Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

Το Contra.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τους έντεκα καλύτερους Βραζιλιάνους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην ελληνική Superleague. Χωρίς... σύστημα, αφού δεν έχουμε τερματοφύλακα, με τον Πάουλο Κάμπος στον πάγκο! Ψηφίστε στο poll στο τέλος του κειμένου τον κορυφαίο κατά τη γνώμη σας!

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

Η Βραζιλία είναι - μαζί με την Αργεντινή - η σημαντικότερη αγορά ποδοσφαιριστών για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η χώρα που έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με τη "μαγεία" του αθλήματος, παράγει και εξάγει κάθε χρόνο αναρίθμητους παίκτες στους συλλόγους της "γηραιάς" ηπείρου. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές πρωταγωνιστούν σε κάθε πιθανό επίπεδο. Μπορούμε να τους συναντήσουμε στο υψηλότερο (Σόκρατες, Ζίκο, Ρονάλντο, Κακά, Ροναλντίνιο κλπ), αλλά και να τους βρούμε "μοιρασμένους" σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις ομάδες τους. Πολλοί από αυτούς έχουν προσφέρει απλόχερα το ταλέντο τους και την αξία τους, αλλάζοντας συχνά - προς το καλύτερο - τη μοίρα των συλλόγων στους οποίους έχουν αγωνιστεί. Πρόκειται για τους αυθεντικούς εκπροσώπους του "jogo bonito", αυτούς που με τη φαντασία τους και τις εμπνεύσεις τους, προκαλούν τον ενθουσιασμό στις κερκίδες και δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο ίδιο το ποδόσφαιρο.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη στη βραζιλιάνικη φινέτσα. Από το 1971 που επιτράπηκαν για πρώτη φορά οι ξένοι ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες, η συγκεκριμένη αγορά βρέθηκε σε περίοπτη θέση. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε το 1972 τον πρώτο του παίκτη από τη Βραζιλία, τον μεσοεπιθετικό Αρακέν Ντεμέλο. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι σε άλλους συλλόγους και χρόνο με τον χρόνο, η βραζιλιάνικη παροικία γιγαντώθηκε και διαχρονικά είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αντίθεση πάντως με την πληθώρα των παικτών που έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη χώρα του Αμαζονίου, οι αντίστοιχοι προπονητές που έχουν εργαστεί σε ομάδες μας, είναι ελάχιστοι και στην πλειοψηφία τους "αποτυχημένοι". Στο σημερινό κείμενο, αποφασίσαμε να παραθέσουμε τους κορυφαίους έντεκα Βραζιλιάνους που έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημά μας, μαζί με τον καλύτερο τεχνικό που έχει δουλέψει στη Superleague.

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

Αυτοί είναι οι κατά τη γνώμη μας 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σύστημα και "λογική" ομάδας, αφού "απουσιάζουν" τερματοφύλακας, αριστερό μπακ και στόπερ. Οι θέσεις που βρίσκονται στη γραφική απεικόνιση, είναι τελείως τυχαίες. Στον πάγκο βρίσκεται ο Πάουλο Κάμπος.

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα δυο πράγματα. Πρώτον, η επιλογή των "12" είναι καθαρά υποκειμενική, πιθανότατα κάποιοι να έχουν τις ενστάσεις τους - μαζί με διαφορετικές επιλογές -, κάτι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Δεύτερον, στη λίστα δεν έχουν μπει απαραίτητα τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία, αλλά εκείνοι οι παίκτες που το πέρασμά τους από τη χώρα μας συνοδεύτηκε από επιτυχία. Έτσι λοιπόν, περιπτώσεις όπως αυτές των Ζούλιο Σέζαρ (του ΠΑΟ) και Φλάβιο Κονσεϊσάο (για να δώσουμε τα δυο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα), βρίσκονται εκτός της ενδεκάδας που επιλέξαμε, αφού, παρά το γεγονός ότι η άφιξή τους δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, η απόδοσή τους δεν αποδείχτηκε ανάλογη της αξίας τους. Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τους έντεκα Βραζιλιάνους ως κανονική ομάδα, όπως είχαμε κάνει με τους κορυφαίους Ισπανούς , αλλά - όπως και με τους κορυφαίους Αργεντίνους - αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού μας λείπουν παίκτες από συγκεκριμένες θέσεις (τερματοφύλακας, στόπερ, αριστερό μπακ).

Έτσι λοιπόν, στη γραφική απεικόνιση που βλέπετε πιο πάνω, τους τοποθετήσαμε τυχαία μέσα στο γήπεδο, χωρίς προφανώς να υπάρχει κάποιο σύστημα. Ας δούμε και μερικά στατιστικά στοιχεία από τη λίστα. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο με τέσσερις παρουσίες (Λουτσιάνο, Ζιοβάνι, Ριβάλντο και Ζε Ελίας), ενώ στη δεύτερη θέση, με τρεις παρουσίες, ισοβαθμούν ΠΑΟ (Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μάτος και Μολέδο) και ΑΕΚ (Βεριντιάνο, Ριβάλντο και Ζούλιο Σέζαρ). Ακολουθούν με δυο παρουσίες, ΠΑΟΚ (Γκουερίνο και Λουτσιάνο) και Ξάνθη (Βεριντιάνο και Λουτσιάνο), ενώ μονή εκπροσώπηση έχουν οι Απόλλων Καλαμαριάς (Γκουερίνο), Ατρόμητος (Λουτσιάνο), Πανιώνιος (Λουτσιάνο), ΠΑΣ (Λουτσιάνο), Παναχαϊκή (Λουτσιάνο), Εθνικός (Ζιοβάνι), Άρης (Νέτο) και Βέροια (Νέτο). Επειδή κάθε ομάδα χρειάζεται και τον πάγκο της, στους αναπληρωματικούς θα βάλουμε τους Σίλβα Κλέιτον (Μεσσηνιακός, Απόλλων Καλαμαριάς, ΑΕΛ και ΠΑΟ), Λεοζίνιο (ΟΣΦΠ, ΟΦΗ, Απόλλων Καλαμαριάς, Πανσερραϊκός, Καλλονή, Ηρακλής και ΑΕΛ), Ζούλιο Σέζαρ (ΟΣΦΠ), Ντουντού Σεαρένσε (ΟΣΦΠ) και Γκουστάβο Μαντούκα (ΑΕΚ). Πάμε τώρα στην αναλυτική παρουσίαση της εκλεκτής ενδεκάδας (με χρονολογική σειρά άφιξης στην Ελλάδα), ξεκινώντας όμως από αυτόν που επιλέξαμε ως προπονητή της.

ΠΑΟΥΛΟ ΚΑΜΠΟΣ (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΑΡΗΣ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Προπονητής

- Χρονική περίοδος: 2006-2008 (Αστέρας), 2007-2008 (Ατρόμητος), 2014-2015 (Άρης), 2015-2016 (Πανσερραϊκός), 2018-2019 (Πλατανιάς)

- Συμμετοχές: 73 (45 Αστέρας Τρίπολης, 6 Ατρόμητος, 11 Άρης, 10 Πανσερραϊκός, 1 Πλατανιάς)

