Τα κάστρα πέφτουν ένα-ένα: Η πρώτη διαιτητής της Ligue1 έρχεται να μείνει

H Στεφανί Φραπάρ έχει αξιολογηθεί ως η καλύτερη 'σφυρίχτρα' στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου και η ώρα να εκπροσωπήσει το γυναικείο φύλο στα μεγάλα σαλόνια έφτασε, έστω και αργά.

Referee Stephanie Frappart, left, gives Canada's Shelina Zadorsky, not seen in the photo, a red card during the 2016 Summer Olympics football match between Canada and Australia, at the Arena Corinthians in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, Aug. 3, 2016. (AP Photo/Nelson Antoine)
Referee Stephanie Frappart, left, gives Canada's Shelina Zadorsky, not seen in the photo, a red card during the 2016 Summer Olympics football match between Canada and Australia, at the Arena Corinthians in Sao Paulo, Brazil, Wednesday, Aug. 3, 2016. (AP Photo/Nelson Antoine) AP PHOTO/NELSON ANTOINE

Η Μπιμπιάνα Στεϊνχάους είναι η πιο διάσημη διαιτητής, παγκοσμίως. Η Γερμανίδα, αξιωματικός της αστυνομίας στο επάγγελμα, ήταν η πρώτη που επιλέχθηκε να διευθύνει αγώνα της Bundesliga (Χέρτα Βερολίνου-Βέρντερ Βρέμης), τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τότε συμπλήρωσε αισίως 14 - 8 πέρυσι και 6 εφέτος!

Schiedsrichterin Bibiana Steinhaus, rechts, aufgenommen am Samstag, 21. Juli 2007, beim Trainingslager der Bundesligaschiedsrichter in Wart. Steinhaus steht als einzige Frau ihren Mann unter den Unparteiischen in der Fussball-Bundesliga. (AP Photo/ Winfried Rothermel)   --Referee Bibiana Steinhaus laughs during the German Bundesliga referees' training camp in Wart, southern Germany, Saturday July 21, 2007. (AP Photo/Winfried Rothermel)
Schiedsrichterin Bibiana Steinhaus, rechts, aufgenommen am Samstag, 21. Juli 2007, beim Trainingslager der Bundesligaschiedsrichter in Wart. Steinhaus steht als einzige Frau ihren Mann unter den Unparteiischen in der Fussball-Bundesliga. (AP Photo/ Winfried Rothermel) --Referee Bibiana Steinhaus laughs during the German Bundesliga referees' training camp in Wart, southern Germany, Saturday July 21, 2007. (AP Photo/Winfried Rothermel) AP PHOTO/WINFRIED ROTHERMEL

AP Photo/Winfried Rothermel

Καιρός είναι να μάθεις την Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ. Η 35χρονη θα είναι η πρώτη εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου που θα ανατρέψει τα στερεότυπα και θα διαιτητεύσει σε παιχνίδι της Ligue 1.

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η σχετική οδηγία της FIFA προκειμένου οι διαιτητές που θα σφυρίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της Γαλλίας (7 Ιουνίου - 7 Ιουλίου) να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η αρμόδια επιτροπή της Γαλλικής Ομοσπονδίας άδραξε την ευκαιρία και σε μια ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο της χώρας όρισε τη Φραπάρ επικεφαλής της διαιτητικής τετράδας που θα πάρει θέση στη σέντρα του 'Σταντ ντε λα Λικόρν' για το παιχνίδι της 34ης αγωνιστικής μεταξύ της Αμιάν και της Στρασμπούρ, ανήμερα του Πάσχα.

