GP Κίνας: Pole Rosberg στο θρίλερ!

Επεισοδιακές και συναρπαστικές σε εξέλιξη ήταν οι κατατακτήριες δοκιμές στη Σαγκάη

GP Κίνας: Pole Rosberg στο θρίλερ!

Την πρώτη φετινή του pole position πανηγύρισε στην Κίνα ο Nico Rosberg, με την εξέλιξη των κατατακτήριων δοκιμών να ενισχύει σημαντικά την προσπάθειά του να ξεφύγει στη βαθμολογία. Ο νικητής των δύο πρώτων αγώνων της σεζόν, θα είναι στην pole, την ώρα που ο teammate του στη Mercedes, Lewis Hamilton, θα εκκινήσει τελευταίος! Δίπλα στον Rosberg στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, θα βρίσκεται η Red Bull του Daniel Ricciardo που στο τέλος έκανε τη μεγάλη έκπληξη, εκτοπίζοντας τις δύο Ferrari.

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά. Η πίστα της Σαγκάης υποδέχθηκε οδηγούς και ομάδες με βαρύ ουρανό, θερμοκρασία αέρα στους 23 βαθμούς, υγρασία στο 79% και την πίστα να έχει στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό από τη βροχή που είχε προηγηθεί. Πολλοί βγήκαν στην πίστα με σλικ ελαστικά, παρότι σε κάποια σημεία της υπήρχε ακόμα νερό, πράγμα που έκρυβε κινδύνους. Όμως η δράση δεν κράτησε πολύ, μόλις 3 λεπτά μετά την έναρξη του Q1, ο Pascal Wehrlein έχασε τον έλεγχο της Manor προκαλώντας καθεστώς κόκκινης σημαίας. O Γερμανός οδηγός έπεσε θύμα του συνδυασμού αναπήδησης στο οδόστρωμα της ευθείας εκκίνησης τερματισμού της διεθνούς πίστας της Σαγκάης, νερού που βρισκόταν ακόμα εκεί και μάλιστα σε σημείο που χρησιμοποιείται το σύστημα DRS.

Χρειάστηκε να περάσουν 25 λεπτά για να αρχίσει ξανά η διαδικασία, καθώς οι υπεύθυνοι της πίστας προσπαθούσαν να στεγνώσουν το συγκεκριμένο σημείο, ακριβώς κάτω από τις τεράστιες γέφυρες του επιβλητικού οικοδομήματος που έχει δημιουργήσει ο αρχιτέκτονας Hermann Tilke. Με το παλιό σύστημα κατατακτηρίων που συμπτωματικά έφερε και σπουδαία ανατροπή! Ο Lewis Hamilton αντιμετώπισε πρόβλημα με το σύστημα ERS της W07 Hybrid, με αποτέλεσμα να μη σημειώσει χρόνο. Έτσι τοποθέτησε εαυτόν δίπλα στον Wehrlein στη λίστα των αποκλεισμένων από τη συνέχεια, με τη διαφορά πως θα εκκινήσει τελευταίος καθώς έχει ποινή 5 θέσεων για αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων. Όταν έπεσε η καρό σημαία στο Q1, νοκ άουτ τέθηκαν και η δεύτερη Manor με τον Rio Haryanto, οι δύο Renault και η Haas του Esteban Gutierrez. Ταχύτερες ήταν ξανά οι Ferrari, με τον Vettel να δείχνει το δρόμο.

Στο Q2 δεν ξεκίνησε με ανάλογα απρόοπτα αλλά είχε ενδιαφέρον η επιλογή της Mercedes να βγάλει τον Rosberg στην πίστα με ελαστικά μαλακής γόμας! Ήταν ο μόνος και το 1.36.240 το τοποθέτησε στον κορυφή μέχρι να απαντήσουν οι δύο Ferrari, ωστόσο με ελαστικά πολύ μαλακής γόμας. Και λίγο πριν το φινάλε της διαδικασίας, ήρθε ξανά καθεστώς κόκκινης σημαίας. Ανάμεσα στις στροφές 2 και 3, ο Nico Hulkenberg είδε τον εμπρός αριστερό τροχό της Force India να… φεύγει μακριά. Καθώς απέμεναν 1.17 για το φινάλε του Q2, όσοι δεν είχαν καταφέρει να σημειώσουν γρήγορο γύρο, έχασαν την ευκαιρία. Έτσι εκτός συνέχειας τέθηκαν η Williams του Felipe Massa, οι δύο McLaren, η Haas του Romain Grosjean και οι δύο Sauber.

Στη μάχη του Q3 προκρίθηκαν οι δύο Red Bull, οι δύο Ferrari, οι δύο Toro Rosso, o Rosberg και οι δύο Force India, αν και ο Hulkenberg μετά από το συμβάν στο Q2, ήταν απλά θεατής. Η πρώτη προσπάθεια του Rosberg ήταν στο 1.36.111, με τον Kimi Raikkonen να κατεβάζει στο 1.35.972! Αντίθετα ο Vettel επέλεξε να κάνει μόνο μία προσπάθεια στο τέλος. Στην τελευταία λοιπόν ζαριά ο Rosberg βρήκε μισό δευτερόλεπτο, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1.35.402! Αναπάντεχα δεύτερος σκαρφάλωσε ο Daniel Ricciardo με την RB12, εκτοπίζοντας τις δύο Ferrari. Raikkonen και Vettel έκαναν λάθος στη στροφή 14 και έτσι περιορίστηκαν στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Το σερί της Mercedes με τα οκτώ συνεχόμενα Lock out, ολοκληρώθηκε. Ωστόσο το αρνητικό σερί του Kimi Raikkonen που έχει να πάρει pole position από το 2008 στη Γαλλία, συνεχίζεται…

Αναλυτικά η κατάταξη:

News 24/7

24MEDIA NETWORK