- Στατιστικά: 35 νίκες, 21 ισοπαλίες, 17 ήττες

Η αλήθεια είναι ότι οι Βραζιλιάνοι προπονητές που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα, είναι ελάχιστοι και τα αποτελέσματά τους είναι μάλλον για τα... πανηγύρια! Για να καταλάβετε, ο Παναθηναϊκός είχε μόλις έναν Βραζιλιάνο τεχνικό στην ιστορία του, τον Αϊμόρε Μορέιρα, τη σεζόν 1975-76, ο οποίος έφερε εκείνη τη σεζόν τους "πράσινους" στην τέταρτη θέση της Α' Εθνικής και κατόπιν επέστρεψε στην πατρίδα του. Από τον πάγκο του Ολυμπιακού έχει περάσει επίσης μόνο ένας Βραζιλιάνος, ο περίφημος Ζίκο, τη σεζόν 2009-10, αντικαθιστώντας τον Τιμούρ Κετσμπάγια. Παρά το γεγονός ότι στο Champions League οι "ερυθρόλευκοι" τα πήγαν μια χαρά περνώντας από τους ομίλους στους "16" τη διοργάνωσης, στο πρωτάθλημα χάθηκαν πολλοί βαθμοί, με αποτέλεσμα η ομάδα να μείνει πολύ πίσω από τον ΠΑΟ στη βαθμολογία, κάτι που οδήγησε στην απόλυση του προπονητή, τέσσερις μόλις μήνες μετά την πρόσληψή του. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν είχαν ποτέ Βραζιλιάνο προπονητή, ενώ από τον Άρη πέρασε ο Μαζίνιο στο μέσον της σεζόν 2008-09 αντικαθιστώντας τον Κίκε Ερνάντεθ, για να αντικατασταθεί όμως και ο ίδιος με τη σειρά του από τον Κούπερ τον Νοέμβριο του 2009. Πριν 20 χρόνια, τη σεζόν 1997/98, είχε έρθει ο τεράστιος Ζαϊρζίνιο στην Καλαμάτα, αλλά απολύθηκε μετά από τις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, έχοντας επτά ήττες στο πρωτάθλημα.

Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας για να βρούμε έναν τεχνικό αντάξιο της ενδεκάδας μας, καταλήξαμε στον μάλλον μοναδικό πετυχημένο Βραζιλιάνο προπονητή που έχει περάσει από την Ελλάδα, τον Πάουλο Κάμπος. Η διετία του στον Αστέρα Τρίπολης χαρακτηρίζεται ιστορική, αφού ήταν εκείνος που οδήγησε τον αρκαδικό σύλλογο στη Superleague για πρώτη φορά στην ιστορία! Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής 2006/07, ο Αστέρας συνέχισε να εντυπωσιάζει και στα "μεγάλα σαλόνια", αφού μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στη Superleague 2007/08, πετυχαίνοντας εντυπωσιακές εντός έδρας νίκες επί όλων των "μεγάλων". Όμως η διοίκηση δεν εκτίμησε ιδιαίτερα τη δουλειά του Βραζιλιάνου και τον απέλυσε στα μισά της σεζόν, επειδή η ομάδα δεν... πρόσφερε θέαμα! Ο Κάμπος πέρασε στη συνέχεια από τους πάγκους του Ατρόμητου (2007/08), του Άρη (2014/15), του Πανσερραϊκού (2015/16) και του Πλατανιά (2018/19), χωρίς όμως να γνωρίσει ανάλογη επιτυχία με εκείνη της θητείας του στον Αστέρα, παρόλα αυτά, είναι η μοναδική μας επιλογή για την επίλεκτη ενδεκάδα των Βραζιλιάνων της Superleague.

1. ΝΕΤΟ ΓΚΟΥΕΡΙΝΟ (ΠΑΟΚ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Επιθετικός

- Χρονική περίοδος: 1974-1984 (ΠΑΟΚ), 1984-1986 (Απόλλων Καλ.)

- Συμμετοχές: 286 (246 ΠΑΟΚ, 40 Απόλλων Καλ.)

- Τέρματα: 74 (66 ΠΑΟΚ, 8 Απόλλων Καλ.)

Ο Νέτο Γκουερίνο ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τις Ατλέτικο Μινέιρο και Νασιονάλ και το 1974 ήρθε στην Ελλάδα με προορισμό τον Άρη, όμως ύστερα από την απόρριψη των "κιτρινόμαυρων", τελικά κατέληξε στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε για μια δεκαετία, μέχρι το 1984. Ήταν ένας χαρισματικός επιθετικός, με καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύς, έξυπνος στις τοποθετήσεις του και με σωστά τελειώματα. Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 1976, του πρώτου στην ιστορία του Δικέφαλου του Βορρά, πετυχαίνοντας συνολικά έντεκα γκολ. Ήταν εκείνος που άνοιξε τον λογαριασμό της ομάδας του με δυο τέρματα στη νίκη με 3-1 επί του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα της σεζόν 1975/76 και ο ίδιος που σφράγισε τον τίτλο, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος με το "μυθικό" του γκολ στο 89' επί της ΑΕΚ, μέσα σε μια κατάμεστη από 45.000 θεατές Τούμπα. Ο Γκουερίνο ήταν ο πρώτος ξένος παίκτης που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, σε 246 συμμετοχές πέτυχε 66 τέρματα και ολοκλήρωσε την καριέρα του παίζοντας μια διετία στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Πολιτογραφήθηκε Έλληνας και μένει μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι υπεύθυνος μιας ακαδημίας για παιδιά.

2. ΜΑΡΣΕΛΟ ΒΕΡΙΝΤΙΑΝΟ (ΞΑΝΘΗ, ΑΕΚ, ΚΟΖΑΝΗ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Επιθετικός

- Χρονική περίοδος: 1989-1996 (Ξάνθη), 1996-1998 (ΑΕΚ), 2000-2001 (Κοζάνη)

- Συμμετοχές: 297 (207 Ξάνθη, 64 ΑΕΚ, 26 Κοζάνη)

- Τέρματα: 89 (75 Ξάνθη, 11 ΑΕΚ, 3 Κοζάνη)

Ο Μαρσέλο Βεριντιάνο ξεκίνησε την καριέρα του στην Σάο Πάολο και το 1989, σε ηλικία 23 ετών, μετακινήθηκε στην Ξάνθη, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια. Από την πρώτη του σεζόν, έδειξε τις ικανότητές του, πέτυχε 12 γκολ και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Ο Βεριντιάνο ήταν ένας χαρισματικός γκολτζής, με διαρκή κίνηση και εξαιρετικά τελειώματα, τεχνίτης και θεαματικός. Στις 10 Ιανουαρίου του 1993 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που πέτυχε τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι (στο 8-2 επί του Πιερικού), ενώ εκείνη η σεζόν (1992/93) ήταν η πιο παραγωγική στην καριέρα του, αφού σημείωσε 24 γκολ (3ος σκόρερ του πρωταθλήματος). Αγαπήθηκε από τους φίλαθλους της Skoda, ενώ με τα 75 τέρματα που πέτυχε κατά την επταετή παραμονή του στους "ακρίτες", είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Το 1996 μετακινήθηκε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο του 1997 απέναντι στον ΠΑΟ, το 1998 έφυγε για τον ΑΠΟΕΛ (κατέκτησε ένα ακόμα Κύπελλο στην Κύπρο) και ολοκλήρωσε την καριέρα του τη σεζόν 2000/01 στην Κοζάνη (Γ' Εθνική).

3. ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ (ΞΑΝΘΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ΠΑΣ, ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Μεσοεπιθετικός

- Χρονική περίοδος: 1995-1998, 2004-2006 & 2009-2010 (Ξάνθη), 1996 (Καστοριά), 1998-2001 (ΟΣΦΠ), 2001-2002 (ΠΑΟΚ), 2006 (Πανιώνιος), 2006-2008 Ατρόμητος, 2008-2009 ΠΑΣ, 2010-2011 Παναχαϊκή

- Συμμετοχές: 329 (127 Ξάνθη, 14 Καστοριά, 71 ΟΣΦΠ, 59 Ατρόμητος, 28 ΠΑΣ, 15 ΠΑΟΚ, 14 Πανιώνιος, 1 Παναχαϊκή)

- Τέρματα: 102 (44 Ξάνθη, 5 Καστοριά, 14 ΟΣΦΠ, 17 Ατρόμητος, 8 ΠΑΣ, 4 ΠΑΟΚ, 10 Πανιώνιος)

Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα είναι ο Βραζιλιάνος με τις περισσότερες συμμετοχές στα ελληνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, με τα περισσότερα τέρματα, αλλά και με τις περισσότερες (ελληνικές) ομάδες στο βιογραφικό του. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Σάντος, όμως ένα χρόνο μετά (1995) ήρθε στην Ελλάδα, όπου έμεινε για 14 ολόκληρα χρόνια, με μια διετή παρένθεση (2002-2004) στην ΑΕΛ Λεμεσού. Ένας ταλαντούχος μεσοεπιθετικός, με πολύ καλά στημένα και αρκετά γκολ είτε από απευθείας εκτελέσεις φάουλ, είτε με μακρινά σουτ. Η περιπλάνησή του στην Ελλάδα άρχισε στην Ξάνθη, όπου έμεινε μια τριετία, πριν μετακινηθεί στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1999, 2000 & 2001) και ένα Κύπελλο (1999). Το καλοκαίρι του 2001 συνέχισε για μια σεζόν στον ΠΑΟΚ και ακολούθησε η διετία στην Κύπρο, πριν επιστρέψει στην Ξάνθη (2004-2006). Ο Λουτσιάνο πέρασε κατά σειρά από Πανιώνιο, Ατρόμητο, ΠΑΣ, Ξάνθη (τρίτη θητεία) και Παναχαϊκή, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του το 2011 στην Καλλονή. Εκτός από τα 102 γκολ που σημείωσε, έδωσε και 39 ασίστ.

4. ΖΙΟΒΑΝΙ (ΟΣΦΠ, ΕΘΝΙΚΟΣ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Μεσοεπιθετικός

- Χρονική περίοδος: 1999-2005 (ΟΣΦΠ), 2006-2007 (Εθνικός)

- Συμμετοχές: 194 (185 ΟΣΦΠ, 9 Εθνικός)

- Τέρματα: 77 (74 ΟΣΦΠ, 3 Εθνικός)

Το τρίτο μεγαλύτερο όνομα της λίστας (πίσω από Ριβάλντο και Ζιλμπέρτο Σίλβα), αλλά και ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος τεχνίτης που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας. Ένας πραγματικός μάγος της μπάλας, ο Ζίο αγωνίστηκε δυο χρόνια στη Σάντος και στη συνέχεια πήγε στη Μπαρτσελόνα , όπου έμεινε μια τριετία, πριν έρθει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1999, σε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε έξι χρόνια με την "ερυθρόλευκη" φανέλα, λατρεύτηκε κυριολεκτικά από τους φίλαθλους της ομάδας, πρόσφερε άπειρες στιγμές σπάνιας ποδοσφαιρικής ευφυΐας και ομορφιάς, πέτυχε υπέροχα γκολ, έγινε συνώνυμο της άψογης τεχνικής και του θεάματος και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές (Ρεάλ Μαδρίτης, Λεβερκούζεν, Γαλατασαράι). Είναι ο μοναδικός Βραζιλιάνος που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα (σεζόν 2003/04 με 21 γκολ) και ο τρίτος σε συμμετοχές ξένος παίκτης του Ολυμπιακού, πίσω μόνο από τους Τζόρτζεβιτς και Λοσάδα. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (2000, 2001, 2002, 2003 & 2005) και ένα Κύπελλο (2005). Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 για να αγωνιστεί στον Εθνικό Πειραιώς (Β' Εθνική) και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2010 στη Σάντος. Με τους "ερυθρόλευκους" πέτυχε 74 τέρματα και έδωσε 28 ασίστ.

5. ΖΕ ΕΛΙΑΣ (ΟΣΦΠ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Αμυντικό χαφ

- Χρονική περίοδος: 2000-2003

- Συμμετοχές: 62

- Τέρματα: 2

Ο Ζε Ελίας ξεκίνησε την καριέρα του από την Κορίνθιανς και στη συνέχεια ήρθε στην Ευρώπη, όπου αγωνίστηκε με τις Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ίντερ και Μπολόνια, χωρίς όμως να στεριώσει σε καμία από αυτές λόγω του δύσκολου χαρακτήρα του και των προβλημάτων που δημιουργούσε μέσα στο γήπεδο με αντιαθλητικές ενέργειές του. Το καλοκαίρι του 2000 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου έμεινε μια τριετία, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (2001, 2002 & 2003). Μαζί με τον Κριστιάν Καρεμπέ, δημιούργησαν ένα απροσπέλαστο δίδυμο στο χώρο του κέντρου. Ο Ζε Ελίας ήταν πολύ δυνατός, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση, αλλά δέσποζε αμυντικά, μη διστάζοντας πάντως να καταφύγει αρκετές φορές σε βρώμικα μαρκαρίσματα, τα οποία τον χαρακτήρισαν σε ολόκληρη την καριέρα του. Στα τρία χρόνια που έμεινε στον Πειραιά, αντίκρισε 28 κίτρινες και 3 κόκκινες κάρτες, χάνοντας αρκετά παιχνίδια λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Και αυτός αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, έφυγε το 2003 για την Σάντος και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2009. Δυο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2011, λόγω δικαστικής διαμάχης με την πρώην σύζυγό του, στην οποία δεν έδινε διατροφή, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και πέρασε 30 ημέρες στο κελί!

6. ΡΙΒΑΛΝΤΟ (ΟΣΦΠ, ΑΕΚ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Μεσοεπιθετικός

- Χρονική περίοδος: 2004-2007 (ΟΣΦΠ), 2007-2008 (ΑΕΚ)

- Συμμετοχές: 145 (101 ΟΣΦΠ, 44 ΑΕΚ)

- Τέρματα: 58 (43 ΟΣΦΠ, 15 ΑΕΚ)

Ο Ριβάλντο δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος που έχει έρθει στην Ελλάδα, αλλά μάλλον πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταγραφή ξένου παίκτη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν έφτασε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2004, είχε ήδη κατακτήσει Μουντιάλ (2002), Κόπα Αμέρικα (1999) και Χρυσή Μπάλα (1999)! Ο Ρίμπο ξεκίνησε την καριέρα του από την Σάντα Κρουζ, πέρασε από Κορίνθιανς και Παλμέιρας και μετά από μια σεζόν στην Ντεπορτίβο, κατέληξε στη Μπαρτσελόνα, όπου μεγαλούργησε για μια πενταετία (1997-2002). Στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Μίλαν και από εκεί ήρθε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο αγωνίστηκε για τρία χρόνια κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (2005, 2006 & 2007) και δυο Κύπελλα (2005 & 2006). Τον Μάιο του 2007 συμφώνησε με την ΑΕΚ για διετή συνεργασία, όμως μετά την απώλεια του πρωταθλήματος λόγω της υπόθεσης Βάλνερ, αναχώρησε από την Ελλάδα, συνεχίζοντας να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι το 2015, όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα του. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους επιτελικούς μέσους όλων των εποχών. Παίκτης με εκπληκτική ποιότητα στις ντρίμπλες, στις προσποιήσεις, στον χειρισμό της μπάλας, στις τελικές πάσες, με φοβερά στημένα και τρομερό σουτ, θεαματικά ανάποδα ψαλίδια και γενικότερα μια μοναδική αντίληψη στη δημιουργία και την εκτέλεση, πρόσφερε θέαμα και ουσία τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην ΑΕΚ. Με τους "ερυθρόλευκους", σε 101 συμμετοχές, πέτυχε 43 γκολ και έδωσε 23 ασίστ, ενώ με τους "κιτρινόμαυρους", σε 44 συμμετοχές, έφτασε τα 15 τέρματα και τις 15 ασίστ.

7. ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ (ΑΕΚ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Μεσοεπιθετικός

- Χρονική περίοδος: 2005-2008

- Συμμετοχές: 130

- Τέρματα: 26

Ο Ζούλιο Σέζαρ ξεκίνησε την καριέρα του από την Φλουμινένσε, στη συνέχεια πέρασε από τη Λοκομοτίβ Μόσχας και την Πορτογαλία (Εστρέλα ντα Αμαδόρα & Ζιλ Βισέντε) και τον Ιανουάριο του 2005 ήρθε στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Σε αυτά τα τριάμισι χρόνια, τα καλύτερα της καριέρας του, ο Ζούλιο Σέζαρ πέτυχε γκολ, έδωσε ασίστ και αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς της "Ένωσης" μέσα στον 21ο αιώνα. Γρήγορος, με καλές τοποθετήσεις και εξίσου καλά τελειώματα, αρκετά καλός τεχνίτης αλλά και δυναμικός στον χώρο δράσης του, αγαπήθηκε από τους φίλαθλους της ΑΕΚ, στους οποίους χάρισε μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου. Αναφερόμαστε φυσικά στο εκπληκτικό γκολ που πέτυχε με υπέροχη εκτέλεση φάουλ απέναντι στη Μίλαν, στις 21 Νοεμβρίου του 2006, μέσα στο ΟΑΚΑ, για τους ομίλους του Champions League 2006/07. Ένα γκολ το οποίο χάρισε στην ΑΕΚ τη νίκη επί των "ροσονέρι", σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού στις κερκίδες! Ο Σέζαρ, σε 130 συμμετοχές με την "Ένωση", πέτυχε 26 γκολ και μοίρασε 24 ασίστ. Το 2008 έφυγε για τη Ραπίντ Βουκουρεστίου και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2016 στη Γκόα της Ινδίας.

8. ΝΕΤΟ (ΑΡΗΣ, ΒΕΡΟΙΑ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Δεξί μπακ

- Χρονική περίοδος: 2007-2012 (Άρης), 2014-2016 (Βέροια), 2016-2018 (Άρης)

- Συμμετοχές: 217 (186 Άρης, 31 Βέροια)

- Τέρματα: 17 (16 Άρης, 1 Βέροια)

Ο Ντάρσι Νέτο ξεκίνησε την καριέρα του από την Ιτουάνο, έπαιξε σε πολλές ομάδες της Βραζιλίας (Μποταφόγκο, Παρανά, Σάντος, Φλουμινένσε) και το καλοκαίρι του 2007 ήρθε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στον Άρη. Ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ που αγωνίστηκαν στη Superleague, με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, γρήγορος, με σωστή αντίληψη του παιχνιδιού, με συχνές προωθήσεις από τη δεξιά πλευρά μέχρι τον χώρο του εξτρέμ, αλλά και με καλές εκτελέσεις φάουλ. Το 2009 τον ζήτησε η Μπόλτον, αλλά ο ίδιος προτίμησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Άρη και να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε στη Βραζιλία και την Μπαΐα, όμως γύρισε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015, για να παίξει στη Βέροια (Β' Εθνική). Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε και πάλι στον Άρη, στον οποίο ολοκλήρωσε πέρυσι την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στην κερκίδα του "Κλεάνθης Βικελίδης", ο Νέτο συμπλήρωσε 186 επίσημες συμμετοχές με τον Άρη, πέτυχε 16 γκολ και έδωσε 12 ασίστ.

9. ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΑΤΟΣ (ΠΑΟ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Αμυντικό χαφ

- Χρονική περίοδος: 2007-2009

- Συμμετοχές: 63

- Τέρματα: 3

Ο Μαρσέλο Μάτος ξεκίνησε την καριέρα του από την Μιρασόλ, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Ιαπωνία (Τόκιο & Όιτα Τρίνιτα), επέστρεψε στη Βραζιλία όπου αγωνίστηκε με τις Σάο Καετάνο και Κορίνθιανς και το καλοκαίρι του 2007, σε ηλικία 23 ετών, ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει στον Παναθηναϊκό. Ένα αμυντικό χαφ με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, πανέξυπνες τοποθετήσεις, μοναδικό "διάβασμα" του παιχνιδιού, πολύ καλός και "επιθετικός" στο ατομικό μαρκάρισμα, αλλά και ικανότατος στο να μοιράζει τη μπάλα στους συμπαίκτες του και να δίνει ρυθμό στην ανάπτυξη, ο Μάτος διακρίθηκε στη διετία που αγωνίστηκε με το "τριφύλλι", για τη σταθερότητα, τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητά του. Ταλαιπωρημένος από τις εμμονές του Τεν Κάτε, ζήτησε να επιστρέψει στη Βραζιλία, δόθηκε δανεικός πρώτα στην Κορίνθιανς (2009-2010) και μετά στην Μποταφόγκο (2010-2011) και τελικά παραχωρήθηκε στη δεύτερη με μεταγραφή το καλοκαίρι του 2011 έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συμπλήρωσε 63 συμμετοχές στον Παναθηναϊκό, με 3 γκολ και 5 ασίστ.

10. ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ (ΠΑΟ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Αμυντικό χαφ

- Χρονική περίοδος: 2008-2011

- Συμμετοχές: 119

- Τέρματα: 6

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βραζιλιάνικο όνομα που αγωνίστηκε στη χώρα μας, έχοντας κατακτήσει τόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο (2002) όσο και το Κόπα Αμέρικα (2007). Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ατλέτικο Μινέιρο και το 2002 μετακινήθηκε στην Άρσεναλ, όπου έμεινε μια εξαετία, στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε ένα - αήττητο - πρωτάθλημα (2004) και δυο Κύπελλα (2003 & 2005), ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του Champions League του 2006, όπου έχασε το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα. Το καλοκαίρι του 2008 ήρθε στον Παναθηναϊκό στον οποίο έμεινε για μια τριετία. Ένας χαρισματικός αμυντικός χαφ, με το παρατσούκλι "αόρατο τείχος", με μοναδική αντίληψη του παιχνιδιού, συνεχείς αλλαγές θέσεων από την άμυνα μέχρι τον χώρο του κέντρου, αποτελεσματικό μαρκάρισμα των αντίπαλων χαφ και επιθετικών, κλείσιμο των διαδρόμων και μοίρασμα της μπάλας στους δημιουργικούς παίκτες, ο Ζιλμπέρτο υπήρξε ένας από τους πιο καθαρούς ποδοσφαιριστές στη θέση του, με ένα πραγματικά αρχοντικό στιλ μέσα στα γήπεδα. Από τους βασικούς πυλώνες στην κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 2009/10, έφυγε από τους "πράσινους" το καλοκαίρι του 2011, επέστρεψε στη Βραζιλία, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του παίζοντας στις Γκρέμιο και Ατλέτικο Μινέιρο. Στον Παναθηναϊκό συμπλήρωσε 119 συμμετοχές, πέτυχε 6 γκολ και έδωσε 8 ασίστ.

11. ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΜΟΛΕΔΟ (ΠΑΟ)

Οι 11 κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα

- Θέση: Κεντρικός αμυντικός

- Χρονική περίοδος: 2016-2018

- Συμμετοχές: 65

- Τέρματα: 6

Ο Ροντρίγκο Μολέδο ξεκίνησε την καριέρα του από την Ροντονόπολις, στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Ιντερνασιονάλ και τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε στον Παναθηναϊκό. Ουσιαστικά ήταν ένα στοίχημα για τους "πράσινους", αφού ο παίκτης είχε καιρό να παίξει, όμως οι εμφανίσεις του δικαίωσαν απόλυτα την επιλογή τους. Δυνατός παίκτης, σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, ικανότατος στο να χρησιμοποιεί το σώμα του για να κερδίζει το πλεονέκτημα απέναντι στους αντίπαλους, ψύχραιμος αλλά και ιδιαίτερα ήρεμος μέσα στον αγωνιστικό χώρο, συνολικά χρησιμότατος στο κέντρο της άμυνας, ένα στόπερ που άφησε το στίγμα του στον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν μπόρεσε να τον κρατήσει στο ρόστερ του λόγω της άθλιας οικονομικής του κατάστασης. Μοιραία, ο παίκτης έφυγε τον Ιανουάριο του 2018 για τη Βραζιλία και την Ιντερνασιονάλ, παρά το γεγονός ότι οι "πράσινοι" προσπάθησαν να τον πουλήσουν στον ΠΑΟΚ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επίσης για τον Μολέδο ενδιαφέρθηκε και ο Ολυμπιακός, κάτι που αποδεικνύει το πόσο καλές εντυπώσεις άφησε ο Βραζιλιάνος στη χώρα μας. Με το "τριφύλλι" συμπλήρωσε 65 συμμετοχές και πέτυχε 6 γκολ.

* Ακολουθεί το poll του Contra.gr, στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε τον κορυφαίο Βραζιλιάνο παίκτη από τους 11 του κειμένου! Με την ευκαιρία, στο αντίστοιχο poll για τους 11 Αργεντίνους, σε σύνολο 15.678 ψήφων, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ήρθε πρώτος με ποσοστό 23%, δεύτερος ήταν ο Λουσιάνο Γκαλέτι (22%) και τρίτος ο Νάτσο Σκόκο (13%)!

* Photo credits: eurokinissi.gr

* Πηγές: transfermarkt.de, soccerbase.gr, wiki

News 24/7

24MEDIA NETWORK