Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει

Ο Ίβαν Κλάσνιτς νίκησε τρεις φορές τον θάνατο με ισάριθμες μεταμοσχεύσεις και περιμένει την επόμενη φορά. Μέχρι τότε, παλεύει στα δικαστήρια με τους γιατρούς της Βέρντερ.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/FOCKE STRANGMANN

'Δεδομένων των περιστάσεων, τα πηγαίνω πολύ καλά. Προσπαθώ να κάνω μία ζωή όπως όλοι οι άλλοι', υποστήριζε ο Ίβαν Κλάσνιτς ενώπιον του δικαστή Πέτερ Λίτρινγκχαους το πρωί της Παρασκευής. Υπήρχε μία ειδοποιός διαφορά, όμως, που δεν την παρέλειψε. 'Παίρνω δώδεκα χάπια το πρωί και οκτώ το βράδυ. Δεν θέλω να γκρινιάζω, όμως επειδή κάποιος δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή, τώρα πρέπει πραγματικά να παλεύω για τη ζωή μου'.

Ο 38χρονος Κροάτης δεν είναι ένας συνηθισμένος βετεράνος. Δεν ήταν ούτε μία συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Αγωνίστηκε στην ελίτ για πέντε χρόνια έχοντας υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού. Πέρυσι έκανε την τρίτη, διότι το σώμα του απέρριψε τα δύο προηγούμενα μοσχεύματα και τώρα ζητάει δικαίωση.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/DIETHER ENDLICHER

Το πρόβλημα στα νεφρά

Όλα άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2005, μία χρονιά μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος μαζί με τον Άγγελο Χαριστέα. Ο Κλάσνιτς βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι εξαιτίας οξείας σκωληκοειδίτιδας, όμως οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν κάτι ακόμα πιο δυσάρεστο, μία σπάνια πάθηση των νεφρών. Οι γιατροί τον καθησύχασαν με ένα κοκτέιλ φαρμάκων που θα του επέτρεπε να συνεχίσει να παίζει μπάλα στο υψηλότερο επίπεδο. Φευ...

Λίγους μήνες αργότερα, έπαιρνε λεπτά συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο που γινόταν στη χώρα όπου είδε το πρώτο φως της ημέρας, τη Γερμανία. Η επίδραση της πάθησης ήταν εμφανής και τα φάρμακα δεν αρκούσαν πλέον. Ολοένα και πιο αργός, ολοένα και πιο αντιμετωπίσιμος από τους αμυντικούς. Όχι, όπως η ασθένειά του...

Η λύση ήταν μία: μεταμόσχευση. Η διαδικασία γνωστή για τους γιατρούς, αλλά όχι απλή: αναζήτηση συμβατού δότη. Η πρώτη απόπειρα έγινε μέσω της μητέρας του Κλάσνιτς. 'Πιστεύω ότι συνέβη για έναν λόγο. Ο Θεός μου έδωσε μία πρόκληση, αλλά και τα εργαλεία να την ξεπεράσω', δήλωνε ο φορ της Βέρντερ, πριν προβεί στην πολύπλοκη επέμβαση με δότρια τη μητέρα του, Σίμα.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Επέστρεψε μετά από δύο μεταμοσχεύσεις

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Κλάσνιτς. Σε περίπτωση μεταμόσχευσης από συγγενή πρώτου βαθμού με ομάδα αίματος και κάποιες άλλες παραμέτρους να ταιριάζουν, το ποσοστό της επιτυχίας ανέρχεται στο 90%. Εκείνος ανήκε στο 10%. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2007 και πέντε ημέρες αργότερα, στα 26α γενέθλιά του, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι ο οργανισμός απέρριψε το νεφρό της μητέρας του.

Μετά από δύο μήνες, στις 13 Μαρτίου, ξάπλωσε ξανά στο χειρουργείο για ακόμα μία επέμβαση. Η δεύτερη απόπειρα έγινε με νεφρό από τον πατέρα του, Γιόσιπ. 'Έπαιρνα τέσσερα ή πέντε, μερικές φορές ακόμα κι έξι χάπια την ημέρα για να μην απορρίψει το σώμα μου το νεφρό. Δεν υπήρξαν παρενέργειες', δήλωνε εκείνη την περίοδο ο Κροάτης επιθετικός.

Αυτήν τη φορά στάθηκε πιο τυχερός και κατάφερε όχι μόνο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά να επιστρέψει και στο ποδόσφαιρο. Στις 20 Ιουνίου του 2007 φόρεσε για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι μήνες ποδοσφαιρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια κι έκανε την πρώτη ατομική προπόνηση. Λίγο αργότερα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Βέρντερ, έστω κι αν ουδείς είχε τις ίδιες απαιτήσεις με το πρόσφατο παρελθόν.

Στις 24 Νοεμβρίου έρχεται η επάνοδός του, παίζοντας για 64 λεπτά κόντρα στην Κότμπους. Στις 15 Δεκεμβρίου σημείωσε τα δύο πρώτα τέρματά του μετά από την περιπέτεια, ενώ μοίρασε και μία ασίστ στη νίκη 5-2 επί της Λεβερκούζεν. Τον Μάρτιο του 2008 επέστρεψε στην εθνική Κροατίας και λίγους μήνες αργότερα σκόραρε κόντρα σε Πολωνία και Τουρκία στο Euro 2008.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/MURAD SEZER

Στα δικαστήρια με τους γιατρούς της Βέρντερ

Το καλοκαίρι του 2008 αποχαιρετάει τη Βέρντερ μετά από επτά σεζόν, αλλά δεν φεύγει ως φίλος. Υποβάλλει μηνύσεις στον γιατρό της Βέρντερ, Γκετς Ντιμάνσκι, στην καρδιολόγο Μάντζου Γκούχα που ήταν υπεύθυνη για τις ετήσιες εξετάσεις της ομάδας, καθώς και σε δύο κλινικές, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει το πρόβλημά του.

Ο Κλάσνιτς αξίωνε αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα, μετά από την αναπόφευκτη κατιούσα που θα έπαιρνε η καριέρα του. Ήδη είχε πάρει μεταγραφή στη Ναντ και μάλιστα, μετά από μόλις μία σεζόν, υποβιβάστηκε στη Ligue 2.

Ο χρόνος κυλούσε, ο Κλάσνιτς πέρασε 2,5 σεζόν στην Μπόλτον και κάποιους μήνες στη Μάιντς το 2012, προτού κρεμάσει τα 'παπούτσια' του και τελικά, τον Μάρτιο του 2017, βγήκε η πρώτη ετυμηγορία. Η πρώτη αποζημίωση ορίστηκε στις 100.000 ευρώ, συν τα δικαστικά έξοδα και τα ιατρικά έξοδα των επεμβάσεων που έπρεπε να καλύψει η πλευρά των γιατρών της Βέρντερ.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/JOERG SARBACH

Υποβλήθηκε σε τρίτη μεταμόσχευση

Μόνο που ο Κλάσνιτς δεν ήταν σε θέση να χαρεί. Από το 2016 είχε μπει σε λίστα αναμονής για νέο νεφρό. Εκείνο του πατέρα του δεν άντεξε παραπάνω από μία δεκαετία κι ο Κλάσνιτς πλέον δεν είχε κάποιον συγγενή για να τον βοηθήσει. Έπρεπε να περιμένει κάποιον ξένο νεκρό δότη (μέσος όρος αναμονής στη Γερμανία είναι τα επτά χρόνια) και φυσικά, έχοντας υποβληθεί ήδη σε δύο -εν τέλει- αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις, το όνομά του δεν βρισκόταν ψηλά στη λίστα προτεραιότητας.

Τρεις φορές την εβδομάδα για πέντε ώρες πήγαινε για αιμοκάθαρση σε κλινική στο Αμβούργο και γυρίζοντας, έπαιρνε την κόρη του, Φαμπιάνα, από το σχολείο. 'Τα πάντα θα πρέπει να είναι φυσιολογικά για εκείνη. Ξέρει πως είμαι άρρωστος και πως χρειάζεται συχνά να πηγαίνω στο νοσοκομείο, όμως δεν ξέρει το γιατί. Δεν θέλω να την τρομάξω', δήλωνε.

'Μόνο τα άστρα ξέρουν πόσο θα αντέξω'

Παράλληλα, ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού οι καταδικασθέντες γιατροί υπέβαλαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Για καλή τύχη, βρήκε τη δύναμη να παραστεί στην εκδίκαση της έφεσης στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βρέμης, αφού είχε καταφέρει να βρει μόσχευμα και είχε υποβληθεί σε νέα μεταμόσχευση. Όχι στη Γερμανία αυτήν τη φορά, αλλά στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου είχε κάνει κι εκεί αίτηση για νεφρό.

Την Παρασκευή, στην εκδίκαση της έφεσης, ο Ντιμάνσκι υποστήριξε ότι η ειδικότητά του είναι η αθλητιατρική και τα μυοσκελετικά συστήματα των ποδοσφαιριστών και γι' αυτό δεν μπορεί να κριθεί ένοχος για ένα πρόβλημα στα νεφρά. Ο Κλάσνιτς απάντησε ότι θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα από τις ανησυχητικές τιμές των εξετάσεών του και να ενεργήσει καταλλήλως.

Ένας μάρτυρας υποστήριξε ότι η ευθύνη δεν ανήκει στον Ντιμάνσκι αλλά στην Γκούχα, η ειδικότητα της οποίας επέτρεπε μία τέτοια διάγνωση . 'Ο Κλάσνιτς είναι μία μοναδική περίπτωση παγκοσμίως. Όλοι οι ειδικοί που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής στο δικαστήριο υποστηρίζουν ότι ήταν μία περίπτωση που κανείς δεν την περίμενε', πρόσθεσε ο Ντιμάνσκι.

'Δεν περίμενα να ασθενήσει. Οι ετήσιες εξετάσεις μου αφορούν κυρίως νεαρούς ανθρώπους, υγιείς επαγγελματίες αθλητές', υπερθεμάτισε η Γκούχα, προσθέτοντας ότι δεν κοιτούσε πάντα όλες τις τιμές στις εξετάσεις.

Ο Ίβαν Κλάσνιτς παλεύει για να μην πεθάνει
AP PHOTO/JOERG SARBACH

'Ποτέ δεν μου είπαν ότι έχω πρόβλημα στα νεφρά. Αν το γνώριζα, θα αντιδρούσα', σημείωσε ο Κλάσνιτς, ο οποίος αξιώνει ένα ποσό περίπου 3.000.000 ευρώ από τους γιατρούς, εξαιτίας της πρόωρης λήξης της καριέρας του σε ηλικία 32 ετών.

'Τώρα έχω ένα σούπερ νεφρό. Το πόσο θα αντέξει, το ξέρουν μόνο τα άστρα', υποστήριξε στο δικαστήριο. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί νέο συμβατό νεφρό, κάτι που είναι 'σαν τη λοταρία', όπως τόνισε. 'Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να με βοηθήσει κανείς, ούτε η οικογένειά μου', πρόσθεσε, περιμένοντας το επόμενο 'χτύπημα' της μοίρας.

Photo credits: AP Photo/Focke Strangmann, Diether Endlicher, Murad Sezer, Michael Sohn, Joerg Sarbach, Joerg Sarbach

News 24/7

24MEDIA NETWORK