Ο νέος coach και οι ανύπαρκτοι "σαμποτέρ"

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την υπόθεση του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και τις παρασκηνιακές κινήσεις στην ΕΟΚ.

Ο νέος coach και οι ανύπαρκτοι "σαμποτέρ"

Η "απόφαση" του Γιώργου Βασιλακόπουλου να "κρυφτεί" για μια ακόμη φορά μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας και να μείνει στο παρασκήνιο μπορεί να ξένισε αρκετούς. Όχι πάντως τον υπογράφοντα αφού αποτελεί πάγια τακτική του προέδρου της ΕΟΚ από το καλοκαίρι του 2010 και εντεύθεν.

Στην ίδια λογική ακριβώς θα κινηθεί και στην υπόθεση του ομοσπονδιακού προπονητή. Για όσους μπορούν να αποκρυπτογραφούν ανακοινώσεις, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΟΚ μετά από το Ευρωμπάσκετ, ήταν πολύ ξεκάθαρο και ενδεικτικό των προθέσεων Βασιλακόπουλου.

Ο νέος coach και οι ανύπαρκτοι "σαμποτέρ"
INTIME SPORTS

Το "πετύχαμε" εμπεριείχε και τη σωστή δόση του "ναι, μεν αλλά", που μπορεί να του φανεί χρήσιμο στους επόμενους μήνες. Σε ένα από τα άρθρα που ακολούθησαν του Ευρωμπάσκετ είχα γράψει για την τοποθέτηση μέσω SMS ενός στενού συνεργάτη του στο θέμα Κατσικάρη. Η λογική, λοιπόν, είναι απλή έως απλοϊκή: Ο Κατσικάρης ούτως ή άλλως δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο, αφού αυτό με την Ομοσπονδία έχει λήξει. Τυπικά και ουσιαστικά, δεν μπορεί αυτήν την στιγμή να ανανεώσει καμία συμφωνία, γιατί είναι προπονητής της Μούρθια και ο κανονισμός της ισπανικής λίγκας απαγορεύει σε προπονητές ισπανικών ομάδων να δουλεύουν σε εθνικές ξένων χωρών. Άρα, για τους επόμενους μήνες, κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον Κατσικάρη μπαίνει στο "ψυγείο".

Αυτό δίνει το δικαίωμα στον Βασιλακόπουλο να "σκανάρει" την αγορά, να δει ποιοι προπονητές είναι διαθέσιμοι, να ακούσει κάθε πιθανή και απίθανη άποψη παρατρεχάμενων και στο τέλος να αποφασίσει μόνος του. Είναι γνωστό ότι ούτε στις προτάσεις δίνει ιδιαίτερη σημασία ούτε τα θέματα αυτά τα φέρνει προς συζήτηση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδριάζει με συχνότητα κινητής εορτής του χριστιανικού εορτολογίου και τα μέλη του έχουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο στην επικύρωση αποφάσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί.

Ο νέος coach και οι ανύπαρκτοι "σαμποτέρ"
INTIME SPORTS

Οι δύο λύσεις της Ομοσπονδίας

Για την ώρα υπάρχουν δύο διαπιστωμένες τάσεις. Η μια προέρχεται από τον γ.γ. της ΕΟΚ και βασικό "δελφίνο" της προεδρίας, Τάκη Τσαγκρώνη που εδώ και χρόνια υποστηρίζει τη λύση Μίσσα για την Εθνική ομάδα. Ο Κώστας Μίσσας ήδη δουλεύει για λογαριασμό της ομοσπονδίας και είναι ο εξ απορρήτων του Τσαγκρώνη. Σε θέματα μπάσκετ βεβαίως, αφού ο γ.γ. της ΕΟΚ δεν διακρίνεται για την ευρυμάθειά του σε θέματα που αφορούν στο άθλημα. Μάλλον το αντίθετο, αφού η σχέση του με το σπορ είναι μικρή και εξαιρετικά μακρινή...

Η δεύτερη τάση θέλει την... τρίτη επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική. Λύση που πάντως δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο προεδρικό περιβάλλον. Όσο μεγαλύτερος ντόρος γίνεται για την περίπτωση του Γιαννάκη από τα μίντια, τόσο απομακρύνεται η περίπτωση του, γιατί ο Βασιλακόπουλος θέλει να δείξει πως δεν άγεται και φέρεται από τις δημοσιογραφικές τοποθετήσεις, αλλά λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το δικό του... αλάθητο. Άσχετα αν είναι ο τελευταίος που λογοδοτεί για τις αποτυχίες της Εθνικής και για τις αποτυχημένες επιλογές του σε προπονητές.

Ο νέος coach και οι ανύπαρκτοι "σαμποτέρ"
INTIME SPORTS

Ο Κατσικάρης δεν μπορεί να αποκλειστεί ως λύση, αλλά θα είναι για αρκετούς μήνες στο "περίμενε" και απόφαση για τον πάγκο της Εθνικής πρέπει να περιμένουμε είτε τις τελευταίες μέρες του 2015 είτε τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.

Φυσικά, μέχρι τότε ο Βασιλακόπουλος θα αποφύγει οποιαδήποτε επαφή ή συνάντηση μαζί του όπως ακριβώς έγινε και μετά το Ευρωμπάσκετ. Για να μην του κλείσει την πόρτα της Εθνικής, αλλά και για να μη δεσμευτεί για πιθανή ανανέωση της συνεργασίας. Μέχρι τότε ο Κατσικάρης δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί δημόσια για όσα τυχόν στραβά έγιναν ή διαπίστωσε, εξασφαλίζοντας -όπως όλοι οι προκάτοχοι του- και το δημόσιο άλλοθι που πάντοτε θέλει και αναζητά ο Βασιλακόπουλος.

Το ίδιο διάστημα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας θα αναζητά τον επόμενο "τέλειο" προπονητή που πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές: να πει το "ναι" εύκολα, να κοστίζει λίγα και όταν χρειαστεί να παίξει το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος αδιαμαρτύρητα.

PITTSBURGH, PA - MARCH 19:  Zach Auguste #30 of the Notre Dame Fighting Irish celebrates a dunk in the second half against the Northeastern Huskies during the second round of the 2015 NCAA Men's Basketball Tournament at Consol Energy Center on March 19, 2015 in Pittsburgh, Pennsylvania.  (Photo by Jared Wickerham/Getty Images)
Όγκουστ GETTY IMAGES

Η περίπτωση Όγκουστ

Σε ένα αντίστοιχο άρθρο λίγο μετά από το Ευρωμπάσκετ είχαμε γράψει για τα πιθανά ονόματα παικτών που μπορούν να αποτελέσουν το "αύριο" της Εθνικής. Δεν αναφερθήκαμε σε ένα όνομα για το οποίο αξίζει να γίνει ειδική μνεία: τον φόργουορντ-σέντερ του κολεγίου Νοτρ Νταμ, Ζακ Όγκουστ. Έναν παίκτη ελληνικής καταγωγής, που προσπαθεί αυτό το διάστημα να κλείσει συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ.

Ο Ζάκαρι ή Ζακ Όγκουστ, που τελείωσε τον τρίτο του χρόνο στο κολέγιο των "Ιρλανδών" με 12,5 πόντους και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και οδήγησε την ομάδα στους "8" του κολεγιακού πρωταθλήματος, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του ως επαγγελματίας. Με μπόι 2,08μ., παίζει και στο "4" αλλά και στο "5" με εξαιρετικές επιδόσεις και έχει αποδεδειγμένα ελληνική καταγωγή. Ο πατέρας του είναι από την Αϊτή και η μητέρα του Ελληνίδα και ονομάζεται Λία Τζιμούλη. Μάλιστα, μιλάει και ελληνικά, αλλά φυσικά -για την ώρα- δεν διαθέτει ελληνικό διαβατήριο.

Την ώρα που ο Βασιλακόπουλος ασχολείται με την διαιτησία, με τον Ρήγα και τη σύνθεση της ΚΕΔ ( όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το Contra.gr και επιβεβαιώθηκε από τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας), θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσει την ενεργητικότητά του στην εξασφάλιση διαβατηρίου για τον παίκτη που μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική μελλοντική λύση για την Εθνική ομάδα. Αλλά όπως φαίνεται, οι προτεραιότητές του είναι εντελώς διαφορετικές.

Υ.Γ. Το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης της ΕΟΚ δεν κρίνω σκόπιμο να το σχολιάσω. Στην πάγια λογική της Ομοσπονδίας, όσοι ασκούν κριτική, δημιουργούν αναταραχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΟΚ ψάχνει για ανύπαρκτους "σαμποτέρ" της Εθνικής. Είναι η πρώτη φορά που υπαινίχθηκε και... συντονισμένο σχέδιο! Προσωπικά, το ομολογώ δημόσια. Έκανα κριτική στον τρόπο που έπαιζε η Εθνική γιατί ήμουν... εγκάθετος των Ισπανών, των Γάλλων, των Σέρβων και των Λιθουανών.

Θα μπορούσα να ασχοληθώ σοβαρά με μια -στερούμενη σοβαρότητας- ανακοίνωση, μόνο αν υπήρχε μια παράγραφος όπου ο Βασιλακόπουλος θα ομολογούσε τα λάθη του. Αλλά αυτό είναι τόσο απίθανο να συμβεί, όσο το να δούμε πάγους και χιόνια στη Σαχάρα ή τροπική ζέστη στην Ανταρκτική. Οπότε μέχρι τότε δεν σκοπεύω να καταναλώσω πολύτιμη φαιά ουσία και ακόμη πολυτιμότερο χρόνο για να ασχοληθώ με αστειότητες.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική ομάδα: Προσωπικό στοίχημα εξουσίας

Παντελής Βλαχόπουλος: O Κατσικάρης άνοιξε "βεντέτα" με τις βεντέτες

News 24/7

24MEDIA NETWORK