Η Γαλλίδα υπήρξε η πρώτη γυναίκα που διήυθυνε εξ αρχής αγώνα της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας. Ήταν πριν από 5 χρόνια όταν πήρε προαγωγή και αξιολογήθηκε ως ικανή να συμπεριληφθεί στις λίστες για τους αγώνες της Ligue 2. Έκανε πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου του 2014 στο Νιόρ-Μπρεστ (0-0), κερδίζοντας σταδιακά το σεβασμό συναδέλφων, προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Το σεξιστικό σχόλιο προπονητή και η αντίδραση

Αλίμονο αν δεν συναντούσε σεξιστικές συμπεριφορές και προσβλητικά για τη δουλειά της σχόλια. Όπως από τον προπονητή της Βαλενσιέν, τη σεζόν 2015-16, Νταβίντ Λε Φραπέρ. " Η παράβαση έγινε, αλλά η διαιτητής δεν την είδε. Ίσως ήταν για πατινάζ. Είναι περίπλοκο όταν είσαι γυναίκα και διαιτητεύεις σ' ένα ανδρικό σπορ". Κατά το ελληνικό δηλαδή 'πήγαινε πλύνε κανένα πιάτο', ασχέτως αν μετά έδειξε μεταμέλεια για τις λέξεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει.

Την πείραξε προφανώς, αλλά επέλεξε να προσπεράσει το ύπουλο χτύπημα για να μην την σημαδέψει. Συνέχισε ακάθεκτη τη δουλειά της μέχρι τη στιγμή που ανακηρύχθηκε από ποδοσφαιριστή, τον Πιέρ Μπουμπί της Ορλεάν, ως " η καλύτερη διαιτητής της κατηγορίας". " Μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά διαθέτει το χάρισμα και ισχυρή προσωπικότητα. Είναι διπλωμάτης και μπορούμε να της μιλήσουμε, προτεραιότητά της αποτελεί το παιχνίδι", είχε στηρίξει την άποψή του ο αθλητής.

" Ήταν δύσκολο να πείσεις όλους αυτούς τους μάτσο άνδρες που βρίσκονται γύρω μας", είχε πει ένας από εκείνους που την προετοίμασαν για το επαγγελματικό επίπεδο και τη βοήθησαν να εξελιχθεί.

" Είναι μόνη της σ' έναν κόσμο γεμάτο άνδρες, αλλά είναι μαχήτρια. Όταν μιλάμε για μισογύνηδες ανθρώπους, δεν αφορά μόνο τους προπονητές. Μεταξύ των διαιτητών, υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται τι κάνει αυτή εδώ", έλεγε επίσης η Σαμπίν Μπονέν, διαιτητής επί 28 χρόνια!

Η Φραπάρ, διεθνής από το 2014 και παρών στο Μουντιάλ του 2015 στον Καναδά, έχει διηγηθεί πως το ποδόσφαιρο ήταν μέρος της καθημερινότητά της απ' όταν ήταν παιδί. Ωστόσο στην εφηβεία της, 13 προς 14, " έδειξα ενδιαφέρον για τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Άλλαξα διαδρομή και γρήγορα άρχισα να σφυρίζω αγώνες. Σκαρφάλωσα ένα-ένα τα σκαλοπάτια. Σφυρίζω περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι διαφορετική η προσέγγιση, αφού οι άνδρες συμπεριφέρονται διαφορετικά. Ωστόσο η δική μας οπτική μπορεί να ωφελήσει το παιχνίδι".

" Επέλεξα τη διαιτησία και πέτυχα. Είναι ζήτημα οργάνωσης, προπόνησης, προετοιμασίας ενός αγώνα, αριθμητικά και αγωνιστικά, και συνολικά της καθημερινής δουλειάς", θα βρεις ότι έχει πει σε άλλη συνέντευξή της.

Ο ορισμός της σε παιχνίδι της Ligue 1 (δεν θα 'πρεπε, αλλά) είναι μια επιτυχία. Μια νέα κατάκτηση της Φραπάρ.

Υπάρχει ανταγωνισμός και ξέρω ότι αν σφυρίξω κάτι ανάποδα, θα δεχθώ κριτική. Το λεξιλόγιο ενδεχομένως να είναι διαφορετικό, αλλά στο κέντρο βρίσκεται το παιχνίδι ανεξαρτήτως διαιτητή

Χειροκρότημα!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nelson Antoine

News 24/7

24MEDIA NETWORK