Στη χειρότερη στιγμή του, ο Tiger Woods γύρισε στον πατέρα του

Για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια και 4 επεμβάσεις στη μέση, ο Tiger Woods κέρδισε τουρνουά. Είναι δυο νίκες μακριά από το να γίνει ο απόλυτος ρέκορντμαν. Είναι και κοντά στο να ξεπεράσει τα δεινά στα οποία τον υπέβαλε ο Earl. Άλλωστε σε αυτόν επέστρεψε στα δύσκολα, στον μόνο που είχε μάθει να εμπιστεύεται.

Στη χειρότερη στιγμή του, ο Tiger Woods γύρισε στον πατέρα του

Από το "αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα" του Αγίου Πορφυρίου, έως το "ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας" του Sigmund Freud και τελικά την πραγματικότητα όσων επιζητούν την ατομική βελτίωση μέσω της ψυχοθεραπείας, είναι δεδομένο πως για να προχωρήσεις πρέπει να αποδεχθείς, να διαχειριστείς και να αφήσεις πίσω ό,τι σε σημάδεψε ως παιδί -στο βαθμό που να σε προσδιόρισε, χωρίς αυτό να είναι κάτι που απήλαυσες. Δεν το 'σβήνεις'. Αυτό είναι αδύνατο. Το προσπερνάς και εύχεσαι να μην ξαναγυρίσεις σε αυτό. Γιατί σε κάθε στραβή, όλα σε πάνε σε αυτό που ξέρεις καλύτερα. Ακόμα και αν αυτό πονά.

Αυτό έκανε και ο Tiger Woods, όταν έφτασε στο ναδίρ του. Γύρισε σε όσα του είχε μάθει ο πατέρας του. Τώρα ξέρει πως αυτός είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για τη ζωή του. Ότι δεν έχει δικαιολογίες.

Ακόμα δεν έχει νιώσει την πλήρη απελευθέρωση από όσα 'εγκατέστησε' μέσα του ο πατέρας του, Earl. Έφτασε πολύ κοντά τον Μάρτιο του 2017, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του, με τίτλο 'Unprecedented' και πολλές ανέκδοτες ιστορίες (σχετικές και με τον εθισμό του στο σεξ). Τη διακριτή γραμμή όμως, δεν την πέρασε. Φαινόταν να χρειάζεται μια ώθηση που μάλλον του την έδωσε η τελευταία βιογραφία που κυκλοφόρησε και τον αφορά.

Oι Jeff Benedict (δημοσιογράφος του Sports Illustrated) and Armen Keteyian (συνεργάτης του CBS News) διάβασαν ό,τι έχει κυκλοφορήσει και αφορά τον τύπο που άλλαξε τo γκολφ. Mετά, έκαναν δικές τους συνεντεύξεις με περισσότερα από 250 άτομα του κύκλου του. Φυσικά και ζήτησαν συνάντηση από εκείνον. Όταν όμως, έμαθαν τους δεκάδες όρους που είχε για να καταδεχθεί να καθίσει απέναντι τους, απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο.

Έμειναν σε όσα είχαν. Μεταξύ τους ήταν η σχέση του Tiger με τους γονείς του, Earl και Tida. Άνθρωποι που είχαν υμνηθεί σε παλαιότερες εκδόσεις με θέμα τη ζωή ενός εκ των κορυφαίων αθλητών της ιστορίας. Αποδείχθηκε ότι μεγάλωσαν έναν αθλητή, αλλά δεν ασχολήθηκαν με τον άνθρωπο. Μια στιγμή να φρεσκάρω τη μνήμη σου.

Τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα

Η μητέρα του, Kultida, γνωρίστηκε με τον πατέρα του, Earl Woods Sr. (το μόνο μαύρο παίκτη της Big Seven στο baseball, στα τέλη του '40, απόφοιτο κοινωνιολογίας και βετεράνο του Vietnam), όταν ο τελευταίος πήγε -για θητεία- στη Bangkok. Είχε πάρει διαζύγιο από την Barbara, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά (Earl Jr., Kevin και Royce). Τρία χρόνια μετά, η Tida εγκατέλειψε τα πάντα και τον ακολούθησε στο Brooklyn. Της είχε πει πως δεν ήθελε άλλα παιδιά. Του απάντησε "στην κουλτούρα των Ταϊλανδών, ένας γάμος δεν ολοκληρώνεται χωρίς απόγονο". Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 -χρονιά που επετράπη η συμμετοχή μαύρων, σε τουρνουά του γκολφ- υποδέχθηκαν τον Eldrick Tont Woods.

Ο Earl εργαζόταν ως ειδικός στις τεχνικές ανάκρισης συλληφθέντων. Είχε ομολογήσει πως χρησιμοποιούσε τις γνώσεις του, για να βελτιώσει τον Eldrick, τον οποίον αποκαλούσε Tiger, στη μνήμη ενός φίλου του, ο οποίος είχε σώσει τη ζωή του στο Vietnam. Ο Vuong Dang 'Tiger' Phong είχε πεθάνει από την πείνα, ως αιχμάλωτος σε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων, οκτώ μήνες νωρίτερα. "Έκανα ό,τι πιο βρώμικο και εκνευριστικό τρικ ήξερα, για να αυξήσω την αυτοσυγκέντρωση του", είχε πει χαρακτηριστικά.

Ξέχασα να σου πω ότι ο Tiger έπαιζε γκολφ από μωρό. Στα 2 εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

"Πρωτοασχολήθηκα με το γκολφ, ένα χρόνο πριν τη γέννηση του Tiger. Απ' όταν ήταν λίγων μηνών, τον έπαιρνα μαζί μου στις προπονήσεις που έκανα στο γκαράζ. Μέχρι να περπατήσει, ήξερε ήδη να κρατά το μπαστούνι", ενημέρωνε ο Earl, ο οποίος προσέλαβε προπονητή για τον κανακάρη του, όταν ήταν 4. Έως τα 13 δεν είχε αφήσει τουρνουά στο οποίο εμφανίστηκε, που να μην το κατακτήσει.

Το θεόσταλτο παιδί

"Ήταν το τέλειο παιδί. Δεν υπήρχε κάτι που να μπορούσε να κάνει καλύτερα. Βέβαια, δεν του συμπεριφέρθηκα ποτέ, σαν παιδί. Του φερόμουν πάντα ως ίσο προς ίσο. Είχαμε ξεπεράσει προ πολλού τη σχέση πατέρα-παιδιού. Είχαμε γίνει από πολύ νωρίς φίλοι", δήλωνε ο Earl, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Tiger ως θεόσταλτο σε συνέντευξη του στο Sports Illustrated, το 1996. Είχε πει και ότι “ ήλθε στον κόσμο για να γίνει ο πιο σημαντικός άνθρωπος όλων των εποχών, όχι μόνο ο κορυφαίος γκολφέρ. Θα κάνει περισσότερα από κάθε άλλον άνθρωπο, για να αλλάξει το ρου της ανθρωπότητας. Θα γίνει μεγαλύτερος από τον Gandhi και τον Buddha. Είναι ο εκλεκτός".

Ήξερε πότε έπρεπε να σταματήσει

Υπάρχει πλήθος αναφορών, σύμφωνα με τις οποίες ο Τiger έκανε πάντα ό,τι του έλεγε ο πατέρας του. Από το τι μουσική θα ακούει έως πώς θα περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. "Δεν πέρασε ποτέ τη φάση του επαναστάτη εφήβου. ΟΚ, υπήρξε μια φάση που πίστευε πως τα ήξερε όλα. Τα ίδια είχα περάσει και εγώ. Από τα 13 έπαιρνα όλες τις αποφάσεις που με αφορούσαν. Δεν ακούμπησα ποτέ χέρι στο γιο μου. Καταλάβαινε από τον τόνο της φωνής μου, πώς ένιωθα. Δεν με φοβόταν. Απλά ήξερε πότε έπρεπε να σταματήσει".

Εμπιστευόταν μόνο τους γονείς του

Ο τύπος που 'χει δηλώσει ότι "έφτασα στο peak μου στα 11. Είχα ρεκόρ 36-0, είχα την πιο γλυκιά συμμαθήτρια μου για κοπέλα μου και μόνο 'Α' στον έλεγχο. Ήταν όλα τέλεια" ζούσε υπό τη μόνιμη επιτήρηση του πατέρα του. "Από νωρίς του έλεγα πως υπάρχουν μόνο δυο άνθρωποι που μπορείς να εμπιστευτείς, στο θέμα των ναρκωτικών. Εμένα και τη μητέρα σου. Και εμείς δεν έχουμε κάνει ποτέ χρήση ούτε πρόκειται να κάνουμε. Επίσης, δεν θα σου δώσουμε ποτέ ναρκωτικά. Αλλά αν ποτέ έχεις την ανάγκη να μιλήσουμε γι' αυτά, ξέρεις πού θα μας βρεις. Πλην ημών, δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν άλλον στην κοινωνία".

Σε γράμμα που είχε στείλει το Μάιο του 2015 σε παιδί το οποίο είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει μετά το bullying που δεχόταν στην ομάδα football του σχολείου έγραψε "ξ έρω πως είναι να είσαι διαφορετικός και να νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις. Και εγώ ήμουν κλειστός ως παιδί. Προτιμούσα να μιλάω στο σκύλο μου, ο οποίος καθόταν και με άκουγε μέχρι να κοιμηθεί. Επίσης, πήρα κάτι μαθήματα πριν δυο χρόνια που με βοήθησαν. Χρειάστηκε να ξεπεράσω πολλά εμπόδια ως παιδί. Όπως το να είμαι ο μόνος μαύρος στο γήπεδο. Δεν το άφησα όμως, να με σταματήσει. Με ενέπνευσε να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά. Ξέρω πως μπορείς να το κάνεις και εσύ αυτό. Συνέχισε να προσπαθείς και είμαι βέβαιος ότι θα ζήσεις μεγάλα πράγματα".

Δεν έπινε

"Σε ό,τι αφορά το ποτό, ήξερα πως είναι δική μου η ευθύνη να τον κάνω υπεύθυνο ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Θα σας πω μια ιστορία, απ' όταν ζούσα στο Brooklyn: ένας φίλος μου είχε δεχθεί επίσκεψη από το γιο του και κάναμε πάρτι. Ο γιος του δοκίμασε όλα τα ποτά και αρρώστησε. Αυτό ήταν το παράδειγμα που έλεγα στον Tiger: πως δεν μπορεί να τα αναμείξει όλα. Του είπα να αποφεύγει τα γλυκά ποτά, που θα τον μεθούσαν χωρίς να το καταλάβει. Με άκουσε και έμαθε". Όταν ήλθε η ώρα να πιει το πρώτο του ποτό ο Tiger, ζήτησε από τον πατέρα του να ζήσουν μαζί τη στιγμή.

Λάτρευε τη μοναξιά

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είχε πει ότι η μητέρα του ήταν η πιο σκληρή. Η Tida υπερθεμάτισε, εξηγώντας ότι "ο Earl κλαίει, συγχωρεί ανθρώπους. Εγώ δεν τα κάνω αυτά. Δεν συγχωρώ κανέναν. Η συμβουλή που είχα δώσει στο γιο μου ήταν να πατά στο λαιμό των αντιπάλων του, να τους ξεριζώνει την καρδιά. Του είχα πει πως οι γυναίκες από την Ασία είναι μικρές, γλυκέ μου, αλλά είναι και επικίνδυνες. Ο γιος μου λατρεύει τη μοναξιά, όπως και εγώ. Δεν χάνουμε χρόνο με ανθρώπους που δεν συμπαθούμε". Ο Earl πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια, τον Μάιο του 2006.

Τι μάθαμε φέτος

Στο βιβλίο 'Tiger Woods' αποκαλύπτεται πώς ο Earl και η Tida μεγάλωσαν έναν πρωταθλητή. Επίσης, μεγάλωσαν έναν νάρκισσο, απομονωμένο άνθρωπο, που δεν διέθετε τα βασικά της αξιοπρέπειας. "Ούτε καν τα βασικά της ανθρώπινης ευγένειας. Δεν έλεγε ποτέ 'γεια' ή 'ευχαριστώ'. Αρκούνταν στα νεύματα". Αποκαλύφτηκε πως ο Woods συνήθιζε να αποκόβει ανθρώπους από τη ζωή του χωρίς ένα 'ευχαριστώ' ή 'αντίο'. Αυτή η συνθήκη ίσχυε για όλους. Από τις κοπέλες του έως τους εκπροσώπους του.

Δεν έλεγε ποτέ ευχαριστώ ή συγγνώμη

Oι έχοντες γνώση διευκρίνισαν ότι αυτό ήταν θέμα του τρόπου που είχε ανατραφεί. Η μητέρα του τον είχε περιθωριοποιήσει, κάνοντας τον να πιστεύει πως είναι πρίγκιπας και ο πατέρας του έλεγε σπάνια ευχαριστώ ή συγγνώμη. Η εφημερίδα New York Times έγραψε πως "αν βγάλετε τα του γκολφ από το βιβλίο, θα σκεφτείτε κάποιες φορές πως διαβάζετε τη βιογραφία ενός ψυχασθενούς".

Ο πατέρας του ήταν βίαιος και μοιχός

Θα μάθετε και ότι ο Earl ήταν ψεύτης και μοιχός. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν και πρόστυχος. Συνήθιζε να προσλαμβάνει νέες γυναίκες για να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Εν αντιθέσει με τις παλαιότερες μαρτυρίες, αποκαλύφθηκε πως ο Earl έπινε πολύ και έβριζε πολύ. Μείωνε διαρκώς την Tida και ο τρόπος που χρησιμοποιούσε για να κάνει τον γιο του πιο ανθεκτικό στις δυσκολίες ήταν η λεκτική βία.

"Η τηλεόραση του έδειχνε μονίμως πορνογραφία. Τα sex toys γέμιζαν συρτάρια και οι κοπέλες εκτελούσαν τις σεξουαλικές εντολές του Earl, στο σπίτι του τρόμου", κατέθεσε άνθρωπος που δούλευε για εκείνον. Άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι φερόταν τόσο άσχημα στη γυναίκα του, που όταν πέθανε εκείνη τον έθαψε χωρίς να βάλει πουθενά τα στοιχεία του. Ήταν η εκδίκηση της.

Η ιστορία για το bullying που είχε υποστεί ήταν ψέμα

Μια δασκάλα του Tiger, στο νηπιαγωγείο είπε πως “ένιωθα πάντα άσχημα για αυτό το παιδί, γιατί ήθελε να έλθει σε επαφή με άλλα παιδιά, αλλά ήταν πάντα απομονωμένος”. Εκείνος θύμιζε συχνά πως στο νηπιαγωγείο, συμμαθητές του τον είχαν δέσει σε ένα δέντρο, του πετούσαν πέτρες και τον αποκαλούσαν μαϊμού, ενώ έγραψαν με σπρέι στο σώμα του 'νέγρος'. Οι συγγραφείς του βιβλίου 'Tiger Woods' υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. Προηγουμένως μίλησαν με τις δασκάλες του και με συμμαθητές του.

Τραύλιζε από την ανασφάλεια του

Στα γήπεδα του γκολφ έδειχνε να 'χει αυτοπεποίθηση, χαρακτήρα και ισχυρή προσωπικότητα. Μακριά από αυτά ήταν ο πιο ανασφαλής άνθρωπος. Τραύλιζε όταν έπρεπε να μιλήσει σε κάποιον, για οτιδήποτε άλλο πέραν του αθλήματος του. Έως τα 12 είχε περάσει 10.000 ώρες παίζοντας γκολφ ή μελετώντας για αυτό. Ήξερε πολύ καλά πως ο πατέρας του απατά τη μητέρα του. Άκουγε και τον προπονητή του να του λέει καθημερινά ότι δεν πρέπει να αφήσει τα κορίτσια να του αποσπάσουν την προσοχή.

Δεν τον ένοιαζε αν πλήγωνε ανθρώπους

Ο Tiger δεν συνήθιζε να βγαίνει με μαύρες κοπέλες, παρ' ότι ήξερε πολύ καλά πως το να τον βλέπουν ως έναν νεαρό μαύρο που κατέκτησε το γεμάτο σνομπ λευκό κόσμο του γκολφ, ήταν πάντα σημαντικό για τη δημόσια εικόνα του. Όταν ήταν έφηβος, το γκολφ δεν θεωρούνταν σπορ και οι κοπέλες τον αντιμετώπιζαν ως σπασίκλα. Η εξαίρεση του κανόνα ήταν η Dina Gravell, το πρώτο του κορίτσι. Γνωρίστηκαν στα 16. Στα 20 τη χώρισε, με γράμμα που της έστειλε ενώ μετείχε σε τουρνουά. Της έγραψε πως "οι γονείς μου, μου είπαν πως λες σε όλους ότι είσαι το κορίτσι μου. Η οικογένεια μου δεν θέλει να σε ακούσει ή να σε δει, ποτέ ξανά".

Στο υστερόγραφο ανέφερε "στείλε μου, με το ταχυδρομείο, το κολιέ που σου έδωσα". Η πληγωμένη Dina θέλησε να μοιραστεί τον πόνο της, με την ετεροθαλή αδελφή του Tiger, Royce. Εκείνη της είπε, "δεν μου επιτρέπεται να σου ξαναμιλήσω".

Δεν είχε χιούμορ

Όσο αυξάνονταν οι διακρίσεις και οι επιτυχίες του, ανέβαινε επίπεδο σε αλαζονεία και μουρμούρα. Παράλληλα, ένιωθε περισσότερο 'γυμνός' στη συναναστροφή του με ανθρώπους που δεν ήταν γκολφέρ. Τα αστεία του είχαν να κάνουν κυρίως, με τις σεξουαλικές επιδόσεις των μαύρων. Τα έλεγε κατά προτίμηση, σε γυναίκες.

Όποιος δεν ήταν στην οικογένεια ήταν αναλώσιμος

Από το 1998 έως το 2000 είχε μια ξανθιά σύντροφο, που κράτησε μυστική. Η Joanna Jagoda ήταν φοιτήτρια νομικής και διακριτική. Όπως όμως, οι γυναίκες που ρίχνονταν στον Woods αυξάνονταν και πλήθαιναν, εκείνος άρχισε να νιώθει πιο σίγουρος, πιο άνετος και άλλαξε γούστα. Ήταν τότε που άρχισε να πηγαίνει στο Las Vegas με ιδιωτικό αεροπλάνο, σε ένα υπέρ-exclusive συγκρότημα με βίλες, πίσω από το MGM. Έμενε για μέρες, παρέα με όμορφες γυναίκες, κρασί και φαγητό. Περνούσε και ατελείωτες ώρες στο καζίνο, σε διάφορα τραπέζια blackjack. Συχνά έκανε bet 20.000 δολαρίων, στο καθένα.

Στα 20 έγινε επαγγελματίας και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Nike, για 51 εκ. δολάρια. Έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής των ΗΠΑ. Ένα χρόνο μετά οι γονείς του χώρισαν. Έγινε πιο ανεξάρτητος μεν, αλλά και παρανοϊκός. Πίστευε πως όλοι προσπαθούσαν να τον εκμεταλλευτούν. Είχε πει σε φίλο του πως "η μόνη στιγμή που νιώθω ηρεμία στο μυαλό μου, ειρήνη στη ψυχή μου, είναι όταν βουτάω στη θάλασσα". Έκτοτε όποιος δεν άνηκε στην οικογένεια του, ήταν αναλώσιμος. Ακόμα και ο Πλανητάρχης.

Όταν τον προσκάλεσε ο Bill Clinton σε εκδήλωση για τη ζωή του μαύρου παίκτη του baseball, Jackie Robinson, έμαθε ότι η δική του πρόσκληση εστάλη πιο αργά από εκείνες σε άλλους μαύρους αθλητές. Το σχόλιο του ήταν, “Γ... τον”.

Ήταν τσιγκούνης

Γνωστός για την τσιγκουνιά του, δεν έδωσε ποτέ φιλοδώρημα σε άνθρωπο και περίμενε από τους άλλους να πληρώσουν το μερίδιο του. Συχνά οι υπεύθυνοι των τουρνουά άφηναν 100 δολάρια -εκ μέρους του- στους ανθρώπους που δούλευαν στα αποδυτήρια για να μην αποκαλυφθεί η τσιγκουνιά του.

Ήταν μπερμπάντης γιατί ήταν εύκολο

Στα τουρνουά ήταν 100% συγκεντρωμένος στη δουλειά του και δεν επέτρεπε σε κανέναν και τίποτα να κλέψει κάτι από την αυτοσυγκέντρωση του. Όλα αυτά ίσχυαν έως ότου έπεσε το μάτι του στην νταντά των παιδιών ανταγωνιστή του, την Elin Nordegren. Την ενημέρωσε πως θα γίνει γυναίκα του -μια περίοδο που συνέχισε τα ταξίδια στο Las Vegas, παρέα με superstars φίλους του, όπως ο Michael Jordan ή ο Charles Barkley.

Είχε γίνει θαμώνας στο Light, ένα nightclub στο οποίο celebrities διάλεγαν κορίτσια για να καθίσουν στα VIP τραπέζια τους. Ένα βράδυ, μαζί με έναν 'πολύ γνωστό φίλο του' πήραν δυο κορίτσια, πίσω στο ξενοδοχείο. Η μια αποκάλυψε πως την οδήγησε σε μια ντουλάπα και της έκανε 'πολύ άγριο σεξ'. Ήταν ήδη παντρεμένος με την Elin. Το 2006 γνώρισε ένα μοντέλο εσωρούχων ονόματι Jamie Jungers. Η σχέση του διήρκεσε 18 μήνες. Της έδωσε το αριθμό του κινητού του. Της είπε να το αποθηκεύσει με άλλο όνομα. Για τις ατασθαλίες του, χρησιμοποιούσε έναν παιδικό του φίλο ως... άλλοθι στην Elin.

Την ημέρα που πέθανε ο Earl ήταν στη σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, λίγα μίλια πιο μακριά, στην αγκαλιά της Jungers. Αφού έγινε ό,τι έγινε, ήλθε το διαζύγιο με την Elin και η πλήρης απομυθοποίηση. Τι έγινε όμως;

Η στιγμή της αποκαθήλωσης

Η 26η Νοεμβρίου του 2009, ημέρα των Ευχαριστιών, ήταν και η ημέρα που δοκιμάστηκε ο συντηρητισμός της αμερικανικής κοινωνίας και το πάθος για τους celebrities. Ο 'πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής', 'ο πρώτος που κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια', 'αυτός που άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε το γκολφ και από σπορ της προνομιούχας τάξης, το έκανε άθλημα όλων' έπεσε πάνω σε πυροσβεστική φωλιά, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη σύζυγο του. Η Elin είχε μόλις μάθει πως ήταν μια απατημένη και είχε σπάσει τα τζάμια του SUV του, με μπαστούνι του γκολφ.

Μετά άρχισε η καταιγίδα των αποκαλύψεων, με τον ίδιο να ομολογεί πως είχε απατήσει τη γυναίκα του με 120 ερωμένες. Οι χορηγοί άρχισαν να την κάνουν σιγά σιγά και εκείνος απομακρύνθηκε από τα γήπεδα για να μπει σε κλινική απεξάρτησης από το σεξ. Το σκάνδαλο ήταν στο πρωτοσέλιδο της New York Post για 21 διαδοχικές μέρες (η αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 'κράτησε' στο πρωτοσέλιδο 20 σερί μέρες) και ο λαός φάνηκε να λατρεύει την αποκαθήλωση. Μετά προέκυψαν και θέματα υγείας, συν την πληροφορία για συμβιβασμό της Elin, στο διαζύγιο (πήρε 110 εκ. ευρώ).

Δεν πήγε κατευθείαν σε κλινική απεξάρτησης

Όπως τώρα, διαβάζουμε στο βιβλίο 'Tiger Woods', μετά τις αποκαλύψεις εκείνος όχι μόνο δεν κλείστηκε σε κλινική απεξάρτησης, αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο: προσέλαβε στρατιά γυναικών για τις ανάγκες του. Μία εξ αυτών περιέγραψε αυτό που γινόταν ως 'fucking rodeo'. Πήγε σε όλα τα nightclubs και τα casinos, όχι μόνο του Las Vegas, αλλά και της Νέας Υόρκης, όπως και του Orlando και συνδύασε τον τζόγο με το σεξ. Μετά ναι, μπήκε σε κλινική. Διατήρησε όμως, το 'όλοι σας και μόνος μου' και έγινε ακόμα πιο εσωστρεφής.

Στο ναδίρ εμπιστεύτηκε τον Earl

Χρειάστηκε πολύ χρόνο και τεράστια υπομονή για να απαλλαγεί από τα θέματα υγείας που είχε, με πρώτο εκείνο στη μέση του. Μετά έπρεπε να βρει το σθένος να (εκ)τεθεί, να δοκιμάσει να ανέβει ξανά τη σκάλα από το μηδέν ως την κορυφή του αθλήματος του. Και τότε ήταν που διαπίστωσε πως ο Earl ήταν ακόμα μέσα του. Ο τρόπος που τον είχε μεγαλώσει, του είχαν δώσει ό,τι χρειαζόταν για να ξαναπροσπαθήσει.

Αυτό το "δεν με νοιάζει τι λέτε, εγώ θα κάνω αυτό που θέλω". Είχε συνηθίσει να τον βρίζει ο πατέρας του, στις προπονήσεις. Οπότε το "Tiger fuck off" που άκουγε στα πρώτα τουρνουά, δεν του έλεγαν κάτι. "Μέχρι που έφτασα σε σημείο να τα βρίσκω διασκεδαστικά". Προ ημερών αποκάλυψε ότι 'είχαμε μια λέξη-κλειδί που θα έλεγα κάθε φορά που δεν τον άντεχα άλλο. Δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ. Με είχε κάνει να πιστεύω ότι θα ήμουν loser αν την έλεγα. Πως θα παραδινόμουν. Δεν το έκανα ποτέ, γιατί δεν τα παρατάω ποτέ". 'Ξέθαψε' και κάτι ακόμα που άνηκε στον Earl. "Μου έλεγε να μην ακούω κανέναν και να αφοσιώνομαι στο παιχνίδι μου. 'Πιστεύεις ότι μπορούν να σε ρίξουν;' με ρωτούσε και του απαντούσα, 'όχι, δεν θα με ρίξει κανείς".

That is a hell of a comeback

Τον Σεπτέμβριο του 2017 τον είχαν ρωτήσει μετά το Presidents Cup αν αυτό ήταν το τέλος. Είπε, "σίγουρα". Δεν είχε καταφέρει καν να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα, σε τέσσερα χρόνια. Είχε εξαφανιστεί από το ΤΟΡ1000 του κόσμου για πρώτη φορά στην καριέρα του. Για εκείνον βέβαια, το σημαντικότερο ήταν πως δεν είχε βρει το swing του. Οι νέες αποκαλύψεις λειτούργησαν στο μυαλό του ως ξυπνητήρι.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το πώς βρήκε και τη χαρακτηριστική του κίνηση, ενώ πήρε την πρώτη νίκη σε τουρνουά (PGA Tour), έπειτα από 1876 ημέρες; Τώρα θέλει άλλες δυο νίκες για να γίνει ο ρέκορντμαν όλων των εποχών (σε PGA Tour). "Δεν ήξερα αν μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός πια. That is a hell of a comeback", είπε στη USA Today, πριν καταλήξει: "Ίσως να μην πιάσω το ρεκόρ, ίσως και να το ξεπεράσω. Θα δούμε". Εμείς πάλι έχουμε ήδη δει την επιστροφή ενός ιδιαίτερα χαρισματικού αθλητή και ενός ανθρώπου με αδυναμίες, βιώματα και μια ζωή που τελικά μόνο παραμύθι δεν ήταν.

Πίστευε πως είχε τελειώσει

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, κατά την άφιξη του στο Παρίσι για το Ryder Cup (το πρώτο του, μετά το 2012, στο πλαίσιο του οποίου θα εκπροσωπήσει τη χώρα του) δήλωσε: "πίστευα πως έχω τελειώσει, γιατί δεν υπήρχε μέρα που να μην πονάω στο πόδι και τη μέση. Δεν μπορούσα να καθίσω ή να περπατήσω. Δεν ήθελα να ζω έτσι". Δεκαέξι μήνες μετά τη σύλληψη του για απρόσεχτη οδήγηση (τον είχε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι και στο δείγμα αίματος που έδωσε βρέθηκαν πέντε διαφορετικές ουσίες καταπραϋντικών ουσιών), βρίσκεται ξανά στην ελίτ του αθλήματος του, παρέα με τη νέα του σύντροφο, την 33χρονη -μελαχρινή- Erica Herman.

Πληροφορίες λένε πως τον κυνηγούσε 10 χρόνια. Τελευταία εργαζόταν στο uber-luxe αθλητικό μπαρ που 'χει ο Woods. Παραιτήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη. Η σχέση τους είχε γίνει γνωστή τρεις μήνες νωρίτερα, όταν εμφανίστηκε στο πλευρό του Tiger και των παιδιών του, Sam και Charlie σε ταξίδι στις Bahamas. Μετά την πρώτη του νίκη, έπειτα από πέντε -και πλέον- χρόνια, ύψωσε τα χέρια στον ουρανό και δάκρυσε.

Εξήγησε πως είχε φτάσει κοντά στο να πιστέψει ότι δεν θα τα ξανακαταφέρει. Πριν από ένα χρόνο, ανάρρωνε από την τέταρτη επέμβαση στην πλάτη. Όταν πάτησε σε γήπεδο το Δεκέμβρη, ήταν στο Νο1199 του κόσμου. Τώρα είναι στο Νο13 and is a pretty damn good feeling.

Photos: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK