μάθησης η επανάληψη της ίδιας κατάστασης, μα για τον αμετανόητο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ προβάλλεται μονίμως και σχεδόν εριστικά κάθε Απρίλη από το 2012.

Το σαδιστικό 89-82 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ εδραίωσε μια επίπονη για την ελληνική ομάδα κατάσταση, αφού δεν της επέτρεψε καν να εξαντλήσει μέχρι τελευταίας τις πιθανότητες που το μομέντουμ των 8 νικών σε 10 αγώνες άπλωσε πριν από το συναπάντημα των πλέι οφ. Οι 'μερένγκες' είχαν διαλέξει τους πρωταθλητές Ελλάδας, προτιμώντας ν' αποφύγουν τη διασταύρωση με (την οικοδέσποινα του Final Four) Μπασκόνια, και εκ του αποτελέσματος έπραξαν ορθώς αποκλείοντας τους για δεύτερη χρονιά στη σειρά.

Ο τρόπος ήταν διαφορετικός, το κέρδος τους ακριβώς το ίδιο.

Αφού ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν αναποδογύρισε τη σειρά στη Μαδρίτη, σπαταλώντας το +6 που με κάματο είχε χτίσει στον πρώτο αγώνα, η απονιά από τη νέμεση μιας πιο γεμάτης και καλοδουλεμένης ομάδας (ακόμη και χωρίς τον Γιουλ) επεβλήθη ως τιμωρία με το 78-63 της δεύτερης μάχης εντός 48 ωρών. " Κακά τα ψέματα, ξέραμε ότι ήταν καλύτεροι. Πιστέψαμε ότι είχαμε τύχη, αλλά φάνηκε ότι είχαν βαθύ ρόστερ. Το 'αν' του πρώτου αγώνα θα μας κυνηγά. Θα έπρεπε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση", ομολόγησε ο Ίαν Βουγιούκας.

Η ανασύνταξη θα μπορούσε να αποφέρει φρέσκιες συνθήκες, μόνο σε περίπτωση που οι 'πράσινοι' ανακάλυπταν τεχνάσματα αντάξια του δούρειου ίππου. Πολυμήχανος ο Ρικ Πιτίνο, αλλά όχι μηχανορράφος για να συνάψει μια συμφέρουσα συμμαχία με την τύχη.

Οι παίκτες του δεν λιποψύχησαν - κάθε άλλο. " Στα δύο από τα τρία παιχνίδια δώσαμε και την ψυχή μας", τούς ύμνησε ο Αμερικάνος κόουτς. ο Γύρισαν από το 4-12, το 18-27 και το 25-34 με αιχμή του επιθετικού πλάνου τα μακρινά σουτ του Ματ Λοτζέσκι, που έπαιξε περισσότερο από κάθε προηγούμενο ματς της σειράς και πέτυχε 14 από τους 16 πόντους στο πρώτο μισό, και την πολυμορφικότητα του Παπαπέτρου.

Το 41-36 στο 20' (5/10 τρίποντα, 7 πόντους από δεύτερες ευκαιρίες) και το 54-49 τέσσερα λεπτά μετά θα ήταν στέρεα βάση για τη συνέχεια, μόνο αν η άμυνά του κατάφερνε να διακόψει το passing game των Μαδριλένων και να ρίξει το ποσοστό τους στα σουτ μέσα από το τρίποντο. Τρύπα στο νερό. Οι 'μερένγκες' τέλειωσαν με 22 τελικές πάσες και σχεδόν 70% στα δίποντα (22/32), προκαλώντας σταθερά ρήγματα μετά το πρώτο σκριν στην μπάλα.

Ο Αγιόν εξέθεσε τον Παπαγιάννη, ο Τόμπκινς τον Τόμας και ο Καμπάτσο τον Λάνγκφορντ, με αποτέλεσμα το εύθραυστο 68-68 στο 34'46'' που όμως επιβεβαίωνε την αντοχή των 'μερένγκες' σ' ένα γήπεδο που κόχλαζε σε κάθε φάση.

" Διάβασαν με υπομονή και είχαν εξαιρετικά στατιστικά σε μια έδρα. Όλο αυτό δείχνει την ποιότητα της ομάδας τους", υποστήριξε ο Γιώργος Βόβορας.

Το χαμένο λέι απ του Τόμας γέμισε με ακόμη περισσότερο άγχος τους 'πράσινους' και παρότι ο Ίαν Βουγιούκας υπήρξε αντισταθμιστικός παράγοντας του Μεξικανού σέντερ της Ρεάλ, ακολούθησαν τα 3/3 τρίποντα των Τέιλορ, Ράντολφ και Καμπάτσο σε λιγότερα από 2 λεπτά για να καταδικάσουν οριστικά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε άλλον έναν αποκλεισμό από την τελική 4άδα.

Τον έβδομο διαδοχικό μετά την τέταρτη θέση στην Πόλη το 2012. Το κακό είχε αρχίσει με την ανατροπή στην ανατροπή της Μπαρτσελόνα το 2013, προτού εμφανιστεί η ΤΣΣΚΑ και τον αφήσει εκτός δυο φορές. Η Μπασκόνια φάνταζε πιο χαμηλό εμπόδιο, αλλά η σειρά τελείωσε με την απόλυση του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ένα χρόνο πριν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπήξει ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι στο κορμί της ομάδας που 'θέριεψε' επί των ημερών, νικώντας δυο φορές στο ΟΑΚΑ και αναγκάζοντας τα... 3/4 της αποστολής να επιστρέψει οδικώς από την Πόλη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πέρυσι δεν έμεινε στο -28 του πρώτου αγώνα φτάνοντας έκτοτε αήττητη μέχρι την κατάκτηση του τίτλου και εφέτος γύρισε με τιμωρητική διάθεση για κάθε λάθος των 'πρασίνων' στην κανονική περίοδο που δεν τους έφερε πιο πάνω από την 6η θέση της κατάταξης.

" Μερικές φορές δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι η άλλη ομάδα είναι καλύτερη", κατέληξε κυνικά ο Ρικ Πιτίνο.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK