UEFA ranking: Η 13η θέση της Ελλάδας και η απειλή από Κροατία

Τι πραγματικά πέτυχε ο Ολυμπιακός με τη νίκη επί της Μίλαν; Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στη 13η θέση; Τι θα συμβεί αν την προσπεράσουν άλλες χώρες και πότε χάνει 'εισιτήριο' CL. Όλες οι απαντήσεις για την κατάταξη της UEFA.

UEFA ranking: Η 13η θέση της Ελλάδας και η απειλή από Κροατία
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία πρόκριση επί της Μίλαν στο Europa League και έμεινε ο τελευταίος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ως εκ τούτου, από εδώ και πέρα θα προσθέτει μόνο αυτός στη φετινή συγκομιδή της χώρας μας στην κατάταξη της UEFA με την ελπίδα να τη διατηρήσει στη 13η θέση και να μην την αφήσει να κατρακυλήσει στη 16η, με ολέθρια αποτελέσματα.

Την Πέμπτη, η ελληνική ομοσπονδία (όπως είναι ο πιο ορθός όρος αντί χώρας) έκανε άλμα μιας θέσης, προσπερνώντας τη Δανία, η οποία έμεινε δίχως εκπροσώπους στην Ευρώπη και θα μείνει μέχρι τέλους της σεζόν πίσω από την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, η Ελβετία, η Τσεχία και η Κροατία απειλούν, ούσες ακριβώς από πίσω και σε κοντινή απόσταση.

Το Contra.gr κάνει μία ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το UEFA ranking, το τι προσφέρει η κάθε θέση και τι θα συμβεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πώς γίνεται η βαθμολόγηση

Το σύστημα βαθμολόγησης έχει περάσει από 40 κύματα, όμως έχει απλοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η βασική αρχή είναι πως εξετάζεται η βαθμολογία μιας χώρας σε βάθος 5ετίας και ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάταξη στο τέλος κάθε σεζόν τίθενται σε ισχύ από τη μεθεπόμενη σεζόν και όχι την αμέσως επόμενη (πχ. οι φετινές θέσεις καθορίστηκαν με βάση την κατάταξη του 2016-2017).

Κάθε νίκη ανταμείβεται με 2 πόντους και κάθε ισοπαλία με 1 πόντο, εκτός αν πρόκειται για αγώνες προκριματικών ή playoffs του Champions League και του Europa League, που μειώνονται στο μισό (1 πόντος και 0,5 πόντοι αντίστοιχα). Λαμβάνεται υπόψιν το αποτέλεσμα του 90λεπτου ή της παράτασης αν υπάρξει, ωστόσο όχι το αποτέλεσμα της διαδικασίας των πέναλτι. Σε αυτήν την περίπτωση οι σύλλογοι κερδίζουν πόντους ισοπαλίας.

Οι πόντοι που κερδίζει κάθε σύλλογος μετά από έναν αγώνα διαιρούνται με τον αριθμό των συλλόγων που εκπροσώπησαν την ομοσπονδία στην αρχή της σεζόν (στρογγυλοποίηση στα 3 δεκαδικά ψηφία αν χρειαστεί), ανεξαρτήτως αν αποκλείστηκαν κατά τη διάρκεια.

Στη συνέχεια, προστίθενται οι μπόνους πόντοι όπου χρειάζεται (1 πόντος για κάθε σύλλογο που φτάνει προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό στις δύο διοργανώσεις, 4 πόντοι για πρόκριση στη φάση ομίλων του Champions League, 5 πόντοι για πρόκριση στη φάση των 16 του Champions League) και προκύπτει η τελική βαθμολόγηση της χρονιάς και εν συνεχεία της 5ετίας.

Η τεράστια εύνοια της 13ης (ή 12ης) θέσης

Με την πτώση στην απόδοση των ελληνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ετήσιες επιδόσεις λίγο πάνω από 5 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι ούσα στη 13η θέση και σε απόσταση 3 πόντων από τη 12η Αυστρία, με μόλις έναν εκπρόσωπο πλέον είναι δύσκολο να ανέβει πιο ψηλά.

Αν παραμείνει στη 13η θέση στο τέλος του 2018-2019, τη σεζόν 2020-2021 τυπικά θα έχει τα ίδια 'εισιτήρια' με φέτος. Συγκεκριμένα, η 13η και η 14η ομοσπονδία της κατάταξης δικαιούνται τα εξής:

- Ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 3ο προκριματικό γύρο (μονοπάτι πρωταθλητών) του Champions League

- Ο δευτεραθλητής θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο (μονοπάτι μη πρωταθλητών) του Champions League

- Ο κυπελλούχος θα αρχίσει από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

- Ο τρίτος και ο τέταρτος της Super League θα αρχίσουν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μία ευεργετική λεπτομέρεια που αλλάζει τα πάντα. Αν το Champions League 2019-2020 κατακτηθεί από ομάδα που έχει εξασφαλίσει παρουσία στους ομίλους του Champions League 2020-2021 μέσω του εγχωρίου πρωταθλήματός της, τότε δεν θα χρειαστεί το εισιτήριο του κατόχου. Αυτό πηγαίνει στην ομοσπονδία που βρίσκεται στην 11η θέση του ranking και τα προνόμια που είχε ως 11η πηγαίνουν στη... 13η ομοσπονδία (αφού με τη 12η έχουν εξ ορισμού τα ίδια)!

Αυτό σημαίνει μία πολύ σημαντική βελτίωση των δεδομένων για τον πρωταθλητή, ο οποίος από τον 3ο προκριματικό γύρο, προβιβάζεται απευθείας στα playoffs του Champions League (όλα τα άλλα 'εισιτήρια' σε Champions League και Europa League παραμένουν ίδια).

Η μάχη για τη ζώνη 13-14 και τι προσφέρει

Με τη νίκη του Ολυμπιακού και την ήττα αποκλεισμό του ΠΑΟΚ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση με 27,4 πόντους και έχει πλέον μόνο μία... πηγή πόντων, τους 'ερυθρολεύκους', των οποίων η συγκομιδή διαιρείται δια 5. Η Δανία βρίσκεται από πίσω σε απόσταση... νίκης με 27,025 πόντους αλλά δεν έχει άλλον εκπρόσωπο στη διοργάνωση.

Η Ελβετία είναι η πρώτη κανονική αντίπαλος που παραμονεύει σε μικρή απόσταση με 26,9 βαθμούς (ή 2 νίκες και 1 ισοπαλία απόσταση, λόγω των 5 εκπροσώπων της), η Τσεχία βρίσκεται περίπου στα ίδια με 26,875 βαθμούς (3 νίκες διαφορά, επίσης 5 εκπρόσωποι), ενώ και η Κροατία εγκυμονεί κινδύνους με 26,375 βαθμούς (και 4 εκπροσώπους). Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει 3 αντιπάλους για τη 13η (και 14η) θέση, με συνέπεια να κινδυνεύει να πέσει ακόμα και μέχρι τη 16η θέση.

Μιλήσαμε για το τι προσφέρει η ζώνη 13-14 (και υπό προϋποθέσεις η ζώνη 11-12), οπότε ας δούμε τι θα χάσει η Ελλάδα αν πέσει στη ζώνη της 15ης θέσης και στη ζώνη της 16ης θέσης (συγκεκριμένα 16-17).

Ο υποβιβασμός στη 15η θέση επηρεάζει ουσιαστικά μόνο τον πρωταθλητή, ο οποίος αντί για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, αρχίζει τις υποχρεώσεις του από τον 2ο προκριματικό γύρο.

Η 16η θέση, όμως, σημαίνει καταστροφή. Η ομοσπονδία χάνει έναν εκπρόσωπο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ο πρωταθλητής αρχίζει από τον 2ο προκριματικό γύρο (μονοπάτι πρωταθλητών). Στο Europa League, ο τελευταίος εκπρόσωπος της ομοσπονδίας χάνει μία θέση στα προκριματικά. Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

- Ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο (μονοπάτι πρωταθλητών) του Champions League

- Ο κυπελλούχος θα αρχίσει από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League

- Ο δευτεραθλητής θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League

- Ο τρίτος θα αρχίσουν από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League

Μοναδική... αχτίδα αισιοδοξίας γι' αυτές τις θέσεις είναι η υποπερίπτωση που αναλύσαμε άνωθεν, ήτοι αυτό που συμβαίνει σχεδόν πάντα: η κάτοχος του Champions League να έχει εξασφαλίσει ήδη θέση στους ομίλους μέσω πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει ότι η 15η θέση έχει τα προνόμια της 14ης και η 16η τα προνόμια της 15ης, αλλά μόνο όσον αφορά στο Champions League.

Υποπεριπτώσεις μπορούν να προκύψουν και στο Europa League, αναλόγως τους κυπελλούχους κάθε χώρας και κατόχους League Cup Αγγλίας και Γαλλίας κι αν προκρίνονται στο Champions League, τον κάτοχο του Europa League, τον κυπελλούχο Ελλάδας και αν καταφέρει να βγει Champions League κλπ.

Τι θα γίνει στα νοκ άουτ

Η μοίρα τα έφερε έτσι που όλοι οι εκπρόσωποι των αντιπάλων της Ελλάδας να αγωνίζονται στο Europa League, αλλά μόνο ένας να είναι πιθανός αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Η κροατική Ντίναμο Ζάγκρεμπ θα βρίσκεται στους ισχυρούς της κλήρωσης τη Δευτέρα (14:00), λόγω της νίκης της στον όμιλο του Europa League, ενώ αντίθετα ο 2ος στον όμιλο Ολυμπιακός πλασαρίστηκε στο γκρουπ των ανίσχυρων, μαζί με Ζυρίχη (Ελβετία), Πλζεν (Τσεχία) και Σλάβια Πράγας (Τσεχία).

Κατά συνέπεια, βάσει... στατιστικής, ο πιο μεγάλος αντίπαλος αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μας προβάλλει η Κροατία, επειδή διαιρεί με 4 και επειδή η Ντίναμο μπορεί να κληρωθεί με κάποιον -θεωρητικά- εύκολο αντίπαλο και να συνεχίσει να συγκεντρώνει πόντους για την κροατική ομοσπονδία.

Αντιθέτως, οι 'ευκαιρίες' για τους υπόλοιπους αντιπάλους στο γκρουπ των ανίσχυρων είναι περιορισμένες και δύσκολα κάποιος εξ αυτών θα συγκεντρώσει πολλούς πόντους ή θα προκριθεί στη φάση των 16. Από τη στιγμή, μάλιστα, που μία τέτοια πρόκριση δεν προσφέρει κάποιο μπόνους, το να κλείσει η 'ψαλίδα' από τη χώρα μας για Ελβετία και Τσεχία μοιάζει ακόμα πιο δύσκολο.

Η απόσταση της Κροατίας από την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι 2 νίκες και 1 ισοπαλία και συνιστά τον βασικό αντίπαλο της χώρας μας, χωρίς να παραγνωρίζονται οι υπόλοιποι αντίπαλοι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δουλειά του Ολυμπιακού δεν έχει τελειώσει και μπορεί τα πάντα να έχουν 'κλειδώσει' για το 2019-2020 (η μόνη διαφορά με φέτος είναι ότι ο πρωταθλητής θα αρχίσει από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, εκτός αν προκύψει η... γνωστή υποπερίπτωση με συνέπεια να 'προβιβαστεί'), το 2020-2021 τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το πολύ καλύτερο (13η θέση με προνόμια 12ης) ή προς το πολύ χειρότερο (16η θέση χωρίς προνόμια 15ης) ή να παραμείνουν ίδια.

Η κατάταξη

UEFA ranking: Η 13η θέση της Ελλάδας και η απειλή από Κροατία

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK