Ο Πόνσε ήταν καταδικασμένος να πετύχει στην ΑΕΚ

Με καταγωγή από το Ροσάριο των ποδοσφαιρικών αστέρων και προσόντα αλά 'Τέβες', ο Έκι Πόνσε έφτασε ήδη τα 9 γκολ και ελλείψει Πρίγιοβιτς είναι διεκδικητής του τίτλου για το 'χρυσό παπούτσι'.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ως τανκ ορίζεται, παγκοσμίως, το 'ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης'. Ο Έκι Πόνσε ερπύστριες δεν διαθέτει. Είναι όμως άρμα μάχης δυνατά πόδια και καλογυμνασμένο σώμα. Ένα 'άρμα μάχης' τέτοιο που με τα δύο γκολ στα Γιάννινα έφτασε τα 9 στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στατιστικώς είναι τα περισσότερα που έχει σημειώσει ποτέ στις επαγγελματικές σεζόν του. Σε μόλις 30 τελικές προσπάθειες (1 γκολ ανά 3.3 προσπάθειες), σύμφωνα με τα στοιχεία της Super League, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση της λίστας ευστοχίας μετά τον Πρίγιοβιτς (του οποίου το 2.8 δεν θα μεταβληθεί) και του Μακέντα (1 γκολ ανά 3.2 τελικές).

Ο Πόνσε ήταν καταδικασμένος να πετύχει στην ΑΕΚ

Ο Αργεντινός δεν έχει συμπληρώσει καν τα 22 χρόνια του - έχει γενέθλια στις 29 Μαρτίου - αλλά στην Ιταλία είχαν προ πολλού αρχίσει να θεωρούν πως τα 4.2 εκατομμύρια ευρώ της Ρόμα που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για την απόκτησή του από τη Νιούελς Ολντ Μπόις (που τον είχε αναθρέψει από τα 8 του και τον έχρισε... άνδρα στα 16 του) τα σκόρπισε ο άνεμος, παρά το γεγονός πως ήταν στέλεχος της εθνικής U20 της 'αλμπισελέστε' στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017.

Οι δύο προηγούμενοι δανεισμοί (σε Γρανάδα και Λιλ) είχαν σχηματίσει την άποψη πως ο 'μικρός', παρά τα σωματικά προσόντα του, δεν διαθέτει το τσαγανό να σταθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να εξελιχθεί σ' έναν... Κάρλος Τέβες. Όπως τον παρομοίαζαν στα εφηβικά χρόνια του παρατηρώντας ένα βραχύσωμο πιτσιρικά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά (σωματοδομή, κίνηση στο χώρο, τελειώματα, επαφή με τα δίχτυα).

Οι συμμετοχές δεν του έλειψαν σε Primera Division και Ligue 1. Τον φορ ωστόσο στις συνειδήσεις όλων τον 'παγιώνει' το γκολ και ο Έκι Πόνσε είχε σκοράρει μόλις 5 φορές (2 με τη Γρανάδα και 3 με τη Λιλ) σε 59 παιχνίδια! Μέχρι και ο Μαρσέλο Μπιέλσα, που τον ήξερε, τον πίστευε και τον επέλεξε, απέφυγε (το μικρό διάστημα που έμεινε στο γαλλικό βορρά) να τον χρίσει ως το βασικό 9άρι της ομάδας του.

Η συγκυρία που προέκυψε στην ΑΕΚ, μετά την οριστική αποχώρηση του Αραούχο και τη μόνιμη επανένταξή του στη Λας Πάλμας, αποδείχθηκε η διέξοδος μιας ευρω-καριέρας που άρχισε να 'σβήνει' νωρίς. Ο Πόνσε να έρθει στην Αθήνα δεν το είχε σκοπό. Παρά τις πιέσεις της Ρόμα, προσωπικά 'τρέναρε' την απόφασή του, προσπαθώντας ν' αποφύγει άλλον ένα δανεισμό σε ομάδα που δεν τον κάλυπτε. Αναζητούσε πρώτα απ' όλα μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Ρόμα, ευκαιρία που δεν πήρε ποτέ, αλλά του το ξέκοψαν ολωσδιόλου. Δεν χωρούσε. Στα 18 του είχε σκοράρει τρεις φορές στο 'Youth League', προτού τραυματιστεί σοβαρά και μείνει 4 μήνες εκτός, είχε επίσης κατακτήσει τον τίτλο με την ομάδα Νέων των 'τζιαλορόσι'. Δεν είχε καταφέρει, ωστόσο, να πείσει ότι ανήκει στο επίπεδο των Τζέκο, Περότι, Ελ Σαράουι μήπως και συγκριθεί μαζί τους. Όφειλε να δοκιμαστεί.

Η ΑΕΚ έμαθε πως δεν ήταν προτεραιότητα του η Ελλάδα και του χάρισε το χρόνο ν' αποφασίσει. Δεν πίεσε καταστάσεις και τήρησε αφενός απόσταση από το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή αφετέρου στάση αναμονής. Άφησε το χρόνο να δουλέψει γι' αυτήν, αφού ο Πόνσε δεν βρήκε καλύτερες προοπτικές και μετά το δεύτερο 15ημερο του Ιουλίου εντάχθηκε στο δυναμικό της.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΑΕΚ / SUPERLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με μια καταλυτική προϋπόθεση: να μην υπογράψει δεσμευτικό συμβόλαιο πέρα από το καλοκαίρι του 2019 - όπως έγινε με άλλες περιπτώσεις. Ακόμη δηλαδή κι αν η ΑΕΚ καταβάλει την υψηλή ρήτρα των 6 εκατομμυρίων ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του 21χρονου φορ, ο ίδιος θα διαπραγματευτεί εξ αρχής το συμβόλαιό του, πιστεύοντας πολύ στον εαυτό του. Όρος που, εν τέλει, έγινε αποδεκτός από τους 'κιτρινόμαυρους' που ήθελαν να επενδύσουν πάνω του, αναζητώντας στην αγορά έναν επιθετικό που θα 'γεμίσει' με την οντότητά του την αντίπαλη περιοχή.

Αυτό ακριβώς έχει δείξει, ως τώρα, πως είναι ο Πόνσε. Δεν θα τον δεις να κινείται έξω από το κουτί. Δεν θα το δεις να κάνει μέτρα με την μπάλα, να ντριμπλάρει ή να σουτάρει εκτός περιοχής, να φτιάχνει φάσεις για τον εαυτό του και ν' απειλεί χωρίς να έχει προηγηθεί ομαδική προσπάθεια. Θα τον ξεχωρίσεις ξεκάθαρα όμως να παίρνει τις κατάλληλες θέσεις στις γραμμές που ορίζουν την αντίπαλη περιοχή, να ελίσσεται και να ξεφεύγει από τους αντίπαλους στόπερ, να έρχεται πρώτος σ' επαφή με την μπάλα στο κατάλληλο χρονικό σημείο και να τη στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Αναμφίβολα έχει ανάγκη τη ρέντα. Παρόλα αυτά για έναν φορ που βρίσκεται πλέον στα 9 γκολ και διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη Super League, έχοντας βρει δίχτυα στα μισά από τα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί (7/14), με διαφορετικούς μάλιστα τρόπους, τυχερό δεν τον λες. Ικανό περισσότερο.

Ο Πόνσε είναι παιδί του Ροσάριο της Σάντα Φε, της περιοχής που κατάγονται ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και ο Λιονέλ Μέσι, της περιοχής που παράγει -κατά καιρούς- ποδοσφαιρικούς αστέρες. Το δικό του άστρο καθυστέρησε 1-2 χρονιές ν' ανατείλει. Πλέον λάμπει.

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK