Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο Αζάρ του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Φορτούνης, παρά την αμφισβήτηση, είναι ο καλύτερος δημιουργός του Ολυμπιακού κι όμως κόντρα στη Μίλαν έπαιξε ως επιθετικός, σημειώνοντας το γκολ της πρόκρισης. Όπως κάνει ο Εντέν Αζάρ στην Τσέλσι.

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο Αζάρ του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

'Για το πέναλτι ήμουν σίγουρος ότι έπρεπε να πάρω τη μπάλα και να το κάνω γκολ'. Ο Κώστας Φορτούνης δεν προσπάθησε να εξωραΐσει τα πράγματα μετά από το γκολ 'χρυσάφι' που σημείωσε στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μίλαν με 3-1 για τους ομίλους του Europa League. Η δήλωσή του είχε διαφορετικό υπόβαθρο. Ο ηγέτης των 'ερυθρολεύκων' εξήγησε στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στον Sport24 Radio 103,3 πώς ήταν τόσο ψύχραιμος και γιατί ευστόχησε σε αυτό το χτύπημα, σαν να ήταν... προπονητικό διπλό στο Ζέεφελντ. 'Στο μαγαζί του πατέρα μου έχω μαυρίσει έναν τοίχο, επειδή έπαιζα μπάλα και φώναζαν όλοι να κάνω ησυχία'.

Εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια σουτ αργότερα, ήρθε η ώρα να βρεθεί απέναντι στον Πέπε Ρέινα και τον μεγαλύτερο σύλλογο που αντιμετώπισε ποτέ στην καριέρα του. Τα 7 τρόπαια του Champions League τα αντιπαρέρχεται μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει τους 'μερένγκες'. Ωστόσο οι 'ροσονέρι' ήταν επίσης ένα κολοσσιαίο μέγεθος. 'Η Μίλαν δεν είναι στα καλύτερά της, αλλά έχει καλούς παίκτες. Μας το χρωστούσε και η μπάλα. Κάναμε το τέλειο παιχνίδι. Τέλος καλό, όλα καλά', σημείωσε.

Από τις κριτικές στο ξέσπασμα με ΑΕΚ

Πρόκειται για λόγια που δεν θα τολμούσε να εκστομίσει μετά από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί με 1-3 στο Μιλάνο και 3 ημέρες αργότερα έφερνε ισοπαλία 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Σε μία κερκίδα του γηπέδου, εκεί όπου κάθονταν παιδιά και μαθητές, ο Φορτούνης πανηγύρισε το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ, φωνάζοντας 'εγώ σας γ@#$%ω'.

Το 'συγγνώμη' των επομένων ημερών ήταν ειλικρινές. Εξάλλου, αν για κάτι δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει, είναι για τις εντάσεις του, για τα (συχνά) ξεσπάσματά του. Τουναντίον, η εικόνα του Φορτούνη προδίδει έναν μειλίχιο χαρακτήρα, με μια κάπως υποτονική στάση.

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο Αζάρ του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Αυτή είναι και μία από τις βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια από τους φίλους του Ολυμπιακού, της ομάδας που υποστήριζε από την εποχή που μεγάλωνε σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα, όπως περιέγραψε στο πλήρες (και με ανέκδοτες λεπτομέρειες) προφίλ του η Νίκη Μπάκουλη. Στο στόχαστρο βρέθηκε το ράθυμο παιχνίδι του, μία εικόνα έλλειψης προσπάθειας, ακόμα κι αν αυτή δεν ήταν αληθινή.

Για παράδειγμα, στην περσινή σεζόν κλιμάκωσης της κριτικής, σε 25 αγώνες πρωταθλήματος είχε 10 γκολ και 10 ασίστ, παρότι οι προπονητές του τον έβαλαν να αγωνίζεται ακόμα και ως 8άρι! Μία σεζόν νωρίτερα είχε 6 γκολ και 6 ασίστ στους ίδιους αγώνες, ενώ το 2015-2016, τη χρονιά που ο Ολυμπιακός είχε στις τάξεις του έναν επιθετικό που φέτος αναπολούν οι φίλαθλοί του, τον Μπράουν Ιντέγε, ο Φορτούνης είχε 18 γκολ και 13 ασίστ στη Super League. Ο Νιγηριανός, από την πλευρά του, είχε μόλις 13 γκολ!

Ο καλύτερος δημιουργός και εκτελεστής

Τη φετινή σεζόν, επίσης... πασχίζει να αγωνιστεί στη θέση του, πίσω από τον φορ. Λίγο οι τραυματισμοί επιθετικογενών ποδοσφαιριστών, λίγο η δυστοκία όσων παίζουν μπροστά του, ανάγκασε τον Πέδρο Μαρτίνς να τον προωθήσει σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού', στα πρότυπα του Εντέν Αζάρ στην Τσέλσι. Ο Μαουρίτσιο Σάρι φέτος και ο Αντόνιο Κόντε μέχρι πέρυσι μετατόπιζαν συχνά θέση τον Βέλγο, αφού δεν εμπιστεύονταν τους 'φουνταριστούς' τους, θυσιάζοντας έτσι τη δημιουργία του για χάρη της εκτελεστικής ικανότητάς του.

Διαφορετικό επίπεδο προφανώς. Εξάλλου, ο ίδιος δηλώνει ότι προτιμάει τον Μεσούτ Εζίλ λόγω μεγαλύτερης ομοιότητας στο στιλ. Ωστόσο, οι Πειραιώτες προς το παρόν έχουν βρει τον άνθρωπο για να τους 'ξελασπώνει' και φέτος, ανεξαρτήτως θέσης. Εκτός από το πέναλτι πρόκρισης, ο Φορτούνης είναι ο πρώτος σε γεμίσματα στη Super League με 40 πετυχημένα σε 101 απόπειρες και δεύτερος σε (χαμηλές) μεταβιβάσεις με 141. Το παιχνίδι των 'ερυθρολεύκων' περνάει απαραιτήτως από τα πόδια του, ακόμα κι αν είναι ο πιο προωθημένος παίκτης, με συνέπεια αρκετά από τα 96 λάθη του να είναι δικαιολογημένα.

Αυτό που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι με 7 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ο Φορτούνης είναι ο καλύτερος... επιθετικός του Ολυμπιακού (6 έχει ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο), ενώ με 7 ασίστ, ο Έλληνας διεθνής είναι και ο καλύτερος δημιουργός του Ολυμπιακού (5 έχει ο Ομάρ Ελαμπντελαουί).

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ο Αζάρ του Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Δεν τον πήρε δωρεάν, θα τον πουλήσει ακριβά

Το Transfermarkt.com τον κοστολογεί στα 7.000.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα τα 10.000.000 ευρώ του Ιουνίου 2016. Αποκτήθηκε από την Κάιζερσλαουτερν (όπου... εξαφανίστηκε) για περίπου 850.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2014, οπότε οποιαδήποτε ουσιαστική άνοδος της αξίας του οφείλεται στη δουλειά που έγινε στο Ρέντη. Θα μπορούσε να μην είχε κοστίσει τίποτα, όμως -όπως έγραφε ο Θέμης Καίσαρης στο Contra.gr- αφού υπήρξαν κάποιοι αμφιλεγόμενοι λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο από την ακαδημία των Πειραιωτών το 2005.

Στον ΠΑΟΚ δεν πήγε ποτέ, παρά την προφορική συμφωνία στην οποία έφτασε, όμως αν η διοίκηση του Ολυμπιακού άκουγε τους φιλάθλους, ο σύλλογος θα έπρεπε να δρέψει τους 'καρπούς' τις προηγούμενες μεταγραφικές σεζόν, θεωρώντας ότι η απόδοσή του πέφτει (ή κατακρημνίζεται για τους πιο επικριτικούς).

Ο προπονητής του τον πίστεψε παραπάνω από ορισμένους φιλάθλους (όπως και ο Φορτούνης τον Πορτογάλο για τον οποίο είπε στο Sport24 Radio 103,3 ότι 'αυτή η ομάδα είναι έργο προπονητή και γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι') και το αποτέλεσμα είναι μία φετινή σεζόν εφάμιλλη εκείνων που εκτόξευσαν τη χρηματιστηριακή αξία του.

Η θερινή πρόταση της Μπεσίκτας, που δεν έφτασε σε οκταψήφιο ποσό, αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι καλώς απορρίφθηκε από τον σύλλογο. Το γκολ κόντρα στη Μίλαν και η γενικότερη εικόνα του Φορτούνη στο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας σεζόν φανερώνει ότι ο βασικός 'εγκέφαλος' της Εθνικής Ελλάδας αξίζει πολλά περισσότερα. Τόσο σε ποσά μεταγραφής, όσο και σε (τουλάχιστον) αποδοχή από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK