Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ρεάλ: Τα χιλιοστά του δευτερόλεπτου στο σουτ του Ρούντι δεν μεταβάλλουν τις πιθανότητες

Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγήθηκε μόλις μία φορά στο ΟΑΚΑ, με το circus shot του Ρούντι στην εκπνοή, και στέρησε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μια πρόωρη εξασφάλιση της πρόκρισης.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ρεάλ: Τα χιλιοστά του δευτερόλεπτου στο σουτ του Ρούντι δεν μεταβάλλουν τις πιθανότητες
EUROKINISSI

Η πιθανοθεωρία ασχολείται με όλα τα ενδεχόμενα μιας περίπλοκης κατάστασης και τις πιθανότητες, υλοποίησης ή αποτυχίας, που τα συνοδεύουν. Θα διάβασες πως προτού υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο γεμάτο ΟΑΚΑ των 18.003 θεατών ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συγκέντρωνε ένα 92.1% πρόκρισης στα πλέι οφ, ανεξαρτήτως της θέσης που θα καταλάμβανε στην τελική κατάταξη.

Ο Ρούντι Φερνάντεθ, με το τρίποντο που αναγκαστικά πήρε και έβαλε με το ένα χέρι πριν ακριβώς μηδενίσει το ρολόι και κατακυρωθεί με το instant replay από τους διαιτητές, αφενός κατέρριψε κάθε άλλο νόμο πιθανοτήτων διαμορφώνοντας από τα σχεδόν 9 μέτρα το 74-73 για τους 'μερένγκες', αφετέρου 'ψαλίδισε' το ποσοστό επίτευξης του στόχου των πρωταθλητών. Όχι πολύ, βέβαια, τόσο γιατί εξακολουθεί να έχει ανάγκη μόνο μιας εντός έδρας νίκης (επί της προτελευταίας Μπουντούτσοστ του 6-23 την ερχόμενη Πέμπτη), τη στιγμή που ενδέχεται να περάσει ακόμη και με ήττα, όσο γιατί η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς (χωρίς Σλούκα - Βέσελι) παρέλασε από το Μιλάνο (104-90).

Καθένα από τα σενάρια που οδηγούν σ' έναν οδυνηρό, μετά τη ρελάνς του 6/6, αποκλεισμό την ελληνική ομάδα (ήττα και νίκες των ανταγωνιστών του) θα είχε ήδη απορριφθεί με μια προϋπόθεση: να είχε προφυλάξει το +18 (32-14 στο 10'). Έστω το +11 (71-60 στο 34'46'') μετά το γκολ-φάουλ του Ντεσόν Τόμας. Τότε η τελευταία επίθεση της Ρεάλ, στα 21'' για τη λήξη, δεν θα είχε ουσία. Ούτε η επιλογή του Ρικ Πιτίνο να παίξει άμυνα με τους 5 ευέλικτους που επέλεξε ύστερα από το τάιμ άουτ.

Οι πιθανότητες νίκης ήταν υπέρ του. Οι ίδιοι οι παίκτες του Αμερικάνου κόουτς καταστρατήγησαν τα μαθηματικά. Ο Τόμας, ο Καλάθης και ο Λάνγκφορντ δοκίμασαν τρίποντα άνευ λογικής και τα έχασαν. Του Καλάθη δεν βρήκε καν σίδερο. Ο Παπαγιάννης ξόδεψε δύο βολές στα 37''.

Στ' αποδυτήρια άπαντες έψαχναν μικρόφωνο ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους. " Χάσαμε σ' ένα τελευταίο σουτ, αλλά το θέμα ήταν πως χαλαρώσαμε και αφήσαμε το παιχνίδι να φτάσει εκεί. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε καλύτερη δουλειά", ομολόγησε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ενώ ο ο Κιθ Λάνγκφορντ ενίσχυσε την ίδια άποψη του συμπαίκτη του λέγοντας πως " το πρόβλημα ήταν πως δεν διαχειριστήκαμε το +11, δεν μπορέσαμε να ηρεμήσουμε". Προτού ο Γιώργος Παπαγιάννης κουβαλήσει το δικό του σταυρό για τις " δικές μου χαμένες βολές που κόστισαν το ματς".

Το τεχνικό σταφ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε θέσει ως προτεραιότητα να ρίξει την παραγωγικότητα των Μαδριλένων κάτω από τους 80 πόντους, τη στιγμή που σκοράρουν πάνω από 85. Αφήνοντας 2 εύστοχα σουτ ανά 7 προσπάθειες στο ξεκίνημα (4/4) οι 'πράσινοι' είχαν εγκλωβίσει τη Ρεάλ, δεν την άφησαν να πάρει πόντο από αιφνιδιασμό στο πρώτο ημίχρονο, φόρτωσαν τους παίκτες της με πολλά φάουλ. " Στο β' ημίχρονο δεν εμφανιστήκαμε", ανέφερε σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του ο Παπαπέτρου. Ειλικρινής και κατατοπιστικός, αν μη τι άλλο.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ των 32 πόντων στην πρώτη περίοδο είχε 4 λιγότερους στα 20 λεπτά του δεύτερου μισού. Ο Καλάθης δεν κατέγραψε ασίστ από το 22' μένοντας στις 5 ως το φινάλε, ο Κιλπάτρικ επηρεάστηκε από τα γρήγορα φάουλ και δεν βοήθησε, ο Λοτζέσκι πάσχιζε να βρει ρυθμό. Τα ξεσπάσματα του Λάνγκφορντ δεν αρκούσαν απέναντι σ' ένα σύνολο που βρήκε 7 τρίποντα απ' όταν άρχισε την αντεπίθεσή του και ανέκτησε την αυτοπεποίθησή του μέσα από την άμυνα κοντά στο καλάθι και την εξισορρόπηση των ριμπάουντ.

" Η Ρεάλ μάς έδωσε όλα τα σουτ μετά την ντρίμπλα και πήγαμε σε βιαστικές επιλογές. Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα ίδια σουτ, αλλά κάτω από άλλες προϋποθέσεις", παραδέχθηκε ο Γιώργος Βόβορας προτιμώντας (κι αυτός) να μην σταθεί στην αέρος-αέρος βόμβα του Ρούντι.

Τουλάχιστον οι 'πράσινοι' ορίζουν την τύχη τους. " Εάν χάσουμε δύο σερί ματς στην έδρα μας, δεν θα αξίζουμε να μπούμε στα πλέι οφ", ανέφερε ο Ρικ Πιτίνο. Αρκεί η ομάδα του να μην επαναπαυθεί στις πιθανότητες που την ευνοούν και να μην επιτρέψει " στην τύχη να γίνει παράγοντας του αγώνα", όπως συμπλήρωσε ο Αμερικανός πεπεισμένος ότι μόνο " εάν είσαι μπροστά με τρεις πόντους διαφορά, κάνεις φάουλ". Οι απόψεις διίστανται...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK