"Βασίλη, αυτή είναι η ευκαιρία σου"!

Ήρθε η ώρα για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να παίξει το μπάσκετ για το οποίο είναι φτιαγμένος. Του Σωτήρη Γεωργίου.

"Βασίλη, αυτή είναι η ευκαιρία σου"!
Χαρλαμπόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πολλά λέγονται και γράφονται εδώ και 1-2 χρόνια για τον νεαρό άσο του Παναθηναϊκού, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο Έλληνας παίκτης έχει χαρακτηριστεί και είναι το μεγαλύτερο ταλέντο μετά τον Αντετοκούμπο της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας στην Ελλάδα και έχει ήδη αποκαλεστεί από ειδικούς, ως ο νέος Χριστοδούλου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Χαραλαμπόπουλος που ήδη στα επίπεδα των μικρών Εθνικών ομάδων είναι μεγάλος πρωταγωνιστής, έχει πολλές προοπτικές. Αλλά η αλήθεια, επίσης, είναι ότι κανείς δεν αποκλείει να μείνει ένα ακόμα από τα πολλά μεγάλα αιώνια ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ και να μην έχει την πορεία που περιμένουμε.

Το καλό είναι ότι ο Χαραλαμπόπουλος είναι σοβαρό παιδί, μετρημένο, με το κεφάλι κάτω και δουλευταράς. Αυτό, όμως, που του λείπει είναι το μπασκετικό θράσος.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΓΡΑΒΑΝΗ

Έχω πει κάτι και το ξαναλέω. Ο Αγραβάνης είναι ένας παίκτης με λίγο ταλέντο και όμως καθιερώθηκε πιο εύκολα από τον παίκτη του Παναθηναϊκού, καθώς διαθέτει θράσος. Μπαίνει μέσα στο γήπεδο και χωρίς να είναι καλός σουτέρ, "πυροβολά" από παντού, ακόμα και στα κρίσιμα παιχνίδια.

Ο Χαραλαμπόπουλος τρέμει να σουτάρει. Δεν παίρνει σε υψηλό επίπεδο την ευθύνη. Αν ο Χαραλαμπόπουλος είχε το μπασκετικό θράσος του Αγραβάνη, θα ήταν ήδη δύο κλάσεις πιο πάνω. Αυτό είναι το κομβικό σημείο που θα καθορίσει την εξέλιξη του. Ο Χαραλαμπόπουλος πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να αποκτήσει θράσος, να παίζει και στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική ομάδα χωρίς φόβο, παίρνοντας φάσεις και σουτ.

Αν δεν το κάνει, φοβάμαι ότι δεν θα έχει την εξέλιξη που περιμένουμε. Ήδη τον βλέπω σχετικά στάσιμο. Ο Παναθηναϊκός, πολύ σωστά, τον επιβράβευσε με 8ετές(!) πρόωρο συμβόλαιο και βάση σχεδιασμού για την νέα σεζόν του δίνει σχεδόν θέση βασικού με συμμετοχή 15'-20', που είναι μεγάλη για την ηλικία του, ειδικά στο ελληνικό μπάσκετ.

Θα έχει, επίσης, τον προπονητή που τον ξέρει καλύτερα απ΄όλους (βλ. Πεδουλάκη) και που θα τον εμπιστευθεί απόλυτα. Από εδώ και πέρα η κατάσταση είναι στα χέρια του Έλληνα νεαρού παίκτη που μέσα σε όλα πρέπει να βρει και την θέση του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ

Είναι 3αρι ή 4αρι; Σε επίπεδο μικρών εθνικών έπαιζε στο "4", σε επίπεδο Ευρωλίγκας και ανδρών Εθνικής πάει στο "3". Αλλά έχει πρόβλημα και στις δύο θέσεις ακόμα και ψάχνεται. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δουλέψει σε αρκετά πράματα. Πρώτον, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα και έκρηξη.

Ο Χαραλαμπόπουλος είναι πανέξυπνος στο παρκέ, διαβάζει καλά το ματς και τις αδύναμες πλευρές του αντιπάλου, είναι εξαιρετικός στο λεγόμενο σκεπτόμενο μπάσκετ, αλλά αυτά πρέπει να τα μετουσιώσει σε πόντους, ειδάλλως θα μείνει ένας καλός ρολίστας των 6-7 πόντων, των 3-4 ριμπάουντ και το καλό παιδί της ομάδας.

Με έκρηξη και ταχύτητα, με βελτίωση στην κάθε θέση, με βελτίωση στο, όχι κακό, σουτ που έχει, αλλά και με την απόκτηση θράσους, θα μπορέσει σε 2-3 χρόνια να φτάσει να είναι από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωπης στις θέσεις 2-3 και να έχει μ.ο. 15 πόντους και 5-6 ριμπάουντ, συν καλή άμυνα και καλό χαρακτήρα, οπότε η αξία του θα εκτοξευθεί στο 1.000.000 ευρώ.

Προς το παρόν, θέλει πολλή δουλειά σε αυτά που είπαμε, αλλά θα έχει την ευκαιρία να μπορέσει να παίξει το μπάσκετ που πρέπει. Σε καμία, πάντως, περίπτωση δεν έχει όπως υπερβολικά λέγεται το ταλέντο ενός Φάνη Χριστοδούλου, πόσο μάλλον ενός Νοβίτσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο μεγαλύτερος "μικρός", του Ρήγα Δάρδαλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK