Οι Σικάγο Μπουλς δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα· αυτοκαταστρέφονται

Η ιστορική συντριβή από τους Σέλτικς είχε ως συνέχεια το -19 από τους Κινγκς. Στο Σικάγο ξανά. Οι Μπουλς έχουν γυρίσει στην προ Τζόρνταν εποχή (1981-84), οι παίκτες δεν θέλουν να βλέπουν το νέο προπονητή τους.

Οι Σικάγο Μπουλς δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα· αυτοκαταστρέφονται
AP PHOTO/NAM Y. HUH

Ο Τζιμ Μπόιλεν κατέχει από την Κυριακή ένα παγκόσμιο ρεκόρ! Είναι προπονητής που σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας 'έχασε' τ' αποδυτήρια μιας ομάδας. Των Μπουλς εν προκειμένω, στην ιεραρχία του τεχνικού τιμ των οποίων ανελίχθη μόλις αποφασίστηκε ο τερματισμός της συνεργασίας με τον Φρεντ Χόιμπεργκ.

Στις 3 Δεκεμβρίου Τζον Πάξον και Γκαρ Φόρμαν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το -φιλόδοξο πλην αποτυχημένο όπως αποδείχθηκε στην πράξη- πρότζεκτ με τον πρώην κόουτς του Αϊόβα Στέιτ, που είχε προσληφθεί το καλοκαίρι του 2015 σε ηλικία 43 ετών. Σ' αυτό το διάστημα το Σικάγο έπαιξε μονάχα μία φορά στην postseason, ως όγδοο της Ανατολής, και αποκλείστηκε στον α' γύρο παρά το υπέρ του 2-0 απέναντι στους Σέλτικς. Κατά τ' άλλα 9η θέση με 42-40 την πρώτη χρονιά και 13η θέση πέρυσι με 27-55 - η χειρότερη επίδοση μετά το 2003-04. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο πως το 2017 αναδείχθηκε ο χειρότερος όλων από το ESPN.

Στον πρώην προπονητή χρεώθηκε επίσης πως δεν διαχειρίστηκε όπως θα έπρεπε τις εσωτερικές κρίσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητεία του, με αποτέλεσμα ο Νίκολα Μίροτιτς και ο Τζίμι Μπάτλερ να ψάξουν διαδοχικά και να πάρουν το δρόμο της ανταλλαγής. Δύο παίκτες που έφτασαν να έχουν στα καλύτερά τους 16.8 πόντους (με 8.2 ριμπάουντ) και 23.9 πόντους (με 6.2 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ) προτού φύγουν.

Για τον διάδοχό του δεν έψαξαν πολύ. Ούτε την αγορά κοίταξαν ούτε συνεντεύξεις οργάνωσαν, δίνοντας τα ηνία στον άμεσο συνεργάτη του. Με στόχο τη βελτίωση του 5-19 στα πρώτα 24 παιχνίδια της τρέχουσας σεζόν. Ήλπιζαν σ' ένα σοκ, διότι πείστηκαν πως ο φιλικός προς τους παίκτες Χόιμπεργκ δεν μπορούσε πλέον να επιβληθεί, να εφαρμόσει όσα ήθελε και να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα - αντίστοιχο του βεληνεκούς του οργανισμού. Επέλεξαν όμως έναν προπονητή με αντιστρόφως ανάλογες ιδέες στην προετοιμασία του συνόλου, απόμακρο, σκληρό και αθυρόστομο, προβλέποντας πως θα εξελίξει τη δουλειά του προκατόχου του εφαρμόζοντας την προπονητική τακτική του Τομ Τίμποντο (νυν των Τίμπεργουλβς): μαστίγιο χωρίς καρότο.

Τα 'γυμνάσια' στους επαγγελματίες

Πλανήθηκαν πλάνην. Όχι γιατί η θητεία του -μονίμως βοηθού από το 1989- Μπόιλεν άρχισε με ήττα στην Ινδιανάπολη (96-90), ούτε γιατί ακολούθησε το 133-77 από τους Σέλτικς στο Σικάγο - η πιο ευρεία ήττα των Μπουλς από την 16η Ιανουαρίου 1966 όταν ως francise έγιναν κομμάτι του ΝΒΑ!

Ο Μπόιλεν λειτούργησε αυταρχικά από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του και η παρουσία του ως επικεφαλής του σταφ επέδρασε αρνητικά σε σύγκριση τουλάχιστον με τη συσπείρωση που υποτίθεται θα έφερνε, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιτελών των 'ταύρων'. Οι ρεπόρτερς έμαθαν πως ενίσχυσε το καθημερινό πρόγραμμα με προπονήσεις των 150 λεπτών και το ασκησιολόγιό του αφορούσε περισσότερο στρατιώτες ειδικών δυνάμεων παρά αθλητές του ΝΒΑ, καθώς περιείχε σπριντς, push-ups και κοιλιακούς. Απευθυνόταν δηλαδή σε παιδιά του high schools ή του κολεγίου που 'χτίζουν' μέρα με τη μέρα το κορμί τους και όχι σε ολοκληρωμένους παίκτες.

Οι παίκτες άρχισαν με τον τρόπο τους να εκφράζουν τη δυσφορία τους. Διέρρεαν διάφορα στον Τύπο. Δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές, δεδομένου ότι οι προπονήσεις των ομάδων του ΝΒΑ μεταξύ των αγώνων είναι περισσότερο μια τυπική διαδικασία σαν το φαγητό μια μέθοδος αυτοβελτίωσης κοντά στα μέσα της σεζόν.

Ο Μπόιλεν ήθελε να τους πιέσει για να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως, είδε όμως αντίθετα αποτελέσματα.

"Δεν είσαι ο Πόποβιτς"

Το χειρότερο ήταν πως οι ίδιοι θεώρησαν πως καταστρατηγούνται τα δικαιώματά τους, ποδοπατιούνται ως προσωπικότητες. Από τη μία η απόφασή του ν' αλλάξει μεμιάς όλη την 5άδα των Μπουλς στην έναρξη της τρίτης περιόδου με τους Σέλτικς και από την άλλη η ενημέρωση πως τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί κανονική προπόνηση, κάτι που μετά από back to back αγώνες δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο επαγγελματιών-λίγκας έφεραν την έκρηξη ενός ηφαιστείου που για μια εβδομάδα σιγόκαιγε.

Παλιοί και νέοι συμμάχησαν, σήκωσαν μπαϊράκι κι επαναστάτησαν. Αφού συνομίλησαν με μηνύματα μέσω του γκρουπ που διατηρούν σε πλατφόρμα επικοινωνίας, συνεννοήθηκαν να μην εμφανιστούν στην προπόνηση της Δευτέρας, ενημερώνοντας παράλληλα την πανίσχυρη ένωση των παικτών για την ισχύουσα κατάσταση.

Ο Μπόιλεν έμαθε τα καθέκαστα από... δικό του άνθρωπο και προειδοποιήθηκε για το 'αντάρτικο', αλλά δεν έριξε νερό στο κρασί του. Η ανάλγητη στάση του ανάγκασε τον Ρόμπιν Λόπεζ και τον Λάουρι Μάρκανεν να κοιτάξουν το συμφέρον όλων, επιχειρώντας να συμβιβάσουν την κατάσταση. Ζήτησαν από τους συμπαίκτες τους και τους έπεισαν να εμφανιστούν στο γήπεδο, αλλά όχι για να προπονηθούν. Για να συζητήσουν μόνο.

Ο Ζακ Λαβίν και ο Τζάστιν Χολιντέι ήταν εκείνοι που ύψωσαν περισσότερο τους τόνους νιώθωντας θιγμένοι. Δεν διευκρινίστηκε βέβαια, ποιος εκ των δύο ήταν εκείνος που απάντησε στον Μπόιλεν πως "δεν είσαι ο Πόποβιτς", όταν ο προπονητής του, επί διετία (2013-2015) συνεργάτης του κόουτς των Σπερς, έλεγε πως κάτι αντίστοιχο ισχύει στο Σαν Αντόνιο

Το δημόσιο αποτέλεσμα της εσωτερικής κουβέντας, διότι πίσω από κλειστές πόρτες ειπώθηκαν πολλά, ήταν αυτό:

Ζακ Λαβίν: "Έπρεπε κάτι να γίνει και είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα αυτού. Θεωρώ ότι απλώς χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για μια ιδιωτική συνάντηση μεταξύ των προπονητών και των παικτών".

Ουέντελ Κάρτερ τζούνιορ: "Νιώθω ότι ήταν κάτι που είχαμε ανάγκη. Χαίρομαι γι' αυτό που κάναμε σήμερα. Ήταν πολύ ωφέλιμο".

Τζιμ Μπόιλεν: "Είμαι αισιόδοξος. Είχαμε μια σωστή συνάντηση. Κράτησε αρκετά, αλλά μάθαμε ο ένας τον άλλον και πως διαχειριζόμαστε τη διαφορετικότητα ως ενιαίο γκρουπ. Διώξαμε τα σύννεφα μακριά".

Η νέα συντριβή

Τα λόγια βέβαια απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και το 108-89 από τους Κινγκς στο Σικάγο το βράδυ της Δευτέρας, με επιμέρους 33-63 στο δεύτερο μισό του αγώνα, έδειξε πως ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ωσότου αφενός αποκατασταθούν οι σχέσεις αφετέρου το σύνολο αποδώσει σύμφωνα με το ταλέντο του.

Ήταν μάλιστα η 9η ήττα των Μπουλς στα τελευταία 10 παιχνίδια της σεζόν και 22η εφετινή σε σύνολο 28 αγώνων. Η μοναδική καλή είδηση της βραδιάς: η επιστροφή των τραυματιών Νταν και Πόρτις. Τίποτα παραπάνω...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nam Y. Huh

News 24/7

24MEDIA NETWORK